Årets store prosjekt: Vi bygger hagedam!

I år har vi endelig bestemt oss for å gjøre noe med det vi lenge har kalt "kaoshagen". Grunnen til navnet skyldes at vi her har kjempet en forgjeves kamp mot store mengder uregjerlig ugress, stort sett bestående av villbringerbærkratt (Rubus Idaeus), kjempespringfrø (Impatiens Glandulifera) og høyt, hurtigvoksende gress av en type som nærmest er umulig å fjerne. Dessverre vet jeg ikke hva dette gresset heter.
Området befinner seg mellom hovedplenen og Woodland hagen, så det er på høy tid vi forsøker å temme det nå! Om du ser på bildet nedenfor, finner du inngangen mellom de to store bjørketrærne til venstre for drivhuset. Selve området befinner seg bak drivhuset.


For to somre siden begynte vi å bearbeide ugresset i delen som vendte mot elven. Du kan se innlegg om prosessen her: Tidligere blogginlegg

I høst begynte vi å grave- for hånd! Hittil har vi gravd et hull som er omtrent 160cm dypt, 4 meter bredt og 5 meter langt ved drivhuset. Under "bryggen" og ut mot elven er hullet rundt 1 meter dypt, 3 meter bredt og 5 meter langt. Det blir altså en ganske stor dam. Ennå er vi langt fra ferdige med å grave....

På bildet ser dere litt av hullet under graving. Treet som står i forkant er et Kanelsørbøk (Notofagus Antarctica) Jeg synes det gir et lite hint om en japansk hage... eller vil gjøre det etter hvert som vi beplanter fyller på med naturstein og lignende.
Jeg vet ikke hvorfor, men jeg elsker den skrantne, litt sære vokseformen til Kanelsørbøk. Og best av alt- Det fyller denne delen av hagen med duft av kanel når det står i "blomst". Jeg er ikke sikker på vekstsonen, men det ser ikke ut til å ha problemer hos oss: Sone H3/H4.
Det kan bli opp til 6-10 meter høyt om det trives veldig godt. Treet får små, glansfulle, grønne blader og er i grunnen perfekte til å forme slik en gjør med bonsai... ;-)


Nedenfor:
Dette bildet fra i vinter viser kanskje tydeligere litt av formen på dammen vi graver.
Gangbryggen strekker seg over dammen og leder inn mot Woodland hagen. Tanken er at fisk skal kunne finne naturlig ly under bryggen i tilfelle et rovdyr skulle dukke opp. Siden bildet ble tatt har dammen blitt mye større, men det har jeg ikke noen gode bilder av. Som du ser av området er det, selv på vinterstid ganske mye ugress å slåss med. Forhåpentlig vil det verste snart bli gravd ut og danne dammen.


Langs dammens kanter kommer vi til å grave ut hyller hvor sumpsoneplanter skal få vokse. Dette gjøres både for å gi den et mer naturlig og organisk utseende, men også for å skjule damduken. Det er nemlig et skikkelig hodebry for meg nå som jeg snart skal bygge den. Hvordan skjuler man damduk??
Jeg har ikke så lyst til at den skal være synlig...

Vi har alt kjøpt inn en del vannplanter. For at de skal få vokse seg store før utplanting laget vi like godt en midlertidig dam. Vår gamle trebåt hadde fullført sin funksjon på elven, så vi foret den innvendig med damduk og fylte den deretter med vann. Der har vi nå plantet ulike planter i vannet, som vannliljer i ulike farger. Men også forskjellige sorter iris - som Iris Ensata "Queens Tiara", "Dramatic Moment" og "Oriental Eyes". Heldigvis er der jo rikelig med elver og innsjøer i området, så vi kommer til å ta noen avleggere av dunkjevle (Typha Lathifolia) og mye annet.


Ved bryggekanten har vi alt store grupper sverdlilje (Iris Pseudacorus). De får gule blomster i mai- Juni og ser ut til å trives fortreffelig i elven, så vi kommer til å ta en god del avleggere og benytte dem i dammen.
Eller, det vil si. i en "sumpsone" ovenfor dammen. Tanken er at vannet skal pumpes opp fra dammen. Gå gjennom et filter og deretter sive gjennom sumpsonen (tegnet med lysere blå farge i illustrasjonen nedenfor) for deretter å renne tilbake ut i dammen via en liten foss.


Vi har alt plantet noen planter ved siden av den kommende dammen. Dette ble gjort for at de skal få etablere seg og bli større til vi setter i gang med området for fullt.
Bildet til høyre er en Japansk lønn: Acer Japonica "Aconitifolium"
Ved veldig gode forhold kan dette bli et lite tre på opp til 4,5 meter, men det er nok mer vanlig de stopper på rundt 3 meter. Vårt nærmer seg 170cm.
Det har vakkert lyst, grønt bladverk som kan minne om bregneblader. Vakrest er det om høsten når det ikler seg oransje og røde høstfarger.
Det skal være herdig til sone H3/H4. På våren får det små, dyprøde blomster som også gjør treet vakkert.

