Innflytningsklart!

Nå som våren nærmer seg med stormskritt er det nå en ypperlig tid å forberede familieforøkelser!
For ønsker du fuglekvitter eller insektliv i hagen denne sommeren er det jo perfekt å legge forholdene til rette for litt fugleromanse :-)
Om du ikke alt har noen fuglekasser i hagen, så råder jeg deg til å gå til anskaffelse - og henge dem opp med det samme. Det er nemlig ikke lenge før unge, håpefulle par er i ferd med å søke sitt første hjem!

Har du noen slike boliger, så er det på høy tid å inspisere dem litt nærmere nå. Fjern gamle rester av fjorårets rede for å forhindre eventuell smitte, fuglelus og annet utøy. Det kan være lurt å ta på seg hansker når du renser dine fuglekasser, for selv om det nå er lenge siden ungene har forlatt redet, så kan kassen fortsatt inneholde småkryp som kan klø. For å være på den sikre siden bør du ta deg en dusj- og vaske klærne du brukte når jobben er unnagjort.
Hvis du først skal kjøpe deg en ny fuglekasse, så råder jeg deg til å finne en som er lett å rense.

En fuglekasse bør plasseres forholdsvis høyt i treet, eller på veggen for at fuglene ikke skal få besøk av rovdyr.

En fuglekasse skal forresten IKKE ha en pinne like nedenfor hullet. Det trenger ikke kassens innbyggere. Tvert imot kan dette forårsake en liten tragedie om kassen oppsøkes av sultne individer med tvilsomme intensjoner..

Husk på å plassere kassen slik at den befinner seg i skygge de varmeste timene på dagen. Vi vil jo ikke at inbyggerne skal klage på dårlig planløsning! ;-)

En siste ting. Er du klar over at hullets størrelse er med på å avgjøre hvilke typer fugler du får som leieboere?
Her kan du finne mer informasjon om hvilken åpning de forskjellige fuglene ønsker seg: 

Men du lurer kanskje på hvorfor jeg hadde bilde av en vedstabel øverst i dagens blogginlegg?
Både småfugl, blomster og det meste annnet har godt av liv og mangfold i hagen. Insekter er faktisk fantastiske medhjelpere for å få blomstene til å trives. Marihøner hjelper til med å fjerne bladlus fra rosene dine. Bier, veps og humler hjelper til med å pollinere dine blomster så frukttrærne får frukter og at du kan sanke frø fra yndligsblomstene dine på høsten. Fluer, biller og annet småkryp får fugler, pinnsvin og mye annet till å trives i hagen din, så hvorfor ikke lage noen stabler med ved på passende steder? I min skog har jeg stablet slike stabler mellom trær. Planen er ikke å brenne dem på kalde vinterkvelder, men slike stabler fungerer ypperlig som pensjonat for diverse insekter. Her kan de søke tilflukt på nattestid, når det regner eller som vinterbolig. 


 

Har du ikke lyst, eller mulighet å bygge opp en vedstabel i hagen, så finnes der jo veldig mange fine alternativer. Hvorfor ikke bare kjøpe noen bambuspinner på blomsterbutikken? Slike som er ment å støtte opp klatreplanter? Klipp dem opp i passe lange biter på omtrent 10cm. Bunt dem deretter sammen med et stykke hampetau eller lignende og heng det opp i et tre eller på en vegg. Nå har du et insekthotell!

Ha en riktig fin uke! 


Kommentarer

 1. Dejligt med huse til fuglene..:-)
  Vi har selv nogen i vores have uden pind foran.
  I baghaven har vi en enorm gammel hæk som får lov til at vokse vildt. Her bor der masser af fugle. Det er så morsomt og høre deres "snakken" i hækken inden de går i seng.
  Insekter er der masser af her tak...så vil ikke invitere flere.

  Har haft oslogjæster i weekenden så nu er jeg helt ør i hodet af all norske snakk...:-)

  Rigtig god ny uge fra Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Rigtig dejlige billeder med gode ideer! Vi har ingen fuglekasser her (endnu da) men masser af gamle hule træer, hvor der bor både ugler og spætter og andet fjerkræ .-)

   I brombærkrattet bor de småbitte gærdesmutter i de fineste runde kuglereder.
   Det er en fornøjelse at følge fuglene hele sommeren. God mandag i nord og syd!

   Slett
 2. Tenk at vi er kommet så langt på året. Herlig.
  "Natur og fritid" har en type fuglekasser som er veldig fine synes jeg.
  De er runde, og kan henges opp over grener og lignende.
  Jeg har 6 stykker av dem, og oftest blir alle sammen bebodd.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg