Innlegg

Viser innlegg fra september, 2013

En liten titt i drivhuset.

Bilde
Nå har nesten alle plantene i drivhuset kommet inn i bolighuset for vinteren. Drivhuset føles likevel ikke tomt og trist, for nå har noen av figurene fra hagen fått lov til å flytte inn under glasstak.
De står foreløpig litt tilfeldig plassert rundt i rommet. Noen skal få stå slik de ble plassert. Andre skal stables litt mer planmessig.


Bildet til høyre:
Drivhuset er riktignok ikke helt tom for planter. I bedet sammen med vindruer og kiwi har jeg plantet noen klematisplanter også. En av dem blomstrer faktisk ennå. Denne heter "Nelly Moser" og er et velkomment fargeinnslag i et bed som ellers er grønt.

Nedenfor:
Det er i grunnen denne årstiden vårt drivhus fungerer best til sin funksjon nummer to, nemlig å bruke det som en utestue. Vi har infrarød ovn som bringer ekstra varme. Ellers tenner vi en mengde stearinlys og dimmer taklykten til kosestemning. Hva er vel finere enn å kunne sitter her ute når mørket er i ferd med å senke seg, se hvordan solen forsvinner ned i horisont…

Høst i Woodland hagen.

Bilde
Jeg har ikke vært så flink å vise så mange bilder fra Woodland hagen i sommer, så her kommer høstens andre innlegg. De fleste trærne er fortsatt sommergrønne, selv om bakken stadig får et tettere dekke av tørt løv. Denne sommeren har vært hard for skogshagen min. Det har nemlig nesten ikke vært regn siden i vår, så mye har gått i dvale under jorden, mens andre planter nok ikke har taklet så lite vann. Jeg vanner nemlig ikke i skogen. Det vil bli for komplisert.
Liljene ser derimot ikke ut som de har noen særlige problemer med mye tørke. De sitrongule variantene blomstrer ennå og nå har sannelig mange hvite begynt å åpne seg.

Bildet nedenfor:
Campanula Punctata Alba er en fin woodland vekst. Den begynner å blomstre  med store, hvite klokker i Juni og holder det gående til langt ut i September. Selve planten blir ikke mer enn 25cm høy, så blomstene på nesten 5cm gjør seg godt bemerket!  De trives godt i halvskygge og har ikke vist tegn til å spre seg ennå.


Rhododendron buskene vokser s…

Høststemning..

Bilde
Nå er tiden kommet hvor hagen så definitivt har begynt å forberede seg for mørkere kvelder og kjøligere netter. De fleste plantene har latt sine siste blomster få danne frø som jeg må inrømme jeg ikke har sanket.
Det betyr ikke at hagen nå har gått i dvale. Fortsatt er det mye farge, både på bladverk og blomster. Denne gangen skal jeg likevel fokusere på noe annet. Nemlig den stillheten og freden jeg føler kommer med tidlig høst.
Ennå har ikke regn og blåst satt inn. Plenen er fortsatt forholdsvis fri for dødt løv. Elven begynner å fylles opp av flokkfugler som tydeligvis gjør seg klar til å trekke sydover. Faktisk ser vi dem stadig oftere anta plogform idet de lander og letter fra vannflaten. De vet tydeligvis hvilken årstid vi har kommet til!
Utenfor min hage er det utvilsomt Canadagjessene som utgjør de største fugleflokkene med grupper på opp til 30 individer som daglig lander like foran plenen. Gjerdet gjør at de ikke lenger kommer på land, men enkelte steder er elven så grunn a…

Inn for vinteren...

Bilde
Når jeg bestemte meg for å lage en atskilt hage i forbindelse med drivhuset på hytta, så var det en såkalt "Middelhavshage" jeg ønsket å utforme. Ikke akkurat det enkleste å få til i på en eiendom som stort sett må klare seg selv de fleste ukene av året! Likevel fyltes det raskt opp med palmer, kaktuser, agaver, oliven, fikenplanter, laurbær og bougenvillea. Plantene var jo ikke så veldig store, så allerede første sesongen innså jeg at jeg måtte fylle denne delen av hagen med andre planter, så relativt raskt har den gått fra Middelhav til rosehage. 

Det vil si, jeg ønsker fortsatt at denne delen skal være middelhavs-inspirert men har nå mer fokus på det siste, nemlig inspirert.
Derfor har jeg begynt å spe på med planter som gir middelhavs- stemning men likevel kan takle en kald, nordisk vinter eller ti!

Desverre må jeg inrømme at mine ekte middelhavsplanter har endt opp med å plasseres mer og mer i bakgrunnen- og da mener jeg fysisk. De to siste somrene har de stått gjemt pe…

Drivhushagen i September

Bilde
Det er vel ikke lenger til å unngå at sommeren nå definitivt er på hell, selv om det kanskje ikke helt føles slik på dagtid. Forrige helg hadde vi 28 grader i skyggen på eiendommen i Sverige. Nattetemperaturen var derimot en helt annen! Da var det så kjølig at jeg nesten var redd for at frostnettene ikke er langt unna. 

Mange av blomstene har takket for seg for i år, mens andre fortsatt er i full gang, så jeg tenkte jeg skulle vise litt av hva som blomstrer i drivhushagen vår nå for tiden.

Først og fremst er det rosehagen som fortsatt er fylt med mest farge. Rosen, "The Fairy" har blomstret trofast som bunndekker i hele sommer. Det ser den ikke ut til å slutte med nå heller.  Fortsatt står mine eksemplarer breddfulle med knopper, blomster og selvfølgelig avblomstrede stumper siden jeg ikke er i hagen så ofte som jeg burde.


Denne likte jeg så godt for et par år siden at jeg kjøpte flere eksemplarer av den i vår. Louise Odier heter hun. Blomstene er vakre og dufter middels st…

Bryllupshagen i Spania

Bilde
Som noen av mine blogglesere kanskje vet dro vi til Spania av en litt annen grunn enn ferie og hagearbeid denne gangen. Vi hadde nemlig bestemt oss for å samle familie og venner til en mer eller mindre høytidelig uke med ulike begivenheter for de inviterte frem til Fredag den 30 August. Da skulle vi feire vårt bryllup. Etter 20 års samboerskap følte vi tiden var inne... ;-)

Til tross for den ekstreme tørken Spania har vært rammet av denne sommeren, så fremsto eiendommen og hagen grønn og frodig npr vi ankom. Og best av alt, nesten totalt ugressfri!

Jeg må inrømme vi kjøpte en del blomstrende planter for å friske opp enkelte steder, men stort sett var det faktisk veldig mange gamle busker og stauder som strålte i sin beste fargeprakt også.


Været var stort sett fantastisk hele uken. Det vil si, med unntak av natten til selve selskapet! Da  kom endelig regnet - med lyn og torden så det ristet i fjellgrunnen! Vi så for oss et scenario hvor vi måtte dekke på et langbord i utestuen, men det…

Skogen i September...

Bilde
Jeg må inrømme jeg ikke har egnet mye tid i Woodland hagen denne sommeren. Det er jo helt de øvrige årstidene jeg tilbringer der inne. Ikke så rart at ugress sakte begynner å bre om seg der inne... Når jeg skulle inn for å sjekke skadene mitt nye, ukjente "skadedyr" hadde forvoldt, så var det en litt blandet fornøyelse. Det mest positive var at ugress fortsatt holder seg unna de fleste steder!
Sommertørken har derimot gått hardt ut over mange planter. Mange så helt døde ut, men jeg har, av tidligere erfaringer, opplevd at veldig mye kommer tilbake igjen til våren, så jeg blir ikke særlig deppa av det. Merkelig nok var de åpne områdene i skogen nesten urørte av min(e) sultne inntrengere, mens de veiene jeg har belagt med avispapir og et tykt lag bark så ut som tesiler- altså tett i tett med hull, samt områder hvor store groper var gravd i bakken. Dette bekymrer meg jo ikke så mye siden jeg bare kan fylle disse med nytt lag aviser og bark, så blir de som nye igjen.

Bildet ned…