Arbeid i Woodland hagen sent i September..

Til tross for at min woodland hage er relativt nyetablert opplever jeg likevel hele tiden å glede meg over nye planter som har kommet i blomst siden sist. Denne gangen var det en del ulike liljer som strålte inne blant trærne- til tross for en forholdsvis regnfull sommer. På bildet til høye er det liljen "Navona" som stråler i selskap med en Acer Shirasawanum "Jordan".

Jeg fikk faktisk satt alle løk i jorden- og det var en lettelse, for jeg hadde en god del hvite narcisser og krokus jeg skulle sette. Det har seg slik at narcisser bør få en forholdsvis bra tid til å etablere seg før frosten kommer. Scilla, tulipaner, muscari og diverse annet kan derimot settes så lenge der ikke er kommet tele i jorden.
Jeg fikk plantet et par løvfellende prydbusker også. De går fint å komme i jord på denne tiden av høsten. Vintergrønne planter som rhododendron, mahonia, nåletrær, thuja og hebe bør derimot plantes så tidlig på høsten som mulig. De trenger nemlig å få etablert et godt rotsystem før frosten ankommer. Vintergrønne planter trenger godt med fuktighet hele vinteren. Rotsystemet bør derfor gå dypt ned i jorden for å finne siden tele gjør vann utilgjengelig for et nyplantet rotsystem.
Jeg plantet altså busker som mister løvet om vinteren. De trenger derfor ikke særlig vannopptak når frosten har kommet siden de går i dvale. Derfor er det som oftest ingen problem  å plante dem nå i slutten av September.

Uansett bør alle nyplantede busker og trær få et dekke av løv eller barkjord for å hindre telen fra å trenge dypt ned i jorden.
NB: Plantene liker ikke et for tykt lag løv siden dette nesten kan virke mot sin hensikt om det blir for tett!

På bildet nedenfor ser du et nytt "trick" jeg har begynt å benytte meg av. Jeg legger et lag fuktige aviser rundt busker og etablerte planter nå på høsten. Ideelt sett skulle jeg gjerne ha fylt et godt lag bark oppå dette siden det ikke bare ser dekorativt ut, men også gir en ekstra beskyttelse mot ugress, for det er selvfølgelig grunnen til min forkjærlighet for aviser i bedene. Var det noen som nevnte latmannshaging?
Desverre er det ikke så lett å få kjøpt bark i nærheten av vårt svenske sommersted, så denne helgen fikk jeg ikke fylt på med det.
Nedenfor:
En gul lilje som vokser i skogen. Navnet har jeg desverre klart å rote vekk.

Til høyre:
Primula har blomstret jevnt og frodig siden tidlig i vår. Selv nå, sent i September er der noen planter som fortsatt lyser opp på skogsbunnen. Planten til høyre var nok opprinnnelig tiltenkt en kort tilværelse som stueplante fra blomsterbutikkens synspunkt, men ved å stelle dem etter at de er avblomstret og så plante dem et sted i halvskygge en gang på forsommeren har du nesten garantert sikret deg en trofast hagestaude i mange år fremover!

Nedenfor:
Stueeføy er også en potteplante du kanskje vi klare å få til å trives i hagen. Jeg setter stor pris på de variegerte variantene en ofte kan kjøpe på matbutikken til en billig penge. Slike har jeg plantet flere steder over hele eiendommen. I Spania har jeg noen eksemplarer som har vokst i krukker de siste 10-12 årene. De har blitt store, flotte klatreplanter.
På grunn av dette bestemte jeg meg for å teste ut noen stykker i skogen for et par år siden. De fleste overlevde, selv om de nesten ikke har vokst siden da, men jeg har likevel fått "blod på tann" og planter stadig flere. Jeg er overbevist at siden de klarer våre strenge, Svenske vintre, så vil de nok takke med å vokse seg store og flotte om noen års tid!?
Uansett utgjør de vakre, grønne blikkfang der de vokser ved føttene på noen av skogens trær.

Ha en fortsatt riktig fin kveld!

