torsdag 30. januar 2014

Tilbakeblikk. Millenarios.

"Millenarios", eller Tusenårsoliven, som de kalles i Spania har alltid fascinert meg. Hva er vel flottere enn et gammelt oliventres fantastiske stammer med sine furer og ujevnheter?
Oliven har alltid vært populære trær i middehavshager. De er lette å beskjære, trenger nesten ikke vann eller stell, samt gir frukter som er uunværlige i ethvert spansk kjøkken. For hva ville vel middelhavsmat vært uten grønn, svart oliven, samt olivenolje?
Dessuten er jo disse trærne nær sagt udødelige og kan gå i arv i mangfoldige menneskers generasjoner.

Etter hvert som gårder legges ned i stor skala innen EU har utallige slike trær blitt hugget ned og brent. Helt til arkitekter og hagedesignere gjenoppdaget dem! Deres skulpturelle form, usedvanlig sterke overlevelsesevner i form av tørketålsomhet, samt at en enkelt kan kutte både røtter og grener kraftig tilbake gjorde dem ideelle til offentlige beplantinger. I dag er det vel ikke mange spanske rundkjøringer, parker eller offentlige hager med respekt for seg selv som ikke har et staselig oliventre som det selvfølgelige midtpunkt!

Fra å være "verdiløse" trær i utbyggeres øyne har de nå blitt ettertraktede objekter som selges for store summer! Ikke rart kanskje, med tanke på at de største trærne kan være mange hundre år gamle! Det er altså ikke noe en bare kan fremavle over kort tid på en planteskole.

Når vi bestemte oss for å gifte oss i Spania August i fjor ville vi markere det med et "minnetre". Hva var vel da et mer naturlig valg enn nettopp et oliventre? (Olea Europea).
Vi hadde riktignok ikke hverken råd eller plass til et skikkelig gammelt et, som på bildene ovenfor. Men til slutt endte vi opp med et vakkert tre på 72 år.

Det fikk hedersplassen i vårt nye bed ved oppkjørselen. Med det samme det var kommet på plass føltes det som om treet alltid skulle ha vokst akkurat der!
I mine øyne var det noe av det vakreste treet jeg noen gang har eid! :-)
Og det beste av alt. For all fremtid skal det stå der og minne om  et sommerbryllup i Spania en gang i August 2013.


Ha en fortsatt fin dag! :-)

mandag 27. januar 2014

En ny dame til hagen

Jeg må inrømme det. Jeg er nok litt for impulsiv, så når jeg går inn i enkelte butikker har jeg ofte med meg noe ut igjen. Spesielt om den butikken selger noe til hage.
Dere har vel etter hvert forstått at jeg har forandret min hagestil de siste årene, så jeg som før ikke skulle ha en eneste figur i min hage opplever nå det sniker seg stadig flere personligheter inn. Spesielt i "Woodland hage delen". Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men det har vel noe med savnet av blomstrende planter i en skog som kan være litt skyggefull. Da er det lett å plassere en alv her og et lite dyr der....
Jeg har jo allerede en storesøster av denne lille alvedamen i skogen min. Der har hun stått for seg selv i tre år alt, så hun blir nok veldig glad for at et familiemedlem nå endelig har bestemt seg for å flytte inn....
Jeg er ikke sikker på plasseringen ennå. Jeg skulle gjerne hatt en haug dekket av mose hvor hun da skal plasseres elegant på toppen (?)
Men det kommer litt an på om jeg klarer å lage en halvsirkelformet globe som så kan dekkes med mose. Må nok tenke litt på den... Kanskje jeg heller skal grave opp en litt stor trerot, snu den på hodet og plassere henne på en av "grenene"?
- Eller hva med å plassere en gruppe store rullestein og plassere henne på toppen av den største? - om jeg da klarer å få en gruppe store rullestein inn i skogen.....
Uansett vil hun forhåpentlig komme til å trives i min skog .... ?Ha en fortsatt fin kveld! 

søndag 26. januar 2014

Drivhusforsterkninger

For ikke lenge siden ble vi oppringt av gartnerfirmaet som klipper plener og måker på eiendommen vår. De fortalte at det hadde falt rundt 20 cm snø og lurte derfor på om vi ønsket de skulle måke som vanlig. Det ville vi selvfølgelig. Og enda bedre, de fjernet også snøen som hadde dannet seg på drivhustaket.
Jeg har jo en gang opplevd at mitt gamle drivhus kollapset på grunn av store mengder snø, så jeg er nok litt ekstra forsiktig når det gjelder å forhindre at en lignende katastrofe skal skje igjen.
Mitt drivhus er 9 meter langt og derfor blir det jo enorm tyngde om det legger seg mye snø på taket. Faktisk flere tonn. Det som da kan skje med slike drivhus er ikke at takplatene bryter sammen. Glasset tåler de store mengdene snø. Derimot presses hele takkonstruksjonen etter hvert ned - og sideveggene utover til en kan oppleve det hele bryter sammen som et korthus. 
Min løsning har derfor vært å montere en limtrebjelke i taket. Den blir da en ekstra støtte for metallbjelken som drivhuset hadde opprinnelig. Videre har jeg plassert tre tverrbjelker som går fra tak og ned i gulvet. Den største midt på kortveggen holder oppe limtrebjelken. 

Om du ser bildet til ventre er drivhuset forsterket med bjelker i kortveggene. Tre stykker som går fra gulv til tak. De er med å holde oppe takkonstruksjonen. De to vannrette bjelkene (en i takhøyde og en ved gulvet) sørger for at snøen ikke kan presse veggene utover fordi de holder tverrbjelkene på plass med vinkeljern i metall. De vannrette bjelkene har også fått hylleplater i toppkant som gjør at jeg kan plassere krukker og annen nips, både ved takmønet og ved gulvet.

Som du ser på bildet til venstre, fra drivhusets ene kortside har jeg plassert en skråbjelke mellom limtrebjeken og tverrbjelken som er med å holde taket oppe. Dette har jeg gjort for å sørge for en ekstra stor bærekraft til takbjelken. 
Et veldig pluss ved denne drivhusforsterkningen er jo at det er lett å trekke kabler og feste kroker ++ på treverk. Den hvite boksen på bildet er en lyssensor som sørger for at utelyktene utenfor drivhuset tennes automatisk ved mørkets frembrudd. 
Som du ser på bildet nedenfor er de ikke særlig forseggjorte, men de utfyller en fantastisk fin funksjon!

Tegningen nedenfor:
De røde strekene viser trebjelkene jeg har forsterket drivhuset permanent med. De er i virkeligheten malt svart. Siden drivhuset ellers har svart metall ser de faktisk ut som drivhuset alltid skulle være ment å ha denne konstruksjonen.
De blå strekene på bildet er noe jeg bare benytter om vinteren. Da setter jeg nemlig inn to støttebjelker for å hjelpe taket ved store snømengder.
Disse støttebjelkene går fra gulv til limtrebjelken i taket. Jeg har stiftet en liten bordbit på støttebjelkens ene side. Den blir stiftet lett fast i limtrebjelken. Det har seg jo nemlig slik at taket presses ned og løfter seg alt etter som mengder av snø, eller mangel på dette påvirker taket. For at ikke bjelkene skal falle overende når taket igjen blir lett har jeg sørget for at disse midlertidige bjelkene blir "hengende" fast i takbjelken.


Med husets egne metallbjelker, limtrebjelken i taket, samt de midlertidige støttebjelkene føler jeg meg litt tryggere på at drivhuset skal takle et snøfall eller flere.... Men til sommeren håper jeg likevel på å forsterke drivhuset yttlerligere. Jeg er nemlig litt for glad i det til å risikere en ulykke. 

Ha en fortsatt fin dag! 


fredag 24. januar 2014

Hagetips på Moseplassen.

Som relativt ny i "hagehobbyverdenen" opplever mange hele tiden at vi lurer på enkelte ting, som når det er best å beskjære ulike busker og trær, hvordan en skal ta stiklinger, dele stauder som har blitt store nok - og veldig mye mer.
Der finnes riktignok en god del hagebøker som omhandler slike problemer- og mange av dem er uvurderlige redskaper i hverdagen. Veldig ofte er det likevel mye enklere å google seg frem til et svar.  I den sammenheng tenkte jeg å gjøre oppmerksom på Moseplassens fine samling med tips til hagen.
Du Anne på Moseplassen er jo en kjent og kjær person for mange i bloggverdenen allerede, men litt ekstra reklame kan vel ikke skade, så om du ikke alt har sjekket den ut, vil jeg anbefale deg å bla gjennom hennes mange gode tips og råd.
Du finner linken her:  (Klikk på den blå teksten for å komme til hennes side: )Ha en fortsatt riktig fin dag!

onsdag 15. januar 2014

En dyne av snø.

Det var jo egentlig uungåelig at vinteren til slutt måtte komme. Fra fine dager og frostfrie netter i hele Desember kom et regnfylt Januar som til slutt gikk over i frost og snø. Temperaturene er fortsatt usedvanlig milde for årstiden, men om den harde frosten skulle komme føler jeg meg litt tryggere siden hagen nå har fått en hvit dyne av snø.


Jeg kan ikke lenger plante, luke og rydde i bedene som jeg gjorde i Romjulen, men nå åpner andre muligheter seg. Jeg har jo fortsatt en kjempejobb å gjøre i skogen. Der ønsker jeg å tynne ut mer trær for å sikre at enda mer lys når skogsbunnen. Det er en jobb som uten tvil er best å gjøre når bakken er dekket av tele. Da er jeg sikker på at plantene som ligger i dvale under jordskorpen ikke tar skade av at vi tramper rundt i ulike bed.


Hjemme i Oslo har jeg forresten endelig begynt å så!
Jeg kommer ikke til å ta for meg den helt store produksjonen i år. Det blir mest staudefrø jeg satser på. De har den fordelen at de kan sås inne og deretter settes ut i kulden på balkongen. Til våren vil de forhåpentlig begynne å spire når temperaturene er noenlunde normale. Da slipper jeg å fylle kjøkkenbenken, vinduskarmen og hyller med potter. Det er jo en kjempefordel for noen som bor i en byleilighet!
De plantene jeg har forsøkt meg på så langt i år er:

 • Numerocalis (Woodland hagen)
 • Lychnis Coronaria (Blomster med hvit og rosa til Drivhushagen)
 • Lychnis Coronaria (Cerisefargete blomster. Drivhushagen)
 • Lychnis Coronaria Alba (Hvite blomster. Drivhushagen)
 • Meconopsis Alba (Hvit valmuesøster til Woodland hagen)
 • Meconopsis Burgunder (Burgunder valmuesøster til Woodland hagen)
 • Meconopsis Lingholm (Himmelblå valmuesøster til Woodland hagen)
 • Heuchera Lime: (Limefarget bladverk. Woodland hagen)
 • Lupinus Lutea   (Lupiner med kremgule blomster. Elvebredden)
 • Paeonia Veitchii (Rosa peoner til Woodland hagen)
 • Ligularia Dentata (Gule blomster. Woodland hagen. )

Ja, jeg vet. Jeg glemte å sanke inn frø i høst! Men plantene er jo vakre der de står i snøen!? Og kanskje kommer noen av plantene til å selvså seg til våren?

Ha en fortsatt riktig fin dag! mandag 13. januar 2014

Litt mer om plantebestillinger. Drivhushagen.

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å importere så mange planter i år. Jeg regner nemlig med å gå en ganske travel vår i møte med en del reisevirksomhet, jobb og annet. Likevel klarer jeg ikke helt å slutte med å planlegge utviklingen i svenskehagen. Den er jo bare 4 år gammel og altså fortsatt i startfasen. Jeg ser riktignok store forandringer for hvert år, men samtidig er det jo mye plass som skal fylles ut i ulike bed...


Jeg prøver derfor å bestille for flere deler av hagen. I år er det hovedsakelig 4 områder jeg har konsentrert meg om:

 • Woodland hagen
 • Ildbedet i skråningen bak huset
 • Bedene ved innkjørselen
 • Drivhushagen
I dag skal jeg fokusere litt på drivhushagen. Den er jo i hovedsak beplantet av roser i ulike rosa og cerise varianter, blandet med lavendel, liljer, klematis, vinranker og magnolia. Men også lavtvoksende planter med sølvfarget bladverk. 

Denne vinteren har jeg kjøpt litt andre planter som jeg ønsker å blande med de eksisterende. Litt andre fargeskalaer begynner også å blande seg inn, som denne lavtvoksende busken. Den er faktisk en syrin, men i motsetning til sine fleste andre slektninger som etter hvert blir små trær, så er denne forholdsvis rund og tett og blir ikke høyere enn 1-2 meter. På norsk heter den "Persisk syrin". Det latinske navnet er Syringa Persica Laciniata. Om våren er den vanligvis helt dekket med klaser av svakt rosa eller lavendelfargete blomster i pastell. 
Den  skal stå i utkanten av drivhushagen. I nærheten av denne har jeg også planlagt å plante en Magnolia Soulangiana. Denne får rosa/hvite tulipanformede blomster i Mai/ Juni. Den blir etter hvert et lite tre som kan vokse til 3-6 meter høyde. Jeg har bestilt en liten busk på 50cm, så det vil nok ta noen år før denne kommer i blomst. Men jeg har tid til å vente. Det er jo noe av sjarmen at ikke alt er ferdig utvokst når det plantes. Det å vente i noen år for så å endelig oppdage at planten en vakker dag springer ut er jo en veldig glede!

I år har jeg dessuten bestemt meg for å så noen andre valmuer enn de fylte variantene som har blomstret i drivhushagen de siste årene. Jeg har derfor bestilt følgende frø fra Onestoppoppyshoppe. De har veldig mange spennende varianter. Hagen min skal sås med "Papaver Somniferum Mauve", "Papaver Somniferum Drop Dead Gorgeous" og blande med "Papaver Rose Chiffon". 

NB: Bildene av de to valmuesortene, magnoliabusken og syrinen er hentet fra forselgernes hjemmesider og er altså IKKE tatt av meg. 

Bildet av rosen ovenfor er derimot mitt. Det er en "Pink Robusta", og er tatt i drivhushagen. Dette er en rugosarose, foredlet av kordes. Den blir 90-120cm høy og skal kunne vokse til sone H4/H5.
Syrin og Magnolia har jeg bestilt fra Eggert Baumschule. Om du lurer på om jeg er sponset av noen av disse firmaene? NEI! Jeg er ikke sponset av noen som helst, men lurer selv alltid på hvor folk har fått tak i en plante, blomsterpotte eller lignende når jeg ser noe jeg liker på andres blogger. 


Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Takk til Plantasjen! :-)

I anledninger hvor gaver pleier å bli utvekslet er det mange av min familie og venner som har merket seg at jeg er litt over gjennomsnittet opptatt av hage. Jeg får derfor veldig ofte hagerelaterte gaver, noe jeg setter stor pris på, siden en mangeårig plante i mange år da minner meg på den personen som forærte den.
Ofte mottar jeg gavekort. Til Jul for litt over 12 måneder siden fikk jeg en veldig generøs gave på 2.000.- kroner som kunne benyttes på hagesenterkjeden Plantasjen.
Når våren kom og jeg gledet meg til å bruke det, så var gavekortet sporløst borte! Jeg lette høyt og lavt, men måtte til slutt anse kortet som mistet. 

I går- altså Søndag fant jeg frem frøboksene mine for å starte på årets frøsådd, men også for å rydde i frøsamlingen. Gjett hva som lå på bunnen i en av frøboksene? 
Jo, ganske riktig: Gavekortet jeg hadde lett høyt og lavt etter!
Litt over to uker etter at det var gått ut på dato! Irriterende? Ja!
Jeg vurderte å kaste kortet i søpla i ren frustrasjon, men så leste jeg en anbefaling  på Plantasjens facebookside om å ta kontakt med hovedkontoret. Jeg fant epostadressen på Plantasjens hjemmeside og sendte avgårde en mail hvor jeg forklarte hva som hadde skjedd.
For å være ærlig hadde jeg likevel ansett summen på kortet som tapt, MEN tildlig om morgenen dagen etter (altså i dag) mottok jeg et veldig hyggelig svar fra dem. Det lød slik:

"Hei Stein
Selvfølgelig vil vi være behjelpelig med å resette kortet for deg.
Du kan igjen ta dette i bruk. Beløpet er fortsatt på 2000,- og varighet er ett år fra dd

Velkommen til en hyggelig handel!" 

Var ikke det en utrolig fin start på dagen og uken?Tusen takk til Plantasjen for rask og hyggelig service! :-D

Bildet til venstre er fra en av mange planter jeg har kjøpt på Plantasjen de siste årene; en Syringa "Andeken Ludwig Späth"

Ha en fortsatt riktig fin dag! 

onsdag 8. januar 2014

Woodland hagen. Tilbakeblikk og plantebestilling.. Del 2.

Jeg fortsetter mitt lille tilbakeblikk på Woodland hageprosjektet. Bildene er hentet fra ulike årstider de siste to årene, så om du føler du har sett flere av dem før, så er ikke det så rart ;-) 


Bildet til høyre er ikke fra min skog, men for å vise en plante som er med i vinterens bestilling fra Eggert Baumschule; en Laburnum Vulgare, eller "Vanlig Gullregn som den heter på norsk.
Jeg kjøpte et "Laburnum x Walterei Vossii" og det blomstret frodig allerede første våren.Og dermed var jeg helt solgt, for disse trærne er virkelig et syn med sine blekgule, hengende blomsterklaser om våren!?
Vi har jo ikke barn, så derfor våger jeg meg på denne typen tre. Planten er nemlig giftig. Om høsten får den mengder av ertelignende, hengende belger som kanskje kan være fristende for barn. Siden de er giftige vil jeg nok ikke anbefale treet i en småbarnfamilies hage.. Ellers har dette treet mange flotte egenskaper for en villahage. Det blir ikke høyere enn 5-7 meter, kan lett beskjæres til et skulpturelt prydtre. Blomstringen er et syn om våren, bladverket er fint og elegant og om høsten får treet som sagt mengder av hengende "ertebelger". Jeg har plantet mitt L. Vossii i skråningen ved huset. Den nye planten skal få vokse i utkanten av Woodland hagen, ved min planlagte hagedam. Dette er et fint tre i en Woodland hage siden det trives i halvskygge. Det kan vokse i de fleste typer jord og er herdig til sone H4/H5.
Bildet til venstre er fra min egen Woodland hage. Det er nok en plante de aller fleste drar kjensel på. Den er jo ofte kjent som en skikkelig bølle i de hagene som introduserer den; Praktlysning, eller Lysimachia Punctata som den heter på Latin. Den er kjent for å være invasiv, men i min skog plasserer jeg den på tørre områder med skygge. Der er den en av de få blomstrende plantene som overlever og den viser ikke en gang invasive tendenser under slike forhold!
Lysimachia Punctata blir mellom 30-100 cm høy og brer seg i bredden. Vanligvis blomstrer den i Mai- Juni.

Når vi først er inne på planter med gule blomster ønsket jeg å vise en annen plante som også ser ut til å trives og bli større for hvert år, nemlig Uvularia Grandiflora. Stornikkeblom på norsk. Dette er en Woodland plante som har sitt opphav i USA. Der vokser den stort sett over store deler av det østlige Nord Amerika. Planten sprer seg sakte med rotskudd. I Mai- Juni får den kremgule, hengende klokker. Planten blir 40-50cm høy og trives best i halvskygge/ skygge. Den er herdig til sone H4. Jeg har også en variant med enda lysere blomster; Uvularia Perfoliata. Til tross for at jeg har disse et par steder i skogen kunne jeg ikke unngå å bestille noen flere planter av dem fra Eurobulb.nl denne vinteren. Jeg har jo en ganske stor skog å beplante. Mer om den plantebestillingen kan jeg jo gå nærmere inn på i et senere innlegg.


Tilbake til min bestilling fra Eggert. I år har jeg bestemt meg for å teste ut en vinterherdig hortensia i skogen.
Valget falt på Hydrangea Arborescens "Annabelle" (Vierhortensia) siden denne naturlig vokser i skogsområder i vill tilstand.
Egentlig føler jeg den er litt for "showy" i en skog, men jeg trenger noen busker som kan bringe litt farge. Nå vil du kanskje påpeke at hvitt egentlig ikke regnes som en farge. Ok da, men den bringer lys inn i skogen og hvite blomster får jeg aldri nok av! :-)
H. Annabelle blomstrer i Juli- September. Da får den grønn-hvite blomster i store kuleformete blomsterklaser. Den trives i sol/ halvskygge, så jeg vil plassere den i et litt åpent område - antakelig ved sirkelhagen hvor jeg stort sett har hvite, bunndekkende Kent roser og blå iris for tiden. Busken kan bli opp til 2 meter høy og er herdig til sone H5.

Bildet til venstre:
En annen busk jeg har et par ulike sorter av fra før, er Mahonia. Denne gangen har jeg bestilt en Mahonia Winter Sun. Den er en vintergrønn vekst med glinsende, grønt bladverk og kan bli opp til 1,5 meter høy. I Mars- Mai får den spir med mengder små, lysegule blomster.
På høsten får den blå bær som er populære hos fugler. I USA har disse bærene tradisjonelt vært brukt til  å lage syltetøy og vin.
Planten trives i halvskygge/ skygge. I min skog er desverre veldig populære av rådyr om vinteren, så til våren er de som oftest stort sett snauspist helt ned til roten. Likevel kommer plantene med nytt bladverk ut over våren.


I et senere innlegg drister jeg meg til å ta for meg enda et innlegg om noen av plantebestillingene jeg har gjort til Woodland hagen denne vinteren, så skal jeg heller prøve å skifte tema så du ikke blir lei av temaet.

Ha en fortsatt riktig fin kveld!

Woodland hagen. Tilbakeblikk og en plantebestilling.. Del 1.

18 Mai 2010 begynte jeg å ta de første famlende skritt mot å omdanne vårt totale villniss av en skog til hage. Jeg så for meg åpne skogsstier og veier, busker, prydtrær og bunndekkende planter som skulle gjøre skogen frodig og innbydende. Frem til da hadde den vært totalt ufremkommelig. Tynne, skrantende trær sto "som sild i tønne" Skulle de overleve her måtte de strekke seg høyest opp mot himmelen 10-12 meter opp. På enkelte måter skulle det vise seg å være en fordel for meg. Siden det var såpass mørkt ved bakken fantes knapt nok vegetasjon som kunne oppleves om ugress. Det er jo dessuten lettere å hugge ned og kappe trær som er rette og slanke.
Den største bakdelen med min skog skulle også skyldes bunnforholdene. Min skog befinner seg på et område utelukkende med sandbunn! Woodland planter derimot, foretrekker som oftest litt sur, humusrik og fuktighetsholdig jord. Sandjord er ikke sur - og ikke holder den på fuktigheten heller. Et alternativ kunne være å tilføre riktig type jord i noen overkommelige bed. Det gjorde jeg ikke. I mitt overmot tenkte jeg det var best å plante bunndekkende planter som skulle få formere store tuer før ugress ville invadere den nytilgjengelige jordbunnen.

Noen steder viste denne teknikken seg å fungere, men for det meste mistet jeg veldig mange planter siden de rett og slett ikke taklet de tørre og skrinne forholdene grunnen hadde å tilby.
Et annet problem var jo at ugress invaderer mye raskere enn jeg var forberedt på. Siden jeg kun besøker eiendommen maksimum 1-2 dager hver andre til tredje uke i sommersesongen, så viste det seg å være vanskelig å holde en 12 mål stor hage ugressfri.
For å være ærlig har jeg fortsatt ikke funnet "SVARET" på utfordingene med uttørking og ugress, men sakte men sikkert ser jeg positive forandringer i både woodland hagen og eiendommen forøvrig.


Etter hvert begynte jeg å løfte blikket litt oppover. Siden skogen min hadde vært så tett og mørk fantes der ikke busker eller lave trær naturlig. Jeg ble derfor smertelig klar over at en slik hage i høyeste grad trenger mer enn bare høye trær (Det øvre sjikt) og bundekkere. Min skog manglet "mellomsjiktet"


I de snart fire årene som har gått siden jeg begynte å anlegge Woodland hagen har jeg testet ut flere ulike nettbutikker. En av de uten tvil mest vellykkete importene så langt kom fra det tysk/svenske firmaet Eggert Baumschulen og den omhandlet nettopp planter til mellomsjiktet- altså busker og lave trær. Derfor har jeg sendt avgårde en ny bestilling nå i vinter.
Denne gangen har jeg blant annet bestilt følgende:

Acer Tataricum "Ginnala": Norsk navn er Sibirlønn. Det kan bli mellom 3-5 meter høyt, kan dyrkes i store deler av Norge (Sone H5) Det trives både i sol og halvskygge og kan vokse både i sandjord, humus og lett leirjord. Acer "Ginnala" kalles for "fire maple" på engelsk fordi den får en fantastisk rødoransje farge om høsten.
Bildet til høyre er ikke mitt. Det har jeg lånt fra nettet. Det samme gjelder for Cornus Kousa bildene.

En annen busk/lite tre jeg har bestilt er Cornus Kousa var. Chinensis, en fin woodland plante som vokser i sol til halvskygge, altså bør den plasseres lyst i skogen. Den får hvite blomster med grønn midte i Mai- Juni. Om høsten danner den spiselige, bringebærlike bær.
  Den kan vokse til et fint tre og få en høyde mellom 5-7 meter. Jeg er ikke sikker på hardførhetssone, men tar sjansen på at den vil takle livet i min skog.

Det samme gjør jeg med en annen kornell;
Cornus Kousa Satomi: 
Også denne har jeg planlagt å plante i et åpent område av woodland hagen så den får mye lys.
C. Satomi. Den kan bli opp til 3 meter høy og trives best i sol til halvskygge, får rosa, enkle blomster i Mai- Juni og skal være herdig til sone H3.


Jeg har bestilt en del flere planter og kommer til å ta dem for meg i et senere innlegg.

Ha en fortsatt riktig fin dag! 
mandag 6. januar 2014

Tilbakeblikk på hageåret 2013... Del 3Drivhushagen: 

Jeg fortsetter mitt tilbakeblikk på året som var og begynner like godt med et prosjekt jeg ikke fikk utviklet noe særlig, nemlig drivhushagen.
Den er riktignok ganske frodig med tanke på at jeg nesten overhodet ikke har jord på denne delen av eiendommen. Den er bygget på ruinene av et gammelt hus og en skal ikke grave mer enn et par cm ned i bakken før en treffer på sement, murstein, glasskår og alt mulig annet skrot. Et drømmeprosjekt jeg fantaserer om er derfor å lage opphøyde bed med gangveier av brostein mellom disse.

Hittil har tiden ikke strukket til å få dette gjort, men kanskje til sommeren.....?

For en gangs skyld skal jeg ikke skrive så mye om hvert bilde, men heller presentere et bilderas fra året som gikk. Jeg håper dere bærer over med ugress, ruinrester og uryddige bed. :-)
Alle bildene jeg bruker nå for tiden har vært benyttet på bloggen i løpet av året, så da vet dere hvorfor det kanskje føles som dere har sett dem før... ;-)
Fortsatt riktig fin helg!