lørdag 26. oktober 2013

Grønn glede

Nå som høsten for alvor har kommet og trærne her i Norden etter hvert begynner å bladløse sitter jeg og ser på bilder fra min spanske hage. Sensommeren (August) er kanskje den aller tørreste og varmeste måneden der nede, så derfor er det ikke så mye som blomstrer da. Jeg liker jo grønne planter også, så her kommer bilder fra min "grønne glede" i spanskehagen. Nå i Oktober er hagen nok atskillig mer blomsterrik siden temperaturene nå vanligvis er mildere og det tilmed kan komme dager med regn.
Bildet nedenfor:
Agave trives godt i den tørreste hage. I bakkant vokser en aloeplante. Den ser brun og trist ut på bildet. Faktum er at den er i ferd med å danne en stamme. Etter hvert vil de visne delene falle av og planten vil forme et lite tre. Det fine med den er jo at treet er eviggrønt og dessuten blomstrer rikelig med oransjerøde blomster til våren. Det tåler dessuten ekstremtørke og ekstremvarme og kan vokse nesten helt uten jord!

Bildet til høyre:
Dette bedet befinner seg i bakkant av den øvre terrassen. Der har jeg en stor fjellvegg fordi eiendommen er hugget ut i en skråning. Dette gjør jo at jeg nesten ikke har jord eller dybde i mine bed. Rett under flisene på terrassene er det fjellgrunn. Ikke akkurat ideelle forhold for planter. Derfor er jeg veldig fornøyd med at eiendommen likevel er ganske grønn.
Bedet inneholder både grønne og blå druer som faktisk gir flere kilo store, søte druer hver. Dessuten vokser flere nisperos trær. Fruktene på disse kan minne om plommer, men er fastere, søtere og mye mer smakfulle enn disse. Ellers har jeg ulike typer sukkulenter i bedets forkant. Opp langs fjellveggen vokser eføy sammen med drueplantene.

Bildet til venstre:
Dette er tatt ved inngangspartiet. Før hadde vi ganske mange enorme furutrær på denne siden av eiendommen, noe som skygget for bedene her. Nye lover har muliggjort at det nå er lov å fjerne slike trær. Spesielt når de vokser så nær huset at de kan skade huset eller murer. Flere av mine trær sto i fare for akkurat dette, så derfor var det en stor lettelse å få fjernet mange av dem. En kjempefordel at trærne forsvant var dessuten at bedene på denne siden av eiendommen plutselig skjøt i været! På kort tid har dette blitt en grønn og frodig "oase". Det er riktignok ikke så overgrodd her som du kan få intrykk av på bildet. Også på denne siden av huset er det en fliselagt terrasse som jeg har omgitt med grønne planter. Stort sett er det oleanderbusker som blomstrer i rosa, hvitt, cerise og cremefarger store deler av sommeren. I August er det meste av blomstringen derimot over. Men jeg synes nesten bladverket sammen med palmer, eføy, kaktus og sukkulenter skaper vakre og spennende former og fargekombinasjoner av grønt.

I bakkant av denne delen av eiendommen har jeg en stygg steinmur som en nabo hadde bygget mange meter inn på min egen tomt lenge før jeg selv satte i gang med å bygge. Jeg har valgt å ikke forlange å få denne fjernet, selv om det er litt merkelig å vite at hans plen faktisk tilhører meg ;-) Verre er det at denne muren er skikkelig stygt og dårlig bygget. Jeg valgte derfor å plante klatreplanter opp langs muren hans våren 2012.
Bildet nedenfor viser en penere del av muren hans den gang.


Et nærbilde av en litt annen del av denne muren i August 2013.
Denne klatreplanten vil være dekket av store, rosa blomster det meste av sommeren, men foreløpig er det grønt bladverk som preger den. Treet i forkant er et grapefrukt som kraftig redusert likevel har overlevd sitt første år uten vanning.
Neste gang jeg er i Spania vil nok hele muren være dekket av klatreplanter!?


Bildet nedenfor:
Slik ser denne klatreplanten ut i blomst. Podranea Ricasoliana er dens latinske navn og foruten at den nesten alltid er i blomst er den dessuten en utrolig lettstelt og lite kravstor plante! Virkelig synd denne ikke takler vintrene i Norge! 

Nedenfor:
En annen del av muren har jeg plantet bougenvillea som også har vokst flittig dette året. Om ikke lenge kommer denne planten til å være dekket av cerisefargete blomster, men foreløpig er den for det meste grønn.
Siden jeg tok disse bildene har naboen hatt arbeidere som har plassert støttepillarer langs muren så den ikke skal kunne rase ut. Jeg tillot dette så lenge de ikke skadet plantene, for snart vil jeg ikke kunne se noe av, hverken muren eller pillarene!


Krukkevekstene mine har jeg jo vist dere veldig mange ganger, men jeg er stadig like glad og overrasket over hvor godt de klarer seg i måneder med stekende sol og totalt mangel på vann!
Denne yucca palmen har vokst seg stor og frodig disse årene. Jeg kommer nok til å benytte flere slike planter på terrassen i overetasjen hvor vi foreløpig ikke har noen planter.


Nedenfor:
Denne planten husker kanskje noen av dere? Den er en elefantfot; Latin: Beaucarnea Recurvata. Vinteren 2012 tok jeg den med meg til Spania etter at den begynte å sture i kontorvinduet mitt. Der nede plantet jeg den i bedet bak huset. Den har riktignok ikke vokst så veldig mye ennå, men har likevel klart seg veldig bra gjennom det som nok må kalles den varmeste og tørreste sommeren på mange tiår!
Elefantfot kommer opprinnelig fra Mexico. Den kan bli opp til 2,5 meter høy og få en enorm tykkelse på stammen sammenlignet med høyden. Det lange, gressaktige bladverket kommer til å bli mye tettere og få en hengende form. Vakker palme når den vokser seg større!


Ha en fortsatt riktig fin helg! 


tirsdag 22. oktober 2013

Turist i egen by: Ekebergparken

Noen ganger kan det være skikkelig fint å benytte helgen til å være turist i egen by. Og det var akkurat det vi gjorde denne helgen. Det er kanskje ikke alle som har hørt om det, men milliardæren Christian Ringnes har vært pådriver for en helt ny skulpturpark i et, for meg, hittil ubrukt område av byen. Nemlig Ekeberg.

Ekebergparken ligger på en høyde med fantastisk utsikt over byen og  fjorden. Den er en naturpark- altså ingen eksotiske planter og trær, men fint integrert med naturen, noe som gir ypperlige boforhold for ekorn, småfugler og dyr som ellers måtte trives i en naturskog. Statuer og installasjoner er varsomt plassert for å ikke gripe inn i naturen forøvrig. Materialvalg til stier, trapper og veier er stort sett steinmel, treverk og naturstein, så i det store og det hele er dette virkelig en park hvor du får følelsen av å bevege deg rundt i et naturlig skogsområde med elementer av kunst.

For tiden inneholder den litt over 30 kunstverk, men planen er at det skal ende opp på rundt 80 stykker + en installasjon som vil bestå av 7-8 deler som plasseres ulike steder på området.

Parken er gratis å besøke for alle. Den er dessuten lett å ankomme siden den kan nås med både trikk og buss, samt bil.

Opprinnelig ønsket Christian Ringnes å anlegge en "kvinnepark", utelukkende med statuer og installasjoner basert på kvinnens anatomi. Dette ble møtt med såpass mye kritikk at planen ble omgjort til skulptur og kulturminnepark. Området inneholder nemlig rikelig med historie, som jernalder utgravingsfunn, minner fra siste verdenskrig, tidligere vannforsyning som er omgjort til videoinstallasjons- fremvisningsplass, samt annet.

Bildet til venstre:
"Marilyn" er laget av Richard Hudson. Den har alt rukket å bli et populært innslag blant barn siden speilreflekseffekten forvrenger ansikter ;-) Installasjonen er basert på de frodige formene til skuespillerinnen Marilyn Monroe, samt tidlige tiders fruktbarhetsgudinner. Den er laget i forkrommet rustfritt stål.

Nedenfor:
denne marmorinstallasjonen ble en av mine favoritter i parken. Den kalles "Drømmersken" er laget i Carrera mamror av Knut Steen, kanskje mest kjent for den 5 meter høye statuen av Kong Olav V med armen hevet... ;-)


Den kvinnelige kunstneren Louise Bourgeois har laget en installasjon av to elskende svevende mellom Ekebergparkens gigantiske trær. Paret er laget av samme metall som "Marilyn" litt lenger opp i dette blogginlegget.
Statuen har fått det treffende navnet "The Couple".

Nedenfor:
"Levitating Woman" av Matt Johnson fremstiller en svevende kvinne i et magisk illusjonsnummer. Statuen er utført i bronse, lakkert i matt hvit lakk, noe som gir illusjonen at figuren er dekket av et tynt, florlett stoff, mens det i virkeligheten utgjøres av solid metall.


Den spanske kunstneren Salvador Dalí er kjent som mesteren av det absurde, med sine smeltende klokker, elefanter som ser ut som de har blitt krysset med en giraff og så videre. Når han laget statuer var ikke intrykket annerledes. Hans versjon av "Venus av Milo"; "Venus de Milo aux Tiroirs" tar utgangspunkt i den antikke statuen og lar seg inspirere av Sigmund Freuds drømmetydning. Bronsestatuen er derfor utstyrt med en mengde uttrekkbare skuffer.

Også en statue jeg hadde stor sans for siden jeg alltid har latt meg fascinere av Dalís forunderlige verdensbilder ;-)

Nedenfor:
Dan Grahams "The Ekeberg Pavillion"


Om du bor nær Oslo og ennå ikke har besøkt Ekebergparken råder jeg deg til å avlegge den et lite besøk. Da kan du få oppleve kunst, spaserturer i naturområde, fantastisk utsikt over Oslo by, samt koselige kafeer eller eksklusive retter på Ekebergrestauranten!

Ha en fortsatt fin dag!

onsdag 16. oktober 2013

Vinterdvale

Nå har jeg jo fått middelhavsplantene mine inn i huset for flere uker siden alt, men krukkevekster som pelargonia, roser, dahlia og mye annet har fått lov å stå ute enda en stund. Denne helgen havnet de likevel inn i kjellerens mørke. Der skal de forhåpentlig stå frostfritt til våren. Hvert år planlegger jeg å avsette et dedikert område av kjelleren til bare disse pottene, men tiden strekker likevel aldri til. I år handlet jeg derfor på samme måte som før. Plantene ble stuet inn i en kjeller fylt av utemøbler, hageredskaper, materialer jeg kjøpte inn til prosjekter jeg ikke fikk påbegynt +++.

Bildet til venstre:
hagefigur og potteroser står stablet sammen med en mengde sementsekker, krukker og en varmepumpe jeg ennå ikke har fått montert.

Nedenfor;
Så må jeg smyge meg blant og klatre over ting i en overfylt kjeller enda en vinter. Denne gangen har jeg bestemt meg for at NESTE vår skal jeg gjøre alvor av planene og rydde plass til plantene skal inn om høsten!


Ikke akkurat vakkert, men jeg vil jo helst at plantene skal overleve vinteren, så en mengde aspargesplanter som aldri kom lenger enn til å få et "midlertidig" i bøtter får nok bedre muligheter til å overleve innendørs noen måneder.

I løpet av sommeren kjøpte jeg dessuten en del klatreroser jeg har planlagt skal vokse opp etter en mur jeg ennå ikke har bygget. De skal også få stå her sammen med hagefigurer og planter.

Nedenfor:
Absolutt alle kroker av kjelleren er fylt med planter nå for tiden. Tror jeg kommer til å bruke denne delen av huset så lite som mulig i vinter.... ;-)

Selv under arbeidsbenken, under - og oppå stoler står det potter og planter!
Galskap? Ja...!
Hva synes dere?
Ha en fortsatt fin kveld! 

torsdag 10. oktober 2013

Steinbedet i Oktober


"Steinbedet" mitt har jeg ikke vist dere så mye av? Ikke så rart kanskje, for det er i grunnen enda et "work in progress", men til gjengjeld er det et av stadig færre steder i hagen hvor det fortsatt er blomstring for tiden.


Mitt store "problem" på eiendommen vår er jo at det knapt nok finnes en eneste stein å oppdrive foruten dem som en gang har utgjort deler av grunnmur på huset, samt en mur som har vært bygget for hånd nedi elven langs hele elvebredden. Men den befinner seg jo under vann og utgjør en viktig funksjon for å sikre at ikke landjorden blir "spist opp" av elven over tid. 
Jeg har altså et særdeles dårlig utgangspunkt for å anlegge et steinbed...

Jeg kommer derfor, sakte men sikkert til å plukke med meg steiner når jeg er på tur. En etter en skal de være med å danne mitt steinbed som skal bygges på ruinene av en fabrikkbygning. Dette bed er altså ikke ferdigbygget det første året.....


Som jeg før har nevt er eiendommen vår ekstremt tørr. Jorden består stort sett av elvesand og det regner vanligvis ikke akkurat veldig ofte i denne delen av Sverige... Jeg ble derfor positivt overrasket over hvor godt de små steinbedsplantene jeg kjøpte på Zimtrade i vår har klart å vokse og etablere seg på usedvanlig kort tid!?


Nedenfor:
Jeg kan ikke nekte for at det er litt mer problematisk å holde ugress unna når det vil opp gjennomtakløk og krypplanter... Jeg gjorde nemlig en liten bommert når jeg startet plantingen i vår. I stedet for å dekke området med avispapir og bark og deretter vente et par år for at alle ugressvekser skulle dø, så laget jeg hull i dem og plantet med det samme. Til tross for dette er det faktisk ganske lite ugress som har tittet frem så langt. Får håpe det fortsetter slik. Jeg skal i hvert fall fortsette med å luke det jeg se, samt fylle på med gressklipp på alle åpne områder.

Så får vi se hvordan steinbedet mitt etter hvert vil utvikle seg. Suksess eller fiasko? Det vil tiden vise.

Ha en fortsatt fin dag!

søndag 6. oktober 2013

En liten sopp...


Jeg blir alltid litt ekstra glad når jeg oppdager at mosen sprer seg og at sopp etablerer seg i skogen min. Det hadde jeg nesten ingenting av når jeg startet mitt skogsprosjekt for litt over tre år siden.
Ennå har jeg langt å gå, men jeg tester ut ulike teknikker for å få mosen til å spre seg. Det påminner meg om at jeg kanskje kan lage et blogginlegg om akkurat det temaet ved en senere anledning:
"Hvordan få mose til å vokse i din hage"...
Nå er det vel ikke så mange hageeiere som har så lyst på mose i sine bed, men jeg skulle gjerne hatt en skogsbunn full av den!  Mose er frodig, vakkert grønn, myk å gå på. Den er stort sett vedlikeholdsfri og er et flott vekstmedium for bregner! - og den holder ugress unna. I alle fall er det min erfaring!
Denne helgen oppdaget jeg dessuten at det ser ut som sopp også trives med mose. Hva mer kan en ønske seg i en woodland hage!? :-)
Nedenfor:
Tellima Grandiflora mener jeg at jeg introduserte i skogen sommeren 2011. Da hadde jeg en plante. Den blomstret rikelig den sommeren, noe som resulterte i mange frø på høsten. Jeg lot dem være på planten og i år ser jeg plutselig mengder av små frøplanter rundt den! Jeg synes jo bladverket er veldig vakkert på denne planten, så foreløpig er jeg veldig glad for det, så får jeg heller ha et ekstra godt øye på utviklingen. Jeg vil jo ikke risikere å oppleve ugresstendenser hos den!

Er det noen av dere som har erfaring med Tellima Grandiflora? Er den litt i overkant spredningsvillig, eller trives den bare ekstra godt i mosebunnen rundt denne trestammen?
Jeg har fjernet en del småplanter og de var lette å luke, ingen rotskudd, så tror nok at den vil være til å leve med i fremtiden!?

Tellima Grandiflora er mest interressant for bladenes prydverdi. Selve bladverket minner sterkt om Heuchera (Alunrot) og planten danner en klase med tett, fint bladverk.
Den blomstrer med små, gulgrønne blomster som har burgunderfargete kanter. Blomstringen kommer i Juni- Juli.
Planten er rundt 25-30cm -og blir opp til 45cm under blomstring.
Jeg er usikker på herdighetssonen for denne?
Nedenfor: Et bed jeg prøver å få mosevekst i denne høsten/vinteren. Hovedfremgangsmåten min er at jeg fjerner alle døde kvister, tørt løv og alt annet som ikke er ønsket der. Deretter flatpakker jeg jorden ved å klappe den forsiktig.
Så tilfører jeg fuktighet og der har jeg bestemt meg for å prøve ulike "mosevekstmetoder. Forhåpentlig skal jeg skrive mer om resultatet til våren.


Ha en fortsatt fin kveld! 

onsdag 2. oktober 2013

Dødsdømt!?

Nå har den tiden på året kommet hvor alle middelhavsplantene igjen blir fraktet innendørs.
For noen år siden hadde jeg jo opprinnelig tenkt at drivhushagen skulle utformes som en "Middelhavshage" med mye innslag av palmer, oliven, laurbær, fiken, sukkulenter og kaktus. Jeg kjøpte derfor inn en del slike planter. De har trivdes litt for godt, så nå er de fleste blitt så store at det etter hvert er vanskelig å ha plass til dem innendørs.
Jeg har likevel klart å få det meste inn på planterommet. Likevel har jeg bestemt meg at noe nå må kastes. Blant annet kaktusene på bildet. De er blitt for store og uhåndterlige! Jeg lot dem derfor bli stående i drivhuset sist jeg var i Svenskehagen og vil derfor gå den sikre død i møte når frosten ankommer for fullt.
Det er desverre antagelig for sent å gi bort disse plantene til andre denne høsten. Jeg vet jo ikke når jeg kommer tilbake til Sverige neste gang, men til sommeren skal jeg se gjennom alle Middelhavsplantene innendørs og kanskje gi en del av dem bort til plantevenner?
Det blir da i så fall palmer, appelsin, oliven og en del annet. Plantene er fra 1- 2 meter høye, så de krever litt plass.
Plantene vil i så fall gis bort i pottene de er plantet i.
Problemet er jo at de ikke kan sendes, så i så fall må de hentes hos oss i Värmland.....

Mer om det til våren.

Nedenfor:
Nå for tiden er det ikke lenger så mye planter igjen i drivhuset vårt. Derfor gir figurer og annet "dilldall" sårt tiltrengt hjemmehygge.

Kanskje ikke så estetisk oppstilt, men jeg liker å gruppere ting som jeg enten synes er morsomme, fine eller rett og slett litt "underlige". Så får det heller se litt uryddig og tilfeldig ut.


Klatreplanene som er plantet i det innvendige bedet bærer også preg av at det nærmer seg høst.
Jeg lar dem likevel miste sine blader på naturlig måte. Altså ingen beskjæring før til våren. Hverken drueplanten eller kiwi plantene har kommet med frukter i år. Kanskje de får for lite næring, står for trangt eller ujevnt med vanning?

Nedenfor:
Det fliselagte gulvet er jeg faktisk glad for at jeg klarte å fullføre i sommer. Det vil si, nesten, for jeg har jo ennå litt igjen i enden der fontenen skal bygges.


En del av sitteplassene i drivhuset kommer nok til å byttes ut etter hvert, men benken vil vi beholde der- og vi vil nok også fortsette med å male nye møbler svarte i fremtiden også. Det får ulike stilarter og former til å smelte sammen så de nesten kan virke som de hører sammen!? 


Til venstre:
I sommer har vi jo fortsatt det svarte fargetemaet også utenfor. Gjerdet som omgir drivhushagen ble jo byttet ut denne sommeren. Nå har vi satt opp stakittgjerde som ble malt svart. Vi ble faktisk ganske fornøyd med resultatet. Men til sommeren vil jeg plante rosebusker både langs inn- og utsiden av dette gjerdet for å myke det hele opp.
Uansett. Vi kommer nok til å innføre enda flere svarte detaljer i denne delen av hagen.
Den store sofaen i bakgrunnen kommer nok til å bli flyttet ut av drivhuset neste sommer.


Ha en fortsatt fin kveld! 

tirsdag 1. oktober 2013

Høsthagens fargeprakt.

Et gammelt ordtak sier at hver årstid har sin sjarme. Det er kanskje verdt å merke seg nå som blomstringen sakte men sikkert opphører i hagen. Trær og busker uten  blomster har vel stort sett spilt rollen som bakgrunnsfyll eller "annenfiolin" når blomstringen har vært på sitt beste. Nå er det endelig trærnes tur til å tre inn i rampelyset.
Nå er det de som skal kle seg i sine vakreste og mest fargesprakende festklær. Ennå er de fleste trærne fortsatt grønne i vår hage, men det forandrer seg raskt, for vi har alt hatt høstens første frostnatt.
Det er noe usedvanlig vakkert med gamle trær der de raver himmelhøyt over hagen forøvrig. De formelig stråler av historie og atmosfære. En del av dem var her nok lenge før jeg ble født- og vil kanskje være her lenge etter at jeg er borte. Det setter ting i perspektiv.


Jeg ønsker derfor å tilpasse hagen rundt disse trærne, for deres tilstedeværelse vil alltid være en sterk faktor som utformer hagens karakter.
Min hage har riktignok ulike typer trær fra før. Lønn, hegg, bjørk, popler, rogn og gran blant flere, men jeg vil ha større variasjon, så denne årstiden planter jeg alltid flere busker og trær. I år er det stort sett mange typer pil, kirsebær, magnolia, plomme og japansk lønn som har blitt tilført, men også flere typer busker som rhododendron, asalea, beinved og annet.
Høsten er nemlig en fin tid å plante nye busker og trær i hagen.

På bildet til venstre har jeg plantet et "kulekirsebær"; Prunus Nipponica "Ruby". Det er en busk som ikke blir høyere enn 1- 1,5 meter. Om våren er de dekket av mengder rosa, enkle blomster. Nå på høsten stråler de i rødt, oransje og gult. En skikkelig vakker prydbusk med andre ord!
De er herdig til sone H4/H5 og er derfor mulig å plante i store deler av landet.
Blomstringen foregår i April/Mai.

Til høyre:
Mitt rosemandeltre; "Prunus Triloba" er ikke bare vakkert om våren. Også høstfargene gjør dette treet verdt en plass i hagen! Bladverket blir nesten mintgrønt og deretter oransje mot rødt. Skikkelig vakkert blikkfang med andre ord!

Nedenfor:
Busken Spirea Japonica "Sapho" blomstrer med mengder av skyer/klaser ceriserosa blomster i Juli/ August. Når blomstringen er over farges høstløvet høyrødt med hint av burgunder. En skikkelig vakker plante som lyser opp i hagen nå.
Busken er nøysom og kan brukes i store deler av Norge siden den klarer seg til sone H6.
Den blir stort sett ikke høyere enn 60-80cm.
Ha en fortsatt riktig fin kveld!