torsdag 15. august 2013

Hjem til vår spanske hage!

Så var tiden kommet. Vi reiser ned til vår spanske hage igjen. Nå er det 10 måneder siden sist, så denne gangen er jeg veldig spent på hvordan plantene våre har klart seg!
Jeg har avtalt med en gartner at han skal komme innom på Mandag og hjelpe meg med opprydding og beskjæring, så jeg fortviler ikke selv om ugresset skal ha vokst seg høyt.... for som jeg har nevnt til det kjedsommelige er store deler av eiendommen vår fliselagt. Plantene befinner seg i utkantene, langs fjellvegg, murer og i skråningen foran og bak huset.
Dette gjør at hagen aldri føles overgrodd, men er meget lettstelt, så vanligvis gir jeg flisene en omgang med kost og hageslangen, vanner potter og urner, som er så overfylte at ugress aldri har hatt en sjanse. Skråningen og bedet har det derimot vært litt verre med, så der har vi for det meste plantet frukttrær, lagt presenninger og fylt et tykt lag med hvit grus oppå dette. Det har gjort at vi også her har minimalt med ugress de siste årene.


Men planter har jo som oftest en tendens til å vokse seg store og omfangsrike om de da ikke dør fra en, så det er vel mest beskjæring og fjerning av døde grener og løv jeg regner med å bruke mest tid på.


Som vanlig reiser jeg ikke tomhendt nedover. Som oftest har vi kofferten full av stearinlys, duker, norsk sengetøy og mye annet. Denne gangen er det faktisk ulike typer løk jeg har mye av! Amaryllisløkene fra forrige Jul har stått til oppbevaring i kjelleren for nå å ende opp i Spanskehagen.
Videre har jeg mengder av løk til hvite gladioler, Crinum Powelii Alba og Galtonia Candicans. De planlegger jeg å plante i skråningen foran huset. Det skal bli spennende å se om de klarer å etablere seg i vår varme, tørre hage!Alle bildene er tatt fra vårt siste besøk i Oktober 2012.
Dere som har fulgt med på bloggen i det siste vet kanskje at vi skal feire en stor begivenhet i Spania denne gangen. Vi skal nemlig feire bryllup sammen med 24 innbudte gjester fra Norge, så denne gangen blir det nok mest forberedelser, guiding og selskapeligheter som kommer til å stå i fokus, men likevel; Jeg gleder meg til uker i vår Spanske hage!
Av ovennevnte grunner kommer jeg nok ikke  til å oppdatere bloggen så mye i de kommende ukene, men håper å ta en del bilder under mitt opphold og noen av dem vil jeg nok presentere her på bloggen også :-)Ha det riktig bra så lenge! 
onsdag 14. august 2013

August i drivhushagen


Her kommer et lite blogginlegg om augustblomstringen i drivhushagen min. For å være ærlig har jeg ikke vært så veldig fornøyd med denne delen av eiendommen i år. Den er jo relativt nyetablert og egentlig veldig frodig med hensyn til blomstring, men samtidig klarer jeg ikke helt å overse alt som gjenstår der inne.
Likevel drister jeg meg altså til å ta dere med inn på en liten titt i dag.


Opprinnelig hadde jeg planlagt denne delen av eiendommen skulle være fylt av middelhavsinspirerte planter. Jeg har riktignok en god del av disse også, men likevel er det ikke tvil om at den nå passer navnet "rosehagen" bedre. Jeg har nemlig plantet over 40 sorter roser her inne. De fleste er bunndekkere, men også buskroser og klatreroser.
Nedenfor: Bunndekkerrosene "The Fairy" dominerer store deler av hagen. De fleste plantet jeg i fjor sommer og til min store glede taklet de den tøffe vårvinteren i år med glans!


Nedenfor:
Sandefjordrosen er  en annen sort jeg har veldig mange av. Disse var også blant de første rosesortene jeg plantet i hagen min og har taklet de tøffe vintrene som ser ut til å ha blitt normen i det siste. Alltid fint å finne planter som er tøffe, sunne og sterke!


Rosene: "Romanze" er ny av året og er vel helt på grensen i vår sone siden disse trives best til sone H3, men noen ganger har jeg blitt overrasket over at herdighetssoner ikke alltid helt stemmer med egne erfaringer, så jeg våger å teste dem ut!


Nedenfor:
Jeg liker planter med sølvfarget bladverk sammen med mine roser. På bildet er det en "Sølvevigblomst"; Anaphalis Triplinervis som vokser foran en  trepeon jeg plantet for et par år siden. Bladverket er egentlig mye mer sølvfarget på Anaphalisen, men det regnet litt når jeg tok bildet ;-)Bildet til høyre:
Stort sett er det rosa, blå og sølvfargete paletter en finner i drivhushagen min, men noen ganger sniker der likevel annet inn, som disse kremgule rosene. Desverre har jeg ikke navn på dem, men de dufter himmelsk og fargen er såpass dus at den likevel passer godt inn med alt det andre, så den skal få stå i bedet så lenge den har lyst.
Nedenfor:
I fjor plantet jeg ut noen ettårige peonvalmuer i cerisefarge. De har i år spredt seg over store deler av hagen. Jeg synes de skaper så mye liv og varme der de står og lyser, så jeg lar dem gjerne få dukke opp der de føler for det. Jeg regner med de sikkert blir å finne i enda større deler av hagen til neste år... :-)

- og betongprosjektene jeg hadde planlagt i hagen i år? De har jeg like godt utsatt til neste sesong. Så får heller druerankene mine klare seg uten klatresøyler i enda en sesong. Ikke rart kvinnebysten virker litt oppgitt!?

Hvordan har det gått med dine planlagte hageprosjekter i år? Fikk du fullført dem?Ha en fortsatt riktig fin sensommerdag! 

mandag 12. august 2013

Når drivhuset tømmes...

..er det høst i luften?
Nei, så galt er det heldigvis ikke ennå, men vi tømte faktisk drivhuset for planter denne helgen. Ikke fordi høsten har kommet, men det er bare til å innse at vi ikke kommer til å besøke vår svenske hage like regelmessig som tidligere i sommer. Siden vi ikke har noen til å vanne på eiendommen vil plantene våre ha større sjanse for å klare seg om de står plassert slik at regnet av og til kan skaffe dem vann og DET får de jo ikke mulighet til under et tak av glass!  ;-)


Selv om alle potter og kar ble flyttet utendørs denne helgen, så betyr ikke det at huset er helt tomt. I bedet vi laget i husets ene hjørne blomstrer liljene for fullt nå.

Sorten heter "Black Beauty" og selv om den riktignok ikke er særlig svart, så er den virkelig en skjønnhet. Utrolig nok er det bare to løk som produserer all den overdådige blomstringen du ser på bildet!

Nedenfor:
Selv om selve huset nå er tømt for det meste av planter, så føles det likevel frodig ut ennå. Fordelen med et hus av glass er jo nemlig at utsikten blir en del av interiøret og på trappen foran huset blomstrer det ekstra frodig for tiden.


Potter og kar trives og er kanskje enda mer frodige enn tidligere på sommeren- og nå begynner dessuten rosene å blomstre for fullt. De har ellers hatt en sen start på trappen i sommer.

Nedenfor:
Mine engelske gargoyles føler seg nesten helt bortglemt der de står blant krukker og bladverk denne sommeren. Neste år vil jeg nok plassere dem på lave sokler så de ikke forsvinner helt i mylderet av planter og farger!

Rundt drivhuset ellers har jeg plantet en god del liljer med samme farge som sine slektninger innenfor glassveggen. Jeg føler det får skillet mellom "inne" og "ute" til å smelte mer sammen, så mitt drivhus virker blomsterrikt selv nesten uten planter.

Inne i huset har jeg plassert krukker og diverse annen pynt i samme materialer som dem en finner på trappen og drivhushagen bak drivhuset. Også dette i et forsøk på å  viske ut grensene mellom inne- og ute.I sommer byttet jeg forresten ut taklampen med den på bildet. Ikke akkurat den mest typiske belysningen en finner i et drivhus, men jeg må jo bare inrømme at det ikke er mulig å dyrke frem altfor mange planter på et sted hvor jeg ikke bor til daglig. Da må jeg først installere selvvanningssystemer og automatisk belysning. Det har jeg ikke gjort, så derfor har dette rommet etter hvert blitt til utestue mer enn arbeidsrom for en planteelsker...

Jeg trøster meg med at jeg jo kan nyte plantene - selv i et nesten tomt drivhus....?Ha en fortsatt riktig fin kveld! 


torsdag 8. august 2013

Drivhushagens blomster. Del 1.

I fjor var det stort sett liljer jeg konsentrerte meg om i drivhushagen. Den gang bestilte jeg og plantet ut mange ulike typer. I år er det nok roser jeg har kjøpt mest av, men innimellom disse spirer og gror det mye annet. Noe husker jeg å ha plantet. Annet igjen får jeg heller karakterisere som en "hyggelig overraskelse" når de plutselig begynner å vise sin prakt. 


Jeg bestilte fra mange ulike leverandører, men holdt meg noenlunde til samme fargeskalaer- altså for det meste lilljer i rosa, hvite og burgunder toner. Men jeg vet ikke hva det kommer av. Det er slett ikke alltid en får de liljene en forventer...
Jeg har heldigvis bed i ulike deler av hagen, så når en plante som egentlig skulle ha rosa blomster plutselig fremstår som signalgule, eller oransje, ja, så forsøker jeg noen ganger å flytte dem over i et bed hvor de passer bedre inn. Andre ganger beholder jeg dem der de er, for helt utilsiktet kan de faktisk vise seg å være en berikelse i et ellers monotont bed..!
Om du lurer på hvilke liljer jeg avbilder her?
De øverst er jeg faktisk ikke sikker på, men mener de ble innkjøpt som Lilium "Purple Prince". Den hvite er visstnok en "Annamaries Dream". De nedenfor er jeg derimot ganske sikker på heter "Burgundy Splash".


Til venstre:
Hvite liljer får jeg i grunnen aldri nok av. Her er det Lilium Inuvik jeg har plantet ved drivhuset.
De dukker trofast opp blant ugress og ruinrester, på solfylte steder og i halvskyggeplasser i skogen. Til våren kommer jeg nok til å bestille enda flere av disse, for  hva er vel mer gledelig enn planter som trives?


Jeg har også plantet mange ulike typer klematis, både i drivhushagen, i drivhuset og på eiendommen forøvrig. Desverre får jeg de fleste ikke helt til hos meg. Noen kommer riktignok tilbake år etter år, men de fleste blomstrer såvidt første sesongen før de takker for seg. Derfor er jeg alltid like glad når jeg finner noen som faktisk klarer å etablere seg. Min eiendom er jo nemlig ekstremt tørr med sandjord, lite regn og total mangel på regelmessig vanning siden jeg jo ikke bor fast i min Svenske hage.

Jeg har faktisk sluttet å merke meg navnene på de sortene jeg planter, simpelthen fordi jeg regner dem som sommerblomster jeg KANSKJE får se igjen til neste sesong...
Derfor vet jeg ikke navnet på eksemplaret til høyre, men vakker er den - og den ser faktisk ut til å trives..!

Til venstre:
Noen ganger får jeg meg noen gledelige overraskelser, som når jeg plutselig fant denne i blomst. Den plantet jeg for noen år siden, men fant den aldri igjen. Jeg trodde derfor den var død da den plutselig sto i full blomst ved mitt siste besøk i feriehagen.
Navnelappen hadde jeg kastet for lenge siden. Bladverket er helt lyst, nesten gult. Blomstene er dypt lilla, med litt rosalilla mot midtpartiet. Er det noen av dere som vet hva den heter?
Ha en fortsatt riktig fin dag! 


onsdag 7. august 2013

Drivhushagen i August


I sommer hadde jeg egentlig intensjoner om å gjøre mye i drivhushagen. Jeg skulle bygge opp noen høye sementsøyler vindrueranken min skulle vokse opp etter. Videre kjøpte jeg en mengde klatreroser som skulle dekke en mur jeg begynte å bygge på høsten 2012. Jeg ønsket også å legge brosteinbelegning og bygge opp rosebedene med sementkanter og bedre jord.
Ingenting av dette ble det noe av denne sommeren heller. 
Jeg tar det ikke så tungt for når ferien begynte bestemte samboeren og jeg oss for at vi egentlig trengte hvile og hyggelig selskap med venner mer enn alt dette. Jeg har derfor latt drivhushagen klare seg selv denne sommeren. Jeg sier til meg selv at vår svenske hage tross alt er et feriested og derfor er det jo ikke så viktig om hagen ikke er ferdig utviklet!? 


Bildet til venstre:
Min beskyttende engel står ennå plassert på en gammel natursteinsmur som en gang utgjorde grunnmuren til en bolig. Den er forlengst borte, men området inneholder i dag min drivhushage. 
Foran engelen står noen riktig store eksemplarer med viltvoksende bregner. De kommer nok til å flyttes etter hvert, men foreløpig liker jeg å ha dem slik. Engelen begynner dessuten å få litt naturlig patina. Ikke verst etter nesten tre år utendørs. ;-)


Til våren trodde jeg de fleste rosene i hagen skulle omkomme på grunn av de ekstreme temperatursvingningene perioden var preget av. Sommertemperaturer om dagen kombinert med bitende nattefrost er jo ikke det slike planter takler best. Heldigvis gikk det langt bedre enn fryktet. Likevel kjøpte jeg inn en del nye sorter roser til drivhushagen denne sommeren.
Blant annet:
 • Purple Rain.
 • Pauls Himalayan Musk
 • Rosenholm
 • Romanze
 • Escapade
 • Frühlingsmorgen
 • Rosarium Uetersen
 • Pernille Poulsen
 • Mainzer Fastnacht
 • White Queen Elizabeth
 • Jalitha
 • Bonica82
 • Mme Alfred Carriére
 • Zephirine Drouhin
 • Louise Odier

  Nå gleder jeg meg til kommende sommmer. Det skal bli spennende å se hvor mange som kommer til å overleve følgende vinter - og forhåpentlig vil vokse i størrelse og frodighet!
Ha en fortsatt riktig fin dag!

tirsdag 6. august 2013

Planer til våren: Steinbedet

Noe jeg har veldig lite av i hagen vår er stein. Om jeg graver dype, store hull skal jeg likevel være glad om jeg finner så mye som en småstein. Det virker som at de som befinner seg på eiendommen en gang må ha blitt fraktet hit og brukt til grunnmurer.
Og det var nettopp restene etter en slik grunnmur som fikk meg til å planlegge et steinbed på en eiendom uten stein!

Foreløpig må en nok bruke god fantasi og mye godvilje for se noe som i det hele tatt minner om steinbed, men jeg tror jeg har en del - både fantasi og godvilje... ;-)

Ruinhaugen min- som etter hvert forhåpentlig skal komme til å ligne noe annet- ser både tørr og utemmet ut ennå. Jeg har likevel begynt å plante en del planter jeg forbinder med steinbed der, som
Arabis "Pinkie", Sempervivum Tectorum, Cerastium Tomentosum, Geranium Macrorrhizum og Lysimachia Nummularia Aurea.

Denne ruinhaugen var, frem til nylig, en uregjerlig haug med ugress. I vår ble den dekket med aviser og deretter et lag med bark og gressavklipp. Det har holdt ugresset unna denne sesongen.


På enden som vender mot elven hadde jeg plantet en rhododendron busk for noen år siden. I år plantet jeg noen Iris Pseudacorus sammen med en avlegger av en Astilboides Tabularis (Tallerkenbladplante) jeg delte opp i sommer. (bak statuen på bildet.)
Foran statuen plantet jeg en Helleborus  Atrorubens og hvitblomstrende Crinum Powellii Alba.


Til våren planlegger jeg å plante mange flere planter, men ennå vet jeg ikke helt hvilke. Jeg har prøvd lewisia, ulike typer saxifraga uten særlig hell, De har tydelig ikke klart vinteren, eller er det ekstremtørke?

I fjor kjøpte jeg løk av tritelia "Queen Fabiola" i den tro de ikke var vinterherdige. Likevel klarte jeg å glemme dem utendørs i en plastpotte. Stor var derfor overraskelsen når jeg oppdaget de alle hadde taklet vinteren fint! Nå har jeg bestilt mange flere varianter av denne høstblomstrende løkplanten. De planleger jeg å plante i nettopp steinbedet.
Sortene jeg har bestilt er:

Triteleia "Queen Fabiola"
Triteleia "4U"
Triteleia "Starlight"
Triteleia "Silver Queen"

Det skal bli spennende å se om noen av disse er vinterherdige hos meg....

Ha en fortsatt riktig fin dag!
fredag 2. august 2013

En utflukt til Karlstad..

Som den oppmerksomme bloggleser kanskje har fått med seg befinner vår svenske hage seg i Värmlands len. Den nærmeste store byen er Sunne. Den skal jeg skrive om i et annet blogginlegg, men nå tenkte jeg å konsentrere meg om lenshovedstaden, Karlstad. Den ligger en halv times kjøring fra vårt hage og når vi skal gjøre store innkjøp er det som oftest hit vi drar på grunn av det gode utvalget og store shoppingsentre med det meste en trenger til hus og hage. 
 

Karlstad er en vakker kanalby som ligger ved Klarälvens delta, altså den elven vårt egen hage befinner seg ved. Elven deler seg opp i mange bi- elver som i dag fungerer som kanaler gjennom byen før de renner ut i Vänaren, som er Sveriges største innsjø.
Det er vel hva en kan kalle en middels stor by med omtrent 87 000 inbyggere om omegnen inkluderes. likevel har den både egen opera, Wermland Opera, et av nordens største konferansesenter, internasjonal flyplass og mye mer.

Om du planlegger et besøk til Karlstad på sommertid vil jeg anbefale deg å ta deg rundt i byen ved å benytte taxibåter, heller enn vanlig kollektivtrafikk. Taxibåtene koster omtrent 20.- svenske kroner og er en enkel og veldig hyggelig måte å ta seg frem i byen på.


Nedenfor: 
Bygget på bildet heter CCC og er ett av nordens største konferensesentre med sine 24 000 kvadratmetre og sitteplasser til 4.500 personer. I dette området finner du også "Löfbergs brygga" med noen riktig gode uterestauranter. 


Bildet til høyre: 
Restauranten "Båten" er også et populært utested på varme sommerkvelder.

Der går også sightseeingbåter med servering på Vänaren, men disse kan det være lurt å booke plass i på forhånd. MS Vestvåg tar deg med på 3,5 times rundtur i Vänaren, innsjøen som er så stor at du ikke kan se til land på andre siden. Der blir servert rikelig med reker på turen.
Stella Polaris: Også 3,5 timers tur på Vänaren. Du velger om du vil spise reker eller thai buffet på turen. 
Värmlandskryssning på Vänern

blir du servert kulinariske småretter fra Värmland. For priser og mer om disse turene kan du gå inn på denne linken.


Om du ikke har bil, men likevel ønsker å oppsøke Karlstad går der daglig busser og tog direkte fra Oslo til priser helt ned til 170.- svenske kroner pr vei. 
Link til Swebus Overnatting på hotell i Karlstad er også ganske rimelig sammenlignet med norske priser.

Ha en fortsatt fin dag!