torsdag 30. juli 2015

En liten Woodland vandring...

Jeg må inrømme det ikke er ofte jeg beveger meg inn i skogen vår nå på denne tiden av året. Den er liksom forbeholdt våren og høsten. Men det betyr ikke at den er helt blomster løs om sommeren, selv om det nå er mest grønt å se der inne. Blant annet har jeg etter hvert veldig mange ulike typer hosta der inne. Faktisk hele 32 sorter om jeg ikke husker feil. På bildet til høyre er det Hosta "Mama Mia" og "Blue Angel" som kan synes. De hvite blomstene er Campanula Persicifolia "Alba" som lyser opp. Jeg håper jo de sakte, men sikkert vil spre seg flere steder i skogen.
I bakgrunnen står grupper med Lilium Speciosum "Album" i knopp. Bregnen er en Osmunda Regalis.

Nedenfor:
Tricyrtis (Paddelilje) har begynt å blomstre rundt om i skogen. Dessverre husker jeg ikke navnet på sorten som er avbildet, men foruten denne har jeg "Blue Wonder" og "Purple Beauty".
De to sistnevnte står riktignok bare i knopp ennå.


Nedenfor:
Skogsbunnen vår begynner etterhvert å bli veldig frodig. På bildet  er det Pachysandra Terminalis, en fin bunndekker som etter hvert har dannet fine tepper. Til høyre for den er Hepatica Nobilis riktignok ferdig blomstret for lengst, men jeg setter stor pris på det friske, grønne bladverket som danner tette, fine tuer. Heldigvis har jeg fått mange hundre slike planter til å trives rundt om i skogen, men jeg har plass til mange flere.  I forkant, til venstre vokser bunndekkeren, "Lammeøre; Stachys Bysanthine. Til høyre for den vokser en Hosta "Blue moon". Ellers kan du kanskje skimte noen trillium og arisaema Amurense foran en Polystichum Aculeatum- bregne. Til venstre for oter- figuren vokser en Athyrium Filix Femina "Victoria" bregne.


Til høyre:
Campanula Punctata "Alba" er fine klokker å ha i skogen med sin lave vekst og store blomster, så dem vil jeg gjerne ha flere av. Andre steder i hagen har jeg også blå- og rosa varianter. De har formert seg mye lettere, så jeg kommer nok til å flytte noen av dem inn i Woodland hagen.

Nedenfor:
Jeg eksperimenterer en god del i woodland hagen, så flere planter som ikke er vanlig å ha der blir plassert på områder som får litt mer sol. Blant annet roser. Jeg har flere "Helenae Hybrida" klatreroser som slynger seg opp over trestammer. Den gule rosen på bildet er jeg derimot ikke sikker på hva heter. Den står sammen med Liatris Spicata (Akssøyleblomst), Helleborus Orientalis (juleroser), rhododendron og forskjellige typer Hosta. Jeg mener den bakerste hosta planten er en H. "Karin" sammen med en H. "Patriot".


Hvite liljer har jeg veldig mange av i skogen. De lyser så fint opp i halvskyggen der inne. Dessverre er jeg ikke så flink å ta bilder med mobilkameraet, så ikke alle bildene er like skarpe. Det skyldes at jeg av en eller annen merkelig grunn alltid har fingrene full av jord, sand og plante- grønske.... Ikke særlig bra i kombinasjon med en "smarttelefon".... ;-)
Uansett. De hvite liljene på bildet heter "Inuvik". De kommer trofast tilbake hvert eneste år. Bak dem er en Astrantia major i blomst. Jeg mener denne er en A.M. "Lars".

Bildet nedenfor:
Som dere sikkert har forstått er jeg veldig glad i bunndekkere i Woodland hagen. Det er jo for å dekke jordbunnen for å hindre ugress i å spre seg. Jeg fører nemlig en konstant kamp mot Equisetum Arvense: Åkersnelle, bringebær og kjempespringfrø: Impatiens Glandulifera.  Mange vil kanskje se på planten nedenfor som et ugress, men jeg setter stor pris på den: Lysimachia Nummularia. Den sprer seg godt, men ser overhodet ikke ut til å være til bry for andre planter jeg har i skogen. Nå på sommeren blomstrer den forresten med mengder av enkle, gule blomster, En skikkelig fargeklatt, med andre ord!

Nedenfor: Astilber får jeg dessuten heller aldri nok av i skogen. De kommer jo i en mengde ulike farger, har fint bladverk og spirene er dessuten vakre om vinteren. Den på bildet til venstre heter "Milk and Honey" og kommer etter hvert til å bli mye hvitere. Den rosa vet jeg ikke navnet på.


Nedenfor:
Denne planten er egentlig ferdig blomstret, men jeg synes frøstandene er så vakre at jeg gjerne fotograferer dem. De tilhører noen Thalictrum Aquilegifolium planter (Akeleiefrøstjerne)


Den overfor hadde rosa blomstring. Den til venstre er i fullt flor nå og er en hvit variant.
Beklager såpass mange uskarpe bilder.

Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin sommer. 


onsdag 29. juli 2015

Drivhusplattingen er ferdig!

Det er et skikkelig frustrerende sommervær vi har for tiden. Endelig litt sol, så jeg finner frem materialer, elektriske verktøy trekker frem strømledninger... og så spruter regnet ned! Glad jeg har muligheten til å løpe inn i drivhuset når det plasker ned som verst, for disse regnbygene varer heldigvis ikke lenge.


Det har vært tilstrekkelig regnfritt til at jeg fikk fullføre drivhusplattingen i dag. Den ser kanskje enkel ut, men det har vært mye vanskelig beskjæring, siden jeg valgte å la de store steinene fra det opprinnelige hovedhuset. Tungvint, siden jeg måtte spesialskjære materialer ganske mye. Alternativet hadde vært å enten fjerne dem eller bygge plattingen mye høyere.
Fjerne dem vil vi ikke. De er en del av stedets historie og tilhørte jo bygget som en gang sto der. Vi valgte å la plattingen ha samme høyde som gulvet inne i drivhuset. Da ble det altså til at jeg måtte skjære til for disse stenene. Så får vi heller passe oss så vi ikke snubler i dem i fremtiden... ;-)

Bildet nedenfor. På enden av et rosebed har jeg laget et oppheng for vannslangen. Kassen til høyre på bildet er en kombinert sittebenk og oppbevaringsrom for hageslange og redskaper. Slike "hjelpemidler" til å holde ting i orden kan jeg ikke få nok av i hagen kan jeg ikke få nok av for tiden.


Nå håper vi på noen fine sommerdager fremover, for de har det ikke vært for mange av i år!


Ha en fortsatt fin sommerkveld!

mandag 27. juli 2015

Aftenstemning i en drivhushage


Jeg kunne ikke la være, men fisket frem fotoapparatet og gikk meg en liten aftentur i drivhushagen nå like før solen forsvinner i horisonten.
Det er utrolig hvor mye som skjer på noen korte sommeruker. Når vi ankom svenskehagen for litt over en uke siden følte jeg der stort sett hagen føltes grønn uten særlig blomstring. Nå føler jeg den er formelig eksploderer i farger!
Bildet ovenfor for eksempel. Peonvalmuene har tatt på seg sine fineste festkjoler og stråler omkapp med roser og georginer.
I dag har jeg forresten begynt å bygge en treplatting i forbindelse med vannkranen ved drivhuset.


Plattingen er kanskje ikke så mye å vise frem ennå, men jeg er jo veldig fornøyd. Jeg klarte å få ferdig nesten hele rammeverket av bjelker, så i morgen vil jeg begynne å legge dekket - om været tillater det :-)


I år har jeg fått blomstring på fjorårets frøsådd av ulike typer Lychnis Coronaria. Dette er jo en toårig plante. Den mest vanlige varianten har enkle, ceriserosa blomster og sølvfarget bladverk. Jeg har dessuten frøsådd noen hvite (L. C. Alba) og noen hvite med svakt rosa skjær. De har blomstret for fullt i mange uker alt. Noen synes kanskje disse er litt for "showy", men jeg har stor sans for dem i min hage.
Nedenfor; den mer vanlige varianten med cerisefargete blomster. Jeg synes disse passer fint sammen med malurt og roser i diverse rosa varianter.


Nedenfor: En favorittrose i min hage er klatreren "Rosarium Uetersen". Den blomstrer frodig stort sett hele sommeren, vokser vanligvis til en høyde på 2,5 meter og har en lett, behagelig duft foruten et blankt, friskt bladverk. Disse rosene har jeg både i drivhushagen og i drivhuset.


I år har jeg dessuten plantet rosehekker langs gjerdene som omgir drivhushagen. Jeg har planter både på inn-og utsiden av gjerdene. Det er skikkelig tilfredsstillende å se at rosene allerede nå har vokst og ser ut til å trives godt.


Rosen; R "Mundi" er en morsom variant med halvfylte, "variegerte" blomster som dufter av liljekonvall og citrus. Dette er en historisk rose, noe som betyr at den er engangsblomstrende, men til gjengjeld har den et rikt flor mens den blomstrer.

Nedenfor:
Rosen, Louise Odier har jeg plantet mange av, både på inn- og utsiden av drivhushagens gjerder. Den blomstrer frodig i Juni- Juli, men har også egenskapen at den er remonterende. Den har middels duft og kanskje litt matt bladverk. Mine busker har en tendens til at blomstene bøyer seg mot bakken, men regner med det blir bedre når plantene har blitt kraftigere busker.


Jeg ønsker dere en fortsatt riktig fin sommerdag! 

søndag 26. juli 2015

Et litt uvanlig hageprosjekt...?

I dag så jeg gjennom noen gamle blogginlegg og oppdaget at jeg for snart fire år siden hadde planer om å bygge en middelhavsinspirert "patiohage" i forbindelse med drivhushagen. Årene som fulgte har vi hatt mer enn nok andre prosjekter å henge fingrene i, så "patiohageprosjektet ble lagt på is, men ikke glemt. Denne sommeren har jeg endelig hatt litt tid til å gjøre noe med drømmen. Vi har satt i gang og bygget første del av planen; en mur!
Drivhushagen er jo plassert på ruinene etter det gamle hovedhuset på eiendommen vår. Det er for lengst borte, men trappen inn til drivhuset var en gang hovedtrappen inn til denne bygningen. Muren bygges omtrent der den ene ytterveggen var plassert, så på en måte skal den være med å gi en ide om hva som en gang var.

Muren ble litt annerledes enn jeg opprinnelig hadde tenkt- og den er langtfra ferdig, men jeg er storfornøyd!
Endelig fikk jeg brukt støpejernsvinduene jeg har hatt stående i kjelleren helt siden den gang! Muren er bygget i lecastein, men skal pusses i en type sement som antagelig kommer til å ha en litt terracotta farget kulør. Men hvem vet, kanskje ender jeg opp med noe helt annet?
Brosteinsflisene har jeg kjøpt inn for mange år siden, men de kommer nok ikke på plass denne sommeren heller. En skal jo ikke jobbe hele tiden når en er på hytten? Vi benytter nemlig ikke annen arbeidskraft enn den vi utfører selv. Det får derfor ta litt tid, men så blir jo det ferdige resultatet enda mer personlig.


Muren begynner å ta form. Bare for å gjøre ting litt "enklere" hadde jeg allerede anlagt et bed med klatreroser, et fiken og et aprikostre som skulle vokse opp langs muren. Ikke de mest ideelle forholdene å mure under altså....


Det firkantete hullet i muren kommer til å benyttes som en dør. Den skal vende inn til en frukttre hage som for øyeblikket består av en uregjerlig skog. Opp etter søylen vokser en vindrue. Det har rikelig med "drueklaser" i år, men den kjølige sommeren har gjort at de ikke er mer enn som kart å regne. Kanskje en slik "patiohage" vil gi dem bedre modningsmuligheter i fremtiden?


