tirsdag 25. juni 2013

En tur i drivhushagen


I dag tenkte jeg å vise dere noen bilder fra drivhushagen slik den så ut denne helgen. Det er ikke så mye blomstring der for tiden, men de fleste plantene er proppfulle av knopper, så jeg regnere med en frodig ferie i år.

Til våren trodde jeg jo at de fleste rosene ikke hadde taklet den strenge vårvinteren. Der tok jeg feil. Faktisk hadde veldig mange klart seg mer eller mindre fint. De har bare våknet senere i år.

I min iver etter å fikse på det som var skadet i hagen bestilte jeg inn en mengde nye roser.
Resultatet ble at jeg plutselig hadde mer roser enn drivhushagen kunne romme. Løsningen?
Jeg har bestemt meg for utvide den!

Det er forresten veldig gledelig å se hvor mye som kommer tilbake i år. Store mengder liljer titter opp over store deler av hagen. Selv dem som plutselig visnet og døde før blomstring i fjor.
Her og der har bregner og lupiner blandet seg med mine nyplantede roser og andre prydvekster. Jeg gjør ingenting for å fjerne disse, for det binder denne delen av hagen sammen med resten av eiendommen.
Stålsylinderen i forgrunnen av bildet er en "sneglefelle jeg skal grave ned i bedet. Disse har jeg plassert over hele hagen. Jeg fyller dem med øl og får dermed et lite intrykk av hvor mange snegler jeg har i hagen. Det er heldigvis ikke mange! Iberiaskogssneglene har jeg ikke sett en eneste av i år, men jeg har en liten mengde av dem med hus på ryggen ;-)


Nedenfor: Salix Lanata har vært et velkomment nytt innslag i hagen i år. De danner krypende busker med sølvfargete blader og passer perfekt blant mine bunndekkerroser.


Bildet til høyre:
Rosemandeltreet overlevde vinteren med glans og hadde blomstret frodig med rosa blomster. Men jeg var desverre ikke i Sverige i den perioden.
Busken til venstre for treet er en rockii trepeon. Den har vokst noe voldsomt i år, men kom bare med en eneste hvit blomst i motsetning til fjorårets flor.
Jeg vurderer å stamme trepeonen opp så den etter hvert vil se ut som et lite tre, for nå skaper den et litt rotete intrykk.
Håpet er at rosemandeltreet kun skal være omgitt av bunndekkende roser og andre krypende vekster.

Jeg skulle jo gjerne sett mye mer blomstring nå - også i denne delen av hagen, så har du et forslag til stauder som har høysesong på denne tiden? - Helst i rosa, cerise, blått eller hvitt?Desverre er også dagens bilder tatt med mobiltelefonen, så jeg beklager kvaliteten.


En Midtsommers skogstur


Her kommer en liten oppdatering om hvordan det så ut i skogen midtsommersdagen. Jeg liker å gå slike turer både tidlig og sent. Da ser jeg ofte woodland hagen med litt andre øyne. jeg prøver å forestille meg hvordan jeg bør endre på beplantinger, fylle ut med en bladform, farge og/eller form. Når solen skinner og hagen ligger badet i lys er det blomstringen som får mest fokus og da inbiller jeg meg at det er vanskeligere å se helheten i et bed.

Jeg må inrømme at det uansett kan være litt vanskelig å få et klart intrykk av hva jeg bør gjøre. Til det får jeg for lite tid i hagen. De siste fem ukene har jeg bare fått oppsøkt eiendommen 2 ganger og da bare i et par dager totalt. Ugresset i skogen venter derimot ikke på å trenge seg frem mellom kultiverte planter, skogsstier, busker og trær.

Desverre glemte jeg å lade mitt fotoapparat før jeg dro til Sverige denne gangen- og laderen hadde jeg lagt igjen hjemme, så derfor er alle bildene fra disse dagene tatt med mobilkameraet mitt.

Nedenfor:
Ennå har jeg ikke rukket å dekke alle skogsveiene med bark, men kanskje i løpet av sommeren...?


Jeg har kanskje veldig mange små figurer i hagen etter hvert, men så lenge mine planter fortsatt stort sett er små og relativt nyplantede føler jeg behov for å ha blikkfang av en eller annen type.
Etter hvert som mine bed vokser seg mer til kommer disse figurene nok til å forsvinne inn i "helheten" og vil ikke være fullt så enkle å få øye på.

I morgen venter jeg på å motta en forsendelse med følgende sorter Hosta jeg planlegger å plante ut i skogen:
 • Hosta "Fire and ice"
 • Hosta "August Moon"
 • H. "Christmas Candy"
 • H. "Border Street"
 • H. "Karin"
H. Sugar and Spice"
tre stykker av hver plante. Tidligere i sommer har jeg også kjøpt følgende planter, som også ble plassert i skogen:


 • Hosta "Undulata"
 • H. "Canadian Blue"
 • H. "Red October"
 • H. "Little Red Rooster"
 • H. "Color Festival"
Jeg gleder meg til å se hvordan disse sortene vil trives i skogen! 

Mer bilder i et senere innlegg.
Ha en fortsatt fin kveld! søndag 23. juni 2013

Tilstandsrapport fra Sommerhagen...

Er det ikke utrolig å tenke på at vi allerede ferier midtsommer denne helgen? Jeg tror ikke helt det har gått opp for meg at våren er helt over en gang. Joda, vi har hatt rikelig med sol og varme de siste månedene. Men veldig mange av plantene som pleier å stå i fullt flor i Mai måned har faktisk ennå ikke helt kommet skikkelig i gang. Andre ting er helt i rute. 

Nå er det ikke uvanlig at jeg klager over mangelfull blomstring på denne tiden av sommeren, så jeg skal ikke gjenta meg i år, men heller vise dere noen bilder av midtsommer- blomstringen denne helgen. 

Til høyre er det gressløk som står i full blomst. De er jo faktisk riktig så vakre i klynger rundt om i bed hvor en ønsker lilla blomster. Når de er feridgblomstret kan du jo bare kutte dem ned og håpe på ny blomstring om noen uker!? 

Nedenfor: Sommerblomster er et uunværlig innslag i potter og kar på vår svenske eiendom. De skaper "instant" farge i en ellers grønn hage. 


Bare grønt er det likevel langtfra denne sommeren. 
Veldig mange av bedene er nemlig i full gang nå. Valmuser, akeleier, iris, roser og mye mer skaper rikelig med spenning og farge. Jeg er ikke sikker på hva de blå blomstene foran på bildet heter. 
Jeg vil være takknemlig om du har noen tips!
Ellers er de oransje blomstene fra Papaver Orientale. De blå og hvite blomstene i bakgrunnen er fra Aquilegia Flabellata Nana.

Nedenfor:
Flere akeleier. Denne gang er det Aquilegia "Pink Barlow" som fortsatt holder koken. Nedenfor:
Noen ganger kan et insekt nesten være like vakker som en blomst!? Denne lille krabaten har jeg aldri sett før, men ser ham gjerne igjen! 


Ha en fortsatt riktig fin kveld! 


søndag 16. juni 2013

Turist i egen by: Tjuvholmen!


Det er ikke ofte jeg tar meg tid til å være turist i egen by, men denne sommeren har jeg bestemt meg for å være litt flinkere til nettopp det. Så i dag dro vi ned til Tjuvholmen for å se den nye bydelen som har oppstått like ved Aker Brygge. La meg si det først som sist. Tjuvholmen er en arkitektonisk perle med egen strand, brygger, kanaler og vakre broer som binder det hele sammen.

Beplantingen her er mange steder et oppkomme til god inspirasjon!

Bruken av sommer- blomster, stauder prydgress, trær og stein er skikkelig vakkert!
Fargevalget i de fleste krukker og bed går stort sett i lillatoner, iblandet blått og mintgrønt. Vakkert!


Nedenfor:
Jeg mener denne planten er Lysimachia Nummularia Aurea i store mengder? I så fall vil den snart blomstre i store mengder gult, men det mintfargete bladverket er jo heller ikke å forakte...!?


Store, firkantede krukker i grå fiberbetong henter igjen temaet fra bedene rundt omkring. Det samme gjør bruken av lillablå hortensia og eføy.


Integrerte sittebenker i tre er et gjennomført element som myker opp gatenes gjentatte bruk av granitt, stål og semenent. Prydgresset Festuca Glauca er, med stort hell brukt gjentatte steder og krukker og bed et litt mer uformelt preg samtidig som de passer utmerket inn i fargevalget forøvrig.


