onsdag 25. november 2015

Vinter i drivhuset

Nå føler jeg vinteren virkelig har kommet, selv om været har vært usedvanlig mildt og fint så langt. Vi hadde riktignok frost og et godt lag med rim dekket bakken når vi var i svenskehagen denne helgen, men stort sett er det plussgrader på dagtid. Likevel er jeg glad for at alle krukkeplantene på drivhustrappen for lengst har kommet innendørs.


De fleste er tømt for jord og stablet under tak. Noen har kommet inn i kjelleren og noen er stablet inne i drivhuset. Ellers har jeg satt opp en trestamme for å støtte opp drivhuset i tilfelle store mengder snø.
Vanligvis


Noen av hagefigurene har kommet inn i drivhuset nå, men i år har jeg bestemt meg for å ikke bruke det som utelukkende lagerrom på vinterstid. Neste gang vi reiser til nabolandet håper jeg derfor å kunne pynte til Jul der inne. Det blir i så fall første året vi kommer til å gjøre akkurat det.

Kanskje vi kan oppholde oss litt der ute denne Julen?

Nedenfor.
Spisebordet i den ene enden av drivhuset skal jeg i alle fall gjøre litt triveligere neste helg. Små, hvite LED lys, granbar og kanskje en juleinspirert bordduk får vel være tilstrekkelig for å skape litt stemning der inne?


Til høyre:
Kroker og hjørner har blitt tatt i bruk som oppbevaring av krukker med stauder, men det meste av drivhuset er fortsatt fullt brukbart som oppholdsplass.

Drivhus nummer to blir derimot fortsatt benyttet som lagerplass for utemøbler og hageting denne vinteren også.

Ha en fortsatt riktig fin dag!


søndag 22. november 2015

Så kom vinteren...


Nei, snøen har ikke kommet ennå, men rimfrosten har tydeligvis lagt seg over hagen mange netter på rad nå, så hele eiendommen har fått seg et fint, hvitt lag. Temperaturen har vært helt ned i minus 10 på nattestid, så denne helgen følte vi vinteren definitivt har kommet.
Dagene er stort sett milde, så elven er fortsatt isfri- og en kan fremdeles grave i jorden. Men det valgte vi å ikke gjøre denne helgen.


Nå er blomstringen over rundt om i hagen. De eneste rosene jeg kan finne må være frostroser, samt noen frosne rester av tider som har vært...

I grunnen er det litt godt med en pause fra hagen nå. Det er deilig å se hvordan et fint, hvitt dekke skjuler de brune, visne restene etter sommer. Denne helgen valgte vi å gå turer i nærområdet, tenne ild i peisen og kosse oss med god mat og drikke under vårt opphold på hytten disse dagene.

Neste gang vi er borte i svenskehagen skal vi pynte til Jul, montere juletrelys og kanskje gjøre drivhuset litt høytidsstemt- men julestemningen får nok vente en stund ennå. Den får vi jo mer enn nok av når vi går i kjøpesentre og handlegater rundt om i Oslo. En skulle nesten tro det bare er dager igjen til selveste Julaften...

Nei, da er det bedre å gå rundt å suge inn inntrykkene og stemningen over årets første hvite helg her i svenskehagen.

Jeg ønsker dere alle en riktig fin dag.


onsdag 11. november 2015

Novemberhagen

Ennå er det litt blomster å finne i svenskehagen, selv om vinteren sniker seg nærmere hver eneste dag.  Fortsatt var det ting å gjøre. De siste buskene og trærne fikk hønsenetting rundt grenene for å unngå å bli oppspist av rådyr ennå en vinter.
Trær har blitt beskåret for å gjøre stammene tydeligere og formen mer harmonisk, samt at bedene fikk  "dyne" for vinteren. Vår gode venn Felix var nemlig med oss til Sverige denne helgen og hjalp oss som vanlig med diverse. Blant annet raket han løvet på plenen og brukte mye av dette til å dekke roser og stauder i diverse bed.


Løvet har falt av de fleste buskene og trærne nå, men noen planter fremviser fortsatt en siste, doven dans med festkledt antrekk i rødt, oransje og gult.


Til venstre:
I skogen har de hvite Julerosene "Helleborus Niger" begynt sin blomstring. De kommer nok holde det gående helt frem til våren. Stadig flere høstkrokus har også begynt sin blomstring. Det er skikkelig vakkert å se dem der de danner grupper med hvite og lilla blomster rundt om på skogsbunnen.

Andre steder i hagen er det stort sett rosene som sørger for litt fargeprakt og jeg verdsetter dem alle sammen der de står og minner om sommeren som var.


Neste sesong har jeg bestemt meg for å innføre en del forandringer når det gjelder mitt forhold til Svenskehagen. I stedet for å fokusere på alt som skal gjøres- kjøpes inn og bygges, så skal fokus være mest på gjenbruk. Kanskje flytte på noen planter- dele opp noen stauder, så frø som hagen selv produserer, men holde meg litt borte fra "kjøpekarusellen".
Det kan være en hektisk, hyggelig og dyr affære å anlegge en hage. Så nå skal jeg heller flytte fokus over fra det jeg ønsker å få gjort til hva vi faktisk har i hagen. Neste år skal jeg nyte den mer- se den mer og oppleve den mer.

Jeg gleder meg faktisk til akkurat det!Ha en fortsatt riktig fin dag!