Ennå en stund...

Ennå er det en del blomstring i svenskehagen. Selv om stadig flere planter nå takker for seg, så gleder jeg meg jo enda mer over alt som er like frodig. Snart er det over for i år. Snart er høsten her for fullt.
Så derfor nyter jeg det hele mens det ennå føles som sommer.


Klematisen ved drivhuset har vært usedvanlig frodig i år. Den har blomstret uavbrutt fra Juni og ser ikke ut til å ville stoppe med det før frosten tar den. Planten er nemlig full av nye knopper! Desverre vet jeg ikke navnet på denne. Jeg har hatt litt problemer med å få klematis til å trives i hagen vår, så en periode sluttet jeg å registrere nyplanting av dem. Jeg anså dem som sommerblomster og tok det som en gledelig overraskelse om de kom tilbake året etter. Nå opplever jeg imidlertid at planter jeg forlengst trodde var døde, plutselig "gjenoppstår" rundt om i hagen, så plutselig ser det ut som klematis likevel kan trives hos meg! :-D Planten på bildet


Bildet nedenfor:
Aksveronika: "Veronica Spicata" blomstrer nå for fullt sammen med den toårige Lychnis Coronaria.  Jeg er veldig glad i disse to plantesortene. Veronika er en sterk staude som er herdig til sone H6. I min hage blomstrer den fra slutten av Juni til September. I år begynte den blomstringen senere enn vanlig, så jeg regner med den kommer til å holde det gående frem til frosten.


Nedenfor:
Denne sommeren har vært veldig preget av å jobbe med gressplenen vår. kjøpte jo en robotgressklipper og den har ærlig talt gjort en kjempefin jobb når den klipper. Problemet er bare at siden plenen heller ganske kraftig ned mot elven som strekker seg langs hele plenen (300 meter i lengden) så har vi hatt litt utfordringer med trekking av grensekabel.


Grensekabelen skal jo være skjult i bakken og fungere som en usynlig "vegg" roboten ikke skal krysse. Det gjør den heller ikke under normale forhold. Men vi har jo funnet ut at gresset vårt blir skikkelig vått hver eneste natt på grunn av tåkedis fra elven, noe som gjør at robotens hjul raskt får "kladder" av vått gress på hjulene. Om den må snu i bakken på vei ned mot elven begynner hjulene å skli på grunn av gresset. Når hjulene passerer grensekabelen stopper roboten automatisk. Den blir da stående der og vente på at vi skal hjelpe den innenfor klippesonen igjen. Litt vanskelig når vi er i Oslo det meste av tiden....


Vi har derfor ikke våget å bruke klipperen når vi ikke er på eiendommen. Når vi kommer bort til svenskehagen må vi derfor alltid jobbe med plenen. Kanter skal trimmes. Den nederste delen av bakken mot elven blir dessuten manuelt behandlet med en "Flymo" klipper, så selv om roboten ikke har noen problemer med å holde det meste av plenen vedlike, så bruker vi alltid flere timer på plenen hver eneste gang vi er i svenskehagen. Jeg må nok etter hvert komme frem til noen løsninger som vil få roboten til å klippe - også når vi er bortreiste. Men det får vi utsette til våren. Nå slutter snart plenen å vokse for høsten. Så får vi heller snart begynne å bekymre oss for snø og is.... ;-)


Ha en fortsatt fin dag.


Kommentarer

 1. Vakkert hos dere nå :-)) Jeg har heller ikke hatt det store hellet med clematis men nå har jeg fått litt dreisen på de mere småvokste botaniske sortene :-)) Det er da noe :-D Fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei fru Ranten. Ja, de småvokste, botaniske sortene virker stort sett mer hardføre. Og det er jo bra, for de er skikkelig fine :-D
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 2. Det ser jo veldig trivelig ut hos deg Stein. Det må jeg bare si.
  Bildet med huset og elva bakom.........helt topp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin. Takk for det. Vi er veldig glade i elven som renner langs eiendommen, selv om den altså gir oss noen skikkelige utfrodringer når det gjelder roboten ;-)
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Oi, blomstrer Aksveronika ennå? Det var godt gjort, synes jeg. I feriehagen min avsluttet de ballet for lenge siden. De ble overraskende store i år, så ja, tøff plante :) Vedr robotklipping, kanskje flytte det kantbåndet lenger opp, der det er flatere? Så trenger dere bare å fikse nede ved elven når dere kommer? Er det mulig å ha to bånd, kan de slås av og på God torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bille.
   Ja, Aksveronikaen blomstrer ennå. Grunnen er at jeg klippet en del av plantene godt ned i Juni. Nettopp for å unngå at de blir så høye. Resultatet var at jeg fikk lavere, men tettere planter, samt at de blomstrer veldig lenge. De som sto bakerst i bedet ble ikke klippet ned og blomstret som vanlig. Deretter har altså de som måtte starte veksten på nytt blomstret i ettersommerens hage :-)
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 4. Her var det mye å nyte :) Så fint at klematisenlikevel trives. Ingen hage uten noen av dem!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg