mandag 27. april 2015

Jeg velger meg April... Woodland blomstring

I år må jeg si meg enig med dikteren Bjørnstierne Bjørnson. Jeg velger meg April!
Ikke så rart kanskje, for snøen er borte for lengst. Krokus og snøklokker har avsluttet sin blomstring. Nå er det Helleborus, ulike sorter kirsebær, Narcisser, lungeurt og diverse andre bunndekkere som er primadonnaene i min skog. Til min store glede har mine helleborus overlevd rådyrmassakren tidligere i vår. Nå strekker de sine ranke blomsterstilker mot himmelen mens de vakre blomstene bøyer seg blygt mot marken.


Både enkle og fylte varianter fyller skogen med farge - og best av alt. De trives så godt at en mengde frøplanter har begynt å vise seg rundt om på skogsbunnen i skogen vår. De kommer nok til å bli et syn om noen år!

Nedenfor:
En tofarget variant med kremgrønne blomster og burgunder midte. Helleborus er i sannhet en vakker plante. Det eneste jeg gjerne skulle sett annerledes er at blomstene pekte oppover, så vi virkelig kunne nyte dem.. ;-)

En ensfarget, burgunder variant med enkle blomster trives godt med vårkjærminne; Omphalodes Verna.


Nedenfor: En annen, fylt variant. Litt mørkere enn den på bildet øverst.Jeg velger meg April
Av Bjørnstierne Bjørnson


Jeg velger meg april

I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.


Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!


Ha en fortsatt riktig fin vårdag! 

tirsdag 21. april 2015

Sommerstemning på en bybalkong i April...

Etter travel vinter kommer.... like travel vår. Jeg har derfor ikke vært så flink å blogge i det siste, så her kommer et lite livstegn fra meg.
Helgen som var hadde jeg meldt meg som frivillig på Hagegal.no sin stand på Norges Hagemesse på Lillestrøm.
Messen var enda mer rikholdig og variert enn tidligere år med aktører fra flere land. Dagene på stand fløy avgårde i rekordfart og det var ekstra hyggelig med både folk fra "hagegal", samt bloggere jeg følger her inne som stakk innom og hilste på! :-D

Hortensiaene og de grønne plantene ble kjøpt inn på Hagemessen i helgen.


Jeg fikk desverre ikke knipset noen bilder denne gangen, så de jeg bruker i dag ble foreviget i går kveld på balkongen vår hjemme i Oslo.
Over 20 grader i skyggen og strålende sol= Umiddelbar sommerstemning. Det meste av ettermiddagen/kvelden tilbragte jeg derfor med å potte om planter, vanne og ellers bare nyte den uventede varmen.

Bildet nedenfor:
Narcissus Bridal Crown er en kremgul løkplante med fylte blomster og veldig sterk, søt duft.
De planlegger jeg å plante ut i woodland hagen etter blomstring.


Potteplanter på en balkong er jo perfekt om en ønsker seg "instant sommer"! De koster ikke så mye og finnes i en mengde varianter. Nedenfor er det Campanula jeg har satt i to potter på spisebordet. Jeg har prøvd å plante dem ut etter blomstring, men har liksom aldri lykkes å få samme frodige planter som når de var nykjøpte og sto i potter. Likevel kommer jeg nok til å plante også disse ut i et halvskygge sted i Woodland hagen. Den som ikke prøver....Ønsker dere alle en fortsatt riktig fin vårdag! 
mandag 13. april 2015

Etter stormen....


Dere som har fulgt bloggen min en stund vet kanskje at jeg opplevde en liten katastrofe i min spanske hage for litt over 7 måneder siden. Da falt nemlig naboens mur inn over deler av min eiendom. Mengder av jord og stein ødelagte hagen på baksiden av huset. Verre var det når en gravemaskin dukket opp for å reparere skaden ved å kjøre inn på vår eiendom uten å be om løyve. Enda større deler av hagen på siden av huset ble flerret åpen. Krukker, planter, lykter og mye mer ble lagt i grus.
Jeg tenkte at vi jo heldigvis har forsikring- både naboen og jeg. - Men 7 måneder senere må jeg bare innse at jeg sannsynligvis aldri kommer til å se noen kompensasjon for skadene som ble påført oss. Det spanske selskapet til naboen har visstnok bestemt seg for å ikke gjøre noe siden naboen hadde startet utbedring før selskapet ble kontaktet. Mitt norske forsikringsselskap: IF, som også min spanske hage er forsikret gjennom, har egentlig ikke gjort noe som helst for å komme til en løsning, så der sto jeg da- med en rasert hage.

Vi innså jo fort at vi hadde to valg ved ankomst til Spania. Enten kunne vi bli deprimerte, se skadene daglig, eller grave litt dypere i vår egen lommebok og forsøke å bygge ting opp igjen selv.

Bildet til venstre. gravemaskinen raserte et lite område hage på siden av huset vårt for å komme seg frem til baksiden av huset hvor muren hadde rast sammen. Bakhagen krever betydelig gjenoppbyggingsarbeid, så det rørte vi ikke denne gangen.
- men fokuserte heller på sidehagen. Det er jo den vi ser mest til.

Jeg plantet først en mengde busker i overgangen mellom vår og en annen nabos hager. Disse var to meter høye ved innkjøp og vil forhåpentlig raskt vokse seg til tett hekk lik den vi opprinnelig hadde.
Foran disse har jeg plantet trær, som citrus, jacarandas og banan. Foran disse igjen - og dermed nærmest vår hus har jeg plantet prydbusker, som bougenvilleabusker og småtrær av samme familie. I motsetning til vanlig bougenvillea er ingen av disse klatrende. Buskene blir tette, blomstrende halvrunde kuler på meteren høyde. Treet kan bli 2-3 meter høyt ferdig utvokst.


Jeg har også plantet en mengde agave, ulike stauder og cameliabusk.
Nedenfor:
I August så denne delen av hagen slik ut.


Slik så den ut når jeg dro denne gang:


Vi er heldige som opplever at ting vokser forholdsvis raskt i Spania, så forhåpentlig vil denne delen av hagen virke frodig og fin neste gang vi kommer nedover. Jeg kan likevel ikke nekte for at jeg er veldig skuffet over vårt norske forsikringsselskap.
Deres motto "Rolig, det ordner seg" skyldes så avgjort ikke deres fortjeneste, men vi hagemennesker gir vel ikke opp av litt motgang. Blir beder, trapper, krukker og annet knust, så får vi sakte, men sikkert bygge opp noe nytt igjen.

Nedenfor;
Siden bakhagen fortsatt er en steinfylt ruin, så får jeg heller vende ryggen til den foreløpig og heller se fremover. Solen, varmen, frodigheten og gleden hagen gir er jo likevel mer enn nok å fryde seg over!?
PS: Blomstene på det øverste bildet er av et nektarintre som står inntil husveggen på denne delen av hagen. Det ble heldigvis ikke skadet av gravemaskinen.

Ha en riktig fin dag!fredag 10. april 2015

Min stolthet

I dag har jeg lagt merke til at veldig mange hagebloggere beskriver noe de er stolte av. Det fikk meg til å tenke på hvor sjelden vi nordiske hageglade innrømmer vi er stolte av noe vi selv har utført i vår hage. Jeg bestemte meg derfor til å lage et eget innlegg: Dette er jeg stolt av!


Hva er så det? Jo, jeg er veldig fornøyd med min spanske krukkehage. Den vokser stadig i omfang og til tross for månedsvis uten vanning og stell, så virker den likevel alltid bemerkelsesverdig frodig.
Jeg fyller pottene mine med blomstrende stauder, kaktuser, sukkulenter, palmer og veldig mye annet. Stort sett klarer det meste seg godt i slike plantegrupper. Jeg har jo flere ganger fortalt om mine "triks" for å få dem alle til å overleve måneder med ekstremtørke. Bleiefyll blandes med pottejord. Oppå jorden legges svart fiberduk som er med på å bevare fuktigheten. Oppå duken legges ting som grus, kongler, bark og lignende. Også dette gjøres for å holde på jordens fuktighet. Plantene settes i større krukker enn jeg ville gjort om vi bodde fast i vår spanske hage.


Et annet triks er at jeg plasserer pottene til litt mindre tørketålende planter i skyggen av potter med tørketålende sukkulenter, palmer og kaktuser.


Det er ikke tvil om at mine potter stort sett består av grønne planter, fordi det er vanskeligere å få blomster til å holde seg frodige lengre tider av gangen. Vi pleier derfor å kjøpe noen billige blomster som samplantes med eksisterende grønnplanter i krukkene. Dette gir et "instant" blomsterflor og inntrykk av frodighet. Det synes i alle fall vi.

Bildet til venstre:
Den store, svarte krukken har fått en bunndekkende staude med mengder av blå blomster som stort sett blomstrer hele sommeren. Den blir midtpunkt i krukkegruppen på bildet. Vi pleier å kjøpe potter med fargerike motiver og blander disse med terrakotta. Vi mener at også dette er med på å skape et frodig uttrykk..?

For å unngå et rotete inntrykk holder vi oss til tre typer potter. Naturfarget terrakotta, hvite potter med malte motiver, og noen få, store, svarte potter som plasseres i bakgrunnen av beplantningene. På den måten mener vi  å skape litt harmoni i grupper som ellers fort kunne gi et mer kaotisk inntrykk.

Nedenfor:
På bordene kjøper vi alltid noen friske, store potteblomster. Vi mener det er med på å skape inntrykk av en frodig og velholdt hage -selv om den jo i realiteten bare stelles noen uker i året!


Hva er du mest stolt av i din hage?onsdag 8. april 2015

Vårrengjøring og sommerforberedelser


Som før nevnt hadde vi et nydelig vær i svenskehagen denne påsken. Det gjorde at vi var full av arbeidslyst. Hagemøblene ble tatt ut for sommeren. Plenen og bedene ble renset for høstløv og vi fikk vasket drivhusene.
Vi hadde ikke kommet så langt når bildet til høyre ble tatt, men et par planter ble hentet opp fra kjelleren i huset. Blant annet et fikentre (Ficus Carica "Brown Turkey") laurbær (Laurus Nobilis) og en Campsis Radicans.
Alle disse hadde blitt oppbevart i kjellerens mørke vinteren over, noe som betyr at de ikke hadde bladverk når jeg fant dem frem. Men alle lever i beste velgående, så hvis jeg får dem til å blomstre innen rimelig tid, så er nok det slik jeg kommer til å vinteroppbevare dem i fremtiden. Det vil jo gjøre ting mye enklere for oss. :-)

Bildet nedenfor:
Jeg fikk også tid til å legge tre lag med smøremembran i fontenen vi bygget i hoveddrivhuset i fjor. Det er nå klart for å bli fliselagt med mosaikker innvendig før jeg plasserer fontenefigur og pumpe i den og fyller med vann. Jeg har stor tro på at vi kommer til å bruke fontenen i sommer.


Møblene i drihvuset har også blitt vasket, så nå er drivhusene klargjorte for en deilig sommer! Hvordan er det med deg? Har du også klargjort hagen for sommersesongen?


Ha en fortsatt riktig fin dag!
tirsdag 7. april 2015

Lovende hageprogram på Tv2

Så du det norske hageprogrammet "Norges Hagemester" på Tv2 Norge i kveld?

Det gjorde jeg, og likte både konseptet, deltakerne og dommerne. Dette vil jeg følge med på i ukene som kommer. Selve oppbyggingen minner meg om det britiske Tv programmet: "The big allotment challenge" som i hovedsak var bygget på et konsept hvor deltakerne konkurrerte med kunnskaper i dyrking, blomsterdekorering og matkonkurranser basert på hva de har dyrket frem.
Jeg hadde veldig sans for det britiske programmet. Tv2s satsing er likevel annerledes. Her dyrker deltakerne frem sine individuelle prydhager; Meksikansk, asiatisk, romantisk, cottage garden med mer. I drivhus dyrker de frem enkeltplanter som det konkurreres med, altså lik det britiske programmet. Jeg tror jeg liker Tv2s konsept bedre. Så jeg anbefaler deg å se neste episode om du ikke fikk denne med deg!

Nok om det. Vi dro direkte til vår svenske hage etter ukene i Spania. Der er våren på fremmarsj, selv om vi fortsatt har kuldegrader om natten. 
Været disse påskedagene var herlig. Sol og mildvær. Perfekt til å holde på i hagen. Vi fikk raket løv, plantet og ryddet. 
I skogen var blomstringen i full gang. Krokus, Muscari, Helleborus, Primula, Lungeurt samt mye mer farget skogsbunnen og selv om løvverket ennå ikke har kommet på trær og busker, så er det ikke tvil om at våren er her for å bli! 


Som vanlig ryddet vi bort kvist og rask fra skogsbedene. Der står løk nærmest i kø for å komme i blomst nå. Narcisser, fritillaria, skogstulipaner og mye annet graver seg iherdig opp gjennom jordoverflaten, klar til å overta etter at de tidligblomstrende løkene har takket for seg.

Bildet nedenfor:
Blåveis; "Hepatica Nobilis" trives godt i skogen vår. Hvert år dukker stadig flere eksemplarer opp rundt om. I enkelte bed har jeg nå nærmere hundre planter. De fleste er for små til å komme i blomst ennå, men da har jeg jo noe å glede meg til om et par år....


Joda, jeg vet mange ikke er så begeistret for figurer rundt om i hager, men så får jeg heller oppfattes som litt "kitch". Jeg liker å plassere dem rundt i skogen. Den er jo enda i høyeste grad under oppbygging, så "blikkfang" er fortsatt kjærkomne elementer til kulturvekstene har fått etablert seg i mye større grad.
Hagen er jo 12 mål, så det vil nok ta veldig mange år før den er et blomstrende mangfold!Jeg ønsker dere en fortsatt riktig fin kveld! 

fredag 3. april 2015

En frodig ørken...

Det sies at mangel på vann kan bli et stadig større problem i Spania de nærmeste årene om det ikke kommer store mengder regn snart. Vannmagasinene er nesten tomme i våre trakter- og det lenge før sommertørken er her og stadig større områder er i ferd med å forvandles til ørken.
Jeg blir derfor alltid like forundret når jeg kommer ned til vår spanske hage. Den ser nemlig alltid ut som om vann slett ikke er noen mangelvare for den!


Denne våren har ikke vært noe unntak. Skråningen  vår nedenfor huset formelig strutter av farger og liv for tiden. 
Før var det stort sett Spanske Margeritter som dominerte, men sakte har andre planter også etablert seg godt. Dvergpalmer, oliven, fiken, oleander og mye annet slåss om sin plass i solen. 
Lilla, hvite og oransje toner fyller skråningen fra Mars til langt ut i September. - og det helt uten at vi vanner den. Jeg må riktignok klippe blomstene godt ned en gang i året, for ellers danner de store busker, men ellers er det en skråning som stort sett klarer seg selv. 
Og det er jeg jo glad for. Skråningen er nemlig så bratt at jeg nesten må ta på meg fjellklatrerutstyr for å jobbe i den enkelte plasser! 


Er jeg så heldig å finne en ledig åpning i dette bedet, så prøver jeg alltid å plante noe som ikke allerede finnes der. Her er det en liten, variegert Yucca plante som blir plassert.


Den lille elefantfotpalmen midt på dette bildet hadde jeg med meg fra kontorvinduet mitt i Norge. For et par år siden ble den plantet i hagen bak huset. (Den som ble totalskadet av en bulldozer i høst) Utrolig nok overlevde den lille planten. Jeg gravde den derfor frem og plantet den i skråningen. Der ser den ut til å trives like godt som de fleste andre plantene den deler selskap med. 


Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin påske!