Nedenfor:
Muren sett fra drivhuset. Gulvet i uterommet kommer til å få brosteinsbelegning. Planen er at vi skal ha et utekjøkken kombinert med utespiseplass, kombinert med middelhavsinspirerte planter.


Bildet til venstre.
Drivhushagen har forresten en ganske gammel "jordkjeller". Den er nok for utrygg til at jeg våger å gjøre noe med den interiørt, men har dere noen gode forslag til hva jeg kan gjøre med den? Nå er den bare "gjemt" borte i et av drivhushagens hjørner. 


Ha en fortsatt riktig fin dag!


torsdag 23. juli 2015

En sommerlig rapport fra hytteplenen

Først og fremst må jeg opplyse dere om at dette innlegget ikke inneholder produktreklame, men siden jeg spurte dere om innspill angående robotgressklippere i begynnelsen av Mai tenkte jeg at jeg skulle gi en tilbakemelding på min erfaring av den modellen jeg til slutt endte opp med.
Det har ikke bare vært en enkel opplevelse å installere og sette opp denne. En må nemlig trekke en "kantkabel langs hele plenens ytterkanter. Siden min plen er både ujevn og heller ned mot en elvebredde, så har det bydd på mange frustrasjoner, prøving og feiling. Jeg har måttet flytte kabelen mer enn en gang før jeg ble fornøyd.


Et annet problem var at jeg noen ganger ikke fikk plassert kabelen dypt nok ned mot bakken. Det er vanligvis ikke noen utfordring, men siden plenen har små hauger der grensekabelen er plassert, så tar robotens klipperblader av og til skraper nedi bakken - og dermed kan kutte kabelen. Det er ikke noe stort problem siden den kjører noe centimeter til siden og pent venter på at jeg skal fikse bruddet.
Ut over det er den blitt et uvurderlig medlem i hagen. Gresset har aldri vært så fint klippet. Jeg er sikker på den kunne vært brukt som golfbane om den var større ;-)
Roboten har ingen problemer med å klippe hver eneste lille flekk av området. Den oppdager når det begynner å regne. Da går den fint tilbake til "stallen" sin og venter på oppholdsvær.


Den har ingen problemer med å takle bakker, trær, busker og andre hindringer. Det fineste med den er at jeg kan sitte i Oslo og styre den via mobiltelefonen. Et annet stort pluss for oss som har hytte som ikke ligger i nærheten av en storby er support funksjonen. Helt i begynnelsen ringte jeg til teknisk support for å finne ut hvorfor den ikke virket som den skulle. De spurte om de fikk lov og koble seg opp til klipperen. I løpet av et halvt minutt kunne de forklare meg hva jeg hadde programmert feil. Etter dette har jeg overhodet ikke hatt noen problemer med den.


Vi har forresten omdøpt den nå. Navnet er endret til "Luskeludvig". Det var faktisk min far som begynte å kalle den det når de har vært på besøk. Når vi oppholder oss ute i hagen kan den nemlig noen ganger komme bort og dulte lett borti oss. Sensorene gjør at den umiddelbart snur og velger en annen vei. En slik robot blir nesten et ekstra familiemedlem. Ikke rart de fleste som eier en slik pleier å navngi dem ;-)

Her kan du lese mer om robotklipper:
Vårt nye familiemedlem
En elektrisk sau?

tirsdag 21. juli 2015

Drivhusgleder

Jeg skal inrømme det ikke alltid er like lett å dyrke planter i et drivhus på en hytte vi bare besøker hver 2-3 uke i løpet av en sommer. Derfor nøyer vi oss med å fylle det med middelhavsplanter som overlever både en og ti tørkeperioder.


Som for eksempel planten til høyre. En Nerium Oleander. Den har jeg hatt i noen år nå, men aldri før har den blomstret så mye som i sommer. Den begynte sitt fargefyrverkeri i Juni og har knopper nok til å skulle kunne blomstre i mange uker og måneder ennå. Jeg vanner den godt når vi er i svenskehagen. Likevel har den taklet uker uten vanning. Det forundrer meg ikke, for jeg har jo samme erfaring med disse plantene i spanskehagen. Der står de like frodige etter 3-4 måneder i ekstremtørke!

Drivhuset vårt fungerer jo egentlig mest som en ekstra stue her borte i Sverige. Det er der vi holder litt større sommerselskaper om været er litt grått - eller om kveldene ute blir litt kjølige.
Vi kan dekke på til 14-16 personer uten problem siden spisebordet kan utvides etter behov. 

Bildet til venstre. Oliventrær takler også tørkeperioder godt. (Olea Europaea)Jeg har derfor noen i potter inne i drivhuset. De er nesten like vakre som mitt favoritttre i drihvuhshagen utenfor, nemlig "Nordens Oliven"; Pyrus Salicifolia Pendula. Jeg synes faktisk sistnevnte er enda vakrere med sine sølvgrå olivenlike blader. Ekte oliven har litt mer grønnskjær i bladene.

Nedenfor: Noe av det fineste ved å sitte inne i drivhuset er jo kontakten med hagen utenfor. En føler vi sitter varmt og godt i naturen selv på kalde høstkvelder. Og jeg går mye heller inn hit om det skulle regne en dag. For det er en herlig følelse å holde på her inne menst regnet plasker mot vindusrutene. Vi har glass i tak og vegger. Jeg vet at mange er redd for at solen skal svi blader i slike hus, men siden jeg stort sett bare har middelhavsplanter her inne, så har aldri det vært et problem. Vi har derfor ikke gardiner eller annet for å skygge. Noe av det vi setter mest pris på med dette huset er jo nettopp inne- ute følelsen og kontakten med hagen! På bildet nedenfor; et laurbærtre (Lauris Nobilis) står i potten til venstre. Oleander til høyre. Utenfor står der potter med pelargonia, agave, petunia og diverse annet. Jeg føler de er med på å viske ut grensene mellom ute og inne.


Nytt for året er at vi har begynt å dyrke roser i drivhuset. Det kommer vi nok til å fortsette med. Egentlig gjorde vi dette som en "kriseløsning". Kiwiplantene i bedet ved siden av fontenen tørstet nemlig så mye ukene før vi ankom at alle bladene tørket og falt av. De er i full gang med å få ny bladvekst nå, men jeg har likevel satt inn noen store plantekrukker med klatreroser og plassert disse foran bedet med kiwi plantene.
Bildet til venstre er det en "Rosarium Uetersen" som blomstrer.
Nedenfor: Noen av pottene har jeg samplantet med roser og klematis. Her er det C. "Rouge Cardinal" og rosen "Louise Odier".

Utsikten fra drivhuset.


Ha en fortsatt riktig fin sommerdag! lørdag 18. juli 2015

Familieforøkelse

Hva er vel herligere enn å slappe av på bryggen etter en arbeidsdag i hagen? Bare sitte og se på hvordan dagen går over i kveld? Nyte stillheten og roen. 


Derfor ble vi litt bekymret når vi oppdaget måken "vår" hadde bestemt seg for å bygge rede i blomsterpotten like ved spisebordet på bryggen. Hvordan ville det gå når vi hadde sommerselskaper? Ville vi kunne spise våre måltider i fred og ro, eller ville vi ble angrepet av illsinte foreldre som ønsket å beskytte sitt avkom? 
Det viste seg faktisk å gå overraskende bra! "Vår" måkefamilie lot seg ikke forstyrre når vi hadde gjester. De lå og ruget like trygt som når vi var alene. Tre egg hadde de lagt. To små nøster ble født. 


Og foreldrene har faktisk overhodet ikke vært aggressive eller overbeskyttende. Tvert imot. De har vist barna villig frem til oss. Vi har foret foreldrene med reker og hvitt brød. De har har videreformidlet det til barna. Til slutt hoppet avkommet ut av redet. Jeg antar blomsterpotten ble for liten for dem. Merkelig nok flyttet de seg ikke bort fra oss, men enda nærmere bordet hvor vi pleier å sitte! 


Nå har de små blitt store og flyttet ut til de små øyene utenfor eiendommen vår, men både barn og foreldre kommer jevnlig på besøk. Det har vært en fornøyelse å ha dem på bryggen i sommer. Heldigvis har det vært en veloppdragen familie som ikke har bråket eller tigget mat. De har sittet pent og rolig og ventet mens vi spiste. Deretter har vi matet dem. Hele familien har sittet pent ved spisebordet og ventet forventningsfullt på maten.


Nå er bryggen helt vår igjen. Og det er litt fint det også. Vi er jo lettet for at det gikk så fint. Ikke minst fordi måkene jo kunne blitt angrepet av et rovdyr der de lå i blomsterpotten!
Neste vår skal jeg prøve å få laget et kunstig rede på en påle ute i elven. Det vil være tryggere for vår lille familie :-)

Ha en fortsatt riktig fin sommer! 

onsdag 15. juli 2015

Elvehagen før ferien tar til.

For noen år siden kjøpte jeg et par revebjeller (Digitalis Purpurea) til hagen min. En hvit og en rosa. En av dem ble plantet ved elvebredden- i min såkalte "Elvehage". Der har den tydeligvis trivdes, for i fjor så jeg den hadde blitt mor til mye avkom rundt om langs bredden. Jeg liker jo revebjeller godt- og i år har jeg virkelig rikelig av dem! Jeg kommer nok til å luke og omplassere en del av nytt avkom slik at de heller strekker seg opp foran skogen i bakgrunnen, men det er jo fint med noen rake, fine spir som strekker seg mot himmelen langs elvebredden også. Jeg må bare være flinkere til å luke ugress før de setter i gang veksten for fullt. Det rakk jeg ikke i år....

I fjor brukte jeg mye tid på å dekke jordbunnen i deler av elvehagen med tykke lag papp og svarte plastsekker for å få kontroll over usedvanlig høyt og uregjerlig gress, bringebærkratt og kjempespringfrø. Oppå dette la jeg et tynt lag jord. Tanken er at jeg etter hvert skal fylle et lag sand og fin grus oppå dette. Tror du ikke både gress og bringebærbusker har begynt å strekke sine røtter oppå plastsekklaget og allerede krever luking? Med andre ord- et prosjekt jeg må se litt nærmere på i ferien.


Jeg har brukt mange planter med bunndekkende egenskaper langs elvehagen. Tanken var at de skulle virke som tuer av liv i et sandfylt "ørkenlandskap". Jeg er nok et stykke unna den realisasjonen, for et uregjerlig område med gress og ugress gir ikke mye ørkenfølelse... ;-)
På bildet til venstre skal det være en samplanting av Heuchera "Caramel" og "Tiramisu". (En blir jo nesten sulten av slike navn...)


Bildet nedenfor:
Mine sørgepil: Salix "Alba Tristis" vokser seg stadig større etter rådyrangrepene første vinteren. Nå er de rundt 3 meter høye. Likevel troner de så vidt over gress og bringebærkratt jeg ønsker å få fjernet i løpet av sommeren. For å gjøre det litt mindre enkelt for meg plantet jeg, full av optimisme, mange stauder, som dagliljer, hosta, akeleier, primula, dvergrhododendron og mange løkvekster når jeg trodde jeg hadde fått kontroll over ugresset. Jeg kan altså ikke finne frem en ljå og kutte det hele ned.

Innimellom prydplanter og ugress blomstrer allium og iris for tiden, rundt en måned senere enn i fjor. Jeg antar det skyldes en kombinasjon av kjølig sommer. Jeg synes ikke det gjør så mye, for de neste ukene vil jeg jo ha mye mer tid å sette pris på dem!


Jeg regner altså med at jeg kommer til å tilbringe en del tid på knærne i "elvehagen" denne sommeren, men luking er jo en både sunn og trivelig jobb... - og som du ser av bildene; Det er rikelig å luke i denne delen av hagen i år!


Ha en fortsatt riktig fin dag!