fredag 28. mars 2014

Hagesenter på Spansk..


Hva gjør en når været er overskyet og stranden ikke frister så veldig? Vel, jeg vet ikke hva andre gjør, men da oppsøker jeg ofte et av mange hagesentre her i området. Her er det nemlig inspirasjon å hente i store mengder! Spanske hagesentre er selvfølgelig ikke like, men de som ligger i nærheten av meg har jeg jo litt erfaring med. Noen er små og familiedrevne. De satser stort sett på sommerblomster og sesongplanter.

Andre fokuserer mer på busker og småtrær og/eller hagefigurer. Men så har du også de som like godt gaper over det hele. Og i dag var det et slikt senter vi valgte å oppsøke Jardineros Navarro. Dette ligger bare 10-15 minutters kjøretur unna hagen vår. De ansatte innehar en sjelden stor kunnskap om alt som er grønt og tar seg mer enn gjerne tid til å følge deg rundt og gi gode og gjennomtenkte råd og tips om de riktige plantene til din hage og dine bed!
Her nøyer de seg ikke med å finne frem en sekk gjødsel om du ber om det. De brenner stort sett for organisk dyrking og vil gjerne høre litt om din hage. Hvilke planter du har, og så videre, for som de sier. Ulike typer hager krever ulik type gjødsel.

Skal du oppsøke et hagesenter som dette bør du sette av god tid, for her er forholdene enorme! Senteret strekker seg over flere mål og har alt fra små planter til palmer og trær på flere titalls meter høyde.
Her kan du få kjøpt stein, sand, jord, statuer, hagemøbler, patioer og alle tenkelige- og utenkelige, hagerelaterte artikler. 

Og om du er litt over gjennomsnittlig interressert i hage, så har du også mulighet å få kursing i alt fra blomsterbinding, poding, beskjæring og det meste annet.  Her er hage en pasjon og en livsstil! 

Problemet er selvfølgelig at en nesten ikke klarer å bestemme seg for hva en skal ha når utvalget er så rikt og mangfoldig!Nedenfor: Ingenting å si på utvalget av roser. Rundt om i hagesenteret er det dessuten karpedammer, papegøyer og rikelig med sitteplasser.Nedenfor: Kanskje en 10-15 meter høy palme frister?Hagefigurer finnes for de fleste typer smak og lommebok. Denne er laget av rustent jern og store elvestein. Den store, hvite steinen øverst holdes egentlig oppe av statuens arm som er bakoverstrukket og derfor ikke synlig på bildet.

Hagefigurer hugget ut av massive steinblokker er nok for dem med tykkere lommebøker.


Til venstre.
Japansk zehn stil er på full fart inn i spanske hager. Dette vil nok bli altfor mye jobb for mine egne bed ;-)

Egyptisk inspirerte statuer i svart granitt er jo pent å se på men kanskje ikke noe for min hage- eller lommebok...


Før jeg begynte med hage trodde jeg at "jord er jord". Siden har jeg forstått at det nok ikke er fullt så lett. Her kan du kjøpe jordforbedring i løs vekt, så uansett om din hage er sandholdig eller består av leire kan du finne hjelp her. 

Om jeg hadde noe med meg hjem igjen etter en slik tur? Ja! Men det kan jeg jo kanskje skrive om i et senere innlegg. 
Ha en fortsatt riktig fin vårdag! torsdag 27. mars 2014

Sommer på forskudd..

Det er merkelig hvor fort en venner seg til ting i livet. For en uke siden gikk jeg daglig og speidet etter vårtegn hjemme i Norge. Jeg ble like glad når jeg la merke til de første snøklokker og krokus blomstre, som når nabohusets hekk begynte å få grønt bladverk.
Her nede i Spania er det sommerstemning med 25 grader i skyggen og vårblomstringen var nok ferdig for snart to måneder siden. Allerede etter en snau uke føles det som den naturligste ting i verden å plukke bort visne blomster, luke og beskjære busker, trær og klatreplanter.

Utrolig å tenke på det bare er 3-4 år siden vi plantet noen små busker som nå er blitt en grønn vegg av trær! I dag har jeg beskåret dem godt tilbake for at oleanderbuskene under skal få mer lys.
Heller ikke denne gang får jeg mulighet til å legge resten av flisene på denne delen av eiendommen, men tar ikke det så tungt. Kanskje til høsten...?

Middagsblomstene jeg plantet i skråningen i fjor har spredd seg og trives. Både de oranse og lilla variantene.
Nedenfor:
De spanske margerittene er som vanlig i frodig blomstring for tiden. Til tross for at vi luket godt opp blant dem i høst. Jeg nyter synet av dem nå og så får jeg se om jeg klipper dem godt tilbake før vi drar tilbake til Norge. De vokser seg nemlig til busker i løpet av sesongen og da er det vanskelig for andre planter å hevde sin plass... Oliventreet i forgrunnen er ikke det store vi kjøpte i høst. Dette er nok ikke mer enn 20-25 år gammelt, men har vært klippet slik at det ikke har fått lov å vokse seg så veldig høyt.
Eføyen som vokser opp etter kjellerveggen har jeg tynnet godt ut etter at dette bildet ble tatt. Det samme gjelder mitt "bonsai" tre til venstre på bildet.


Til høyre: De nærbilde av spanske margeritter: Osteospermum. Vi har stort sett bare lilla og hvite varianter, men veldig mange fargetoner innenfor dette. Jeg liker å holde meg bare til disse to fargene, for jeg føler dets skaper litt helhet og liv i en ellers kjedelig skråning.
Nedenfor:
Disse buskene liker jeg veldig godt. De er lette å beskjære, kan vokse i nær sagt alle jordforhold og er ekstremt tørketålige! De blir ikke veldig kompakte, så kan fint gi litt farge og liv uten å virke dominerende.


Ha en fortsatt riktig fin vårdag! 

tirsdag 25. mars 2014

En hilsen fra vår spanske hage

Det har vært litt stille fra min kant de siste dagene. Grunnen er vi dro til vår spanske hage. Denne vinteren har, etter lokale meteorologers utsagn vært den tørreste og mest vindfulle på over 50 år. Tørke og vind er ingen god kombinasjon. Store trær som har levd i titalls år står nå visne stort sett langs hele kysten, så det har gått hardt ut over mye natur. Nå er det ikke slik at det virker som en ørken her nede. Vi bor jo i en åsside med nåletreskog nedenfor oss. Den er like grønn og fin som alltid- og vår egen hage har klart seg bemerkelsesverdig godt.


Inntil husveggen ved inngangspartiet vokste der en hittil ukjent plante. Nå er jeg ikke lenger i tvil hva den er. Dette er et fersken- eller nektarin tre. Denne gangen er det fullt av rosa blomster. Det har nok blitt til ved at jeg har spist en frukt og plantet steinen i bedet. Jeg pleier å gjøre akkurat det om jeg synes frukten smaker godt.
Når jeg er inne på frukter er det mange modne fristelser rundt om i hagen for tiden. Blant annet Nisperos. Disse trærne har søte, plommelignende frukter som smaker en mellomting mellom citrus og plomme, men er fastere i kjøttet. De er veldig populære å lage syltetøy og saft av, men jeg spiser dem helst rå- rett fra treet. Jeg har plantet en del av disse steinene i jorden, noe som medfører at vi nå har nisperos trær over hele eiendommen. 

Nedenfor:
Appelsintrær har vi også en del av, men disse har vi kjøpt som planter. "Valencia appelsinene" er de som er modne i vår hage for tiden og de smaker så saftig og søtt at de nesten ikke minner om appelsin. I alle fall ikke slik vi er vant til å kjøpe dem i butikken i Norge. Der er de som oftest mer syrlige og ikke fullt så saftige som rett fra trærne i hagen vår. 
Vi har mange andre sorter appelsin i hagen, men de er ikke begynt å få frutker ennå.


Mandeltreet blomstret allerede i Januar i år, så det har allerede rukket å danne årets frukter. De er fortsatt grønne, men vil snart bli ferskenfargete. Om du ser nøye etter ser du noen mørke og tørre frukter rundt om på treet. Det er de modne mandlene som har hengt et år nå. Mandlene er jo egentlig fruktsteinene og befinner seg inne i et "nøtteskall" De ferske fruktene har mandler med saftig og søt konsistens som minner lite om det vi bruker til å lage marsipan oa. Det er først når frukten er tørket bort og nøttene inni har mistet sin fuktighet at de er klare for innhøsting. De blir hengende på treet lenge etter at fruktene er borte.

Nedenfor: Sitron har vi også nok av i hagen. De er alt modne. Sitrus trær har jo den egenskapen at de blomstrer og bærer frukter stort sett hele året i Middelhavsregionen. Men det er om vinteren/våren en kan høste de største ladningene med frukter fra dem. Mine sitroner er kjempestore og faktisk veldig saftige. Utrolig nok, med tanke på at jeg aldri vanner frukttrærne i hagen! Ha en fortsatt riktig fin vårdag! 

torsdag 20. mars 2014

En liten tur til Hamar.. Premiere.


I dag drar jeg på en snarvisitt til Hamar i forbindelse med premieren på forestillingen "Det året det var så bratt"  Det er bygget på vår folkekjære artist, Øystein Sundes kjente musikk og persongalleri - og tro meg, dette blir bra! Sangerne/skuespillern og bandet gjør virkelig ære på Sunde!
Jeg var nemlig der i helgen som var også. Da var det åpning av Hamar kulturhus. Det var stor festivitas med kongelige og kjendiser invitert slik det pleier være ved slike åpninger, så la meg benytte anledningen å gratulere Hamar by med et riktig stort, flott og moderne bygg- og ikke minst den fine parken de anlegger rundt dette. Det kommer til å bli et syn med alle kirsebærtrærne i blomst neste vår.

Min mann har regissert forestillingen, så jeg fikk med meg en prøveforestilling av stykket da og tro meg. Jeg gleder meg til et gjensyn i kveld! For dere som bor i området vil jeg varmt anbefale denne forestillingen! :-)

Ha en fortsatt fin dag.

Bildet av Hamars nye kulturhus har jeg lånt fra Hamar kommunes hjemmeside.

fredag 14. mars 2014

Jeg fjernet rekkverket!

Jeg kunne ikke la være. Stolpene til rekkverket på "bryggen" mellom plenen og Woodland området ble endelig fjernet! Jeg var jo i tvil om jeg skulle beholde det og lage en "bro", men jo mer jeg tenkte og grunnet, jo sikrere ble jeg. Heller brygge enn bro! Nå ser det slik ut. Bryggen ser vel mer ut som en gangvei foreløpig, men når dammen jeg planlegger å bygge en gang vil


Jeg har planer om å bygge dammen i etasjer, slik at den øverste renner ned i den nederste. I år håper jeg å bygge den nederste delen av dammen.


Den blå delen på bildet utgjør den dammen jeg planlegger å bygge i år. Gresset til venstre "bak" dammen vil forhåpentlig utgjøre den øvre delen av dammen. Jeg vil mure opp et basseng som vil utgjøre den øvre delen av dammen og så ønsker jeg vannet skal renne over i den delen jeg snart ønsker å bygge.
Den øvre delen vil ikke bli bygget i år. Drivhuset jeg har tegnet inn ganske så amatørmessig på bildet håper jeg å bygge opp på ruinene av et gammelt bygg. Grunnmuren ligger der fortsatt. Jeg ønsker å bygge drivhuset oppå denne. Den er ikke svart som på bildet ovenfor, men laget av store naturstein. Den var bare ikke synlig på bildet siden den nå er dekket av vissent gress og kvister.


Bildet ovenfor:
Slik ser "bryggen" ut fra plenen. Om du ser nederst på dette bildet ser du rester av stein tilsvarende dem jeg ønsker å bygge drivhuset på. Du ser hjørnet av ruinen til høyre på dette bildet.
Drivhuset er planlagt bygget av restene etter et større drivhus jeg hadde plassert der mitt nåværende drivhus befinner seg.
Her ser dere forresten bryggen etter at jeg har fjernet de fleste stolpene som var planlagt brukt som rekkverk. De to siste stolpene skal også fjernes. Hva synes dere. Ble det for åpent uten rekkverk?

Ha en fortsatt riktig fin kveld.

onsdag 12. mars 2014

Drivhusrengjørning

Siden helgen var fylt av både sol og varme, så kan jeg ikke nekte for at det klødde i fingrene etter å "åpne" drivhuset for sesongen. Nå er det jo ikke slik at jeg har mulighet for å fylle det med såplanter og stiklinger. Jeg har fortsatt ikke noe automatisk selvvanningssystem eller ekstra belysning og det er jeg jo helt avhengig av siden jeg ikke er i vår svenske hage så ofte før våren tar til for fullt.

Men vi fikk jo likevel gjort en hel del i drivhuset denne helgen. Vi ga det nemlig en grundig hovedrengjøring. Det vil si, vinduene inn- og utvendig, gulv, møbler og alt annet fikk seg en skikkelig omgang med vaskekluten.
I det milde vårværet virket det som en god ide å flytte ut en del planter. Det angrer jeg på nå, for neste uke er det jo meldt mye kjøligere temperaturer og jeg har ikke oppvarming i drivhuset...


På bildet ovenfor er det en daddelpalme, en Cycas Revoluta og en liten olivenbusk som er fraktet ut i drivhuset. 

Til høyre:
Det ene bedet jeg har permanent inne i drivhuset fikk en skikkelig opprydning. Tørt løv ble fjernet fra planter og jord og liljestilker ble fjernet slik at nye spirer kan få fritt spillerom. Det er ikke så lett å se på bildet, men klatreplantene er alt i knopp. Både Kiwi, vinranke og klematis har taklet vinteren fint, så jeg håper på en frodig sommer i dette bedet.
Foruten plantene jeg alt har vist har jeg bare en krukke med en ildblomkarse og en krukke med prydgress frø.
Ikke mange planter i et drivhus med andre ord, men når våren har kommet for fullt håper jeg å hente ut resten av plantene som har statt til vinteroppbevaring innendørs. Så får vi bare håpe at palmene jeg har i drivhuset nå ikke dør til neste gang jeg avlegger svenskehagen et besøk.
Ha en fortsatt fin kveld.mandag 10. mars 2014

Et lite helgeprosjekt. Vi samler stein til steinbedet.


Jeg har vel nevnt at jeg, sommeren som var, begynte å lage et steinbed - i et område helt uten stein. Plantene trivdes godt og det ble etter hvert litt farger på det hele. Men steinbed var det jo overhodet ikke. Denne helgen bestemte vi oss for å gjøre noe med det. Vi merket oss at veivesenet hadde sprengt et stein i et område hvor de bygget ny vei. Steinmassene som var til overs hadde de dumpet i en skråning i nærheten. Jeg vet ikke om det er lov, men vi tok bilen og kjørte bort for å plukke med oss noe stein. Det er jo helt tydelig at de ikke har planer om å bruke steinmassene til noe selv... To turer senere hadde "steinbedet" vårt begynt å ta litt mer form. Vi har bare lagt steinen helt tilfeldig rundt om foreløpig.
Jeg vil se hvilke steinbedsplanter som har taklet vinteren. De skal jeg grave opp og ta vare på. Deretter skal jeg dekke haugen med fiberduk og stable stein. Deretter vil jeg lage en blanding av jord, sand og grus/skifergrus som jeg kommer til å fylle i alle sprekker og mellomrom. Så vil jeg plante alle steinbedsplantene tilbake i haugen. Men før den tid må jeg nok kjøre mange turer bort til veiprosjektet for å hente mer..!? - Med andre ord; Enda et prosjekt jeg har igangsatt, men ikke regner med å ferdigstille med det første...
Det ser faktisk veldig lovende ut med hensyn til hvilke steinbedsplanter som har taklet vinteren og jeg tror faktsik jeg kan dele flere planter opp i mindre biter ved omplanting, for de vokste så det knaket sin første sommer i fjor!


Noen "samlerhage" blir det nok ikke i steinbedet. Jeg har satset på planter som er velkjente, hardføre og som gir farge og karakter. Så får vi heller se om det sniker seg inn en og annen sjeldenhet om noen år når det hele har blitt ferdigbygget... Jeg ser at det kan bli et problem med ugress i slike steinbed, så jeg er spent på om fiberduk, sand og planting i sprekker kan være med å forhindre dette.

Har du erfaring med steinbed? Jeg er veldig åpen for tips! :-)

søndag 9. mars 2014

Årets første skikkelige vårhelg!

Denne helgen hadde jeg bestemt meg for å være hjemme i Oslo. Men Fredag fikk jeg vite at en plantebestilling hadde ankommet fra Tyskland, én måned før tiden! Jeg fikk derfor med meg en god kamerat og dro bort Lørdag morgen. Plantene jeg mottok fra "Eggert Baumschulen" var i en veldig fin skikk, så det var en fryd å plante dem rundt om på eiendommen!

Været var nydelig. 8 grader i skyggen på Lørdag. Hele 14 grader på Søndag! Dette inspirerte oss jo selvfølgelig til å tilbringe så mye tid i hagen som mulig. Vi fjernet løv og gammelt rask fra spaserveier, bed og alle andre steder.

Over alt popper løkvekster og stauder opp av jorden for tiden. Dette lover å bli det frodigste hageåret i svenskehagen så langt, for i skogen, drivhushagen og over alt på resten av eiendommen yrer det av grønne skudd nå. Jeg ante virkelig ikke jeg hadde plantet så mange løkvekster rundt omkring!


Blåveisblomstring er ikke så uvanlig i skråningen bak huset. Der vokser de nesten som ugress og har ofte blomstret i Mars tidligere år også. Men jeg tror det er første gang jeg har sett dem i blomst inne i skogen hvor forholdene er langt mer skyggefulle, selv nå om våren! Bladene er spist opp av rådyr for lenge siden, men de kommer nok tilbake ganske snart.


Primula er jo en vårblomstrende plante, men vanligvis kommer de først flere uker senere. De er ikke så store og frodige ennå, men så er vi jo bare kommet til 9 Mars!  Siden vil nok skogsbunnen se mengder av disse og andre varianter av disse. Forhåpentlig vil de da være langt mer lubne. Men det er da noe spesielt med årets første blomstring..!?
Nedenfor: De hvite julerosene: Helleborus "Niger" har blomstret i noen uker alt, men nå er også de fargete variantene fulle av knopper. Her er det en H. "Atrorubens" som er i ferd med å springe ut i blomst.


Nedenfor:
De fleste mahonia plantene mine er snauspiste av rådyr denne vinteren. De har også spist en mengde knopper på mine rhododendron, magnolia, syriner, japanske kirsebær og mange flere. I vinter pakket jeg nemlig ikke inn noen av plantene for å beskytte dem.


Skogen har etter hvert fått litt for mange planter til at jeg kan vinterbeskytte dem alle.


Til venstre. Noen av de nyeste plantene som jeg har vært mest redd for laget jeg små "tipier" av gamle kvister i håp om at blomsterknoppene ikke ble oppspist av rådyrene ennå en gang.
Om det virket vet jeg faktisk ikke. Jeg har selvfølgelig inspisert dem og desverre ser det ut til at de glupske storeterne har forsynt seg grovt, men jeg håper jo fortsatt at en og annen blomsterknopp kan få lov til å springe ut!?


Ha en fortsatt riktig fin kveld!


tirsdag 4. mars 2014

TV Tips: Kongen av hageprogrammer: Alan Titchmarch.
En av mine absolutte favoritt programledere når det gjelder hage må være Alan Titchmarch. Jeg kan se hans programmer om og om igjen og stadig føle jeg lærer noe nytt. På en enkel og underholdende måte tar han for seg elementene som tilsammen gjør at vi alle har muligheter å lykkes i en hage.
Jeg vil derfor gjøre deg oppmerksom på en serie han spilte inn for noen år siden.
Alan Titchmarch´s Garden Secrets. I denne serien trekker han linjer tilbake til 17- 21 århundrets hager, fullspekker dette med enkle og praktiske tips som passer i våre moderne hager. På en enkel måte lærer vi hva som var suksessen bak ulike historiske hager og hvordan vi, med suksess kan hente elementer og forenkle og forskjønne våre egne hager. Han forklarer også hvordan ulike planter fant veien til våre vestlige hager, samt VELDIG mye mer.
Denne serien er et "må se" for alle som liker seriøse, underholdende og lærerike hageprogrammer!

Klikk på et av bildene ovenfor for å komme til hageprogrammene på Youtube. De vil avspilles i automatisk rekkefølge, så her har du timer med kvalitetstid foran deg!

Ha en fortsatt fin kveld! 

lørdag 1. mars 2014

Tilbake til Smykkenes by

Nå er det bare noen uker til jeg drar avgårde til vår spanske hage. Som vanlig har jeg faktisk sådd noen planter og funnet noen spesielle sukkulenter jeg ønsker å ta med meg i kofferten. Hovedårsaken til at vi drar nedover denne gangen er likevel ikke hagen i åssiden. Vi antar det er på tide å pusse opp vårt lille hus i "Smykkenes by": eller Villajoyosa som det heter på Castellansk (Spanias offisielle språk.)På valenciansk, som er det vanligste språket i området heter byen "La Vila". 


Jeg har jo skrevet om La Vila Joiosa før, så om du har lyst å se litt mer av denne vakre byen anbefaler jeg deg å sjekke ut mine gamle blogginlegg om emnet:Nok om La Vila. Jeg kan jo ikke nekte for at jeg gleder meg til å se igjen hagen min også, så nå for tiden sitter jeg og titter igjennom bilder fra sommeren som var. Kanskje du har lyst å se noen du også?
Bildet til venstre:
I gjesteromsvinduet slynger en pelargonia seg. Den har nok misforstått og tror den er klatreplante. Dette bildet er tatt i August 2013, men tidligere på sommeren er pelargoniaen dekket av klaser med blomster. Jeg har ingen interresse av å fjerne den fra vinduet, for det er jo litt hyggelig å våkne opp og se ut på blomstringen like utenfor vinduet?

Nedenfor:
Oleander er en busk jeg har veldig mange typer og farger av. De trives og blomstrer i sol som skygge, takler måneder uten vann eller stell og blomstrer dessuten det meste av året. Tenk om denne planten hadde klart seg året rundt i Nordiske hager også!?
Planten på bildet er en oppstammet variant jeg håper skal bli et tre etter hvert, men jeg har mange buskformete også- og bunndekkende varianter.


Nedenfor:
Denne planten vet jeg faktisk ikke navnet på, men den er også en oppstammet variant jeg har ved inngangsdøren min.


Nedenfor:
Sukkulenter kan jeg ikke få nok av på eiendommen. Dette er en middagsblomst variant som blomstrer stort sett hele sommeren. Akkurat disse er ettårige, men de selvsår seg og dessuten har jeg mange lignende flerårige varianter.
Ha en fortsatt riktig fin kveld!