Et sted med potensiale?

Teksten i overskriften benyttes ofte av eiendomsmeglere for å beskrive noe som egentlig kan være litt håpløst i utgangspunktet... Slik føles det når jeg ser på min såkalte "drivhushage": "Et sted med potensiale"! For ikke så lenge siden ble drivhuset anlagt like foran et rent villniss av busker, kratt og håpløst ugress i noe som jeg uten tvil tror må være eiendommens aller største utfordring. Hagen jeg prøver å etablere befinner seg nemlig oppå ruinene til en gammel herregård. Et spadetak i bakken her er nærmest en umulighet, for den består 99% av gammel murstein, rustent jernverk og knuste glassruter. Som om ikke det var nok bestemte vi oss i utgangspunktet for å legge fiberduk over hele området for deretter å fylle et lag med singel. Det virket den gang som den letteste løsningen i kampen mot ugress.
Nå som det har gått et par år har planene etter hvert blitt mange og kanskje litt for ambisiøse for denne plassen, så jeg har bestemt meg for å "skynde meg langsomt".
Det mørke området på bildet over har etter hvert blitt omgjort til et stort bed av noen titalls bunndekkende roser i ulike rosanyanser, iblandet lavendel, salvie, isop og mengder av rosa liljer. Midt i dette bedet skal et 3 meter høyt mandeltre få trone. Treet er innkjøpt fullt utvokst og står for tiden på balkongen vår i Oslo og stråler med sin usedvanlig vakre blomsterprakt.
Se bildet nedenfor:


Treet skal faktisk klare seg i vårt klima opp til sone H4. Det blomstrer overdådig i Mai måned, noe som er uvanlig for mandeltrærne.  Sorten heter Prunus Triloba. Mandlene skal bli modne på høsten.
Dere som har fulgt bloggen min en tid vet jo at jeg allerede har en del mer typiske middelhavsvekster som jeg pleier å flytte ut dit om sommeren. De skal blandes inn med ovenfornevnte planter og forhåpenltig gi assosiasjoner om sydligere klima.
Nedenfor: Noen mimrebilder fra fjorårets planter i drivhushagen:
Bildet nedenfor:
Etter hvert håper jeg jo å belegge bakken med flis eller brostein, bygge opphøyde bed og lage et springvann foran englefiguren som er plassert omtrent midt i hagen, men når det kommer til å skje stresser jeg ikke så mye med. Det viktigste er jo å kose seg og sette pris på den hagen en allerede har!? Mursteinene jeg har begynt å stable foran de nyplantede rosene er faktisk gravd opp fra de hullene buskene er plantet i. Jeg er sikker på det må ligge flere tonn murstein i grunnen under denne delen av hagen :-(
Uansett. Her kommer en liste over den salige blandingen roser jeg har plassert i drivhushagen i år:

 • Rosa "Adelaide Hoodless"
 • Rosa "Zephirine Drouhin"
 • Rosa "Tommelise"
 • Rosa "Raubritter"
 • Rosa "Polstjärnan"
 • Rosa "Pink Grootendorst"
 • Rosa "Maria Renaissance"
 • Rosa "Louise Odier"
 • Rosa "Ghislaine de Feligonde"
 • Rosa "Gartnerfreude"
 • Rosa "Clair Renaissance"
 • Rosa "Bonica 82"
 • Rosa "Astrid Lindgren"
 • Rosa "The Fairy"
 • Rosa "Royal Pink"
 • Rosa "Helenae Lykkefund"
 • Rosa "Fairy Dance


Ha en fortsatt fin kveld!

Kommentarer

 1. Du verden for et flott drivhus! Her er det potensiale så det holder!

  Nyt sommervarmen! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Vivi. Takk for det :-) Jeg fortsetter å trosse "jordforholdene" i drivhushagen og står på med hakke og spett, så håper jeg potensialene etter hvert kommer til syne. :-) I fremtiden kommer jeg nok til å dekke ugressområder med avispapir heller enn fiberduk...
   Ha en riktig fin dag i sommervarmen du også!
   Klem

   Slett
 2. Det kommer til å bli en fantastisk roseblomstring! Plassen har absolutt potensiale! God drenering er det iallefall der..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ahn. Ja, dreneringen er det ikke noe å si på- og forsøksrosebuskene jeg plantet i fjor trivdes faktisk, så aldri så galt det ikke er godt for noe ;-) Ellers sliter jeg med å få roser til å trives på eiendommen, så jeg håper på en mer eller mindre frodig rosehage akkurat her i alle fall :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 3. Fantastisk=) Må absolutt kunne sies å være et sted med potensialet=) Fin dag til deg. Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vibeke :-)
   Takk for hyggelig kommentar!
   Jeg ønsker en riktig fin dag for deg også :-D

   Stein

   Slett
 4. Heisann!
  Spennende, spennende! Litt morsomt å finne så flotte mursteiner i bakken, her er jo uante muligheter for byggverk av ymse slag..du er allerede begynt å mure litt ser jeg!
  Litt av ei roseliste du presenterer!- om noen år bærer det til å spa de opp igjen-bare Lykkefund og Polstjernen vil dekke hele området og mere til, du er herved advart! :) (siden de ikke er rosa, håper jeg nesten du har plantet de et annet sted enn i dette bedet..)
  Kos deg med å skynde deg langsomt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan "Drømmeriet" :-)
   Ja, mursteinen kan nok brukes til ulike ting i hagen etter hvert, men det er tung jobb å få dem opp av bakken.. ;-) Jeg fant en hel jordkjeller full av denne mursteinen i nærheten av drivhushagen, så jeg lurer på å lage en grunnmur av dem til et drivhus jeg planlegger å bygge av rester fra et havarert veksthus jeg hadde for noen år siden, så vi får se...
   Du har rett i at både Polstjernen og Lykkefund ikke er rosa - og de, samt en del andre er klatreroser, men jeg unnlot å fortelle at jeg planlegger å bygge en mur mot klyngen av trær du ser på det øverste bildet, mest for å skape et litt bedre mikroklima i drivhushagen. Denne muren ønsker jeg å kle med klatrerosene. Den blir nemlig forholdsvis omfattende. I bedene på bildet har jeg plantet buskrosene i bakkant og de bunndekkende variantene fremst.
   Jeg er likevel veldig spent på hvordan ting kommer til å vokse seg til, samt hvordan farger og former kommer til å passe sammen...

   Ha en fortsatt riktig fin dag :-)
   Stein

   Slett
 5. Vackert kommer det att bli med både rosor och mandelträd.

  Birgitta

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg