fredag 25. september 2015

Elvehagen. Et skritt i riktig retning?


Jeg har ikke brukt mye tid på elvehagen denne sommeren. Det har resultert i veldig mye ugress. Jeg la jo tykke lag med aviser og fylte på med bark i fjor høst, men ugresset har bare vokst seg stort og sterkt i barken, oppå avislaget, så jeg må tenke ut en bedre løsning til neste år.


Helgen som kommer er det meldt fint vær i svenskehagen, så da skal jeg benytte litt av tiden til luking, samt å flytte høye planter i bedets bakkant, eller andre steder på eiendommen. Sakte, men sikkert må forhåpentlig elvehagen (også kalt kaoshagen) bli temmet?


Til venstre.
Liatris Spicata "Alba"; hvit akssøyleblomst pleier vanligvis ikke bli høyere enn 40-60cm. I år er de nesten meteren høye langs elven. Disse er skikkelig sommerfugl- og biemagneter og tiltrekker seg store mengder insekter under hele blomstringstiden.I forkant, mot "bryggen" har jeg plantet ulike bunndekkere sammen med hosta av forskjellige typer. De vokser og trives, men forsvinner litt i ugress og storvokste kulturvekster, så jeg håper å få tid til litt omplanting til våren.


et utsnitt av elvehagebedet. Her vokser liatris, iris, Millium Effusum Aureum og forskjellige andre typer stauder i sammenblandinger som kanskje er litt for rotete ennå. Jeg har derfor planer om å gjøre store endringer i disse bedene - om bare tiden strekker til en gang....


Ikke akkurat så veldig ryddig bed.. Jeg tror jeg må satse på lavere voksende stauder langs elvebredden og heller flytte liatris plantene sammen i klynger, så blir kanskje ikke intrykket så rotete? Det vil sikkert hjelpe godt på om jeg, etter hvert klarer å fjerne det meste av ugresset her...?


Ha en riktig fin helg.onsdag 23. september 2015

Ennå en stund...

Ennå er det en del blomstring i svenskehagen. Selv om stadig flere planter nå takker for seg, så gleder jeg meg jo enda mer over alt som er like frodig. Snart er det over for i år. Snart er høsten her for fullt.
Så derfor nyter jeg det hele mens det ennå føles som sommer.


Klematisen ved drivhuset har vært usedvanlig frodig i år. Den har blomstret uavbrutt fra Juni og ser ikke ut til å ville stoppe med det før frosten tar den. Planten er nemlig full av nye knopper! Desverre vet jeg ikke navnet på denne. Jeg har hatt litt problemer med å få klematis til å trives i hagen vår, så en periode sluttet jeg å registrere nyplanting av dem. Jeg anså dem som sommerblomster og tok det som en gledelig overraskelse om de kom tilbake året etter. Nå opplever jeg imidlertid at planter jeg forlengst trodde var døde, plutselig "gjenoppstår" rundt om i hagen, så plutselig ser det ut som klematis likevel kan trives hos meg! :-D Planten på bildet


Bildet nedenfor:
Aksveronika: "Veronica Spicata" blomstrer nå for fullt sammen med den toårige Lychnis Coronaria.  Jeg er veldig glad i disse to plantesortene. Veronika er en sterk staude som er herdig til sone H6. I min hage blomstrer den fra slutten av Juni til September. I år begynte den blomstringen senere enn vanlig, så jeg regner med den kommer til å holde det gående frem til frosten.


Nedenfor:
Denne sommeren har vært veldig preget av å jobbe med gressplenen vår. kjøpte jo en robotgressklipper og den har ærlig talt gjort en kjempefin jobb når den klipper. Problemet er bare at siden plenen heller ganske kraftig ned mot elven som strekker seg langs hele plenen (300 meter i lengden) så har vi hatt litt utfordringer med trekking av grensekabel.


Grensekabelen skal jo være skjult i bakken og fungere som en usynlig "vegg" roboten ikke skal krysse. Det gjør den heller ikke under normale forhold. Men vi har jo funnet ut at gresset vårt blir skikkelig vått hver eneste natt på grunn av tåkedis fra elven, noe som gjør at robotens hjul raskt får "kladder" av vått gress på hjulene. Om den må snu i bakken på vei ned mot elven begynner hjulene å skli på grunn av gresset. Når hjulene passerer grensekabelen stopper roboten automatisk. Den blir da stående der og vente på at vi skal hjelpe den innenfor klippesonen igjen. Litt vanskelig når vi er i Oslo det meste av tiden....


Vi har derfor ikke våget å bruke klipperen når vi ikke er på eiendommen. Når vi kommer bort til svenskehagen må vi derfor alltid jobbe med plenen. Kanter skal trimmes. Den nederste delen av bakken mot elven blir dessuten manuelt behandlet med en "Flymo" klipper, så selv om roboten ikke har noen problemer med å holde det meste av plenen vedlike, så bruker vi alltid flere timer på plenen hver eneste gang vi er i svenskehagen. Jeg må nok etter hvert komme frem til noen løsninger som vil få roboten til å klippe - også når vi er bortreiste. Men det får vi utsette til våren. Nå slutter snart plenen å vokse for høsten. Så får vi heller snart begynne å bekymre oss for snø og is.... ;-)


Ha en fortsatt fin dag.


tirsdag 22. september 2015

Egendyrket sopp...

Har noen av dere sett at Plantasjen selger selvdyrkingssopp for tiden?
Jeg ble nysgjerrig og bestemte meg for å teste det ut i sommer. Et slikt sett består av et lite plast"veksthus" og en gjennomsiktig pose med halm dekket med sopp sporer.
De selger hvit- og brun champignon, samt gul østerssopp.
Jeg valgte å kjøpe østerssoppen.


Fremgangsmåten er veldig enkel. Du skjærer noen hull på 2-3 cm et par steder på posen. Deretter fyller du på et glass vann i disse små hullene, legger lokket på drivhuset og setter det et sted som holder en romtemperatur på 20-30 grader. I mitt tilfelle satte jeg den under baderomsvasken- oppå varmekablene i to uker. Når jeg tok boksen frem var hele pakken blitt hvit på innsiden av soppsporene som nå våknet til liv. Jeg satte derfor drivhuset lyst i to uker til. Nå vokste soppen i et forrykende tempo!

Jeg valgte derfor å ta hele pakken med meg til Svenskehagen. Jeg tok den fuktige halmballen ut av posen, delte den opp og plantet dem på litt fuktige, halvskyggesteder i skogen. Soppen ser ut til å trives bra den,  så kanskje jeg kan dyrke min egen østerssopp i fremtiden- om den velger å etablere seg?


Jeg angrer på at jeg ikke kjøpte noen bokser med hvit og brun champignon, for det hadde vært skikkelig artig om disse tre sortene kunne etablert seg i skogen!? Da hadde jeg kunnet plukke egenprodusert sopp i årene fremover....
Jeg skal definitivt kjøpe flere slike bokser neste år- om Plantasjen fortsatt selger dem!

Ha en fortsatt fin dag.


torsdag 17. september 2015

En høstlig hagevandring. Del 2

Jeg fortsetter min høstlige vandring i hyttehagen. I år har jeg plantet flere roser enn noen gang før. De har klart seg bemerkelsesverdig bra i min hage. Mange av dem har ikke blitt så store ennå, men til neste sommer...!?


Jeg har plantet roser både på inn- og utsiden av drivhusgjerdet. De er alle i rosa eller ceriserøde fargetoner. Stort sett klatrerosen Constance Spry, Pink Grootendorst, Pink Flowercircus og Adelaide Hoodless. Bjelkene som ligger ved stakittgjerdet på utsiden av drivhushagen kommer jeg forhåpentlig til å benytte til å lage en rosebue. Det hadde vært ideelt å få gjort dette i løpet av høstmånedene, men det spørs om tiden strekker til... I så fall får jeg bringe bjelkene innom-hus og sørge for å skrive dette øverst på listen til vårens sysler...


