Sammenplantning på en bybalkong!

som de fleste her på bloggland kanskje vet har Moseplassen en uhøytidelig konkurranse for tiden som tar for seg sammenplantinger som enten er "morsom, vakker, eller på en annen måte gjør at du får lyst å dele den med andre". Mitt bidrag er kanskje ingen av de øvrige, men for meg er de begrepet på min sommer på balkongen. Jeg bor jo nemlig i en leilighet i byen. Riktignok er denne bloggen stort sett dedikert til min feriehage i Sverige, men den er ennå altfor uferdig til at jeg kan skryte av så mange sammenplantinger :-)
Bildet over er et lite utsnitt fra balkongen vår sommeren som var. Plantene står i krukker av ulik utforming og størrelse. Jeg liker å sette dem tett, både fordi jeg trenger balkongen til å spise og oppholde meg på- men også fordi jeg tror plantene liker selskap! ;-)
Om du lurer på hvilke planter jeg har brukt på bildet ovenfor, er de som følger:
 • Rosene er lavtvoksende, bunndekkende roser. Navnet er Gartnerfreude. 
 • Alpefiol; Cyclamen Hederifolium. 
 • Høstlyng: Calluna Vulgaris (variant med høyere vekst enn vanlig.)
 • Berberis Stenophylla Corallina Compacta.
 • Hydrangea Macrophylla med grønne blomster: (Stuehortensia) 
Bildet nedenfor: Oversiktsbilde av plantene på balkongen på høysommerstid.


Jeg oppfordrer dere alle til å legge inn bilder av egne samplantinger, for dette er jo en ypperlig mulighet å få noen gode tips go ideer til hvordan et bed eller en krukke kan formes i år!

Balkongkassene mine er kanskje et eksempel på at "more is more...!?" men til mitt forsvar må sies at jeg lider av akutt hagesavn der jeg bor i en leilighet "midt i en storby!" ;-)

Nå som det er vår er det forresten som oftest helt andre fargepaletter som preger balkongen. I dag har jeg forresten vasket og rengjort der ute etter vinteren, så til uken planlegger jeg å gå til innkjøp av noen stemorsblomster og narcisser. Jeg har riktignok mange hundre løk som endelig har begynt å spire i pottene, men det går nok en stund før de kommer i blomst ennå!
Bildene i dagens innlegg er fra fjorårets blomstring.


Ha en fortsatt riktig fin helg!

Kommentarer

 1. Planter sammen, må da være "samplanting" selv om de ikke deler samme jord. Vakkert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mari Anne og takk for meldingen. Ja, jeg satser på at det må være samplanting selvv om de står i ulike krukker ;-)
   Ha en riktig fin dag!

   Stein

   Slett
 2. Kjempe nydelig sammenplanting! Ønsker deg lykke til og ha en fortsatt fin lørdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vivi. Takk for alltid like hyggelige meldinger- både på mine og andres blogger :-D
   Ha en riktig fin dag!

   Slett
 3. Å så nydelig, ett fyrverkeri av farger og blomster.
  En blir glad av sånne bilder.

  Ha en fin Lørdag , klem fra Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Marit :-) Ha en fin uke!

   Slett
 4. Wow! Det var jo absolutt vakkert! Likte det knallgodt! Nyfelige farger, og knall-lurt å sette det så tett. Skulle ønske vi hadde det så lyst og fint utenfor hos oss her i leiligheten. Kjenner det skal bli kjempehardt å være heile sommeren i byn, og ikkje heime i sverige. men får vel overleve. Håper på fine høstdager og ein flott vår eg kan vere der til neste år.

  Syns bidraget ditt absolutt var aktuelt i utfordringa hos Moseplassen!

  Ha ei flott helg!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Torbjørg. takk for hilsen.
   Jeg er veldig glad i woodland vekster for tiden. Du finner noen hundre sorter beskrevet her i bloggen min. Felles for dem alle er at de faktisk fungerer fint på litt skyggefulle plasser, så selv om du ikke har så mye lys utenfor leiligheten betyr ikke det at der ikke er håp! "Brita i Skogen","Tricyrtis, Bronseblad, astilbe, Geranium Phaeum album, Cornus Canadensis og en mengde andre planter vil kunne trives fint på en litt skyggefull balkong!
   Ha en riktig fin uke!

   Slett
 5. Oi her var det frodig og fint :)
  Ha ei fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig melding Wenche!
   Ha en fin uke!

   Slett
 6. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg likte det nederste bildet mest.
  Det er smak og behag selvfølgelig. De andre er fine de :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin. Takk for det. Ja, smak er jo heldigvis forskjellig :-) Min balkong forandrer seg i grunnen hele tiden året gjennom siden det ofte blir slik at jeg kjøper inn planter med tanke på permanent opphold i feriehagen i Sverige. Plantene gleder oss i byen så lenge de blomstrer. Deretter blir de plantet ut i vår svenske hage. Det er altså den som "legger premissene" og siden jeg ønsker den skal fremstå som en litt gammeldags og romantisk hage blir vekster og farge deretter. Damen som står i blomsterhavet er en gave til mine foreldre som har fått midlertidig opphold på balkongen til de er innom Oslo ;-) Ha en fortsatt riktig fin dag.

   Stein

   Slett
 7. Veldig smart med planter i potter. Da kan de flyttes rundt på etter lyst og behov.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig melding Mariann :-) Ja, det er litt lettere å bruke balkongen på forskjellige måter når en kan flytte rundt på plantene. Da kan man jo tilpasse den etter ulike typer bruk :-)

   Slett
 8. Helt nydelig sammenplanting, og utrolig lekre farger :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig melding Tua! :-D

   Slett
 9. Thanks for dropping by and leaving a comment. "More is better" when you have the right grouping of plants.....which you have great shots of....love how these plants are grouped in your pictures. All my best.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello and thank you for the comment :-)
   Have a nice day
   Stein

   Slett
 10. For en frodig og farverik sommerbalkong.
  Lykke til i konkurransen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Aud! Glad du likte plantene :-)
   Ha en fin dag

   Slett
 11. More IS more ;)
  Jeg er fan av at man guffer på med farger og trøkk for tiden. Naturligvis er det vakkert og delikat med toniton og det får gjerne balkongen til å virke større, men jeg blir så GLAD av sånne pangfarger :) Her hos meg blir det derfor bed både med det rolige og med pang, men om jeg hadde en balkong, så ville den nok ha blitt temmelig høyrøsta ja ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne og takk for det :-D
   Så morsomt at du også liker "pangfarger" :-D Jeg er ellers enig med deg i at det er veldig fint med toniton, men av og til - og spesielt etter en lang, mørk vinter er det skikkelig godt å fråtse i naturens frodighet når en endelig har mulighet! :-D
   Jeg er nok også litt inspirert av middelhavets hager når det gjelder plantevalg og farger...
   Ha en riktig fin dag

   Slett
 12. Hei! O' glede! Så frodig på balkongen! Krukkesamplanting er jeg jo også litt opptatt av, både på balkongen og i feriehagen. Elsker krukker. Men har det nok ikke så frodig som hos deg! Hehe. Overvintrer alle, eller bytter du ut litt hvert år? More is more-haging, var et fint begrep, og trenger ingen unnskylding :D Ha en flott helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for hyggelig hilsen Bille :-)
   Jeg bytter nok ut etter hvert ja. Jeg kjøper veldig ofte inn balkongplantene med en baktanke om at de skal få et liv nummer to i feriehagen etter at de er ferdigblomstret. De fleste balkongplantene mine er derfor stauder eller busker ol. Til høsten plantes de ut i vår svenske hage. Da fylles krukkene med vårløk. Det er jo veldig spennende å se hvordan de spirer frem og blomstrer på balkongen til våren. Etter blomstring planter jeg vårløken ut i hagen i Sverige, og så har vi det gående... ;-)
   Ha en fortsatt fin dag

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg