mandag 27. oktober 2014

Høstrengjøring. Del 1

Det kommer vel ikke akkurat som en overraskelse på noen at en hage omgitt av skog på tre sider vil få mye løv på plener og i bed... 
Denne helgen har vi derfor brukt mye tid på å rake løv rundt om på eiendommen. Nå er det nok mange av dere som spør seg hvorfor vi ikke venter med dette til våren? Vel, innkjørselen gjennom skogsveien blir glatt og gjørmete å kjøre på om ikke løvet fjernes.

Plener får også såpass mye vissent løv at vi synes det er bedre å fjerne det meste på forholsvis tørre høstdager, heller enn når alt er vått og vanskelig å fjerne om våren.
Jeg kaster ikke løvet. Det meste fylles i vanndammer som spontant danner seg om høsten. Håpet er at jeg får fjernet alle slike dammer for å forhindre mygg å klekkes der om våren. En god del løv blir dessuten fuktet og tettpakkes deretter i sekker og stables ved kompostbingen i skogen. Forhåpentlig vil vinteren forvandle dette til fin jord jeg kan bruke i bedene til våren.


Mens løvet på plenen er stort sett friskt og fint er det ganske annerledes i skogen. Der har forråtnelsesprosessen alt kommet godt i gang. Alle skogsveiene blir raket for løv og fylt i sekker. Om noen måneder vil skogsplantene mine få et fint lag med muldjord rundt røttene!


Selv om det meste nå har gått i dvale rundt om på eiendommen har jeg likevel ikke problemer med å finne blomstring- hvis jeg bare ser litt etter. Mange av Julerosene er for eksempel veldig tidlig ute i år. Spesielt varianten Helleborus "Niger". De tåler jo både frost og snø, så dem får jeg nok glede av lenge utover høsten.

Nedenfor:
Noen primula har forresten bestemt seg for å ta våren på forskudd og begynner nå å strekke på sine sarte blomsterhoder. De er jo også robuste planter, så jeg gleder meg over de fine fargeklattene mens de er her.

Nedenfor:
Høsten er den årstiden hvor mosen ser ut til å trives best. Den sprer seg ivrig på skogsveiene og lyser nærmest irrgrønt i det fuktige været vi har hatt den siste måneden!
Jeg er jo veldig begeistret for mose i woodland hagen og kan ikke få nok av den, så jeg gleder meg stort over den fine spredningen!


Ha en fortsatt fin dag! torsdag 23. oktober 2014

Forsinket reisebrev fra Spanskehagen...

Tiden flyr. Det er vel noe vi alle opplever en gang iblant, så min reise til spanskehagen er jo blitt historie for flere uker siden alt. Hvorfor skriver jeg da et blogginlegg om den nå?
Jo, før jeg dro hjem til Norge avtalte jeg med en gartner at han jevnlig skal komme og vanne plantene på eiendommen vår. Vi holdt nemlig på å miste en del store, flotte planter under den lange tørkeperioden Spania har gjennomgått i år. Det vil jeg jo unngå i fremtiden...

Det relativt nyetablerte bedet ved oppkjørselen hadde blitt både solsvidd og fylt av ugress denne gangen. Vi avtalte derfor at gartneren skulle legge opp automatisk dryppvanning, legge barkduk og deretter fylle på et godt lag grus over det hele.I går fikk jeg noen bilder sendt elektronisk. De viste at han alt var godt i gang med denne jobben. Vanningssystemet ble montert under fiberduken. Deretter ble grus fylt oppå. Det høres kanskje rart ut, men det er faktisk vanligst i Spania for å forhindre fordamping. Vannet kommer direkte dit det skal. Vannrørene blir dessuten ikke skadet av den intense solen og varmen når den ligger under et lag med grus. Bakdelen er jo selvfølgelig at det kommer til å bli omtrent umulig å finne ut hvor en lekkasje eventuelt skulle oppstå...

Bak huset har naboens mur blitt gjenoppbygget. Min hage på denne siden av eiendommen er derimot ikke ferdig- og mest sannsynlig vil ikke han eller hans forsikringsselskap gjøre noe med det, så jeg får heller "bite i det sure eplet" og bygge den opp igjen selv.


Jeg har faktisk fått tilbake litt av eiendommen som ble "lånt" av meg, så jeg har noen planer om å bygge opp hagen på en litt annen måte enn før...! men det kan jeg jo heller fortelle mer om en annen gang..

Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

tirsdag 21. oktober 2014

Brutte løfter...

Forrige gang vi var i Svenskehagen ble det veldig travle dager med å bære inn planter, rake løv, etablere nye bed, bære sarte planter innendørs, vaske drivhus, bære hagemøbler inn for vinteren, samt mye mer. Vi ga hverdandre derfor løfter om at nå skulle det være slutt med hagefokus for denne sesongen!


Heretter skulle vi konsentrere oss om å gå lange turer i høstværet, fyre i peisen og kose oss innendørs. Men så var jeg bare en liten tur innom Plantasjen i Asker denne uken...
Der hadde de 70% avslag på mange uteplanter - og jeg trenger jo fortsatt flere rhododendron i Woodland hagen... Det ble til at jeg kjøpte to varianter på stamme. En Germania og en "Dr. V. H. Rutgers".
Klematis er jo også fine i svenskehagen og jeg har lenge hatt lyst å prøve en alpinklematis "Rubens".

Jeg har mye agnbøk på eiendommen. men ikke en eneste Fagus Sylvatica, eller vanlig bøk. Det måtte jeg jo gjøre noe med nå som de var på salg...
Og en Barlind; "Taxus Media "Groenland" vil gjøre seg godt i skogen... så den ble med den også.. sammen med noen stauder...
Og så hadde Peter Nyssen så veldig godt utvalg av Narcisser og diverse andre løk, så jeg klarte ikke la være å kjøpe noen hundre stykker fra nettsiden deres når jeg først var i gang... så da er vi der igjen. En travel helg med mye planting.

Men SÅ er det slutt! Etter denne helgen skal vi ta vinterferie fra hagen!?
Heretter skal vi til nød rake sammen hauger med løv som legges varsomt rundt roser og stauder. Og kanskje bare gå litt rundt og legge planer til neste sesong.. for jeg ser jo at mange stauder nå er klare for å deles opp og omplantes. Andre bør flyttes litt på- og.... Nei, hagearbeid blir man nok aldri helt ferdige med... :-)


Hvordan står det til i din hage? Er du i ferd med å bli klar for vinteren? 

Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

tirsdag 14. oktober 2014

Buddhas fingre rører ved en Jacaranda

En av de morsomste tingene ved å anlegge en ny del av en hage er vel å finne ut hvilke planter  man ønsker å beplante den med.
Selv om gjenoppbyggingen av hagen nesten ikke ble påbegynt når vi var i Spania sist, så klarte jeg likevel ikke å holde meg unna noen hagesentre.
I et av disse besøkene kjente jeg en berusende god citrusduft jeg ikke klarte å motså. Den viste seg å komme fra et "Buddhas fingre", et tre innen citrus familien. Det latinske navnet er Citrus medica var. sarcodactyli
Treet har sin opprinnelse fra Nord- østlige India. Frukten består av en mengde fingerlignende fruktdeler som er sitrongule i skallet, men hvite innvendig. De blir mye brukt i Asiatisk matlaging- hovedsakelig i desserter og sauser på grunn av sin sterke aroma. Jeg kjøpte den for den fantastiske duftens skyld. Hele hagen har en herlig, men ikke for påtrengende duft så lenge treet bærer blomster og/eller frukt - og citrustrær har jo alltid en av delene... I Kina og Japan brukes fruktene ofte som luktrenser og  dessuten for å gi velduft til klær som oppbevares i skaper og skuffer.
Selve treet blir ikke mer enn 2,5 til 4,5 meter høyt som fullvoksent. Det blir derfor ofte brukt som tuntre i små til middelsstore hager.
Mitt tre ble plantet i en skråning ned mot en nabohage. Nedenfor dette plasserte jeg et Jacaranda Mimosifolia, siden disse kan blir ganske høye. Mitt Jacaranda er omtrent 4 meter høyt nå og kan bli mellom 5-15 meter som fullvoksent. Både blomster og bladverk er veldig vakre på disse trærne. Det er plassert slik at det ikke vil ta utsikt eller sollys fra meg eller naboen. Derimot vil vi begge kunne nyte den overdådige blomstringen og behagelige duften to ganger i året.
Jacarandas har nemlig en usedvanlig lang blomstringstid på litt opp mot to måneder om våren og kan ofte gjenblomstre i September- Oktober på våre kanter (Costa Blanca.)
Jeg tok desverre ikke bilder av mitt Jacaranda tre siden det ikke var i blomst når jeg kjøpte det, så derfor har jeg like godt lånt et bilde fra nettet:


Jacarandas dyrkes også i områder hvor de sjelden blomstrer. De har nemlig et vakkert, grønt bladverk som minner om mimosatrærnes løvverk.
Jeg kjøpte noen andre planter sist jeg var i Spania også, men de kan jeg kanskje heller skrive om en annen gang

Ha en fortsatt riktig fin kveld!

lørdag 11. oktober 2014

Inn for vinteren

Så er den her igjen, tiden da middelhavsplantene igjen skal innendørs for vinteren.

Fikentre, trompetranke, laurbær, stammet drueplante, sarte roser, georginer og mye annet har blitt plassert mørkt og kjølig i kjelleren.
Oliven, sitron, appelsin, Bougenvillea, agaver, oleander, palmer og kaktuser har fått en plass i kjølige, men lyse rom innendørs. Huset i Sverige står jo stort sett tomt gjennom vinteren, men rommene holdes på en temperatur på minimum 10+ grader, altså perfekt for middelhavsplanter.

I år har vi valgt å ikke samle alle inne på vaskerommet. Citrusplantene har vi satt ut i glassverandaen. Det samme gjort med olivenplanter. Noen agave ble plassert i vinduskarmen på gjestetoalettet og en oleander fikk plass ved siden av en musikalsk kjerub på gulvet ved spisebordet.
Figuren er tiltenkt en plass på en sokkel ved døren til det nye drivhuset neste sommer. Oleander planten har etter hvert blitt ganske stor og har blomstret stort sett hele sommeren. Sitrontreet er fullt av frukter, selv om de ikke er blitt så veldig store ennå. Citrus planter pleier jo å modne sitronene i løpet av vinteren, så de blir nok større etter hvert. :-)Bildet nedenfor:
Vi måtte kjøre mange vognlass med planter som skulle innendørs denne gangen. Heldigvis fikk de fleste pottene plass i kjelleren, ellers hadde det blitt trangt i stuen denne vinteren... ;-)


Jeg er litt glad for at det faktisk er mulig å bruke planterommet også til vaskerom denne vinteren. Det har nemlig vært en utfordring tidligere år. Bedre plass skyldes både at vi bestemte oss for å kvitte oss med noen planter som etter hvert var blitt for store, men en Kiwi med store frukter ble dessuten plantet ved husveggen utendørs og vi har fått litt grønn glede i både stue og spiserom :-)
Så får vi se hvordan klarer seg innendørs ennå en vinter....

Ha en fortsatt riktig fin helg! 

torsdag 9. oktober 2014

HøstblomstringNå som høsten er her for fullt, så var jeg spent på om noe fortsatt var i blomst i vår svenske hage. Jo, det meste har nå bestemt seg for å gå i dvale og det var nok de skarpe fargene på høstløvet som sto for det meste av fargeprakten, men jeg var glad for å se at det fortsatt var mye blomstring å finne rundt om i hagen.
Ovenfor tror jeg det er en "Caramella" rose som fortsatt hadde både blomster og knopper. Den står i ildbedet sammen med, blant annet ildsveve som nå blomstrer på nytt i hagen (Hieracium Aurantiacum)


Nedenfor: en kremgul rose har taklet tilværelsen i skyggen av noen store trær i 7 år nå. Kanskje jeg snart bør vurdere å flytte den? Navnelappen har desverre forsvunnet for lengst, men jeg synes den er vakker selv uten navn ;-)


Buskmure (Potentilla Goldteppich) er det nok mange som ikke er fullt så glade i, men jeg er fornøyd med den i skråningen bak huset. Der er det så solrikt, sandrikt og tørt at få andre planter synes å trives, så da er det jo godt å se at denne lille busken ikke ser ut til å ha noe problemer med ikke å få hagens beste plassering...


Ingen steder er det mer frodig enn i rosehagen nå. Jeg har alltid trodd roser var vanskelige planter, så overraskelsen har vært stor at de ikke ser ut til å ha noen problemer med å takle en stemoderlig behandling i en feriehage! Joda, visst har en del av plantene fått litt rustflekker, men de fleste virker likevel bemerkelsesverdig friske og sunne der de er plantet i skrinn sandjord blandet med et par tonn murstein, glasskår og bygningsrester....Til høyre:
Aksveronika ble kuttet brutalt ned sist jeg var i svenskehagen. Til tross for at de fortsatt blomstret for fullt i August, så var de blitt lange og skrantne. Det ser ut som de har hatt godt av en kraftig omgang med saksen, for nå blomstrer de enda tettere og finere enn noen gang før i sommer!
Disse blå plantene kjøpte jeg for to år siden, men i sommer supplerte jeg med et rosa eksemplar. Jeg kommer nok til å fylle på med flere etter hvert, for disse plantene ser jo ut til å trives godt i selskap sammen med rosene.

Planten nedenfor mener jeg er en Romanze. Denne har blomstret frodig siden Juli og ser ikke ut som den har tenkt å gi seg med det første....

Til venstre:
Likevel, høstens riktige primadonnaer er jo likevel ikke blomster, men de ulike busker og trærs fantastiske bladverk, som denne Amerikanske blåbærbusken med sine ildrøde blader!

Høsten er en vakker, men kort og hektisk tid, så vi får nyte farger og dufter mens de er her! :-)


Ha en fortsatt fin dag!


onsdag 8. oktober 2014

Høst i sommerhagen


De siste par ukene har uten tvil vært preget av store kontraster. Først noen uker under Spanias stekende sol. Deretter dro vi for å oppleve Lofotens fantastiske natur, for å avslutte det hele i svenskehagen.
Her borte har høsten kommet skikkelig i gang. Flere trær har faktisk rukket å miste alt sitt løvverk, mens andre fortsatt er grønne. Bedene har alt fått et tykt, fint lag med høstløv. Vi brukte likevel en del av tiden på å rake plenen for å benytte enda mer løv rundt rosene rundt om i hagen.


Jeg benyttet selvfølgelig tiden til å sette en del av vårens blomsterflor. Til neste år vil det stort sett gå i burgunder, lilla og rosa toner rundt om i hagen. Dahlia knollene ble gravd opp og lagret i kjelleren. Alle roser som har tilbragt sommeren i krukker og kar har nå blitt plantet i jord rundt om på eiendommen.


Jeg fikk tilmed tid til å beskjære en del busker og trær, som denne litt merkelige pærebusken.. For noen år siden var den et fint, nyinnkjøpt pæretre, men bever syntes tydeligvis det heller burde være mat for en sulten beverfamilie, så det eneste som sto igjen av treet når jeg ankom en helg var en liten bit av stammen som tittet opp av bakken. Jeg har ikke tatt meg bryet å fjerne denne - og nå er den altså blitt en liten pærebusk. Jeg vil prøve å beskjære den nedenfra for på den måten å tvinge den til å bli et tre igjen. Jeg er klar over at pæretrær som oftest er podet- og at det derfor er stor sannsynlighet for at jeg ikke får "edle" pærer på mitt tre, men den som ikke tester, får jo heller aldri svar på akkurat dette?  ;-)


En annen grunn til at vi reiste over til svenskehagen denne helgen var for å få alle hagemøblene innendørs for vinteren. Det klarte vi også. Det nye drivhuset fungerer derfor som midlertidig lagerlokale, noe som gjør at jeg har det gamle helt for meg selv og mine planter til våren! :-D

Bryggen ser merkelig tom ut uten hagemøbler. Spesielt siden vi hadde full sommerstemning med 20 grader i skyggen. Men det er jo likevel godt å vite at alt er klart når høststormene for alvor setter inn!?


Ha en fortsatt riktig fin dag!