Eiendommen vår befinner jo seg omgitt av natur på alle kanter, så for at våre trær ikke skal bli spist opp må vi beskytte dem med hønsenetting rundt stammene.

Nedenfor;
Foran til venstre kan vi, så vidt se en rhododendron Dr. V. H. Rutgers. Bak dette står et Russisk Sibirlerk: "Larix Sibirica "Russland". Om det får vokse som det vil kan det bli mellom 10 og 20 meter høyt. Det har vi ingen planer om. Jeg funderer nemlig på om jeg skal lære meg noen bonsai teknikker jeg vil teste ut på planten. men først skal det få bli litt større enn i dag... :-)


Som dere sikkert forstår har jeg litt lyst at denne delen av hagen skal ha litt asiatisk preg.. Det hører liksom med til hagedammer.


Bildene nedenfor:
 Roser er kanskje ikke så vanlige i en japansk inspirert hage, men dessverre har vi en stolpe i området jeg gjerne vil skjule. Den fører strøm inn til huset vårt og ble plassert der lenge før vår tid, så det er ikke så mye å gjøre med den. Derfor plantet jeg en japansk klatrerose/rambler opp denne.
Den blomstrer frodig i rosa i Juni, men er engangsblomstrende. Resten av sommeren får den fungere som grønt dekke til stolpen

Slik ser den ut når den blomstrer på sitt mest frodige:





Som du ser på bildet nedenfor, så er det allerede begynt å spire frem mye ugress i år, så selv om det meste av "elvehagen" nå er under kontroll, så er det fortsatt rikelig av område som må dekkes med tykke lag avispapir, dekkbark og store naturstein. Likevel ser vi en kjempeforandring fra årene hvor vi bare kalte den for "kaoshagen".


Ha en fortsatt fin dag



Kommentarer

  1. Hei. Dette kommer til å bli flott når det er ferdig. Mye å gjøre, det vet vi alt om. Får håpe vi får se bilder etterhvert av det ferdige resultatet. Ha det godt.
    Hilsen Hanne-Lise.

    SvarSlett
  2. Litt av et prosjekt dere har startet på, det blir nok kjempefint.
    Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  3. Så spennende! Har alltid drømt om hagedam, men tomta er bratt og egner seg dårlig til damanlegg. (Kunne jo vært med fossefall :-), men da får jeg nok ikke medhold av min bedre halvdel. ) Flotte planter du skal ha der også. Iris ensata er vakre. Ha en fin helg!

    SvarSlett
  4. Hej Stein!

    Ett riktigt spännande äventyr ni har gett er in i, det är så roligt med damm men också kanske den största utmaning man kan ge sig in på.

    Jag skulle råda dig att läsa litteratur som finns skrivet om trädgårdsdammar för att undvika de vanligaste nybörjar misstagen.

    Först, använd riktig gummiduk för dammen, PVC plasten som säljs till dammar håller max. 10 år så vittrar den sönder. Duk av gummi krymper och töjer sig en aning vid kyla/värme vilket inte plasten gör. Gummiduk har 30 års garanti.

    Gummiduken täcks genom att man gräver hyllor vid kanterna av dammen. Man måste kunna placera stenar i vattnet och inte enbart ovanpå kanterna för då går det inte att dölja duken, inga branta sidor alltså.

    Vattnet i dammen får inte komma i kontakt med jorden ovanför kanterna, då får du kapillärkrafter som suger vattnet uppåt och tömmer dammen snabbt. Ett arbete som kräver rätt mycket av problemlösning. Dammduken bör ligga kvar 1 år innan man slutligen klipper till kanterna eftersom jorden och stenarna rör sig. Duken bör klippas med god marginal för om jorden sjunker får du läckage.

    Ordentliga pumpar som renar och får vattnet i rörelse är nödvändigt, algproblemet är stort i alla trädgårdsdammar och svårt att få balans i vattnet. En trädgårdsdamm blir ett ekosystem men är för liten för att balansera kvävet.

    Det största misstaget många gör är att överplantera dammen med växter. Det ser tomt ut till att börja med men många vattenväxter är för invasiva och kan snabbt täcka stora ytor. Ta aldrig in växter från naturen i en liten damm, de kan exploderar i den skyddade miljön. Kaveldun från naturen kommer att förstöra din damm ganska fort. Det sprider sig gigantiskt och dess rötter är som nålar i spetsarna och punkterar dammduken.

    Ha tålamod och låt det ta tid över några år, det är ett stort projekt som inte kan skyndas fram. När allt är klart börjar man med det sista, att plantera in växterna.

    Lycka till Stein!

    /Gunilla

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg