tirsdag 19. januar 2016

Epsom salt for hagen!

Mange som handler på helsekostbutikker er vel godt kjent med Epsom salt. Det brukes mye for å myke opp huden, både i fotbad og badevannet. Det skal virke beroligende på nervesystemet og dermed dempe muskelsmerter, ha legende effekt på hudplager og mye mer.
Epsom salt er egentlig ikke et salt, men en kombinasjon av Magnesium og sulfat. Navnet har det etter Epsom kilden i Surrey, England hvor det har vært utvunnet fra kildevannet siden middelalderen.


Nå skal jeg ikke dvele for lenge med de helsemessige fordelene ved Epsom. Dette er jo en hageblogg. - og mineralet har faktisk mange bruksfunksjoner i en hage også.
De fleste planter er avhengige av magnesium og fosfor for å holde seg friske og grønne, Magnesium og fosfor har egenskaper som styrker plantenes immunsystem, gjør bladverket grønnere og som dessuten forbedrer plantens opptak av andre næringsstoffer.
Nå vil du nok tenke at de fleste typer gjødsel allerede inneholde disse stoffene. Jeg velger likevel å gi plantene mine en liten "boost" i følgende tilfeller:

Når en ny plante skal plantes: 
Jeg vanner en nyplantet vekst med med en oppløsning på 3 liter vann og 1/2 Spiseskje med Epsom salt. Det øker plantens evne til raskere å etablere et godt rotsystem.

For ROSER benytter jeg følgende fremgangsmåte: 
Om jeg har kjøpt en barrotsrose lar jeg den stå og trekke til seg væske i en bøtte med:
3 liter vann til 1 spiseskje Epsom salt.


Den får stå i denne blandingen i minst en time før planten kommer i jord.
Uansett om jeg skal plante en barrotsrose eller pottet variant, så strør jeg alltid 1 spiseskje ufortynnet Epsom salt i plantehullet, drysser et tynt lag jord på dette og planter så rosen. Jeg strør også et tynt lag oppå jorden etter at planten har kommet i jord.
Deretter vanner jeg med oppløsning som nevnt ovenfor ved rosenes første bladsprett om våren. Siden gjentar jeg vanningen med oppløsningen en gang når rosene står i blomst for fullt.

Ved omplanting fra liten til større potte: 
Når jeg skal potte om til større potte blander jeg alltid litt epsom salt i den nye jorden (1 SS til 10 liter jord.)  Det forbedrer reetablering av røttene.


Til planter som har gulnende løv:

Om du opplever at dine planter kan få litt blasst bladverk skyldes det ofte dårlig næringsopptak. I så fall kan det hjelpe å blande en spiseskje i 10 liter vann og vanne plantene med dette.

Om bladverk krøller seg: 

Når bladverk begynner å krølle seg kan de ofte skyldes mangel på magnesium. Du kan hjelpe med dette på to måter: Bland en spiseskje i jorden rundt planten. Eventuelt kan du også blande to spiseskjeer med 3 liter vann. Dette sprayes direkte på løvverket.

Søtere frukter på trær og busker: 
Når frukter og bær begynner å dannes, vanner jeg jevnlig druerankene, bærbusker, eple, kirsebær og pæretrær med en blanding av 3 t-skjeer pr 10 liter vann. Dette øker klorofyll nivåene i fruktene og du får dermed søtere og mer smakfulle frukter.


For tomatdyrking: 
For planter som tomater er det enda viktigere å tilføre ekstra næring for å unngå magnesium og kalsium mangel. Jeg blander derfor 2 spiseskjeer i 10 liter vann hver 14 dag. Du sikrer da at plantene dine får sterkere stilker, større, sunnere og mer smakfulle tomater.


Gressplenen: 
I England er det ofte vanlig å strø et fint lag epsom salt ut over plenen tidlig om våren. Dette skal gi friskere og grønnere plen. Jeg har ikke prøvd dette selv, men hører gjerne fra deg om du har erfaring med det?


Hvor kan du så kjøpe dette vidundermiddelet for hagen?
Mange supermarkedkjeder har det i helsekostavdelingen. Ellers vil alle helsekostbutikker med respekt for seg selv ha Epsom salt for salg.

PS: Dette blogginlegget inneholder ikke betalt, eller sponset produktplassering
Jeg skriver det på eget initiativ som tips for deg som ønsker å bruke naturlige hjelpemidler, heller enn kjemisk produsert gjødsel i hagen.Ha en fortsatt riktig fin dag

fredag 15. januar 2016

Vinterhagen

Når vinteren først bestemte seg for å komme i år, så gjorde den det like godt grundig! Sol skaper ikke varme denne tiden på året, så selv om det vakre været er velkomment, så blir det jo ganske mange grader under 0.... Faktisk har nattetemperaturen vært minus 20 flere ganger i det siste.


Jeg blir jo alltid litt bekymret når kulden kommer snikende, for jeg har jo en del planter som egentlig ikke skulle takle vår sone. Som fikentreet jeg plantet i høst. Det vil nok ikke ha det særlig godt nå - Om det i det hele tatt lever.... Jeg pakket det godt inn i sekkestrie til høsten. Røttene fikk et lag med tørt løv. Så det er bare å vente til våren og se om i alle fall røttene har overlevd....?Heldigvis har vi fått et fint lag snø like før kulden slo til for fullt. Det isolerer jo og bevarer plantene sammen med løvdekket. Uansett er det ikke så mye å gjøre enn å satse på en forholdsvis mild vinter i Februar. Så får vi heller nyte det vakre været og renheten nysnø skaper i en vinterhage i dvale. 

Ha en riktig fin helg! 
torsdag 14. januar 2016

Drømmen om kompost...

For et par år siden bygget jeg meg min første kompostbinge ut av fire brukte paller som fulgte med da vi kjøpte drivhuset. Den ble plassert langt inne i Woodland hagen, og ble fort fylt til randen av hageavfall. Jeg innså derfor raskt at jeg nok må ha mange flere enn én kompostbinge rundt om på eiendommen. Kompost er jo hagens gull! Men så var det dette med tid da. Det har ikke vært en høy prioritet å bygge noen ennå.
Jeg ble derfor veldig glad når vi var innom LIDL like før Jul. Der fant jeg nemlig en kartong med en slik binge til kun 140.- svenske kroner! Og det beste av alt var jo at den viste seg å være lett monterbar og dessuten ganske solid. Bare synd de bare hadde en igjen, ellers skulle jeg gjerne kjøpt flere.


Bingen er en kaldkompostløsning. Vi tenker å benytte den til hageavfall og rester av grønnsaker, kaffegrut og eggeskall m.m. Derimot må den ikke benyttes til kjøtt, fisk og diverse andre matrester. Da må vi først gå til innkjøp av en varmkompostbinge...


For å klargjøre bingen bestemte jeg meg for å beskjære noen busker og trær som likevel hadde behov for en trimming. Jeg la et ca 20cm tykt lag med kvister på bunnen av bingen for å sikre god lufttilførsel. Deretter har vi, etter hvert, fylt opp med appelsinskall, grønnsakskrell, kasserte planter, visne buketter av avskårne blomster og mye mer. Siden bingen er kaldkompost vil det hele fryse til is og ingen komposteringsprosess vil finne sted før til våren, men det er likevel godt å vite at vi ikke lenger kaster slike ting i søpla, men heller danner dem om til herlig, næringsrik jord!

Jeg sparte forresten en del av kvistene som ble beskåret. De tok jeg inn og plasserte i en vase. Nå er de blitt en vakker vårbukett av kirsebærblomster.

Som sagt er de to kompostbingene våre av typen kaldkompost.

Om jeg får tid og mulighet i løpet av kommende sesong, vil jeg prøve å bygge en varmkompostbinge. Fordelen med varm- fremfor kaldkompostering er blant annet raskere kompostering. Du kan  kompostere året rundt, siden prosessen også fortsetter gjennom vinteren. Dessuten kan du også kompostere matavfall, som kjøtt, fisk og lignende.
Nedenfor finner du to linker til byggemåte om du kunne tenke deg å lage en varmkomposteringsbinge selv:


Ha en fortsatt fin dag!


lørdag 9. januar 2016

Planlagte prosjekter...

Det er nok gammelt nytt for de fleste at en aldri helt blir ferdig med en hage. Spesielt ikke når en- som vi- bare har mulighet å besøke den utvalgte helger, samt i sommerferien.
Vi har hatt vår svenske hage i over 9 år nå. Den gang vi kjøpte den var eiendommen veldig forsømt. Det fantes knapt en eneste kulturvekst der. Vi måtte altså bygge hagen opp helt fra grunnen. Det er ikke alltid like lett når vi ikke helt visste hva vi ønsket av den, eller hvordan den til slutt skulle se ut.
Det vet vi faktisk ikke ennå heller....

Det har blitt mye prøving og feiling disse årene. Men også noen seire.
Vi har derfor rikelig med prosjekter å velge blant de 50 nærmeste årene..., så da er det bare til å prioritere hva vi ønsker å få gjort først.
Jeg er en person som, av natur, gjerne vil gjøre alt med det samme. Det er jo selvfølgelig ikke mulig. Så istedet har jeg bestemt meg for at mine prosjekter den kommende sesongen skal bli å FULLFØRE ting jeg allerede har startet opp...


Jeg har bestemt meg for å ikke kjøpe noe særlig nytt denne sesongen. Jeg vil heller satse på å benytte det vi alt har, gjenbruke og forbedre.Vi vil heller dele opp eksisterende planter, flytte noen til andre steder i hagen, beskjære og ellers nøye oss med det vi har.
Vi har fortsatt nok av byggesteiner til å fullføre vår planlagte "Walled garden". Da får vi jo også brukt en del av sementsekkene vi har lagret i kjelleren!


Bak drivhuset (i rosehagen) skal jeg benytte stolpene vi har igjen etter rosebuene, samt regler til å lage et "stengsel" i bedenes bakkant, men som også fungerer som klatrer for slyngrosene der.

Kanskje får jeg støpt noen flere deler til sementsøylene jeg holder på å lage. De skal en gang bli en kombinert pergola og støtte for tak til et utekjøkken. Vinranken til høyre på bildet har jeg beskjært etter henvisning fra en vinbondes blogg, så forhåpentlig vil den slynge seg opp en av søylene og danne et "tak av druer" om noen år...?


Har du noen prosjekter for hagen i kommende sesong? Det hadde vært spennende om du skriver om dem på bloggen din. Inspirasjon kan man jo aldri få nok av! :-D

Ha en fortsatt fin helg. 

onsdag 6. januar 2016

Fortsettelse: "Nytt år. Nye roser"

Som jeg nevnte i mitt forrige blogginlegg har jeg nylig bestilt en del roser fra et polsk nettfirma med godt utvalg. Rosaplant.pl
Planen er at disse skal ankomme svenskehagen en gang i slutten av Mars.
I tilfelle du skulle lure, så er dette ikke et sponset innlegg :-)
Jeg kjøpte ikke bare planter til ildbedet. Jeg ønsket nemlig også å utvide rosebedene i hagen ved det opprinnelige drivhuset.
Her er sortene jeg planlegger å plante der:
Først ut er den historiske Galicia rosen
"Belle de Crécy"
Denne er en vakker busk med fylte, cerise/burgunder blomster med over 40 kronblader pr blomst.
Den har en herlig, sterk duft og busken kan bli mellom 120-150 cm høy. Den er dessuten både sol- og skyggetolerant.
Som de fleste andre historiske roser er denne engangsblomstrende.
Rosen ble foredlet av Roesser  og lansert i 1848. Den har vært en populær sort i hager rundt om i verden siden da.
Planten er dessuten ganske herdig og kan vokse i områder til sone H5.

Bildet til venstre:
En annen sort jeg har bestilt til drivhushagen er den Canadiske sorten; "William Baffin".
Den få mengder av klaser med små, mørkrosa, blomster (10-20 kronblader)
Den blomstrer gjentatte ganger fra Juni til frosten. Den trives best i full sol, kan bli opp til 120-150 cm høy og trives helt opp til sone H5.
Desverre har den ingen duft, men er ellers en frodig og vakker sort.
"William Baffin" er foredlet av Canadiske "Svejda" og ble lansert i 1983.

En annen  jeg har bestilt til drivhushagen er den historiske buskrosen "Anna Scharsach"
Denne får lysrosa blomster med guloransje støvbærere. Den er en halvfylt variant som får mellom 17-25 kronblader.
Den blomstrer på sommeren og kan noen ganger remontere senere på sesongen.
Denne rosen har sterk duft og blir mellom 120- 150 cm høy. Den har en tett og opprett vekst.
Den kan plantes opp til sone H4/H5. Utvikleren var Rudolf Geschwind og lanseringsåret 1890.


Bedet ved innkjøreselen:
Det siste bedet jeg bestilte roser til var mitt "Røde bed" som befinner seg ved innkjørselen til eiendommen. Fra før har jeg plantet grupper med rosene "Velvet Cover Towne and County", "Red The Fairy". "Nina Weibull" og "Rote Max Graf", men det skader jo aldri med flere sorter...?

Jeg kjøpte derfor noen eksemplarer av buskrosen
"Champlain" 
Denne kan bli mellom 90-120 cm høy, så jeg tenker å binde ned grenverket på dem så de kommer til å oppføre seg som bunndekkere.
Rosen får mengder fylte, røde roser i klaser. Hver blomst har 20-40 kronblader.
Denne Canadiske rosen remonterer gjennom sommeren, dufter lett og trives best i sol.
Den kan dyrkes i forhold opp til sone H6 og er en sterk plante. Foredleren er Canadiske Swejda. Lanseringsåret var 1982,

Ha en fortsatt god dag! 
mandag 4. januar 2016

Nytt år. Nye roser.


Som fortalt i mitt forrige blogginlegg kunne jeg ikke la være å bestille noen roser "som julepresang til meg selv". Spesielt ikke når jeg kom over en nettbutikk med godt utvalg, gode omtaler og veldig lave priser sett med norske øyne. Netbutikken jeg bestilte fra heter Rosa Plant, et polsk  firma med rikt utvalg spennende roser.
Rosebildene har jeg lånt fra deres hjemmeside:


Først ut er en "Alice Vena", en historisk rose med fylte, burgrunderrøde blomster og sterk duft.
Rosen ble foredlet av Niesnany rundt 1800 og som de fleste andre historiske roser, så er den engangsblomstrende.
Den blir rundt 120-150 cm høy og trives best i full sol.
Dette er herdige roser som takler herdighetssoner opp til H4/H5. Altså skal disse ha gode sjanser å overleve hos meg.

Jeg bestilte 2 stk for å plante disses i skråningen som jeg kaller "ildbedet" Der er plantene stort sett i burgunder, oransje og blålilla toner.
En annen rose jeg kjøpte for ildbedet er: "Erinnerung an Brod", en vakker slyngrose som kan bli opp til 3 meter høy. Også denne får fylte, burgunderrøde blomster, men med flere kronblader enn "Alice Vena".
Duften beskrives som lett.
Sorten trives best når den får vokse opp en rosesøyle, eller tripode.
Den skal trives til sone H4 og bør derfor takle forholdene i vår hage.
Den ble foredlet av Geschwind og kom på markedet i 1886. Som de fleste andre historiske roser, er også denne engangsblomstrende.
Jeg bestilte 2 stk som jeg har planlagt skal få slynge seg opp hver sin tripode i ildbedet.Nedenfor:
Austin rosen: "Lady of Shalott" er en vakker Engelsk rose med små, fylte roser i klaser med oransje blosmter i flere kulører. Lakserosa overside og gyldengul bakside.
Plantene blir ikke mer enn 90-120cm høye, men remonterer det meste av sommeren. Som de fleste Austin rosene har disse også en herlig duft av terose og krydret eple. Den er karakterisert som en av de sterkeste engelske rosene og siden den skal takle sone H4 beregnes den som en av de sikreste og mest hardføre av de nye "Engelske rosene".
Den ble, som nevnt foredlet av David Austin og ble lansert i 2009.


Ildbedets fargevalg kan kanskje virke litt kaotisk, med rosesorter som de ovennevnte sammen med andre roser, som: "Amber Queen", "Holiday island Jalitah", "Chocolate Ruffles", "Blauwe Stad Rose","Mandarin" "Caramella". Men jeg håper at hemerocallis, liljer og solbrud ++ vil gjøre bedet fargerikt og likevel samlende...?

Jeg bestilte flere roser. De kommer jeg til å skrive mer om i neste innlegg.

Ha en fortsatt riktig fin dag! 

I have borrowed the pictures from the website where I purchased the roses; Rosaplant.pl

lørdag 2. januar 2016

Nyttårsblikk på svenskehagen.

Selv om vi nå bare er en dag inn i det nye året kjenner jeg likevel hvordan hage "genet" våkner til liv etter en velfortjent vinterdvale.
Jeg kunne derfor ikke unngå å bestille noen barrotsroser, selv om jeg har bestemt meg for ta en pause fra for mange hageinnkjøp i 2016. I neste innelgg skal jeg skrive litt om hvilke roser jeg bestilte.
Først kan jeg jo vise noen bilder fra hagen slik den har vært i løpet av Julen.
Nedenfor: Helleborus Niger blomstret rikelig rundt om i skogen vår nå i slutten av Desember.


Eiendommen ligger riktignok ennå, stort sett, i vinterdvale, men noen planter blomstrer likevel rundt om i skogen. Det vil si. De gjorde det når vi ankom for snart to uker siden. Nå har de fått en myk dyne av snø. Forhåpentlig vil den beskytte dem når kulden kommer.

Til høyre; Høstkrokus blomstret ennå i forrige uke, men de var kanskje ikke like fine som tidligere på høsten. Nå er det hele dekket av et fint lag snø. Ikke så veldig dypt ennå, men plutselig er verden helt annerledes, hvit og ren.

Etter at bildene ble tatt har jeg fjernet snøen på drivhusenes tak.

I mitt neste innlegg skal jeg, som før nevnt skrive litt om hvilke roser jeg har bestilt og hvor jeg planlegger å plante disse. 

Ha det riktig godt disse første dagene i det nye året!