mandag 30. januar 2017

Årets første frøsådd. Svart Bambus

I år hadde jeg egentlig bestemt meg for å ikke så noen frø. Ikke fordi jeg ikke har lyst. Tvert om. Det å så sine egne frø er jo både spennende, hyggelig og økonomisk Mitt problem er mangel på plass.

I Svenskehagen hadde jeg nok hatt plass til å så mange typer frø, men der er jeg jo for sjelden til at det hadde vært særlig vellykket.

Leiligheten i Oslo mangler det ene rommet som jeg ville benyttet til planterom!
Og vinduskarmene er fylt med potter, lamper og annet, så det er en utfordring å så frø i Oslo!

Jeg nøyer meg med å stratifisere noen staudefrø på balkongen over vinteren, men skulle jo gjerne dyrket frem langt mer..

Jeg vokter meg derfor vel mot å titte i alle de fristende frøkatalogene som dukker opp i postkassen på denne årstiden..
Likevel blir fristelsen noen ganger for stor, for ferdige planter kan jeg jo bestille og plante direkte ut i hagen..
Jeg lot meg derfor friste blant noen av de spennende Marisko orkideene som Michael Frost har til salgs - men det kan jeg jo heller lage et senere blogginlegg om. Etter å ha bestilt en del barrotsplanter hos ham
kom jeg, ved et tilfelle, inn på Aliexpress.com sine sider. Der er det mulig å kjøpe Cypripedium frø for noen få kroner- med frakt inkludert! Derfor gjorde jeg akkurat det! Men for å kunne få disse frøene tilsendt må du bestille for over en dollar fra hver av leverandørene du bestiller av. Derfor ble det veldig mange andre, spennende frø jeg tok sjansen på sammen med min Cypripedium ordre.
En av de frøsortene jeg kjøpte inn var Svart Bambus "Phylostachia Nigra"

Det er en plante som egentlig ikke er helt herdig i mitt klima (Den takler ikke kuldegrader kjøligere enn -15C ) Jeg tar likevel sjansen. Frøene kostet meg omtrent 5 kroner for 50 frø. Da var frakt inkludert. Frøene, som er tynne og spisse ligner veldig på gressfrø på stereoider..

Ifølge diverse såtips har jeg lagt noen av frøene til bløt i vann som holder rundt 30C over natten.
Deretter kommer jeg til å så dem direkte i potter med såjord. Den tykke ende av frøet skal dyttes ned i jorden, men sørg for at litt av den tynne spissen fortsatt er over jorden.
 De vil så plasseres under baderomsvasken en ukes tid - til spiring.
Jeg kommer til å monitorere dem daglig til spiring forekommer. Da skal jeg heller legge ut et par blogginlegg som viser utviklingen på dem fremover.

Ha en fortsatt fin dagSvart Bambus får stilker som til å begynne med er grønne. Etter hvert som de eldes går de over til å få en svart farge.
Planten er ikke særlig spredningsvillig, så selv om den sprer seg ved rotutløpere skal den ikke være vanskelig å holde i sjakk. Jeg planlegger likevel å holde den i potter som tas inn over vinteren.
Den kan bli opp til mellom 6 og 9 meter høy om den trives.

onsdag 25. januar 2017

Vår spanske hage

Det er ikke alltid så lett å komme på tema for innlegg nå på vinterstid, så derfor har skrevet et om spanskehagen denne gangen.
Vanligvis er det ikke så enkelt å finne tid til å besøke vår Spanske hage så mange uker i løpet av et år. Derfor føltes det ekstra godt at jeg hadde to uker ekstra ferie i fjoråret. De benyttet jeg til å reise ned til nettopp spanskehagen.Det er ikke ofte jeg får mulighet til å se vårt selv sådde ferskentre blomstre, så det var en flott følelse å se hvordan det hadde vokst til. Opprinnelig var det jo ikke min plan å ha et tre samplantet med klatreplanter og en cypress, men den lille spiren som en gang begynte å vokse frem i dette bedet hadde tydeligvis andre planer.... Nå formklipper vi det etter hvert som det vokser seg til, så får vi heller glede oss med egendyrkete fersken på høstparten!


På denne årstiden (Januar) har  sitrustrærne allerede dannet mengder av frukter, men de fleste er ikke modne før i April- Mai. Men det fine med sitrustrær er jo at de stort sett bærer frukt hele året, så det skal ikke mange trær til før en er selvforsynt med sitroner, appelsiner, kumquat og andre sitrus sorter.

Denne vakre busken heter Duranta Erecta. Den er en skikkelig takknemlig plante siden pleier å blomstre fra tidlig sommer til langt ut på høsten. Hos meg er den litt "pistrete" i veksten, men jeg tror dette skyldes at den står ganske skyggefullt plassert. Den får mengder at enkle, små, fiolette blomster med hvit kant og midte. Jeg har hatt den i endel år nå, men den vokser omtrent ikke i størrelse.'   (dessverre ute av fokus når jeg tok bildet).Bouganvillea er en av mine favorittplanter i hagen. Men den kan søple noe voldsomt om vinteren, så derfor er det en stor fordel å ta dette med i betraktning når den plantes.


Jeg har prøvd å plante ulike varianter på egnete steder . Blant annet i skråningen nedenfor huset vårt, men det har stort sett mislyktes. Jeg tror det skyldes at de har stått for tørt det første året i etableringsfasen.  Vi har derfor hatt avtale med en gartner om å vanne og stelle hagen jevnlig det siste halvannet året.  Det har blant annet ført til at bougenvillea planter har begynt å trives - også i skrångingen!
De er riktignok ikke så store ennå, men det går den rette veien.
Bildet til høyre er tatt fra en rød variant derfra. Bildet ovenfor er det en cerisefarget sort vi har hatt på terrassen i mange år som utfolder seg.

Ha en fortsatt fin dag
tirsdag 17. januar 2017

Ut av vinterdvalen...


Nå har jeg forhåpentlig begynt å våkne etter bloggtørken...
Et nytt år har alt kommet godt i gang og med det har lengselen etter sommer, hageliv og plantestell igjen begynt å melde seg.

Det føles nesten som en lettelse, for fjorårets sesong var jeg faktisk hagelei stort sett hele tiden. Det skyldtes nok at jeg har en tendens til å "gape over " litt for mye samtidig. 2014 var preget av for mange påbegynte prosjekter som ikke ble fullførte, for mange plantebestillinger- store mengder ugress osv. Selv om jeg roet meg ned i 2015 tok det faktisk nesten en hel sesong før hageinteressen begynte å melde seg igjen.


Nå håper jeg den vil vare helt frem til høsten.... Jeg har derfor bestemt meg for at jeg skal konsentrere meg om å fullføre prosjekter - fra tidligere år.
Et av disse er drivhushagen. Muren vi pusset i sommer skal få takstein. De eksisterende bedene må graves opp og opphøyde bed skal bygges og beplantes. Så håper vi å legge brostein i denne delen av hagen.
Vi blir med andre ord, ikke arbeidsledige kommende sesong heller... ;-)
Ha en fortsatt riktig fin dag.