Bildet nedenfor:
.. for jeg har nemlig allerede plantet klatrerosene jeg håper vil vokse opp langs rosebuen. Slyngrosen "Camelot", en Tantau rose som remonterer frem til frosten. Jeg synes både bladverk og blomster er fantastisk vakkert. Friskt, grønt og glansfullt med store, lysrosa blomster med mengder av mørkere rosa "fregner" inn mot midten. Joda, jeg vet at det kommer til å komplisere monteringen av rosebuen, men jeg har aldri nektet for at jeg er litt for impulsiv.
Camelot har en lett duft og blir opp til 2,5- 3 meter høy. Den er herdig til sone H5.


Til høyre. Denne rosen har jeg hatt bilder av mange ganger her på bloggen. Klatrerosen "Rosarium Uetersen". De har nemlig seilt opp til å bli mine favorittroser. De har sterkt, blankt og glansfullt bladverk, en veldig rik blomstring som holder det gående nesten kontinuerlig fra midtsommer til frosten kommer. Noen ganger kommer de med store, fylte roser, etterfulgt av en mengde små, litt lysere som nesten virker som en helt annen rose. Jeg kjøpte inn en del eksemplarer av disse og plantet dem i potte sommeren 2013. Jeg hadde nemlig egentlig planlagt å plante dem langs søylene som skal plasseres i bakkant av drivhushagen. Men så var det dette med tiden da... Det tar veldig lang tid å støpe søylene, så fortsatt står rosene i krukker.... Kanskje til sommeren...?
Til deg som ønsker å vite litt mer om "Rosarium Uetersen rosen";
Den kan benyttes både som busk og klatrerose, kan bli opp til 2,5 meter høy (om du lar den vokse som klatrer) og 1-1,5 meter som busk. Den får, som sagt, mengder av rosa blomster stort sett hele sommeren og blomstrer frem til frosten, har en lett duft og er herdig til sone H4.

Nedenfor:
Min storbladete magnolia "Tripetala x Macrophylla "Oriental Charm" har blitt over 4 meter høyt i sommer. Jeg har plassert det omtrent midt i drivhushagen, så det etter hvert skal få funksjon som et "tuntre". Jeg har ikke fått blomster på det ennå, men venter tålmodig. Bladene på treet blir usedvanlig store. Faktisk opp til 70 cm lange. Den får store, enkle, hvite blomster. Planten blir mellom 6 og 9 meter høyt.
Treet har vist seg å være usedvanlig kuldetålig og hadde ingen problemer med å overleve de iskalde vintrene vi opplevde for et par år siden.


Til venstre:
Jeg har merket meg at Plantasjen har hatt flere ulike roser under salgsnavnet "Flower Circus" de siste par årene. De pleier å være litt dyrere enn de fleste andre sortene de markedsfører. Jeg ble fristet til å kjøpe en av dem "Pink Flower Circus". Rosen, som er fra foredleren Kordes, går også under navnet "Pink Martini","Moin Moin" og "Pink Verdana". Kjært barn har mange navn.. - og kjær har den rukket å bli. For det første har den veldig vakre, fylte blomster med 50-60 kronblader. Den blomstrer dessuten rikt - og bortimot sammenhengende fra Juni til Oktober. Bladverket er grønt, blankt og friskt. Stilkene er stive og sterke, så planten har overhodet ikke hatt problemer med den relativt fuktige sommeren i år.
Duften er svak. Planten er herdig til sone H5. Den har rukket å bli 1 meter høy i min hage i sommer, men står oppført å blir rundt 50cm...
I løpet av sommeren har denne blitt en skikkelig favorittrose, så jeg kommer nok til å prøve meg på flere planter i "Flower Circus" serien!

Nedenfor: Druene som vokser på friland i drivhushagen har vel aldri vært så små som i år. Jeg tviler på at de rekker å bli modne før høsten, men kanskje til neste sommer? Tanken er at de skal vokse opp langs søylene sammen med "Rosarium Ueteresen" rosene.


Ha en fortsatt god dag.

mandag 14. september 2015

En høstllig hagevandring...

Til tross for stadig mørkere og kjøligere kvelder er det fortsatt overraskende mye blomstring å finne i svenskehagen vår.
Jeg liker derfor å vandre litt rundt med mobiltelefonens kamera når været og tiden tillater det.  Mest for å huske hva som blomstrer på denne tiden. Men også for å danne meg et bilde av hvilke bed som fortsatt trenger påfyll, eller flytting av planter. Hva som bør deles og hvilke farger som fungerer og lignende.

I noen bed er blomstringen så og si helt over. Andre steder er den fortsatt i full gang. Slik er det ikke i overgangen mellom Steinbedet og "Rhododendron hagen". Der er stort sett alt grønt for tiden. Jeg funderer på om jeg bør plante noen heuchera eller hosta med spennende bladverk. Eller kanskje jeg heller skal plante noen lammeøre eller malurt med sølvfarget bladverk for å hente opp de grå fargene fra sølvpilen som vokser i bakgrunnen? Det fine med de sistnevnte vekstene er jo at jeg alt har noen tuer som godt kunne trenge en deling..Bildet til høyre: Jeg har alt noen planter med sølvfarget løvverk i steinbedet, som ligger like opptil rhododendron bedet. På bildet er det en Alpe Edelweiss  (Leontopudium Alpinum) som strekker sine blomsterstilker til værs. Bak den er høstasters full av knopper. Den pleier vanligvis å ha en mye lavere vekst enn i år. Nå raver samtlige av disse plantene unaturlig høyt i steinbedet. Jeg har bestemt meg for å tillate det i høst, men om de blir like høye neste år, så kommer jeg til å flytte dem over i et annet bed. Høstlyngen (Calluna Vulgaris) har forresten begynt å etablere seg i bedet. Den ble plantet i forfjor, så dette er tredje året den har kommet tilbake. Jeg er litt stolt for det. Jeg har nemlig forsøkt å få lyng til å etablere seg mange ganger før uten å lykkes.
Ellers har jeg egentlig vært veldig fornøyd med steinbedet i år. Det har stort sett alltid vært noen bunndekkende planter i blomst der og det er jo først nå på høsten at astersen har blitt såpass høy.Fra enden av steinbedet og langs "det nye" drivhuset, videre bortover elvebredden og inn i Woodland hagen har jeg plantet et titalls rhododendron busker i de siste årene. De er forstatt ikke særlig tettvokst, men jeg håper og tror ting snart vil se litt frodigere ut. Foreløpig benytter jeg mye gressklipp som bunndekker i disse bedenee.


Videre langs elvebredden har jeg vært flink og flyttet mange høytvoksende stauder til andre steder i hagen, men jeg er langtfra ferdig med denne jobben!
Jeg tenker som så, at "Rom ikke ble bygget på en dag"....så foreløpig prøver jeg å luke så godt jeg kan mellom lave og teppedannende stauder. Noen "monsterplanter" får stå. Andre flytter jeg over til en annen del av hagen, men jeg må likevel ærlig inrømme at denne delen av eiendommen fortsatt går under navnet "Kaoshagen". Jeg skal ikke utdype hvorfor.... ;-)
Nedenfor: Angelica Gigas er en toårig plante med fine burgunderfargete skjermblomster på (Juli-September). Den blir både stor og dominerende, men jeg liker den såpass godt at den får stå de stedene den vokser opp langs elvebredden. Planten kan bli rundt 120cm høy det andre året og danner store kuler av burgunder blomster. En veldig populær plante hos bier.


Bildet til høyre:
For noen år siden plantet jeg en del "Liatris Spicata" langs elvebredden. Den gang var det bare den lilla varianten jeg hadde. Siden har jeg også fått etablert mange tuer med den hvite varianten L. Spicata "Alba". De blir vanligvis 40-50cm høy. I år har de derimot blitt mye høyere... Jeg synes de passer godt langs elvebredden, men kommer nok til å samle dem i litt større grupper enn å ha dem spredt rundt om i denne delen av hagen. Liatris er en enkel plante som danner fine spir av blomster i Juli til September. De er forholdsvis enkle å holde i sjakk og sprer seg bare moderat hos meg. De er herdige til sone H5 og trives godt i full sol og sandjord. Altså ideelt for min hage. Om du får mange Liatris kan det jo være verdt å merke seg at det går utmerket å tørke røttene, male dem opp og bruke dem som insetmiddel i hagen ;-)Bildet til venstre:
En litt mer uvanlig plante å se i blomst på denne tiden har vært Iris Sibirica De blomstrer jo vanligvis på våren. Likevel har altså noen "Blue Moon" bestemt seg for en blomstring nummer to. Jeg er jeg jo veldig glad for det og nyter gjenvisitten.