VANN er ellers et gjennomgående element i hele denne bydelen. Ikke så rart kanskje siden den er omgitt av fjord, broer og kanaler. Gjennom hele Tjuvholmen renner en kontinuerlig "bekk" i gatene med små springvann som tilsynelatende spruter opp av gaten enkelte steder.

Om en følger bekken vil du til slutt se at den renner ut i kanalen som skiller Tjuvholmen fra Aker Brygge.

Nedenfor:
Oppfinnsomme vannelementer er fint fordelt. Noen blir stående som fine blikkfang på åpne plasser. Andre danner kunstferdige fossefall som styrter ut i Oslofjorden.

Om du har planer å besøke Oslo, så anbefaler jeg deg å avlegge Tjuvholmen et besøk. Er det sol og varmt i været har du rikelig med mulighet å finne deg en behagelig gressplen, eller flytebrygge å sole deg på. Eller du kan vandre rundt, spise på en god restaurant eller ta deg en forfriskning på en av de mange elegante barene. Men vær observant på at Tjuvholmens spise- og drikkesteder er i øvre prissjikt! Og skulle du ønske å kjøpe deg en leilighet, så ligger prisene på mellom 10 og 50 millioner kroner!


Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

fredag 14. juni 2013

Den grønne tid 2.


Som jeg viste i mitt forrige blogginlegg er min hage fortsatt stort sett grønn på denne tiden av sommeren. Men det betyr ikke  at absolutt ingenting blomstrer, så derfor tenkte jeg å vise dere litt av de plantene som fylte hagen med litt farge helgen som var. Jeg vet mange hageglade ikke er så begeistret for gult. Jeg må ærlig inrømme at jeg faktisk kan ha sans for gammeldagse narcisser i full blomst. Spesielt om de vokser i ellers grønne omgivelser, som deler av skogen min.

Nedenfor:
Jeg er veldig glad i bunndekkende planter og skulle gjerne hatt mange flere som trives på en skogsbunn. Denne vinteren gikk desverre hardt ut over mange av mine bunndekkere, spesielt mine brunnera sorter. Jeg gir imidlertid ikke opp og setter pris på dem som fortsatt lever- og kommer nok til å prøve meg et par ganger til på dem som ikke klarte det i år.


Sommeren 2010 kjøpte jeg et eksemplar av Fritillaria Camchatcensis. Jeg trodde den ikke overlevde når jeg ikke så den igjen våren etter, men i år gjenfant jeg den plutselig. Ikke nok med det, men mange små "barn" omga den. Kanskje de vil danne en fin klynge med blomster om et par år?

Nedenfor:
Noen ganger kjøper jeg frø av planter jeg tror vil takle et liv i skogen. Jeg har ikke plass hjemme til å så dem i potter og dyrke dem frem, så i stedet drysser jeg frøene ut over ulike steder i skogen. Jeg er ganske sikkert på at en god del av akeleiene som nå er i ferd med å blomstre for første gang faktisk har grodd frem fra slike frø..
Problemet er at jeg ikke  registrerer type, lokasjon, farge eller noe annet når jeg sår slike frø. Jeg lar det heller bli en overraskelse om plantene kanskje plutselig dukker opp.


Denne akeleien har jeg derimot mange steder rundt om på eiendommen. Den er en Aquilegia Vulgaris "Blue Barlow". Jeg har en forkjærlighet for nettopp akeleier. De sår seg kledelig rundt om på steder jeg ikke nødvendigvis hadde planlagt dem. De danner tette, fine planter og kommer i de fleste former og farger. Dessuten føler jeg plantene fint passer inn mellom den naturlige floraen i en Woodland hage.

Dagens siste bilde er også vårens store overraskelse.

Jeg kjøpte et par eksemplarer av Koreansk Dvergsyrin på høstsalget i fjor. De ble plantet ved elvebredden i skogen. I vinter skulle jeg hugge ned noen trær for å bringe mer lys inn i woodland hagen. Selvfølgelig falt ett av disse trærne rett ned på min lille syrin og brakk det i to!
Skuffet og frustrert stakk jeg stilken tilbake i bakken- overbevist om at planten nå var borte for alltid. -Men kanskje ville det spire noen nye skudd opp fra roten- som desverre ikke ville være samme plante siden min Syringa Meyeri Palibin var podet. Den avbrukne kvisten skulle vise meg hvor planten befant seg.
Det kom ikke spirer opp av roten MEN stilken jeg hadde stukket i jorden er nå så grønn og fin at en skulle tro det aldri hadde vært brukket! :-D
Noen ganger har man hellet med seg.
Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Blomstene som aldri kom...

Jeg bestiller ganske mye planter og redskaper via nettet. Da får jeg tilgang til et helt annet utvalg enn hva som er vanlig på hagesentrene der jeg bor. Ofte er det en mye rimeligere affære også.
Som oftest går det veldig fint å handle online- men desverre ikke alltid.

Min erfaring er da at det er mye vanskeligere å få gjort noe med bestillinger som aldri kommer. Det kan jo være frustrerende når en, som jeg, ønsker å anlegge en hage, planlegger og bestiller, for så å oppleve at plantene aldri dukker opp. Pengene er borte og selgeren er som sunket i jorden.

Da gjelder det å tenke nytt. Slik har det vært for meg denne sommeren. Jeg bestilte en mengde planter av en engelsk nettbutikk som jeg handlet av før. De gangene ankom de fleste varene med løfte om at resten skulle sendes ved en senere anledning. Det skjedde ikke.
I år bestilte jeg likevel av dem igjen. Denne gangen var det beplantingen av elvebredden som sto i fokus og jeg gledet meg til å fylle et 25 meter langt bed, samt andre deler av eiendommen med grupper av
Iris "White Giant",
Martagonliljer,
Liatris Floristan Alba,
Liatris Spicata,
Caladium Candidum,
Eremurus Stenophyllus,
Fritillaria Corrina,
Lilium Cote d'Azure,
Iris Eye of the Tiger,
Galtonia Viridiflora,
Cyclamen Hederifolium,
Anemone de Caen Hollandia, St Brigid Admiral, og
 Anemone de Caen Mix,
Tritelia Corrina,
Anemone Vestal og mye mer.

Når plantene ikke ankom til våren sendte jeg en mail og etterlyste dem. Ingen svar.
En ny mail ble sendt en måneds tid senere. Fortsatt ingen svar.
En tredje mail ble sendt for noen uker siden. Fortsatt ingen svar. Jeg tenkte kanskje firmaet var gått konkurs eller at eieren var blitt syk, så jeg ville ikke mase for mye heller.
Men når jeg nå ser at de nå legger ut vår-katalogen og tar opp bestilling for neste år, så bestemte jeg meg for å lage et blogginnlegg. Ikke så mye for min egen skyld. Jeg kommer aldri til å handle mer hos dem likevel, men kanskje du har vært fristet og ønsker å bestille noe av dem? Da ber jeg deg tenke deg om to ganger.Jeg vil i ihvertfall være mer forsiktig i fremtiden om et intetnettfirma ber meg å betale planter på forskudd... Når de befinner seg i utlandet er det jo ikke så lett å kunne klage!?

For fremtidige bestillinger vil jeg i alle fall gjøre følgende:

 • Sjekk på nettet om firmaet har godt eller dårlig rykte. 
 • Unngå forhåndsbetaling av planter - om mulig.


Hva ville du gjort?

Bildet øverst viser området jeg skulle beplante- etter å ha klargjort det selvfølgelig. Bryggen er tegnet inn for å illustrere et prosjekt jeg håper å få gjort denne sommeren. ;-)

torsdag 13. juni 2013

Skogsblomstring våren 2013.Alle bildene i dagens innlegg viser blomstring i hagen for nøyaktig en måned siden. 

Jeg vet jeg fokuserer mye på Woodland hagedelen av eiendommen i mine blogginlegg. Det skyldes nok uten tvil at det er der jeg legger ned mest tid og arbeid. Derfor er det også ekstra hyggelig hver gang jeg ser planter som har taklet de harde vintrene vi har hatt helt siden jeg anla hagen min. Eiendommen befinner seg jo egentlig i sone H3/H4, men med gjentatte vintre hvor sprengkulde, barfrost og stormer har vært normen mer enn unntaket, så har jo plantene mine måttet takle langt mer enn hva de normalt burde. 

Jeg ble derfor ekstra glad i Mai når jeg oppdaget et lite Prunus Nipponica "Brilliant" som sto og blomstret for seg selv inne i skogen. Det hadde blitt plantet sent på høsten og hadde derfor ikke de beste forutsetningene for å takle en unormalt hard vinter!

Likeså var det å hilse mine Canadiske blodurt (Sanguinaria Canadensis Multiplex) velkommen tilbake. Disse blomstrer jo bare en kort tid  om våren. 

Vanlige tulipaner har jeg ikke mange av, men den botaniske varianten derimot (Tulipa Bakeri)  får vokse og formere seg der de ønsker inne i skogen. Her en gul variant, men jeg har dem også i rosa og lilla.I motsetning til sine kultiverte slektninger er disse lettere å få tilbake år etter år. Og de forøker seg dessuten i antall der de trives. Både blomsten og planten er lavere og mindre enn vanlige tulipaner, men så trives og vokser, både i halv og helskygge. 

Nedenfor:
jeg plantet mengder av hvite narcisser, muscari, fritillaria og en god del annet i skogen i høst. Mye har faktisk kommet opp og blomstret frodig, mens andre ting bare fikk grønne stilker. Jeg synes ikke det er så rart, for til Juletider hadde vi det så mildt at veldig mange av plantene misforsto og trodde det hadde blitt vår alt. Jeg gir likevel ikke opp,men kommer nok til å plante vårløk til høsten igjen. Etter at jeg har gjerdet inn store deler av eiendommen er jeg forresten ikke like plaget med rådyr som før, så kanskje jeg tilmed drister meg til å plante både tulipaner og allium til høsten? Det er jo ikke til å komme unna at det meste av vårblomstringen stort sett skyldes løkvekster?

De fleste løytnantshjertene mine begynte altså å blomstre for en måned siden, men selv når jeg var borte i Sverige helgen som var, så sto mange fortsatt i full blomst. Det er vel ikke verst?

De hvite variantene er mye senere i år og kommer nok ikke i blomst før om en ukes tid. Nedenfor:
Jeg prøver jo ut en del ulike typer planter i skogen. Faktisk har jeg registrert 281 ulike sorter de siste to årene, men det faktiske antallet er nok langt høyere. En busk jeg håper vil trives og etablere seg i woodland hagen er denne vårgyvelen, en  Cystisus Scoparius "Boskoop Ruby".


Neste innlegg skal jeg konsentrere meg om planter som blomstrer nå. 

Ha en fortsatt fin dag!

onsdag 12. juni 2013

Den grønne tid


Jeg vet mange hagebloggere har blandete følelser til å bruke deler av en eiendom til plen. Selv kan jeg ikke tenke meg feriestedet vårt uten den.
Jeg opplever gressplenen som en ypperlig måte å sammenbinde hagens ulike deler. Den skaper lys, åpenhet og mengder av den friske, grønne fargen jeg setter sånn pris på ved denne årstiden.

Jeg har nemlig merket meg at det slett ikke er lett å lage mange blomsterbed i vår hage, for nærheten til- og overgangene mellom hage og natur skaper naturlig en sterk konkurransesituasjon mellom kultiverte- og natursådde planter om hver minste flekk åpen jord.
Jeg vet at mange løser dette med å beplante sine bed med mengder av planter. På den måten slipper ikke ugress til i samme mengder som der hvor det mye åpen jord og langt mellom plantene.


For oss er det enklere å beholde vår plen. Vi er nemlig så heldige å kunne benytte oss av et gartnerfirma som klipper plenen for oss, så i vår hage er det bedene jeg bruker mest tid på. Luking må til hver gang jeg er på hytten. Likevel merker jeg jo at jeg har en nærmest umulig oppgave foran meg når jeg prøver å holde dem ugressfrie. Spesielt gjelder dette i woodland hagen hvor åkersnelle stadig ønsker å overta skogsbunnen. Min måte å takle dette på er etter hvert å inngå våpenhvile. Jeg lar åkersnellen få vokse i store deler av skogen. Der jeg ønsker bed bruker jeg aviser belagt med bark mellom mine kultiverte planter. Andre steder ønsker jeg mosebed- og der har jeg ikke funnet andre løsninger enn å luke, luke og atter luke. Gift og kjemikalier skal ikke være et alternativ! 


