Om litt av hvert....

Nå er det bare noen dager til vi reiser avgårde til Spania og jeg skal ikke nekte for at jeg ser frem til noen uker i varmen! I vår svenske hage har jeg forberedt det meste for vinteren. Busker og små trær jeg er ekstra redd for, har fått en fin innpakning i hønsenetting. I fjor opplevde jeg nemlig at bever raskt og hensynsløst "hugget ned" nesten samtlige prydtrær og busker i hagen. Det vil jeg ikke oppleve igjen, så jeg har brukt en del av tiden på å forhindre en slik gjentagelse. Når jeg er tilbake i norden i November kommer jeg til å pakke dem ytterligere inn med fiberduk for å forhindre at sultne rådyr spiser opp de friske grentuppene, men foreløpig skal de få stå slik frem til de har mistet bladverket.
De siste gangene jeg har vært i Sverige har jeg også begynt å forberede vinteren ved å fylle et ekstra lag med jord og løv rundt de nedre delene av rosebuskene rundt om på eiendommen. I skogen har jeg plantet noen forsøksroser i år. De har jeg pakket spesielt godt inn- slik som planten på bildet til venstre. Der stikker bare toppen opp gjennom en liten haug med høstløv og sand. Denne kjøpte jeg faktisk på Rema 1000 i sommer og er ment som en miniatyrrose en har i vinduskarmen. I løpet av sommeren har planten vokst og blomstene har fått "vanlig rosestørrelse". Om den overlever vinteren utendørs er derimot usikkert, men det er jo bare en måte å finne ut det på... Uansett. Er den ikke vakker? Kremfarget midte og mørkere rosa ytterkanter.

Jeg kjøpte forresten noen dagliljer på salg i sommer. De plantet jeg i halvskygge i skogen. Der har de etter hvert begynt å blomstre! Disse pakker jeg ikke inn, men venter i spenning på å se hvordan de kommer til å klare seg i skogen til neste år!

Navnet på denne vet jeg desverre ikke, men jeg synes den passer fint inn i skogens øvrige farger! Om denne og dens slektninger kommer med blomster til neste år også, vil jeg så avgjort benytte meg av flere dagliljer i skogen fremover!
Nedenfor:
Jeg fikk forresten noen av elementene jeg har anskaffet til neste års prosjekt i drivhushagen. Blant annet krybben som er avbildet nedenfor.
Den er hugget ut iav et stykke stein, så den veier jo langt over 200 kilo! DHL hadde satt den fra seg midt på plenen min. Jeg kan love dere at det var litt av en jobb å skyve den bort til husveggen, nesten 50 meter unna dens planlagt
permanente plassering! Jeg tror jeg må skaffe meg en kjerre eller noe lignende jeg kan flytte den med. Tanken er at den skal brukes som en natursteinsvask.
 
Støpejernsvinduene hadde også ankommet. De var akkurat slik jeg hadde tenkt, bare litt tyngre. Nå kribler det i fingrene etter å sette i gang med drivhushage- muren hvor disse skal plasseres.
Jeg kan levende forestille meg muren, støpejernsvinduene og klatreplanter som skal kle det hele.. Nå må jeg bare vente en liten vinter....

Det avlange vinduet på bildet nedenfor skal jeg plassere i bakveggen mot øst. De to høyere vinduene (bildet til høyre) kommer til å stå i muren  mot nord, som vil skille drivhushagen fra en frukttre- hage jeg kommer til å beplante i neste omgang.
Jeg vet ikke om jeg kommer til å få blogget så mye under mitt opphold i Spania, men ønsker dere alle en fortsatt  riktig fin høst!


Kommentarer

 1. Den rosen var alldeles nydelig! Sånn har jeg ikke sett før. Utrolig hva de kan ha på Rema...

  Det steintrauet må ha vært tungt å flytte på ja ;)

  Håper dere får en deilig ferie i Spania!

  SvarSlett
 2. Jeg syns du rekker å gjøre utrolig mye hver gang du er i Sverige. De støpejernsvinduene var veldig flotte!
  Kos deg i Spania!

  SvarSlett
 3. Vilken fin sten!!! och fönster...kommer bli riktigt snyggt med dom där.
  Ser att du nätat in dina buskar och det ska jag med om nån vecka, men du behöver nog stadga dom med en pinne/stolpe så inte snö tyngden gör att den viker sig och bryter busken om du inte redan gjort det förstås.
  Ha en skön semester
  Mariana

  SvarSlett
 4. Hei Marit. Ja, enig. Jeg har mange ganger forundret meg over hva en kan finne i blomsterutvalget på Rema. Vi har en butikk nær jobben min med ganske bra planteutvalg på sommersesongen, så da hender det ofte jeg blir fristet å kjøpe både løk, frø og planter ;-)
  Ha en fortsatt fin høst!

  SvarSlett
 5. Hei Mariann. Takk for hyggelig hilsen. Jeg skal egentlig ned for å male huset der nede, men skal prøve å kose meg litt også! ;-)
  Ha noen riktig fine høstdager!
  Stein

  SvarSlett
 6. Hei Mariana
  Ja, jeg var veldig gledelig overrasket når krybben ankom. Jeg trodde den hadde vært litt mindre i størrelse, men den kommer sikkert til å bli en fin utendørs vask! - Bare jeg klarer å borre hull for et sluk..
  Takk for tipset ang. pinne/stolpe. Ja, jeg tror jeg bør stive dem ekstra godt av så ikke snøen knuser dem. Spesielt de som står nær parkeringen, for der pleier plogen å dytte store mengder snø over plantene :-)
  Ha noen riktig fine høstdager så lenge!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg