Tips for å unngå frostskader på hytta
- 20 grader flere netter i Desember og Januar får meg ikke akkurat til å tenke global oppvarming, men heller på frostskader, både i hagen og innendørs.
Heldigvis fikk jeg dekket bedene med et tykt lag mose. Høstløvet har fått danne en ekstra dyne for røtter og blomsterløk. Jeg har pakket alle sarte planter inn med fiberduk, så vi får håpe de overlever til våren.
Innendørs:
Siden vi sjelden får besøkt hytta i Sverige på vinterstid og vi ikke har eid stedet så mange år ennå, er jeg fortsatt usikker på hvor utsatt vannledningssystemet vårt er for frost. Vi husket derfor på å stenge av vannet før kulden kom. Vi fikk tømt rørene for vann for på den måten å redusere frostskade risiko.
Her kommer noen tips fra SINTEF ang. vann på hytta i vintermånedene:
For å unngå frostsprengte rør er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen før du forlater hytta. I tillegg må du:
lukke alle lufteventiler og vinduer
ved frostfare fylle alle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske
ikke senke temperaturen i hytta lavere enn til ca. 10 ºC. Vær oppmerksom på at ved sterke temperaturfall må varmetilførselen økes. Husk også at en eventuell strømstans vil stoppe all automatisk oppvarming.
unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryprom, yttervegger, golv og tak
Om du ikke alt har gjort det, vil jeg dessuten råde deg til å isolere alle vannrør med isopor rør en kan kjøpe på Clas Ohlsson eller byggevarebutikker. Det er også mulig å kjøpe isolasjonsmateriale som Glava eller lignende, skjære til remser som vil passe rundt rørene. Surr gjerne lett med hyssing for å sikre at isolasjonen dekker rørene, men ikke press isolasjonsmassen sammen siden det jo er luftrommene i denne som sørger for å holde kulden ute. Jeg har pakket det hele inn i "duct tape" for at rørene ikke skal se så ille ut i jordkjelleren.
Tar imot alle gode tips, for her hos oss er vi ikke vant med slik sprengkulde, og nå hører vi om frosne rør over alt. Nydelig bilde du har lagt ut i dag. Blir helt betatt.
SvarSlett