fredag 28. februar 2014

Mysteriet er løst...


Forrige blogginlegg lurte jeg på hva som var i ferd med å spire der jeg har plantet en hosta Fortunei "Albomarginata". Jeg lurte jo fælt på om det virkelig kunne være denne planten som hadde spredd seg såpass mye etter bare et år i jorden. Det var det ikke. Et søk gjennom bildedatabasen fra fjorårets blomstring avslørte fort hva som vokste akkurat der på vårparten før hostaen hadde begynt å vise seg.
Svaret er: En Lungeurt av sorten Pulmonaria Angustifolia. Jeg har hatt mange ulike sorter lungeurt plantet rundt i skogen, men den iskalde vårvinteren i fjor drepte de fleste. Derfor ble jeg ekstra glad når jeg oppdaget at den ovenfor var uberørt av barfrost og store temperaturforskjeller. Den hadde overlevd vinteren med glans og hadde tilmed vokst godt i bredde siden året før.
Lungeurt er en rik planteslekt og kommer i en rekke bladformer, mønstre og blomsterfarger.
Navnet har de fra en tid da planter som lignet menneskelige organer ofte ble ansett å ha legende egenskaper nettopp for disse kroppsdelene. Bladverk og mønster på mange Pulmonaria kan minne om sykelige, menneskelige lunger og ble derfor brukt som medisin for behandling av sårdannelser på lungene.
Det latinske ordet "pulmo" betyr nettopp "lunge".

Lungeurt finnes viltvoksende i Europa og Asia.
Til tross for mine dårlige erfaringer vinteren 2013 er disse plantene egentlig kjent som veldig hardføre og sorten du ser ovenfor er herdig til sone H8. Den kan alstå trives over hele landet.
Plantene er ideelle i woodland hager siden de trives best i halv- til helskygge områder. De blomstrer tidlig på våren. Vanligvis i April- Mai på våre breddegrader. De blir fine bunndekkere og resten av sommeren har mange av dem også en stor prydverdi gjennom spennende bladverk, som sortene "Opal", "Sissinghurst White" og mange flere som har mønstret bladverk i grønt og hvitt.
(Bildet til venstre: Pulmonaria "Opal")
Du kan formere plantene ved frøsådd, samt ved deling. Grav opp og del rotklumpen hvert 3-5 år, enten like etter blomstring, eller på høsten.
Om planten blir angrepet av meldugg skal du beskjære den sterkt. Gi den vann og gjødsel. Planten vil sannsynligvis da hente seg opp igjen og komme med nytt bladverk senere på sommeren.

Ha en fortsatt fin dag!

Bildet nedenfor: 
Pulmonaria Angustifolia "Rubra" 

søndag 23. februar 2014

Skogsbeplanting i Februar.

Som avtalt mottok jeg første forsendelse med planter fra Potterton Nurseries denne helgen. Jeg hadde funnet frem en mengde tomme plantepotter, jord og hageredskaper for å fylle drivhuset med nyplantede potter. Utenfor var været ikke det helt ideelle for hagevær. Torsdag snødde det tett. Fredag sluddet det og Lørdagen regnet det stort sett uten stans. Likevel bestemte vi oss altså for å gjøre det nesten totale vanvidd. Vi pakket bort pottene og tok med oss løk og planteknoller bort i skogen. Det viste seg nemlig at bakken var totalt fri for tele, så selv om den var dekket med litt over en cm hvitt snølag, så var det jo ingenting i veien for å plante direkte i skogen? Som sagt så gjort. Samtlige skogsplanter kom i jorden på sine permanente tilholdssteder. 38 planter fikk vi satt ut i skogen på litt over en time. Gjett om vi var stolte!?
Jo, vi sådde litt i drivhuset også. På bildet over er det prydgress jeg prøver meg på.

Allerede dagen etter var snøen borte og skogen viste seg fra en mer vårlig side- om enn litt våt og pjuskete. Det er ikke vanskelig å finne tegn til vår på eiendommen nå for tiden. Over alt formelig "spretter plantene opp av jorden". Ikke minst har julerosene kommet godt i gang med knoppskytingen. Både de hvite og fargete variantene.

Primula spirer også over hele skogen nå, men ingen av dem har kommet i knopp ennå.
Enkelte steder er narcissene også begynte å stikke hodene opp over jorden. Ingen tvil om at vi har alle muligheter for å få en tidlig vår i år!?

Til høyre:
I bedene har jeg ikke fjernet høstløvet ennå. Jeg tror jo det fortsatt har en fin funksjon som et beskyttende "teppe" over sarte skogsbunnsplanter. Her er det primula som titter opp gjennom løvet.

Nedenfor:
Kanskje ikke så lett å se på bildet, men på denne plassen har jeg plantet en hosta i fjor. Nå spirer det rundt 20 spirer opp av jorden akkurat der. Kan dette være løkplanter eller er det virkelig en hosta som har klart å formere seg så mye på ett eneste år!?
Om det er løkplanter. Har dere i så fall noen tips om hva det kan være? Hver spire er omkring fingertykkelse. Bladene kjennes litt stive/tykke og har en litt rødlig farge blandet med grønt.

Hosta sorten jeg har her er en "H. Fortunei Albomarginata".


Ha en fortsatt riktig fin dag! 

onsdag 19. februar 2014

Et lite påskeprosjekt: Drivhusfontenen.Nå er det jo bare to måneder til påske, så da vil jeg konsentrere meg å finne ut hvilke prosjekter jeg skal utføre i svenskehagen. Jeg har bestemt meg for å ikke har for store ambisjoner i år, men heller konsentrere meg om å ferdigstille prosjekter jeg startet på sommeren som var.
I drivhuset er jeg nesten helt ferdig, men mangler et halvferdigstilt prosjekt ved den ene kortveggen. Der har jeg jo ønsket meg å ha en vannfontene i en opphøyd dam hvor jeg planlegger å ha noen få vannplanter, rennende vann og UV lys for å forhindre algedannelse.
 
Jeg bygget jo et firkantet basseng i lecastein. Det ble kledd innvendig med glassfiberstøp før vinteren. Jeg har heldigvis mange ekstra fliser etter at jeg la gulv sommeren som var. Bildet nedenfor viser "bassengets" størrelse, men flisene er ikke representative. Jeg regner med at elvestein vil kle front og sider på samme måte som på "fliseteppene" jeg har på gulvet. Selve fontenefiguren kommer antagelig til å stå på en liten søyle i sement i samme stil som dem jeg har begynt å støpe opp i drivhushagens bakkant.  


Til høyre: I drivhushagen har jeg begynt å støpe søyler som etter hvert skal danne en pergola hvor vindruer og roser skal få slynge seg opp. For at de ulike delene skal være mulig å montere sammen har jeg støpt dem slik at de er hule. En eller to slike deler vil derfor kunne fungere veldig godt som sokkel for drivhusfontene figuren min. Da kan jeg jo dessuten skjule selve pumpen inne i søylen.

Jeg har planlagt å integrere LED lys nede i selve vannet slik at fontenen blir indirekte opplyst. Jeg har valgt vantette LED striper. Utfordringen er jo å få det hele til å passe sammen, så det blir jo spennende å se det ferdige resultatet, for jeg har faktisk ikke helt bestemt meg hvordan det hele skal se ut. Da vet jeg i alle fall hva jeg skal gjøre i deler av påskeuken når den endelig er her.
Har du planlagt noen påskeprosjekter i år?


Ha en fortsatt fin dag!

torsdag 13. februar 2014

Første plantebestilling på vei!

For et par dager siden fikk jeg en litt uventet mail fra en leverandør jeg har benyttet flere ganger: Pottertons Nursery  . Jeg har alltid vært veldig fornøyd med plantene derfra, så når jeg mottok vårens katalog i posten en gang ved juletider, så måtte jeg selvfølgelig inn og bestille noen godbiter. Det var jo fortsatt lenge til vår, så jeg glemte sant å si hele bestillingen frem til de kontaktet meg med beskjed om at plantene kommer til å bli sendt nå på Mandag! Heldigvis er jeg godt forberedt. I høst kjøpte jeg flere sekker jord til formålet. Jeg har nok mange hundre tomme potter også, så nå vet jeg hva jeg skal gjøre på neste helg....

Nedenfor: For første gang skal jeg forsøke meg på en orkide i hagen. En amerikansk variant som dessuten er ekstremt hardfør om den først trives.
Sorten heter Epipactis Giganthea og vokser vilt i store deler av Nord Amerika. Den blir mellom 30-45 cm høy, trives i sol til halvskygge forhold, kan dyrkes over hele Norden (Herdig til sone H8) og sies å vokse raskt i antall når den trives. Ideelle jordforhold er en blanding av sand, torvjord og perlite. Siden disse plantene raskt kan danne store tuer, bør du klargjøre et område på 1x1 meter som den kan bre seg på.


Nedenfor:
Jeg har selvfølgelig bestilt en del Woodland planter hos dem. Nedenfor ser du noen av sortene.

En del av disse har jeg noen av i skogen allerede, men jeg vil jo at ting skal etablere seg noenlunde raskt, så da kjøper jeg ofte flere planter av sorter jeg ser trives. Jeg prøver derfor å finne en balansegang mellom testing av nye sorter, samt å forøke antallet av enkelte jeg har testet ut vellykket. Da kjøper jeg flere av dem og planter dem ulike steder så de kan få etablere seg rundt om i Woodland hagen.


På bildet ovenfor er det følgende sorter jeg har bestilt:

Arisaema Concinuum:
Kobralilje blir rundt 40cm høy, får grønne, eller mørke, kobralignende blomster med lyse felter. Den blomstrer i Mai- Juni og får en klynge røde bær om høsten. Den foretrekker halvskygge, har et vakkert, grønt bladverk bestående av 10-12 blader i palmeform. Jeg er usikker på herdigheten, men de har ikke hatt noe problem med å overleve i hagen vår (H3/H4)

Disporopsis Pernyi: 
Denne planten vokser opprinnelig i Kina. Den får grønnhvite, liljekonvallignende klokker sen vår/tidlig sommer. I milde områder er den vintergrønn. Planten blir 30-45 cm og trives i sol/halvskygge. Den er hardfør til sone H3/H4 og sprer seg sakte ved at en jordrot strekker seg og får  flere stengler for hvert år.

Dodecatheon Pulchellum "Red Wings": 
På svensk kalles denne "Tolvgudablomma" Den får cerisefargete blomster i Mai Juni. Plantene trives i halv/helskygge og kan bli opp til 60cm høye. De er herdige til sone H4.

Mertensia Virginica: 
Svensk navn:    "Pärlemorsfjärva". Amerikansk:  Virginia Bluebells.
Jeg har forsøkt å så denne fra frø men spredte dem bare direkte på skogsbunnen, så jeg vet faktisk ikke om noen planter faktisk har etablert seg i skogen. Jeg bestilte derfor bare en plante nå.
Denne sorten får purpurfiolette, senere lyseblå klokker  mellom April- Juni. De trives i halvskygge til full skygge på skogsbunn og kan klare seg til sone H6.

Cornus Canadensis
Denne har jeg prøvd meg på før, uten særlig hell, men gir ikke opp. Cornus Canadensis er en krypende bunndekker som trives i halvskygge/ Skygge.
Den får hvite blomster med fire kronblader om våren og røde bær om høsten. Blomstrer i Juni. Den skal være herdig til sone H5, men som sagt, mine forrige planter gikk ut etter en hard vinter i fjor.

Dodecatheon Meadia "Alba"
Denne varianten får hvite blomster i Mai Juni. Plantene trives i halv/helskygge og kan bli opp til 60cm høye. De er herdige til sone H4.Bildet ovenfor:

Maianthemum Dilatum: 
Kalles ofte for "vill liljekonvall" (Wild Lily of the valley") men i motsetning til denne er Maianthemum giftfri. Den får små, hvite blomster om våren (April), blir omtrent 20 cm høy og sprer seg i klynger ved hjelp av frø.
Både blader og bær er spiselige og i USA, som er opprinnelses- landet, pleide indianerbarn å spise fruktene rå mens de var grønne. I matlaging ble bærene plukket grønne og deretter lagt i vann til de var røde og myke.
Bladene ble også kokt og benyttet i matlaging.
Planten trives best i et skyggeleie med fuktig jordbunn. Den er herdig stort sett over hele Norge.

Tritonia Laxifolia: 
Er en plante i irisblomst familien. Den er IKKE hardfør i Norden, så om de er fine vil jeg måtte ta dem inn om vinteren. Den blir omtrent 40 cm høy, får 4-7 lanselignende blader og 6-12 oransje blomster på hver stilk. Den blomstrer vanligvis i August. Jeg kommer nok til å ha dem i Svenskehagen i sommer, men deretter flytter jeg dem nok over til hagen i Spania.

Sanguinaria Canadensis: 
Canadisk blodrot har jeg flere steder på eiendommen, men hittil har jeg bare lykkes med den fylte varianten. Jeg regner med det skyldes uflaks når det gjelder planting for de enkle sortene, så jeg prøver igjen.
Jeg har nemlig fått et tips om at Canadisk blodrot foretrekker å stå i terreng som skråner. Når jeg har undersøkt med egne erfaringer er det faktisk nettopp disse stedene hvor mine fylte blodrot trives!
Ellers blir plantene rundt 20-25 cm høye og får hvite, enkle blomster i April- Mai. Samtidig og litt etter kommer store eikeløvlignende bladverk. Plantene går i dvale under jorden på høsten.
De trives best i halvskygge- skyggefullt.

Uvularia Grandiflora Pallida
Denne planten har jeg skrevet om før og dette blir faktisk tredje gang jeg har bestilt små grupper av dem. Mest fordi jeg setter veldig stor pris på denne planten. De trives veldig godt i min skog. De tilhøre liljefamilien, kommer opprinnelig fra østlige deler av Nord- Amerika. Plantene får kremgule, hengende blomster i Mai. De blir rundt 40-50cm høy og er "klumpdannende", altså, de danner tette, fine tuer. De trives best i halvskygge til skygge og er herdige til sone H4.
Uvularia trives best i lett sur, til nøytral, humusrik jord.

Den siste planten er absolutt ikke en woodland plante, men jeg kunne likevel ikke styre unna. Jeg har nemlig mange ganger forsøkt å så denne fra frø, men hver gang har jeg mislykket!

Tropaeolum Speciosum, eller "ildblomkarse" som vi kaller den i Norge, er en klatreplante som har ord på seg å være litt lunefull. Den får mange ildrøde blomster i Juni og frem til frosten. Den spirer relativt sent på våren, men kan vokse opp til 3-4 meter på en sommersesong. Jeg kommer til å plante den lunt i drivhushagen og vil dekke den godt til om vinteren, så kanskje jeg lykkes å se den i blomst denne gang?
Om du har tips eller triks til hvordan jeg skal få planten å vokse og trives i innlandsklima, sone H3/H4 er jeg veldig interressert i å høre dem! :-DDet var kanskje ikke det beste tidspunkt å motta planter på nå i Februar. Vanligvis sender ikke Pottertons ut før i midten av Mars.. Men samtidig gleder jeg meg til å potte dem alle om en uke! For en slik syssel gir jo unektelig vårfornemmelser, selv om det ser slik ut utenfor kontorvinduet mitt akkurat nå!


Ha en fortsatt fin dag! 

tirsdag 11. februar 2014

TV tips: Hagen i Hune


DR.DKs program:  HAGEN I HUNENå som vårlengselen for alvor begynner å gjøre seg gjeldende rundt om i de tusen hager, så er det jo fantastisk å nyte hageprogrammer på Tv. Svt1 har jo en slik serie gående for tiden; "Trädgårdskampen", men for å være ærlig er den kanskje ikke helt i min smak. Jeg får realitykonseptet, utstemning og stressende "stoppeklokke oppdrag" ikke helt til å passe inn i min hageinteresse.
Derfor nyter jeg heller å finne kvalitetsprogrammer på nettet. Et slikt er Dansk Tvs klassiker; "Haven i Hune".
 10 programmer ligger tilgjengelig og dette er et program etter mitt hjerte. Serien er tilgjengelig for alle de nordiske landene.
For å se de ti programmene kan du klikke på bildet av hagen ovenfor.


God fornøyelse! :-D

Ha en fortsatt riktig fin kveld.

lørdag 8. februar 2014

Sommerens planlagte prosjekter: Elvehagen.


Aldri en sommer i hagen uten prosjekter, eller hva..?
Jeg sitter og planlegger hva jeg bør prioritere i hagen sesongen som ligger foran oss. Etter hvert har jeg bestemt meg for å fokusere på 3 prosjekter som ikke vil kreve for mye av min tid.


I dag skal jeg ta for meg det første, nemlig villnisset mellom plenen og woodland hagen vår, heretter kalt "Elvehagen".
I sommeren som gikk bygget vi en gangvei av impregnert tre gjennom dette området. I år vil jeg bygge et "veikryss" av samme materiale. Det ene skal gå ut til elven. og kanskje ende opp i et stupebrett, eller en liten "badebrygge". Den andre vil gå til et lite "hageskur" jeg håper å få laget, (men er usikker om jeg får gjort det i sommer.)
Hovedstien går rett frem til Woodland hagen. Der lurer jeg på å  lage en portal av grov tømmer for å markere overgangen inn til en annen del av hagen.  Selve "veikrysset har jeg tegnet inn med rødt i bildet ovenfor.
Vannet nede til høyre i bildet eksisterer ikke i dag, men jeg planlegger å bygge en ganske stor dam i det området. Der har jeg nemlig en fordypning i terrenget som egentlig vil være et flott utgangspunkt for en hagedam!? Det meste av "rekkverket" på bildet kommer forresten til å fjernes til sommeren.


Bildet til venstre er ikke mitt, men tatt fra nettet. Det er ment som en inspirasjonskilde for mitt ønskede drømmeskjul. Tanken er at det skal ha et så vindskjevt, slitt og falleferdig preg som på bildet. I dette ønsker jeg å oppbevare hagespader, vannekanner og lignende jeg kan komme til å bruke i skogen.
Denne delen av hagen har jeg forresten plantet ganske mange iris og prydgress. Jeg føler disse vil passe godt inn langs elvebredden, samt gi en fin overgang til woodland hagen.Bak - og rundt det planlagte skjulet har jeg alt plantet en del busker av
ulike typer. Blant annet:


 • Larix Sibirca (Sibirlerk)
 • Hippophae Rhamnoides "Pollmix" (Hannplante av Tindved)
 • Hippophae Rhamnoides "Leikora" (Hunnplante av Tindved)
 • Miscanthus Sinensis "Malepartus" (Prydgress) 
 • Iris Bucharia (Lave iris med gule blomster. Planlagt plantet i en liten klynge).
 • Iris Hollandica "Sapphire Beauty" (Blå blomster)
 • Iris Hollandica "Sky Beauty" (Blå blomster)
 • Iris Germanica "Before the Storm" (Svarte blomster)
 • Iris Germanica "Celebration Song" (Pudderrosa blomster)
 • Iris Germanica "Cupids Arrow" (Lilla og pudderrosa blomster)
 • Iris Germanica "Gypsy Romance" (Lilla blomster)
 • Iris Ensata "Dramatic Moment" (Lilla blomster)
 • Iris Palida "Variegata" (Variegert bladverk. Blå blomster)
 • Iris Sibirica "Butter and Sugar" (kremgule blomster)
 • Iris Sibirica "Dance Ballerina Dance" (Pastell lilla blomster)
Ha en fortsatt fin helg! 

onsdag 5. februar 2014

Vårlengsel!

Jeg har dessverre ikke skrevet så mange blogginlegg i det siste. Det er så mye annet som fyller dagene denne årstiden og det skjer jo ikke så mye i hagen nå til dags, så da blir det lett litt bloggtørke.  Det betyr ikke at jeg ikke er fokusert på hage og planter. Jeg driver faktisk og planlegger en mengde nye prosjekter som jeg håper å få gjort i kommende sesong! Men det er jo fortsatt bare på planleggings- og idéstadiet, så jeg får heller skrive om det ved en senere anledning. 


Utendørs er snøen nesten helt borte. Jeg kan ikke si jeg savner den, for i en by tar det jo ikke lang tid før den blir både møkkete og ufremkommelig. Brøytebiler gjør sitt beste for at gatene skal være fremkommelige, men det går jo til gjengjeld ut over privatbilister som leter etter en parkeringsplass blant snøfonnene..  ;-) Det føles nesten litt luksuriøst å gå på tørr asfalt igjen! Og med mildværet kommer en følelse av at våren er like om hjørnet...


Joda. Jeg vet jo at mye snø fortsatt kan komme, så jeg prøver å være fornuftig, men likevel klarer jeg ikke å styre meg lenger. Om våren ikke har kommet til hagene, så skal jeg i alle fall se blomstrende planter hjemme i stuen!
Så derfor faller jeg stadig for fristelsen og kjøper med meg hjem både potteplanter og buketter.
Et hus uten planter vil for meg mangle sin sjel. Hva er vel mer skulpturelt, fargeglad, innbydende og stemningsskapende enn en bukett blomster, en grønnplante eller en palme i et eller flere av stuens hjørner? ;-)

På Stuegulvet har jeg forresten satt et lite minidrvihus jeg kjøpte billig på IKEA for ikke så lenge siden. I det har jeg satt inn noen primula og en potterose som jeg vil prøve å ta vare på frem til våren. Da håper jeg å få plantet dem ut i woodland hagen. I alle fall primula plantene...Nedenfor:
Stearinlys er også uunnværlig i stuen nå om vinteren. Jo flere, dess bedre, både inne og ute på balkongen.


Grønne planter på kjøkkenet er også en nødvendighet året rundt. Som oftest pleier vi å plassere et par potter med krydderplanter blant grønnplantene.


Nedenfor:
Disse ranunklene hadde jeg plantet i noen potter og plassert satt kjølig til vinteroppbevaring, men dessverre sto de tydeligvis ikke kjølig nok. Når jeg skulle se til dem var de alt begynt å spire for fullt. Jeg har derfor hentet dem frem og satt dem i potter på kjøkkenet.


Ha en fortsatt fin kveld!