søndag 14. juni 2015

Sommer på balkongen

Det blomstrer fortsatt fint på bybalkongen. Denne helgen har vi dessuten oppholdt oss en god del der ute siden det var både sol og varmt i været.
I år har fiolene holdt seg utrolig godt. Vanligvis pleier de å strekke seg og bli skrantete lenge før midtsommer. Da pleier jeg å klippe dem godt ned og flytte dem til Woodland hagen i Sverige. Der får de en ny blomstring i skogens halvskygge. Det trenger jeg ikke å tenke på nå. Fortsatt er de like lubne og proppfulle av blomster som de var det i begynnelsen av Mai. Super- petuniane i fremkanten av bildet skulle egentlig ha byttet plass med fiolene. Nå tror jeg heller de kommer til å få en permanent lokasjon på drivhustrappen sammen med Dronning Ingrid pelargoniene i Sverige.

Nedenfor:
Enda flere fioler. Ingen tegn på at de har tenkt å gi seg med sin blomstring ennå.Damen vår forsvinner nesten helt blant de frodige blomstene.
 

Blodbegerplantene klatrer ivrig oppover mitt "Juletre". Dette har nemlig en mengde små LED lys som lyser opp til Jul. Nå på sommeren fungerer det ypperlig som klatrestativ.
På bildet nedenfor kan du se "klatrestativet" som juletre om vinteren.
(Til venstre på bildet)
Det er jo veldig fint med slike ting som kan brukes på forskjellige måter alt etter som årstidene endres.

Bildet nedenfor:
Blå petunia er plassert i en stor kurv. De er kjøpt inn for å plantes i krukker på drivhustrappen neste gang vi reiser bort dit. Da blir forhåpentlig sommerferien frodig og fargerik ;-


Bildet til høyre:
Det er ikke bare typiske sommerblomster som vokser på balkongen vår om sommeren. De lilla blomstene er Storkenebben, Geranium Oxonianum "Claridge Druce" foran hvite skyer av den hvite klokken; Campanula Royal Alba.

Ha en fortsatt riktig fin dag!

fredag 12. juni 2015

Høstens løkbestilling har begynt...

Det gjelder å være tidlig ute. Likevel føles det nesten i overkant tidlig å bestille vårløk på denne tiden av sommeren. Årets narcisser blomstrer jo ennå i skogen vår. Men nettopp det gjør jo planlegging litt mer praktisk. Nå er det mye lettere å se hvor jeg burde hatt flere blomster. Woodland hagen vår er jo fortsatt i hva jeg vil kalle "utviklingsstadiet", så det er rikelig med bare områder der inne.
Jeg sendte derfor avgårde en bestilling til Eurobulb for litt over 3 uker siden.
Denne gangen har jeg vært litt mer edruelig enn tidligere år, så nå nøyde jeg meg med følgende:


  • Allium "Purple Sensation". Jeg hadde 80 stykker av disse rundt om i skogen, så nå blir det bare å fylle på med 20 nye løk.
  • Allium Karataviense. Denne sorten har jeg ikke fra før. Jeg planlegger å plante ut 15 stk løk ved elvebredden.
  • 100 stk høstblomstrende krokus med ulike farger skal plantes i Woodland hagen.
     
  • 100 stk Narcissus Carlton til Woodland hagen. Fra før har jeg flere felter med denne sorten rundt om i skogen
  • 40 stk Narcissus Goldflake. Også planlagt plantet i Woodland hagen. 
Jeg har etter hvert fått veldig mange sorter narcisser i skogen. Tanken er egentlig ikke å ha så rikt utvalg, men heller finne dem som trives best under våre forhold. En av de som gjør seg mest bemerket er sorten på bildet nedenfor; en Narcissus "Texas" Den er en fylt, storblomstrende variant. Har krem- laksefargete kronblader med oransje støvbærere(?)
Blomstrer lenge og lyser godt opp i en skog med halvskygge.


Bildet til venstre. Jeg har mange hvite varianter rundt om i skogen. De er lettere å få til å gli inn med andre planter enn de gule variantene. Den avbildete sorten tror jeg er en Narcissus Triandus "Thalia". Den har helt hvite blomster og passer fint til forvilling. Den blomstrer i Mai hos meg, blir 20-30cm høy og er en møysommelig plante. 

Nedenfor; En annen sort som ser ut til å trives hos oss er trompetnarcissen "Salome". Den er kremhvit med lakserosa trompet, blomstrer i mai og blir opp til 35 cm høy. Den har sakte begynt å spre seg i min skog. 

 
Nedenfor:
"Mount Hood"er også en vakker variant i mine øyne. Den får kremhvite blomster med kremgule trompeter. Den blir opp til 50cm høy, blomstrer lenge og passer fint til forvilling. Mine har sakte begynt å formere seg. Det må de gjerne få lov til å fortsette med.
Det fine med narcisser er jo dessuten at de ikke er særlig verdsatt av rådyr, så mens tulipanene mine opplever en massakre hver eneste vår, så får disse stort sett stå i fred. 


Hvordan er det med deg? Har du også begynt å planlegge neste vårs løkblomstring?


Ha en fortsatt riktig fin dag.
tirsdag 9. juni 2015

Hage i en bygningsruin

Vi har vel alle noen deler av hagen vi ikke er helt fornøyde med. Hos meg er det den såkalte "drivhushagen".  Joda. Den er frodig nok når rosene står i blomst, men bedene er fortsatt fylt med bygningsmaterialer, glassplinter og metallbiter, alt sammen rester etter den gang det sto en bolig akkurat her.  Jeg skal ikke stikke spaden mange millimetrene ned i bakken før jeg treffer på "bygningsminner", så derfor har planen min hele tiden vært å bygge opphøyde bed her, med brosteinsbelagte gangveier mellom disse.


Så var det dette med tiden da.... Jeg vil jo ikke "bare" jobbe når jeg er på hytten heller. Vi kjøpte den jo stort sett for å "nyte"... Derfor har jeg etter hvert bestemt meg for å sette pris på "kaoshagen" min inkludert alle mursteins, grunnmur og bygningsrester. En gang skal jeg nok klare å gjøre hagen litt enklere å holde, men det får vente. For tross alt, en hage er jo alltid i utvikling- og selv en bygningsruin kan jo få lov å kalles en hage?


- og i grunnen trives jeg litt med at hagen er en salig blanding av ruin, kultiverte planter, provisoriske gangveier og bedkanter laget av bygningsrester.
Det er jo til syvende og sist jeg som skal trives i min hage- og da trenger den jo ikke se ut som hentet rett ut av et hagemagasin :-D


Hvordan er det med deg? Har du slike "kaosdeler" i hagen du egentlig, innerst inne setter litt pris på også?


mandag 8. juni 2015

Om Sisyfos hadde levd i dag....

Vi kjenner vel alle til det greske sagnet om kong Sisyfos som ble straffet av gudene til å skyve en stein opp en fjellvegg. Med det samme den nådde toppen trillet steinen ned fjellsiden igjen slik at han til evig tid skulle dytte steinen opp denne fjellveggen.
Om han hadde levd i vår tid kunne gudene kanskje heller vært så hyggelige at de dømte ham til å luke ugress i min woodland hage... ;-) Der har jeg nemlig veldig mange "Sisyfos"jobber som ligger og venter....
Bildet av Sisyfos i aksjon har jeg funnet på webben. Jeg har ikke lykkes å finne ut hvem som er opphavsmann for det.Denne helgen føltes det nemlig slik. Når jeg kom til hagen jhadde tre store trær veltet over innkjørselen. Jeg måtte derfor finne frem motorsagen og kutte dem i mindre biter før jeg endelig kunne kjøre helt inn til hytta.
I woodlandhagen har ugresset tydelig hatt en drømmestart på sesongen med passe mengder regn og kjølig vær. Der er det bare å brette opp ermene og sette igang med lukejobben, men det gjør jeg nok ikke før jeg har noen sommerdager hvor jeg skulle kjede meg.... ;-)


