fredag 29. april 2016

En liten hilsen fra Spanskehagen

Ja, det har vært veldig stille på bloggen min i ganske lang tid. Det skyldes en kombinasjon av flere ting. Hovedgrunnen er nok at jeg var ganske "blogglei" denne vinteren, men også at fokus har vært mange andre steder. De siste ukene har vi dessuten oppholdt oss en del i vår spanske hage, samt reist en del langs kysten av "vårt andre hjemland".
Det var faktisk et helt år siden vi sist var i Spanskehagen. Heldigvis har vi fått en "gartner" som stikker innom og vanner plantene når det er spesielt tørt, Mine foreldre er nede i sitt eget hus måneder av gangen. Da steller de også vår hage. Det var derfor fantastisk hyggelig å komme nedover denne gangen. Beder, krukker og potter formelig struttet av frodighet. Vi har dessuten gått til innkjøp av en del nye planter. Noen av dem har vi fått i gaver, Andre har vi kjøpt selv.

Det pottede oliventreet har vi hatt i to år nå. Det ser ut til å trives godt i potten.
Palmen til venstre på bildet nedenfor har levd nærmere 15 år i potten. Den hadde nok hatt godt av en ompotting, eller å plantes ut i et bed, men vi lot den bli stående en sesong til. Den ser jo ikke ut til å lide noen nød?
De blomstrende plantene, som petunia og Hawaiirosebusken er nye for året.


Nedenfor:
Den store Cycas Revoluta planten ved svømmebassengkanten er en gave fra FElix, en god venn som ikke bare hjelper oss i Svenskehagen, men også her nede denne gangen.  Gode venner er uvurderlige!
Mange kaller Cycas for en "konglepalme", men faktum er at disse slekter mer på pinjetrefamilien. Vi har mange eksemplarer i potter rundt om på eiendommen. De er nemlig utrolig tøffe planter som klarer seg uten vann og stell månedsvis av gangen i potter og bed. Disse plantene er meget saktevoksende, så det tar opp til 20-30 år før stammen har rukket å bli så stor som den på bildet.

Pelargoniene som står i pottene til venstre for "palmen" kjøper vi alltid nye når vi kommer ned. Ved avreise plantes de i bed rundt om på eiendommen. Disse plantene er også ekstremt enkle å få til å vokse og formere seg i hagen, selv etter måneder uten vann og stell.


Nedenfor:
Langs husveggen har andre pelargoniumplanter blitt værende i pottene sine i flere år. Etter en uke med vann begynner å de å blomstre igjen hver eneste gang. Ikke verst etter flere år med stemoderlig behandling!?


Nå har vi ankommet Norge igjen og ser frem til å oppsøke Svenskehagen neste helg. Men om jeg får tid viser jeg gjerne noen flere bilder fra Spanskehagen slik den så ut nå i April.

Ha en fortsatt fin kveld! 


lørdag 2. april 2016

DrivhusplanerNå som våren banker på døren har vi alt begynt å tenke på hva som bør gjøres i hagen. I år skal vi fokusere på fullføring av prosjekter vi allerede hadde påbegynt, men ikke starte opp noen nye.
Et slikt prosjekt er innredning av drivhuset vi oppførte i fjor. Det ble stort sett bygget av rester fra et havarert hus vi tidligere hadde. Tanken var at huset skulle bli bygget av gjenbruk utvendig. Det var så mye glass og metall igjen fra det opprinnelige drivhuset at det stort sett gikk fint. Gatedøren (Bildet over) fant vi på Finn.no. Den fikk vi gratis. Treveggen på gatedørsiden bygget vi av overskuddsmaterialer, så det eneste vi faktisk måtte kjøpe var et par takplater i metall.
Når det gjelder innredningen kommer vi ikke til å tenke så mye på gjenbruk. Gulvet kommer til å bestå av tre typer betongfliser vi har kjøpt på ulike flisebutikker. De kommer til å legges på samme måte som i vårt andre drivhus. Altså et flisegulv med "mosaikktepper." Men i stedet for mosaikkflis har vi kjøpt betongfliser i ulike marokkanske mønstre. "Teppekanten" vil være av svartbrune fliser som imiterer tre. Hovedflisene minner om stein i ulike, brune sjatteringer. Vi har prøvelagt dem ut på gulvet for å se hvordan de passer sammen. Det ses ikke så godt på bildet (til høyre) men de brune sjatteringene i "steinflisene" går igjen i mønsteret på de marokkanske flisene.
Flisene er innkjøpte på Megaflis og Rightpricetiles.
Det er nok en god del jobb som gjenstår før vi kan legge dette flisegulvet, for selv om drivhuset ble bygget på ruinene etter et gammelt verksted som alt hadde betonggulv, så var det langt fra skadefritt.
Siden bildet ble tatt bygget vi en skikkelig ramme av jernforsterket betong som drivhuset ble oppført på, men Gulvet innvendig er fortsatt veldig ujevnt, så her må det først store mengder avrettingsmasse til for å få det i vater.Over plantebordet, som vi kommer til å kle med fliser av samme marokkanske mønster som på gulvet ønsker vi å bruke disse lyktene som de selger på IKEA. Selv om flisene kanskje virker litt "jålete", så kommer dette til å være et bruksdrivhus. Det er nemlig veldig lett å spyle gulver og benker med vannslange, siden alt er vann- og frosttålig.

I fjor sommer kjøpte vi en obligatorisk drueranke: Vitis Vinifera "Sukribe". Den ble plantet i solveggen på utsiden av huset og siden ledet inn gjennom en åpning vi hadde konstruert med nettopp dette i tankene.
Denne drueranken blir ikke mer enn 2-3 meter lang, så den kommer nok ikke til å "overta" taket i drivhuset.
Druesorten er herdig til sone H5, får søte, grønne druer i September og Oktober og ser ut til å trives godt der vi plantet den.


Nedenfor:
Det andre drivhuset på eiendommen er av samme, svarte metall. Egentlig er vi mer enn fornøyd med dette alene, men siden vi hadde liggende veldig mye sikkerhetsglass, metall og treverk fra det gamle drivhuset som en gang kollapset av store mengder snø - og siden vi hadde den perfekte plassen å plassere et nytt drivhus ble fristelsen for stor. Det største drivhuset har har ikke arbeidsbenk, utslagsvask eller skikkelig plantebelysning. Derfor vil vi at det "nye" skal ha alt dette, men ikke spisestuemøbler eller fungere som en hagestue. Det skal være et arbeidsrom! Men så lenge en kan ha et funksjonelt arbeidsrom med rimelige, moderne fliser, så hvorfor ikke gjøre det litt mer "hjemmekoselig" samtidig?


Jeg har en del andre planer for å få det "nye" drivhuset til å bli funksjonelt, men det er nok best å lage et par blogginnlegg etter hvert som jobben skrider frem.

Ha en fortsatt riktig fin dag