I drivhushagen er det ikke fullt så mye grønske. Der håper jeg etter hvert å få lagt brostein på det meste av bakken. Bedene består stort sett av bunndekkende- og buskroser iblandet lavtvoksende stauder. Etter hvert kommer jeg nok til å benytte bark mellom plantene også der, men foreløpig nøyer jeg meg med å luke.
Jeg vet mange hager er på sitt fineste med hensyn til blomstring nå i Juni. Slik er det nok ikke i min hage. Den begynner ikke å blomstre for fullt før i Juli- August, så ved nye  plantekjøp kommer jeg nok til å konsentrere meg om planter som kommer tidlig i  blomst. Løkplanter som tulipaner og allium er jo desverre ikke et alternativ hos meg siden de da raskt blir festmåltid for rådyr.

De første somrene savnet jeg fargerik blomstring i Mai- Juni- og det gjør jeg egentlig ennå, men etter hvert har jeg lært meg til å sette mer pris på alt det grønne i hagen min også. En får være glad i - og fremheve de forutsetninger ens hage har.
- og det er jo ikke slik at absolutt ingenting blomstrer hos meg nå. så nå gleder jeg meg til å  begynne å dele opp de blomstrende staudene som er klare for dette- gruppere dem slik at de danner gjentatte tema enkelte steder i hagen. Rom ble jo ikke bygget på en dag - spesielt ikke om den hadde vært en feriehage ;-)Ha en fortsatt fin kveld! 

mandag 10. juni 2013

Junihelg i Woodland hagen.

Så har vi vært tilbake i vår svenske sommerhage denne helgen. Jeg var ganske spent på hvordan det skulle se ut der borte, for det var over tre uker siden sist gang. For det første ble jeg oppriktig glad over å se at det meste av hagen så veldig velstelt ut. Det var utrolig hvor grønt alt har blitt. Roser jeg trodde hadde gitt tapt i vinter var likevel i full vekst- og rhododendron som hadde mistet alle bladene sist jeg var der borte sto nå i full blomst.  Likevel opplever jeg ennå at det er veldig lite som faktisk blomstrer der borte ennå. Syrinene var riktignok like friske og fine som tidligere år, men nesten ingen av dem har blomster i år.


I skogen ser jeg desverre at vinteren har gått hardt ut over løkplantene mine. Staudene har derimot stort sett klart seg bra.

Til høyre:
Tiarella x. Hybrida "Pink Skyrocket" er i full blomst for tiden. Den står i en skyggefull del av woodland hagedelen, men blomstrer likevel frodig, så til neste vår skal jeg dele den opp så jeg får den flere steder, for den er et kjærkomment innslag farge i en ellers grønn skog.


Nedenfor:
Liljene ser ut til å ha taklet vinteren veldig godt. Det er riktignok en stund til jeg får se dem i full blomst, men de popper opp i rikt monn. På bildet er det hvite Martagon liljer som er i ferd med å titte opp av jorden.

Til tross for en tørr periode denne våren/ sommeren, så har mosen faktisk spredt seg og blitt enda grønnere på skogsbunnen i år. Jeg er jo glad i nettopp mose, så for meg er jo det en gledelig ting.


Rundt om i skogen har rhododendron plantene stort sett klart seg mye bedre enn ellers på eiendommen. Mange av dem sto i full blomst denne helgen- og en god del nyvekst var på gang.


Akeleiene har begynt å spre seg i skogen. Jeg har plantet og sådd en mengde typer og farger, men denne helgen var det stort sett de vanlige, blå som blomstret. Jeg har stor sans for akeleier. De trives like godt i en solfylt lokasjon som her, en skyggefull del av skogen.

Etter blomstringen er bladverket fint stort sett gjennom hele sommeren, så slike planter vil jeg jo gjerne ha enda flere av rundt omkring.

Nedenfor:
Siden skogen stort sett er grønn det meste av sommeren- altså ikke har så mye blomstring å by på, så har jeg bestemt meg for å fokusere enda mer på bladverk, former og sammensetninger i fremtiden.
Foreløpig har jeg ikke fokusert så mye på akkurat det. Hittil har jeg stort sett eksperimentert for å se hva som kan overleve og trives i en skog som ofte er skyggefull.
Bronseblad er en plante med fine og spesielle bladformer. Jeg ser virkelig frem til plantene begynner å bli så store at de kan deles, for ennå er det veldig mye åpen jordbunn i skogen- og ugresstet Åkersnelle sprer seg i turbofart.


Ha en fortsatt riktig fin dag!