Da er det hyggeligere å vandre rundt i hagen og se hva som har kommet i blomst siden sist vi var der borte. Som plantene ovenfor; Dodecatheon Pulchellum "Red wings", eller Gudeblomst som vi kaller den på norsk. Kanskje det var de greske guder som ville gi oss med sisyfosjobber litt trøst i all ugresslukingen? ;-) Til venstre for disse er en hosta "Green tiara" på vei opp. Til høyre skimter vi (foruten ugresset "åkersnelle") en gruppe iris Sibirica "Silver Edge".

Litt nærbilde i woodland bedene viser jo at der ikke bare er "uløkka" å spore i vår skogshage. Hasselurten fortsetter å formere seg og danner etter hvert tette, grønne klynger.
I fjor delte jeg noen lammeøre (Stachys Bysanthine "Silver carpet") planter som hadde dannet noen store og fine tuer i drivhushagen. Disse ble plantet i skogen. Der har de trivdes godt og har alt lagt godt på seg.
Over dem, til venstre. Mener dette er en vårkjærminnevariant (Omphalodes Verna) som også ser ut til å trives godt rundt om i skogen vår. Den hvite bunndekkeren nederst til høyre på bildet vet jeg faktisk ikke hva er. Jeg fikk flere små planter av disse fra en hagevenn nå i vår. Bak lammeøreplanten vokser en annen ypperlig woodland bunndekker; Vinterglans (Pachysandra Terminalis) Bak den igjen en bregne: Dryopteris. Jeg mener denne er en Filix Femina Victoriae. Bak - og ved siden av oteren, blåveis; "hepatica Nobilis" etter blomstring. Hostaen nedenfor disse er en "Blue Moon".


Nedenfor:
Løytnantshjerte (Lamprocapnos Spectabilis) trives godt i skogen. De er kanskje ikke så frodige i skogen ennå, men de legger på seg og blir større for hvert år.


Prunus busker og trær har jeg mange av i skogen og utkanten av den.
Desverre blir mange av dem snauspist av rådyr hver vinter, men jeg gir ikke opp håpet om at de snart vil bli så store og kraftige at det ikke lenger vil være mulig for disse sultne dyrene å ha festmåltid på dem lengre.
Frem til da gleder jeg mer over de få knoppene som overlever og får lov å springe ut i blomst, som denne; Japansk kirsebær "Kanzan" (Prunus Serrulata Kanzan)
De kommer med halvfylte, rosa blomster i Mai- Juni og blir etter hvert 6-10 meter høye trær.  De skal kunne takle et liv opp til sone H4.

Nedenfor:
Narcissene holder stadig koken. Jeg har plantet mange ulike varianter med forskjellig blomstringstider. Såpass mange sorter at jeg ikke har oversikt på hvilke som blomstrer når. Hva gjør vel det så lenge de står der og skinner som små soler? I forkant vokser en Hosta Fortunei "Patriot" sammen med en bunndekker rose jeg ikke husker hverken navn eller farge på.
Ha en fortsatt fin dag!


onsdag 3. juni 2015

Vår i drivhushagen

Nå er det snart to uker siden vi sist var i svenskehagen.  Da var vi borte for å teste ut vår nye robotgressklipper. Vi våger nemlig ikke å la den klippe rundt på eiendommen når vi er bortreist. I alle fall ikke før vi er helt sikre på at alle eventuelle hindringer er oppdaget og avverget. Selv om det meste av plenen er flat og enkel, så er der også rikelig med bratte bakker og "huller" den kan sette seg fast i. Vi fulgte derfor med den de dagene den klippet den helgen. Som dere ser på bildet til venstre er den ikke særlig systematisk i sin klipping, men merkelig nok, noen timer etter var faktisk plenen blitt veldig fin, så den gjør absolutt jobben sin.

Når plenen var ferdig klippet fokuserte jeg mer på andre deler av eiendommen; som drivhushagen. Den har jo vært et lite prioritert prosjekt ganske lenge nå. Jeg ser jo at det etter hvert er på høy tid vi tar for oss nettopp drivhushagen. Kanskje vi får tid til det denne sommeren?

Foreløpig er det lite blomstring å spore der, men det er gledelig å oppdage at omtrent alle rosene har klart seg fint gjennom vinteren. Det blir nok en frodig blomstring der denne sesongen også.
For øyeblikket er det noen trær som utgjør blomstringen, blant annet vårt "nordens oliven", som hadde mengder av små, hvite blomster i klaser denne helgen.


Nærbilde av treet. Pyrus Salicifolia Pendula, som det heter på latin, Dette er egentlig i pæretrefamilien, noe en kan se på blomstene. Bladverket derimot, minner veldig om Olea Europea, eller oliventre på norsk. Det er et veldig fint tre å plante i en hage du ønsker skal gi assosiasjoner til middelhavet. Treet kan bli mellom 5-15 meter høyt. Mitt er podet, noe som gjør at det nok aldri kommer til å bli noe særlig høyere enn 4 meter, altså den høyden det har nå. Pyrus Salicifolia blomstrer i Mai og får små pærer som minner om oliven, både i størrelse, farge og form. Det mister bladverket om vinteren. Treet er herdig til sone H4/ H5.


Et annet tre som blomstret når vi var der borte for to uker siden. Et Rosemandel, eller Prunus Triloba som det heter på Latin. Dette er plantet som "ornament" tre i middelhavshagen. Det er nærmere 4 meter høyt nå og blomstrer frodig om våren. Det er herdig til sone H4 og har vist seg å være både sunt og robust i min hage. 


Langs gjerdene rundt drivhuset har jeg en del ulike tulipaner i år. De er jo med å skape litt farge på denne tiden, for ennå er det lenge til rosene begynner å blomstre hos meg.

Ha en fortsatt riktig fin kveld


tirsdag 2. juni 2015

Mens vi venter på sommeren....

Ja, for det føles jo som den ennå ikke har kommet!? I dag regner det og blåser surt her i Oslo. Det har det i grunnen gjort en del ganger tidligere denne våren/sommeren..... Da er det ikke mye i hagen som frister.

Da er det i grunnen bedre å sitte inne i en god, varm stue og titte ut på en balkong som liksom ikke vil bli særlig sommerfrodig ennå.
Kanskje litt merkelig å ha Magnolia trær på en balkong, men jeg liker å blande busker, stauder og sommerblomster. Det gir litt mer hagefølelse enn bare planter i noen balkongkasser.

Vi var forresten på vårtreffet i Botanisk Hage denne helgen. Vi var såpass heldige at det var opplett og fint i været så lenge vi oppholdt oss der, så vi fikk med oss hjem et par godbiter.


Her er en liten liste over plnater som ble kjøpt:
Krydder:    
     Stevia                       (Stevia Rebaudiana)
     Løpstikke                 (Levisticum Officinale)
     Isop                          (Hysophus Officinalis Rosea)
     Lavendel:                 (Lavandula Angustifolia)
     Karriurt:                   (Helianthemum Aegyptiacum)

Stauder:
    Alpe Edelweiss         ( Leontopudium Alpinum)
    Adiantum Pedatum       (Bregne)
    Clematis "Korean Beauty"
    Ullblad                         (Eriphyllum Lanakum)
    Rød Gjøgler                 (Mimulus Cupreus)
    Murtorskemunn            (Cymbelaria Muralis)
    Bregne:                       (Polystichum Acrostichoides)
    Sølvfrytle                    (Luzula Nivea)
    Tvillingtøffel:               (Calceolaria Biflora)
Ha en fortsatt fin dag