Planer for elvebredden...


Helt siden vi kjøpte vår svenske sommerhage for 6 år siden, var det noen områder vi overhodet ikke visste hva vi skulle gjøre noe med. For to år siden nå, begynte vi jo å opparbeide Woodland området vårt, som er en skog i hagens ene del. Mellom plenen som omgir huset- og denne skogen har vi et område jeg tror en gang har vært benyttet til å dyrke korn. Der vokser et helt uregjerlig gress vilt, godt iblandet rips, bringebær, stikkelsbær og andre busker! Med andre ord - et totalt ugjennomtrengelig område om sommeren!
Våren som var bestemte jeg meg for å prøve å gjøre noe med dette "villnisset"!

Før ugress begynte å vokse svidde jeg av det meste av tørre strå og kvister. Deretter begynte jeg å dekke til så mye som mulig med aviser. Denne delen av eiendommen så med andre ord mildt sagt forferdelig ut hele sommeren igjennom! Det hele kunne virke som om området var en søppelfylling hvor aviser og annet fortsatt ikke var overtatt av naturen. Kampen om å få tak i nok aviser gjorde at jeg måtte ta ting gradvis- og først sent på høstparten hadde jeg klart å dekke det meste av denne hagedelen med tykke lag papir. Bildet over viser bedet slik det så ut midtsommers...

Planen var at jeg etter hvert skulle bygge en gangbrygge av impregnert treverk- mest av latskap, for gangveien gjennom dette området trues stadig med å overtas av ugress. Noe du sikkert kan se av bildet ovenfor. En gangbrygge ser renslig ut. Den knytter sammen bryggene foran hovedhuset med denne delen av eiendommen, siden de ikke ligger så langt unna hverandre, kommer til å bestå av samme type materialer og dessuten ha omtrent samme form.
Jeg vil unngå ugress fordi jeg skal bruke markduk under treverket. Denne bryggen kommer dessuten til å strekke seg over en "naturlig" dam jeg planlegger å bygge på den siden av gangveien du ikke kan se på bildet. Dammen må altså være ganske stor.

Her har jeg prøvd å tegne oppå samme bilde som det ovenfor. Håper det gir et litt bedre intrykk av hva jeg tenker å gjøre. 
Jeg skal forsøke å forklare dette prosjektet mer omfattende i senere innlegg, men for å gi et litt bedre intrykk: Bildet nedenfor er tatt fra gangbryggen jeg bygget langs elvebredden i sommer. Buskaset som ses i bakgrunnen kommer jeg til å beholde, for jeg har ikke ønske om at hele eiendommen skal se "striglet ut". Håpet er jo at hagen skal være en blanding av velordnet og kaotisk, "kulturhage" og natur. Gammelt og nytt. Uansett. Bak det buskaset på bildet finner du "bedet jeg har dekket med aviser langs elvebredden og det er også langs dette jeg vil anlegge "gangbryggen" som skal strekke seg fra plenen og frem til Woodland hagen. 
Neste inlegg skal jeg beskrive litt hvilke planter jeg vil benytte langs elven.


Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

Kommentarer

 1. Eiendommen har virkelig en flott beliggenhet. Jeg har også lyst på en dam eller brønn, selv om huset mitt ikke ligger så langt fra en innsjø. Er gangbryggen kjøpt som byggesett?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lars Johan.
   Så spennende du også fantaserer om å lage en dam på eiendommen!
   Nei, bryggen er ikke et byggesett. Jeg kjøper impregnerte materialer og bjelker på byggevarehandelen i nærheten og tegner og bygger selv. Bryggen var ikke helt ferdig når bildet ovenfor ble tatt, så du kan sikkert se at den nok er hjemmegjort om du ser litt nøye etter ;-)

   Slett
 2. Det där tror jag kan bli riktigt bra. Då blir det ju ett ställe dit ni verkligen vill gå och kan röra er. Vackert läge precis vid älven.
  Vilket jobb ... :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bettina. Mange takk for det :-)
   Ja, jeg håper det blir lettere å ta skogen i bruk, for området jeg beskrev i dag er en typisk "haste seg gjennom" del av eiendommen nå.
   Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 3. Rett og slett imponerende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar Martin.
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 4. Du er visst aldri tom for virkelyst og ideer! Nok et spennende prosjekt å følge fra sidelinjen. Det gledes til å se resultatet av innsatsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. heisan.
   Nei, virkelyst og ideer har jeg mange av. Det er værre med tid og anledning ;-)
   Ha en riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 5. Hei Stein! Slike prosjekter som dette er så interessante å lese om, det akkurat sånt jeg er mest opptatt av også. Og så bra at du skriver ganske mye (tekst), da blir det mer interessant. Skal bli spennende å følge prosjektene dine framover, du lover å holde oss oppdatert?
  mvh Bjarne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bjarne. Takk for hyggelig kommentar :-)
   Jeg er nok litt glad i å skrive i mine blogginlegg, men kunne nok jobbet litt mer på å gjøre ting mer lettforklarte ;-) Uansett skal jeg prøve å ta litt mer selvforklarende bilder når jeg setter i gang med dette prosjektet til våren.
   Ha en fortsatt riktig fin kveld.

   Slett
 6. Så utrolig flotte omgivelser du har å boltre deg i, det blir spennende å følge deg videre :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Rita! Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg så jeg ikke hadde deg i blogglisten min, så nå er du herved lagt til! :-)
   Ha en forstatt fin kveld.
   Stein

   Slett
 7. Så spenstige og artige prosjekter dere har har. Og ikke minst gjennomføringsevne og energi. Veldig spennnende å følge med fremover. Her er det inspirasjon i massevis til vårt svenske sommerhus:) Lykke til med moroa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jannibele. Så spennende at du også har sommerhus i Sverige! Jeg må holde øye med bloggen din fremover- for jeg er også veldig på jakt etter inspirasjon der! ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 8. Jeg drømmer meg helt vekk i de deilige bildene dine : ) Alltid spennende å lese om prosjektene dine og hva du planlegger framover ! Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
 9. Du har nevnt tidligere at du vil skrive om hagen ved elvebredden. Har gledet meg til det. Og dette var det morsomt å lese om , se bilder av og planer framover. Hilsen Anne

  SvarSlett
 10. Her får du fjernet problemet ved roten, det blir jo så fint og ryddig.
  Det er artig og se og en får jo noen tips og ideer selv også.

  Ha en strålende vinterdag mens vi venter på våren.
  Marit.

  SvarSlett
 11. Hei Stein! Håper du har en fin kveld!
  Ref. din kommentar om islyktene mine. Ja, de er nesten helt tette oppå, borret bare et lite "luftehull". Det smeltet jo litt etterhvert og ble litt større, men skikkelig lekkert da de var helt nye! Syns du skulle prøve deg på noen selv, noe må vi jo bruke denne kulden til, - mens vi venter på hagesesongen :-)I kveld har jeg lagd noen flere,med glitter og farge i vannet! Det blogges nok om hvis de blir fine!
  Hilsen Rita

  SvarSlett
 12. Hei !!! Herremin så dyktig du er......jeg er superimponert !!! Har virkelig sansen for at du ikke vil ha allt,helt striglet.....må ikke bli for perfekt ! Jammen har du pågangsmot,for her er det mange prosjekter på gang,og de tar tid,det ser man :) Flott stykke arbeid,den bryggen............der kan det lett bli koselig,en sen sommerkveld !!! Et nydelig sted,du skaper !!!!! Ønsker deg en toppers helg !

  SvarSlett
 13. Oj, det kommer til å bli kjempeflott! Jeg kan godt se for meg gangveien av trebord som går ned til bryggen. Men det har vært litt av et arbeid å komme så langt som dere har gjort. Jeg regner med at du ikke har vært alene om det :) Jeg gleder meg til å lese neste innlegg!
  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg