onsdag 30. juli 2014

Kjente og ukjente roser i hagen...

I sommer har det for alvor gått opp for meg at jeg nok har en forkjærlighet for roser i min hage. De blomstrer i stadig flere bed og jeg må ærlig inrømme jeg har begynt å miste oversikten over hvor mange jeg har, samt hva de heter alle sammen. Kanskje noen av dere drar kjensel på de navnløse jeg har bilder av på bloggen i dag? 
Rosen nedenfor derimot, vet jeg faktisk hva heter. Det er en Caramella. Fargen er, i mine øyne, helt fantastisk, men den er ikke så lett å kombinere med andre farger. Foreløpig satser jeg på å omgi den med stauder i lavendelblått og lilla. Caramella bærer klaser med store, ferskenfargete blomster. Den er gjenblomstrende så du får nyte den i større deler av sommeren. Høyden kan bli opp til 100cm Herdigheten er ganske god (H5). Duften er svak. En skikkelig vakker Kordes rose! 


Denne vet jeg derimot desverre ikke navnet på, men den er en skikkelig vakker plante. Har d noen ide?


Til høyre:
Jaques Cartier er foredlet av Moreau/Robert. Årgang 1868. Den har store, fylte rosa blomster med sterk duft av liljekonvall og citrus. Den blomstrer vanligvis i Juni, men er svakt remonterende, så du kan være heldig å få en og annen blomst på den senere på sesongen også.
Planten blir opp til 120-150cm høy og er dessuten skyggetolerant.

Rosen nedenfor er desverre også ukjent for meg, men fin uansett.

Det samme gjelder for denne med mengder av små, lys rosa blomster. Av høyde kan det virke som den er en bunndekkende variant, men den minner ikke om rosa "The Fairy" som jeg har mange av i dette bedet.


 Til venstre: Enda en ukjent skjønnhet. Blomstene er store og fylte. Bladverket litt matt, men friskt.

Nedenfor:
En mer velkjent sort:
Grootendorst, eller "Nellikrose" som den kalles på norsk.
Den får mengder av blomster, kan bli opp til 180cm høy og 150cm bred. Den ble foredlet av de Goey i Nederland 1923 og blomstrer stort sett i Juni- Juli.
Desverre har den ingen duft, men er ellers en plante jeg setter pris på i min hage. Den er herdig stort sett i hele Norge.

Nedenfor:
Louise Odier har jeg etter hvert fått mange eksemplarer av i min hage. Den er en vakker bourbon rose med middels duft og fylte, rosa blomster. Den kan bli opp til 1,2 meter høy og er relativt hardfør (H6) I Norge blir den ofte omtalt som "Sigrid Undset rosen".


Til høyre:
Denne dukket opp i drivhushagen i fjor og er nok en feilmerket rose, for selv om jeg synes den har en fantastisk, kremgul farge, så plantet jeg blomster i farkeskalaen rosa, cerise, lavendelblått og hvitt. Jeg trives jo egentlig med at ting ikke er helt "perfekt", så jeg kommer til å beholde den der den opprinnelig ble beplantet. "En katt bland hermelinerna" skader jo egentlig ikke? :-)


Ha en fortsatt riktig fin dag.
mandag 28. juli 2014

Sommerens store prosjekt: Drivhusbygging


Så var to varme, hektiske og hyggelige uker over for denne gang. Vi har reist en del rundt i distriktet, sett teaterstykket; "Nils Holgersson" på "Berättarlådan i Sunne, kost oss med hyggelige middager på bryggen og hatt besøk av naboer og venner. En fin sommer med andre ord.
Vi har også benyttet tiden å jobbe litt her borte. Denne gangen bestemte vi oss for å bygge ferdig drivhuset jeg begynte på før ferien.
Det viste seg å være en mye mer tung og komplisert oppgave enn opprinnelig plantlagt. Vi hadde satt av 3 dager til prosjektet, men brukte over det dobbelte.


Siden huset ble bygget opp av rester fra mitt tidligere drivhus. En bygning som ble knust av store snømengder vinteren for noen år siden, så gikk det VELDIG mye tid til å rette ut bøyd og skjevt metall. Vi bestemte oss derfor å bygge huset i en kombinasjon av metall, trevirke og glass.
Selve rammen er av metall. Deretter forsterket vi det hele med bærebjelker i tømmer. En drager ble montert sammen med takbjelken. Vi føler oss derfor ganske sikre på at dette bygget kommer til å tåle noen tonn med tykk, våt snø...!
Etter at rammeverket var oppført ble glasset montert. Vi visste jo ikke hvor mye glass som kunne benyttes fra det gamle huset.


De feltene vi manglet vinduer til fikk i stedet treverk. Vi endte faktisk opp med å ha en del vinduer til overs for veggene, men manglet tre stykker av de trekantede til mønet. Jeg skal få skjært ut et av disse, men valgte å bygge fronten i tre, mest fordi jeg da kunne forsterke den delen som gatedøren skulle monteres i.


Selvfølgelig malte vi hele huset svart. Det gjorde ting mye enklere. Vi kjøpte nemlig svarte metallplater til den delen av taket som var over inngangsdøren, både fordi vi manglet to glassplater, men også fordi området til døren er bygget ut omtrent 50cm utenfor glasshusdelen slik at dørdelen danner et eget lite rom. Litt vanskelig å se kanskje, men jeg har faktisk en plan med glassfeltet ved siden av døren...


Jeg må innrømme vi ble litt stolte over at gatedøren jeg hadde fått gratis på Finn.no faktisk passet perfekt inn i rammen vi laget. Nå mangler vi bare dørlåsen. Den skal jeg kjøpe til neste gang jeg drar over til Sverige.

Huset er kanskje litt blanding av "hummer og kanari", men så er det ment å fungere som et drivhus jeg skal jobbe med planter og blomster. Altså ikke en ekstra utestue eller lignende. Beliggenheten er kanskje ikke ideell med hensyn til akkurat dette. Det ligger omgitt av en del trær, men sørvendt, noe som gir det sol stort sett fra 12 til solnedgang.
Fremdeles gjenstår en del jobb på huset. Kanskje spesielt innvendig, men den tid, den sorg :-)


Ha en fortsatt riktig fin dag! 

søndag 20. juli 2014

Livstegn fra sommerhagen...

Nå er det en uke siden vi ankom hyttehagen her i Sverige. Vi var veldig spente på hvordan planter og bed hadde klart seg i løpet av 3 ukers fravær. Ville krukker og potter være tørre som ørkenjord? Og bedene? Var de infiserte av ugress?
Gleden var stor når vi ankom. Hagen formelig lyste mot oss i all sin frodighet! Krukkene bugnet av blomster og selv om enkelte bed var overvokste, så var det av hageplanter som bare trengte å stusses litt. Visst var det ugress her og der, men det var såpass lite at vi fort kunne få orden på det.


Nå kunne en herlig sommerferie ta til! :-D
I år har rosehagen virkelig begynt å vokse seg til. Faktisk i en så stor grad at jeg må flytte på en del planter for at andre skal ha en sjanse til å overleve. Drivhushagen ser nesten ut som en rosejungel. Mest på grunn av at enkelte roser har vist seg å ha langt større vekstpotensiale enn jeg opprinnelig hadde forestilt meg.


Klematis har jeg et blandet forhold til. Jeg skulle gjerne ha hele hagen full av dem, men de trives veldig ofte ikke så godt hos meg. Heldigvis finnes der noen unntak som bekrefter regelen, slik som denne utenfor drivhuset. Den blomstret når vi ankom. Nå er den så frodig at en nesten ikke kann se løvverket. Alle bildene i dette blogginnlegget ble tatt ved ankomst for en uke siden så dere/jeg kan se hva litt vanning og stell kan gjøre med en hage i senere innlegg..

Bildet nedenfor:
Drivhustrappen slik den så ut når vi ankom forrige Lørdag. Faktisk var det ikke én plante som hadde skrantet såvidt vi kunne se. Det må ha vært en fin periode, akkurat passe med sol og regn de ukene vi var borte.
I pottene har jeg stort sett petunia, lobelia og dahlia. Ellers er det flettet pil, agave, sitrontre, kaktus og palmer jeg har stående i potter på trappen.


Bak drivhuset var det mye mer grønt ved ankomst, men de fleste plantene var breddfulle av knopper, så noen dager med vanning har gjort underverker! Det skal jeg forhåpentlig vise i et litt senere innlegg.


Ikke akkurat noen velstelt del av eiendommen, men det er vel ikke helt målet for denne delen av eiendommen heller. Jeg har insett at det ikke er så lett å temme natur og planter i en hyttehage vi ikke bor i til daglig, men jeg er likevel stort sett fornøyd med den så lenge det blomstrer og gror :-)

Ha en fortsatt fin dag.


mandag 7. juli 2014

Sommer på bybalkongen

Jeg har ikke blogget mye om balkongen vår denne sommeren. Som vanlig fylles den opp av ulike planter som etter hvert fraktes over til Sverige. De fleste plantene i dette  innlegget skal derimot bli værende i Oslo,  men få litt andre plasseringer og potter å vokse i. Drueplanten midt på bildet kjøpte jeg to av. Den ene er alt havnet i svenskehagen, mens det på bildet skal få en stor, ny potte å vokse i. Jeg kommer nok bare til å pakke det inn og la det tilbringe vinteren utendørs i fremtiden...

Nedenfor:
På venstre side av buddha hodet har vi plassert en krukke med lavendel og "million Bells" superpetunia. Hostaen har stått i potten flere år alt og har nå blitt så stor at den bør deles, men det får bli til høsten. Piletreet (Salix Alba) i bakgrunnen er faktisk noen stiklinger jeg tok fra et piletre i fjor. De ble stukket direkte i en potte med jord og siden glemt. I løpet av sommeren så lang har de vokst seg ganske store og frodige, men bør nok klippes en del snart for å få et enda tettere løvverk. Kanskje ikke den mest vanlige planten å ha på balkongen, men de minner meg litt om bambus og svaier fint så fort en bris av vind sveiper over balkongen.


Ikke mye blomstring på balkongen vår nå, men i kassene som henger på rekkverket er situasjonen en helt annen. Der har vi Pelargonium "Ville de Paris" planter som bugner ganske frodig for tiden.


Fontenen sildrer litt svakere i år enn ellers. Sikkert fordi jeg ikke tar pumpen inn om vinteren... men den gir likevel en fin lyd av vann som både vi og småfuglene setter stor pris på. De pleier nemlig å komme innom balkongen mange ganger om dagen for å ta seg en liten slurk vann :-)


Ha en fortsatt fin dag.


torsdag 3. juli 2014

Steinbedet fortsetter å ta form.

Noen prosjekter viser seg å være enklere å gjennomføre enn en opprinnelig tror. Steinbedet vårt er et slikt prosjekt. Jeg har jo alltid sett med lengsel på hager med mye naturlig innslag av berg og stein. Det har vi nemlig ingenting av i vår svenske sommerhage. Det var derfor nesten som å vinne i lotto når vi oppdaget at et veiprosjekt dumpet en stor mengde steiner i kjørbar avstand fra oss. Helt siden i vår har vi av og til kjørt innom og plukket med oss noen steiner. Disse har dannet grunnlaget for vårt første steinbed.
Det er riktignok på langt nær ferdig, men utrolig nok føler jeg alt det har fått et ganske veletablert uttrykk...?


Du ser det kanskje ikke så godt på bildene her, men plantene ser ut til å stortrives i en blanding av singel, sand og større stein!
Noen av plantene ble plantet i fjor sommer. Den gang hadde vi ikke steiner i "steinbedet", men ønsket var jo sterkt tilstede. De rosa og cerisefargete dianthusplantene har kommet tilbake fra i fjor. Det samme har de brunbladete Sedum Purpureum "Purpurteppich" som kommer til å være dekket av ceriserosa blomster litt senere på sommeren.  Nederst til venstre, en "Emerald Tiara" hosta.


Bildet til høyre: I fjor satte jeg en del ulike tritelia løk og håpet de ville overleve vinteren. For  være ærlig glemte jeg disse plantene helt når jeg fylte på med stein i vår. Løkplantene ble derfor begravet under flere hundre kilo stein, grus og sand. Utrolig nok har en god del tritelia likevel overlevd den hardhendte begravelsen og titter frem både her og der. Her er det Tritelia Ixoides "Starlight" som titter frem, men mange flere er på vei.
 I bakgrunnen kan du kanskje se noen akeleieblader og sempervivum. Også de kjemper seg opp mot lyset etter å ha havnet under et lass med stein.
Nedenfor:
Denne rhododendron busken (Grandiflorum) var den første vi plantet i svenskehagen. Den har taklet noen skikkelige ekstremvintre, sultne rådyr og iskalde vinder og begynner nå å få en fin størrelse og form. Foran denne titter faktisk en hvit Crinum Powelii som har overlevd utendørs i vinter. Denne har også kommet tilbake i drivhushagen. Antagelig fordi vi hadde en såpass mild vinter i år? Den er et skikkelig syn når den blomstrer med store, hvite blomster litt senere i sommer.


Bildet nedenfor: Et nærbilde fra steinbedet. Den blåblomstrete er en Aubretia Hybrida "Blaumeise" som blomstrer på sitt beste i Mai. Noen spredte etternølere springer fortsatt ut, men danner langtfra samme fargesterke pute som i vår. De grønne til høyre og venstre for den er en type sedum, men jeg husker desverre ikke lenger hvilken. Også den får dyprosa blomster sensommer/høst. Den variegerte planten i underkanten av bildet er jeg faktisk ikke sikker på. Også den har kommet tilbake fra i fjor.Jeg var så heldig at jeg fikk mulighet å oppsøke Skedsmo Hagelags planteloppemarked nå i vår. Da var jeg spesielt på utkikk etter ulike steinbedsplanter og mange forskjellige sorter ble med meg hjem igjen. Blant annet sorten til høyre. Det er en Phlox Subulata "Scarlet Flame", eller krypfloks som den heter på norsk. Den er en ideell steinbedsplante som danner tette puter som ikke blir høyere enn 5-15cm. De får mengder av enkle, cerisefargete blomster om våren så de danner fargerike tepper av blomster.
Planten til venstre kjøpte jeg også på Skedsmo hagelags loppemarked. Jeg mener det er en hvit vårfloks, men har fjernet navnelappen til den. Det er jo finere å slippe disse og egentlig er jeg ikke så opptatt av plantens navn så lenge den trives og vokser hos meg. Forhåpentlig vil disse og veldig mange andre vokse seg store og frodige i løpet av sommeren og kanskje tilmed komme tilbake år etter år?

Bildet nedenfor ser du kanskje at vi fortsatt, med fordel kan flytte noen planter bort fra steinbedet simpelthen fordi de blir for høye. Men er ikke bedet blitt veldig frodig på noen få måneder? :-D


Ha en fortatt riktig fin kveld! 

onsdag 2. juli 2014

Drivhussommer

Denne sommeren har utvilsomt fokus vært mye på drivhus, siden jeg holder på å bygge opp et nytt et basert på gjenbruk fra et tidligere, havarert bygg fra eiendommen vår. Det er skikkelig tilfredsstillende å skulle bygge noe som ikke er et byggesett, men hvor en må bruke fantasi, ressurser og energi for å danne noe helt nytt ut av det som en gang var vridd skrapjern. Jeg vet faktisk ennå ikke selv hvordan det nye bygget til slutt vil se ut. Det kommer an på hvor mye glass jeg har av ulike lengder, hvordan døren kan forsterkes og drivhuset oppstives. Jeg klør jo i fingrene etter å fortsette byggingen når jeg sitter i Oslo. Hittil har vi jo bare kunnet benytte en og annen helg, men da var fokus kanskje enda mer rettet mot ugressluking, planting og vanning. Selv en feriehage trenger jo en del stell...!
Jeg har selvfølgelig ikke oppgitt eksisterende drivhus. Det har jeg fylt opp med tørketålende middelhavsplanter, som oliven, laurbær, sitron- appelsin, bougenvillea, kiwi og Campsis Radicans.


På drivhustrappen har jeg i år valgt å satse på en del sommerblomstrende ettåringer, som petunia, lobelia, dahlia, canna og diverse annet.
Disse blander jeg med planter jeg har hatt på trappen i mange år, som kanaripalme, kaktus, agave og flettet pil.
De blomstrende innslagene var ikke så store og frodige ennå ved mitt siste besøk, men jeg har fulgt med værvarselet for området og til min glede har det vært en fin kombinasjon av sol og regn i år, så dette lover bra for en frodig sommerferie på hytten!

På bildet nedenfor har jeg beveget meg tilbake inn i drivhuset igjen. Der har jeg en stor samplanting av hvite Flittiglise sammen med en Nerium Oleander full av lovende knopper. Bak den står et pottet oliventre. Det bør nok klippes en del tilbake i år....
På den svarte kommodens venstre side har jeg et pottet sitrontre med en mengde små sitroner alt, så jeg håper på at i alle fall noen av dem vil overleve sommeren og bli til friske, gule frukter.

Nedenfor: Nærbilde av Flittiglise samplantingen i drivhuset. Den opprinnelige planen var egentlig å benytte dem i et bed i skogen, for å få litt blomstring når vi var der i ferien, men nå har de stått i potten siden tidlig i Mai. De ser ikke ut til å ta skade av den sterke solen og varmen som fort danner seg i drivhuset og siden jeg ikke har så mye blomstring der inne, bestemte jeg meg like godt for å beholde dem der. :-) De er plantet i en murerbøtte som deretter er plassert i en terrakottapotte. På den måten holder de bedre på fuktigheten enn om de sto direkte i krukken.


Drivhushagen skal jeg forsøke å vise litt fra senere i sommer. Den er jo fortsatt et "prosjekt under utvikling..." men det svarte stakittgjerdet vi fikk montert i fjor sommer har etter hvert begynt å skli bedre inn i hagen. Denne sommeren har vil laget rosebed langs innsiden av disse gjerdene. Rosene var stort sett fortsatt ganske små når vi besøkte eiendommen sist, men vi var likevel veldig fornøyde med resultatet.


Nedenfor:
Rosen "Groetendoorst" er en av flere sorter som vokser i rosebedet på innsiden av stakittgjerdet rundt drivhushagen. Den blomstret alt frodig ved vårt forrige besøk. Det er det mange andre roser som også gjorde, men jeg regner med å vise mer om dette i et senere blogginlegg.


Noen steder i drivhushagen har det etter hvert dukket opp "hundekjeks", en villplante mange nok vil betrakte som ugress. Jeg synes jo den har en fantastisk blomstring, så jeg beholder den gjerne om den ikke står i veien for mindre og sartere planter! Min hage vil jo alltid være en blanding av temmet og vill natur siden den jo er en feriehage vi ikke besøker hver dag. De ukene den må klare seg selv kommer villplanter alltid til å vokse frem, så derfor tar jeg det ikke så tungt at enkelte villplanter dukker opp i bedene rundt omkring :-) Blir det for ille luker jeg dem jo bare bort!


Ha en fortsatt fin dag!