Kommentarer

 1. Så flink du har vært, selv om dere ikke har hatt like bra vær som oss. Jeg har gjort veldig lite hagearbeid i det siste, litt fordi jeg har vært litt høstlat, men litt av grunnen er nok også det utrolig dårlige været vi har hatt. Deilig å endelig ha en fin dag med som og fine temperaturer. Woodland-hagen din er veldig fasinerende. Gleder meg til å se den neste år, da kommer det nok enda flere flotte blomster=) Skal dere snart til Spania igjen, eller? Håper du har det fint=) Klem fra Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vibeke! Takk for hyggelig melding! Ja, nå bærer det snart avgårde til Spania. Som vanlig litt med hjertet i halsen, for siden frosten nå er "like rundt hjørnet" (I alle fall for meg som ikke får mulighet å vende tilbake til Sverige før i begynnelsen av November!!) så måtte jeg jo bære en mengde planter innomhus denne helgen. Jeg har prøvd å lage et provisorisk vannesystem på planterommet, men vurdrer sterkt om jeg skal måtte be en nabo om å ha et øye med plantene inne til jeg er hjemme i Norge igjen!
   Ha en fortsatt riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 2. Moro å jobbe ute i så vakkert selskap!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Villrose! Setting av løk er alltid en hyggelig aktivitet. Jeg maler meg bilder for mitt indre om en frodig blomstring til våren- og da gjør det jo ikke så mye om den virkelige blomstringen aldri kan konkurrere med den jeg ser i fantasien om høsten! ;-)

   Slett
 3. Det har blitt veldig fint i woodlandet ditt. Jeg har også plantet ut variegert eføy i et bed i fjor høst. Hadde de i verandakassene og tenkte at det skadet ikke å prøve i steden for å kaste de. De har nå vokst masse i løpet av sommeren, så jeg håper overlever kommende vinter også. Ha en ny fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Takk for hyggelig hilsen.
   Da krysser jeg fingrene og håper både dine og mine eføy vil klare seg i kommende vintre! :-D
   Stein

   Slett
 4. Fantastsikt fint med liljene i skoghagen , jeg får litt følelsen av å komme til eventyrskogen.
  Det er ikke rart at du trives der.

  Ha en fin høstdag , Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Ja, jeg er nesten overrasket over hvor lett det har vært å plante liljer i skogen. Før trodde jeg det bare var Martagon liljer som kunne trives og overleve i skogens halvskygge, men hittil har ingen av liljene jeg har prøvd hatt noen problemer med det! :-D Jeg kommer garantert til å plante flere i tiden fremover, for hver eneste blomst på sensommertid er oppskattet :-)
   Ha en riktig fin dag.

   Stein

   Slett
 5. Wonderful flowers, fantastic photographs. I am greeting

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello and thank you very much for your nice comment!
   I am not sure about the quality of the pictures though. I had forgotten my camera and had to use the cell phone for the pictures in this post. :-)

   Have a great day!
   Stein

   Slett
 6. Det ser jo eksotisk ud med liljene i skoven...smukt..:-)
  Nu har jeg været igennem flere af dine flotte indlæg...har ikke været så meget i blogland efter operationen.
  Det bliver flot i drivhuset med det nye puslespil gulv og fontenen.
  Din hjemme terrasse er jo så frodig og skøn, utrolig hvad du har plads til.

  Fortsat god uge fra Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth. Så hyggelig å se deg her inne igjen! Jeg håper alt gikk bra med operasjonen!?
   Jeg ønsker deg en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 7. Ser for meg skogen uten blader med et teppe av blomstrende løk. Jeg venter ennå på løken fra Holland, håper de kommer snart! Har forhodsvis god erfaring med eføy hvis den vokser langs bakken. Hvis de gegynner å klatre på trærne, fryser de ned. Spør naboen! God tur til Spania! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Så kjedelig du ikke har mottatt løk fra Holland ennå! Jeg har også opplevd at de kan være veldig trege med å levere. Det skyldes nok at de får høsten så mye senere enn oss. Kanskje du kunne sendt dem en mail og purret på dem?
   jeg kommer nok til å la eføyen leve sitt eget liv. Har den lyst å være bunndekker, så er den hjertelig velkommen til det. :-) Om den skulle ønske å klatre i trær, så vil jeg være veldig glad for det også, selv om den skulle bli utsatt for frost om vinteren. Jeg regner med at planterøttene likevel vil overleve og etablere seg sakte, men sikkert! ;-)
   Det er desverre ikke så mange naboer med hageinteresser rundt meg så vidt jeg har sett hittil i hvertfall :-( så jeg vet ikke hvor mye konstruktive svar jeg hadde fått der.

   Ha en fortsatt fin dag. :-D
   Stein

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg