søndag 11. mai 2014

Et stoort steg mot nytt drivhus!

Denne våren har jeg ikke vært særlig aktiv på bloggfronten - og desverre enda mindre aktiv på andres blogger. Det er ikke av dårlig vilje, men skyldes veldig hektiske dager. I morgen reiser vi en ukes ferie til Berlin. Det ser jeg virkelig frem til. Vi har leid en leilighet sentralt i byen, så nå håper jeg vi får slappet av, sett oss rundt og virkelig kost oss! Håper jeg får tid til å se noe hagerelatert mens vi er der.
Har noen av dere noen tips?


Sist helg var vi derimot borte i svenskehagen igjen. Jeg skulle nemlig motta vårens siste plantebestilling fra Nederland. Det var en lettelse når alle plantene endelig var kommet i jorden!
Resten av helgen brukte vi på en oppgave vi lenge har utsatt, nemlig å rydde i ruinen som befant seg i "villnisset" mellom plenen og skogen.
Det viste seg at jeg hadde rett i mine antagelser. Huset hadde hatt et sementgulv. Det var riktignok både sprekker og forskyvninger, men likevel var det en riktig positiv glede å finne dette! Det gjør jo det enda enklere å montere opp drivhuset jeg skal ha der!


Nedenfor:
Vi fikk også ryddet enda mer opp i villnisset, fjernet mye krattskog, samt å fjerne de nedre grenene på de trærne vi bestemte oss for å beholde. Det etterlot et mye mer åpent og ryddig intrykk! Nå klør det i fingrene å fortsette med montering av drivhuset, samt å bygge hagedam!
Den rustne sykkelen i det første bildet fant vi forresten i ruinen. Den lå der sammen med en mengde annet skrot. Det meste kjørte vi på gjenbruksstasjonen, men en del skal vi også bruke i det nye drivhuset. Sykkelen skal få stå parkert mot et tre i skogen. Og den skal være akkurat så rusten og nedslitt som på bildet..


Nedenfor:
Jeg er selvfølgelig utålmodig som alltid før, så jeg hadde alt kjøpt fliser jeg vil bruke i drivhuset. De har tegninger i ulike grånyanser blandet med rustfarge. Også dette drivhuset kommer til å være i svart metall (Det er jo mitt opprinnelige drivhus jeg gjenoppbygger) men jeg kommer til å benytte en del rustikke detaljer i rustent jern og hvitt steintøy. Alle disse er nemlig reddet fra ruinen. Her sto det nemlig et verksted en gang i tiden. Det hadde tydeligvis ikke blitt ryddet ut før bygningen kollapset, så her har jeg gravd frem rester etter møbler, gamle sparker, sykler og dekk, sammen med rustent verktøy. Rust skal derfor bli et lite tema her inne...
Flisene skal brukes i sammeheng med en stor, lang smijernsrist som skal plasseres midt på gulvet og fungere som en vannsluk. Også her kommer jeg til å benytte ulike typer fliser i kombinasjon, men sannsynligvis ikke med mosaikkmønster.


Om du ikke husker hvordan mitt første drivhus så ut, så kommer et bilde her:
Ja, jeg skal bruke mønepynten også, men drivhuset blir i en kortere utvgave siden deler ble såpass skadet at de ikke kan gjenbrukes. Jeg har fortsatt ikke full oversikt over hvor mye av det opprinnelige glasset som kan gjenbrukes, men det kan uansettt erstattes.


Ha en fortsatt riktig fin uke!

mandag 5. mai 2014

Steinbedet tar form..


Som nevnt i mitt forrige blogginlegg, hadde vi langhelg i feriehagen. Vi hadde med oss en god kamerat og planen var å slappe av, nyte sol og vårstemning. Men det viste seg at været var litt for kjølig til å sole seg, men perfekt for å drive litt hagearbeid. Vi fortsatte derfor med vårt steinbedsprosjekt. Først fylte vi på store mengder jord som forhåpentlig skal være fri for ugressfrø og andre uhumskheter. Når jorden dannet en haug i passende høyde plasserte vi steiner på høykant, tett i tett, slik at de dannet vertikale sprekker mellom seg. Jeg tror det må ha vært noen tonn med stein som gikk med til hele "berget".


Dagen etter blandet vi grus og sand og fylte dette i hver eneste sprekk til steinene var nesten helt dekket.

Det ble omtrent 20-30cm med grus/sandblandingen, så jeg er litt spent på om det blir for lite for slike planter å klare seg. De må jo tross alt få røttene ganske dypt ned før de kommer til jordlaget...

Til slutt fant vi frem spyleslangen og vannet hele berget slik at steinene igjen kom til syne og nesten minnet litt om et ekte berg...
Nå gjenstår forhåpelsesvis den mest spennende delen. Nemlig å finne steinbedsplanter jeg kan plante i sprekkene!
Min erfaring med steinbed er omtrent null, så om du har noen råd og tips er jeg veldig glad for det!
Spesielt om dere kan anbefale noen steder hvor en kan kjøpe steinbedsplanter? Gjerne online, eller i Oslo og/eller Värmlands området?

Har dere noen forslag til gode steinbedsplanter? Ha en fortsatt riktig fin dag!