Bildet nedenfor:
Langs "bryggekanten" i "Elvehagen" har jeg bare plantet lave stauder som Heuchera, tellima Grandiflora, hosta og prydgress. På bildet er det en
Heuchera "Autumn Leaves" plantet sammen med en mørkbladet og variegert variant,samt en H. "Caramel". Rundt dem vokser noen små Tellima og en tue med Ullblad (Eriphyllum Lanatum om jeg ikke husker feil, samt mengder av ugress....Nedenfor: Samme planter og vinkel sett litt på avstand. Som dere ser har jeg rikelig med ugress å plukke hver gang jeg er i Svenskehagen.....


Ha en fortsatt riktig fin dag

mandag 7. september 2015

Tidlig September i Svenskehagen

Ennå er det sommerstemningen som preger svenskehagen vår, selv om vi allerede ser en merkbar økning av gult løv på plenen. Den grønne gressmatten ropte forøvrig etter noen omganger med klipperen når vi kom over denne gangen. 3 uker uten stell gjør den ikke særlig vakker..... Vi våger nemlig ikke bruke robotklipperen når vi ikke er tilstede. Den fungerer egentlig fint og har ingen problemer med å få plenen til å se ut som en golfbane etter en helg i bruk, men vi opplever dessverre fortsattt at den kjører utenfor grensekablene, noe som gjør at den  sender oss en advarsel på SMS, slår seg av til vi kommer og henter den.


Skikkelig frustrerende med andre ord. Plenen blir nemlig veldig fuktig morgen og kveld grunnet damp fra elven. Når roboten kjører rundt og klipper, så klistrer etter hvert tykke lag med vått gress seg på hjulene, noe som gjør at den blir glatt og derfor kan skli om den må svinge i en bakke. Vi har jo hellende bakker hele veien ned mot elven.....
Løsningen blir nok at jeg må lage en fysisk kant langs grensekabelen for å forhindre roboten fra å skli, men det får blit til neste sommer....


Drivhustrappens blomstring er forresten fortsatt fargerik, selv om mange hagemennesker sikkert vil klø i fingrene etter å fjerne døde blomster og kanskje også trimme de ulike potteplantene. Jeg velger å overse "frodigheten" og nyte fargene og sommerfølelsen de gir.  En kan ikke være for estetisk opptatt når en lager hage på hytten ;-) Der vil alltid være rikelig med forefallende arbeid som er "mye viktigere" enn å "deadheade" blomster...?


Om noen uker vil jo nattetemperaturene ha sin innvirkning på drivhustrappen, så jeg valgte å fokusere på å få over 400 løk av Allium, Narcisser, høstblomstrende krokus og tulipaner i jord.
Et hagesenter på grensen hadde dessuten 50% på busker denne helgen, så jeg kjøpte med meg to forsythia, en rhododendron med blå blomster, samt en Chaneomeles Japonica. Alt dette ble også plantet på sine permanente steder.


Ellers gikk det meste av helgen til å stelle plenen. Jo, roboten klippet, men siden gresset var såpass høyt og den ikke samler dette inn, men lar det bli liggende igjen på plenen, så måtte vi jo rake den og samle sammen gresset selv. Dette ble brukt rundt røttene til rosene.
Plenklipp er jo både et flott naturgjødsel, hindrer ugress fra å vokse frem, samt å holde på fuktigheten i jorden, så i mine øyne er gressklipp verdt sin vekt i gull!  :-)


Og plenen? Den så ikke så verst ut når vi dro hjem igjen på Søndag. Roboten har igjen blitt plassert i kjelleren og hagen kommer til å stå urørt frem til vi vender tilbake. Forhåpentlig blir det ikke tre uker til neste gang.... ;-)


Ha en fortsatt fin dag