Den grønne tid...

Nå på slutten av sommeren er det store blomstersfloret etter hvert i ferd med å avta. Det har vært en sommer langt over min forventning og planter har stort sett trivdes og vokst i rekordfart. Fokus har nok ikke vært så mye på bedene, fargene og formene som jeg hadde håpet. Til det har det vært andre ting som har krevd tid og oppmerksomhet, men hva gjør vel det? Jeg har stortrivdes i vår svenske hage denne sommeren- og det er herlig å gå rundt og se hvordan små, unnselige planter jeg kjøpte for noen år siden endelig har vokst seg store og frodige :-)

På bildet til høyre er det en drueranke som skal få seg en kraftig omgang med sekatøren i senhøst.
Den står litt bortgjemt i drivhushagens bakkant sammen med verktøy, hagegrillen jeg aldri benytter, lecastein og annet jeg hadde planlagt å få brukt denne sommeren....
Vel, vel. Kanskje neste år...
I år bærer denne planten nesten ikke druer. Jeg mistenker fugler eller andre dyr har funnet ut at disse blå "bærene" egentlig er både gode og mettende? Uansett var den nemlig full av lovende klaser for en måneds tid siden....

Den største utfordringen vi har fått denne sommeren var forresten at vårt mangeårige gartnerfirma måtte trekke seg fra plenklipping. Jeg antar de fikk en del nye jobber i det offentlige, eller at de kanskje måtte skjære ned på kundemengden, men i alle fall kunne de ikke lenger klippe hos oss. Vi får vel enten gå til innkjøp av en gresstraktor, eller en robomow robotklipper?
Er det noen av dere der ute som har positive erfaringer med robotklippere dere kanskje vil dele?
Vår plen er vel rundt 3.000 kvadratmeter, så det må nok en ganske sterk klipper til...Gresset ser likevel ikke så verst ut for tiden. Dette skyldes god hjelp av en veldig hyggelig nabo. Han påtok seg klipping av gresset. Vi har en bensindrevet gressklipper som han benytter. Den gjør jobben forsåvidt bra den, men ikke så fint som når plentraktorer tok seg av det hele.. Noen vil nok kanskje si at vi burde fjerne plenen og heller plante bed. Det blir nok ingen mulighet for noe slikt. Det er jo utfordrende nok å holde beder noenlunde fri for ugress som det er nå, til tross for tykke lag med avispapir og bark rundt de fleste plantene...


Nok om det. Nå som veldig mange blomster har begynt å takke for seg er det dahlia som skaper farge, liv og glede til krukker, kar og bed.
På drivhustrappen plantet jeg en del knoller med Dahlia "Fascination" i vår. De har vært en stor glede hele sommeren. Først på grunn av det vakre, burgunderrøde bladverket. Høyden og fyldigheten har også vært perfekt i krukkene de var plantet i. På sensommeren og ut er det selve blomstringen som gleder mest. De store, friske solstrålene i ceriserosa kan jo ikke unngå å gjøre en i godt humør? Mer om dahlia i et senere innlegg..


I drivhushagen har de fleste rosene dessuten startet sin andre blomstring i år. Den hagen er desverre ikke så fint utformet ennå, men blomstringen der inne har vært frodig og vakker hele sommeren igjennom!


Når jeg først er innom drivhushagen kan jeg jo ikke unngå å kommentere en liten plante som virkelig har imponert meg. Den er langt ifra stor. Ikke er den frodig heller. Den har ikke hatt en eneste blomst så lenge den har holdt til i min hage. Det er et lite fikentre: Ficus "Brown Turkey" jeg kjøpte på høstsalg en gang i 2012.
Det ble plantet heelt bakerst i drivhushagen, i et område som jeg ennå ikke har tatt i bruk. Første vinteren overlevde den, men et dyr hadde spist opp stammen helt til roten, så jeg trodde aldri den skulle ha noen sjanse til å overleve.
Våren etter tittet der likevel opp en liten spire sent på sommeren. Utrolig nok, for planten står i et villniss av ugress, skyggefullt og tørt. Til alt uhell klarte jeg å trakke på den så kvisten ennå en gang knakk.
Derfor var forundringen stor nå det ennå en gang kom opp en spire til våren i år. Nå passer jeg meg vel for å tråkke i nærheten av den! Til vinteren planlegger jeg å pakke den pent inn.. og kanskje vil den vokse og bli større neste år?
Jeg er jo ikke sikker, for fiken skal jo egentlig ikke trives så godt i sone H3/H4 i innlands Sverige?

Ha en fortsatt fin dag!
Kommentarer

 1. Ja det har vært en fantastisk sommer i år :-)) Her vokser gresset som, ja ugress .. Vi klipper og klipper! Det er jo vakkert med nyklippet plen da, og lukter godt gjør det også! Ha en flott høst!

  SvarSlett
 2. Heisann! Vi er storfornøyd med vår robotklipper Honda Miimo 500! Nå kan vi ikke tenke oss et liv uten vår kjære venn:) Han holder gresset vårt på 2,5-3 mål nede uten problemer, og har kapasitet til ytterligere hvis vi trenger det. Flere i familien har også Husqarna og er fornøyde med det merket. Jeg har skrevet et innlegg om Miimo på bloggen min. Hvis dere vil slippe å klippe plenen, er det egentlig ikke noe å lure på :) http://denlykkeligehagen.blogspot.no/search/label/Robotklipper

  SvarSlett
 3. Plen har jeg ingen peiling på, har gravd den opp :) Det går an når man har bare 1,1 mål tomt og er hjemme det meste av sesongen. Her har den gule tiden kommet, hagen forfaller i rekordfart. Men allikevel, høsten er ei fin tid, det gledes til kinasøten blomstrer.
  Nyt dagene dere.

  SvarSlett
 4. Spännande med fikonträdet. Att vintertäcka och skydda från gnagare och rådjur låter som en bra idé.
  Är så imponerad över att ni hinner med era trädgårdar och balkongen. Att ha hjälp med gräsklippningen sparar förstås mycket energi, särskilt när man har så stora ytor som ni har. Robot vverkar bra om man inte har fär många buskar och rabatter. Verkar dessutom hålla sniglarna borta med sina vibrationer. Fast du kanske inte har nåt snigelproblem.
  Ska bli trevligt att få se mer av dina dahlior så småningom.
  Allt gott
  Anette

  SvarSlett
 5. Takk Stein for kommentarer du legger igjen hos meg! Lekehuset er satt på stolper. Areal og slikt følger reglene for uthus, anneks, redskapskjul. Det ser kanskje ut som om det er bygget i trærne men det er faktisk forankret på fjellet. Vi bruker masse kapp (hadde garasjen full) og brukte vinduer som vi har fått. Noe nytt må man jo som regel kjøpe, men tror vi kommer til å holde oss under 5000,- Vi har brukt mest på beslag, skruer, spiker og impregnerte matrialer til nederste rammeverket. Ha en riktig fin helg og jeg håper du kan legge ut flere bilder fra det nye drivhuset deres!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg