fredag 31. mai 2013

Flere intrykk fra Isabella Plantation..

Tenkte jeg skulle vise litt flere bilder fra Isabella Plantation i Richmond park.

Det blir jo ofte slik når en opplever noe en virkelig liker at kamera løper varmt... ;-)

Trærne i parken var stort sett eik og diverse typer løvtrær. I min egen hage er det jo mest hegg, bjørk og poppel som dominerer. Jeg har riktignok plantet inn en del magnolia, kirsebær og syriner m.m i skogen ,men det vil jo ta veldig mange år før de blir store, staselige trær.

Ute skinner solen, så jeg ønsker alleEn riktig fin helg!torsdag 30. mai 2013

Edens hage ligger i England!

Når jeg, i bloggen min, fortalte at jeg skulle til England og Chelsea Flower Show fikk jeg et supertips fra Anne Karin i bloggen "Et nytt landsbyliv"
Hun rådet meg til å oppsøke "Isabella Plantation" i Richmond Park når jeg først var i London.
Richmond Park ligger ca. 30 minutters kjøring fra London. (District line mot Richmond, som er stoppet etter Kew Gardens, Londons store og velkjente botaniske hage.)

Anne Karin rådet oss å tilbringe dagen og medbringe niste. Vi tenkte å bruke rundt 3 timer i parken. Vi er nok for vante til å tenke norske parkstørrelser, så vi regnet med det burde være tilstrekkelig....Lite visste vi at Richmond park er enorm. Faktisk den største av 8 kongelige parker rundt London. Den fungerer som et naturreservat og inneholder et rikt dyre- og fugleliv. Den er dessuten et populært tur- og rekreasjonsområde med både barnepark og kafé og iskrem-barer.

Som sagt er parken stort sett et naturreservat, noe som betyr at beplantingen mest består av planter og trær en finner i engelsk natur forøvrig. Isabella Plantation, som opprinnelig var et område for jakt på hjort, er inn-gjerdet og består av planter som skal være av interesse året rundt, men det er ikke tvil om at den hadde sitt høydepunkt akkurat på den tiden vi besøkte den.


Det er nemlig på denne årstiden at de småbladete rododendron buskene er på sitt mest fargerike. Her fantes de i alle størrelser og fargesjatteringer. Kanskje unødvendig å si at jeg fikk rikelig inspirasjon til utforming av min egen Woodland hage?


Det er en nytelse å gå gjennom tusenvis av blomstrende rododendron i et område som er et overflødighetshorn av liv og farger.


Om du skulle være i London og har lyst å se en fantastisk park, så har du et veldig godt tips her! :-D

Ha en fortsatt riktig fin dagonsdag 29. mai 2013

Frodige intrykk fra Chelsea Flower show...

Jeg tok selvfølgelig veldig mange bilder på min første tur til Chelsea Flower Show. En god del var fra "show" hagene, men enda flere av blomster, hageting og tang, gode ideer og diverse annet.

Jeg viser gjerne flere show- gardens, men i dag tenkte jeg å fokusere på litt andre ting, som en himmel av amaryllus. Som sagt følte jeg den gjennomgående trenden i år var planter med kraftige farger i lilla, oransje, rødt og blått. så det nederlandske firmaet som spesialiserer på allium og amaryllus nedenfor føyde seg fint inn i rekken.


Nedenfor:
En utstilling jeg virkelig falt for var denne klematis standen. Fantastisk å se noen typer klatrende klematis benyttet som bunndekkere i bed, samtidig som andre får vokse fritt opp over klatrestativer. Kanskje min neste bunndekkerplante skal være klematis!?


Ellers har jeg jo, som dere kanskje har merket, ofte stor sans for hagefigurer som sklir inn i hagemiljøet og jeg skulle gjerne hatt en statue som jenta som plukker frukt på bildet til høyre....
Jeg har riktignok insett at slike kobberstatuer i full størrelse nok ikke helt passer min lommebok. Jeg mener de store hagefigurene var priset fra 300.000- 1.200.000 norske kroner..!  ;-)

Hagegnomene er ikke lenger hva de en gang var- og godt er kanskje det? Jeg må nemlig inrømme jeg har sans for de fantasifulle, eventyraktige figurene en kan risikere å komme over i Britiske hager...

Ikke rart Harry Potter, Wind in the Willows, Peter Pan, Narnia og J.R.R Tolkiens univers alle ble skrevet i England? Hagene og figurene i dem gjenspeiler ofte den frodige, fantasifulle engelske fortellertradisjonen.

- Eller hva sier du? En ser ikke mange slike figurer i Nordiske hager?


Jeg så ikke hagefigurer av menn ridende på en dinosaur, en bevinget kvinne, eller store solparasoller i metall formet som gigantiske blomster på Hagemessen på Lillestrøm.
Hva tror dere? Fremtidens norske trend...? ;-)Noe jeg virkelig merket meg på hagefigurfronten var de fantastiske statuene av hester utelukkende laget av galvanisert ståltråd. 

Jeg lurer på hvor lang tid det har tatt kunstneren å lage noe slikt!?  Jeg ser i alle fall for meg månedsvis med nøysommelig tvinning av stål - og kobbertråder for å danne en fullkommen hestekropp i full størrelse!?


Ha en fortsatt riktig fin dag!

tirsdag 28. mai 2013

Intrykk fra Chelsea Flower Show

Så var Chelsea Flower Show over for denne gang. I år var det 100 år siden det hele startet og jeg hadde jo et eget jubileum siden det var min første gang på dette arrangementet.
Jeg trodde jeg var forberedt på hvordan det hele kom til å foregå, men det stemte jo ikke.... ;-) Ting gjør jo vanligvis ikke det. Jeg fikk en mengde inspirasjon.  Masse flotte sammenplantinger, spennende planter og fine hageideer.

Vi var desverre litt uheldige med været, men det er jo en gammel Bergenser vant til, så vi tok det med godt humer. Regnbygene kom riktignok med jevne mellomrom gjennom hele dagen, noe som gjorde det litt vanskelig å ta bilder siden kameralinsen til stadighet måtte tørkes av, men til gjengjeld sto fotomotivene i kø!

Det var mye folk, og jeg opplevde det litt vanskelig å finne ut hvor jeg hadde og ikke hadde vært, så i ettertid ser jeg jo at jeg har gått glipp av en del av "show" hagene.

Store folkemengder gjorde det vanskelig å ta bilder av de ulike hagene- spesiet siden mange av dem var designet slik at en kunne få godt intrykk av dem fra én viss synsvinkel, så de følgende bildene har kanskje ikke verdens beste kvalitet, men gir forhåpentlig likevel litt følelse av hva en kunne skue på CFS..

Nedenfor er det gullmedaljisten
"The M&G Centenary Garden" med sin "Windows through Time", en hyllest til 100 år på Chelsea Flower Show. Der er derfor benyttet både historiske og moderne planter i designet. En vakker, avstemt hage med mye limegrønt, lilla og avstemt hvitt og gult gjorde at hagen fremsto harmonisk og velutført! Jeg er ikke så sikker på om jeg likte bygget med stråtak i denne hagen, men det skaper jo samtidig en fin kontrast.


Nedenfor:
The B&Q Sentebale Forget-me-not garden som skal påminne om Det Sør Afrikanske Lesotho´s glemte kongerike og Sentebales viktige rolle i å hjelpe landets mange fattige og AIDssyke barn.


Nedenfor:
Delancey East Village garden bygger videre på temaet rundt de Olympiske leker i London; "Designed for living".


Under kommer noen flere intrykk fra hagene i årets Chelsea Flower Show. En tendens jeg har merket meg er bruken av sterke farger i rødt, oransje, gult og rustrødt. Selv de mer klassiske hagene hadde enkelte innslag av dette.
Jeg er jo fortsatt mest opptatt av hvitt, rosa, lavendelfarger og lilla, så de fleste hagene vil kanskje aldri helt bli trendsetterne hos meg, men det er veldig morsomt å se moderne hager som våger å bryte i valg av farger, materialer, former og funksjoner.
Hva synes du? Noen av hagene du kunne tenke deg å etterstrebe?
Ha en fortsatt fin dag! 

onsdag 22. mai 2013

Drivhuset er klargjort for sommer!


Som jeg nevnte i mitt forrige innlegg har vi for det meste slappet av og kost oss i pinsehelgen. Været var fantastisk hele tiden, for selv om vi hadde overskyet vær på Søndag, så var temperaturene fortsatt veldig sommerlige. Vi benyttet derfor anledningen til å rengjøre hele drivhuset. Først ble alt der inne fjernet, så fikk sementgulvet en omgang med høytrykksspyleren. Deretter fikk alle vinduer en omgang med såpevann og nal. Metallet ble rengjort med en klut dyppet i en blanding av vann og vindusspylervæske. Resultatet ble et skinnende- og nesten nytt drivhus! Jeg må inrømme jeg gleder meg til å få fliselagt gulvet der inne, men er likevel fornøyd med sementgulvet enn så lenge.
Vi har malt alle møblene i svart så de skal passe med selve drivhuset. Tanken er jo at også gulvet skal fliselegges med sorte "skiferfliser" med store mosaikkfelter i naturstein, men det får jeg konsentrere meg om en gang senere... Flisene er innkjøpte og mønstrene bestemt, så da er det jo bare jobben som gjenstår... ;-)
Engelen på bildet ovenfor ble innkjøpt i vinter og fungerer i dag som lysestake for store kubbelys.
Ved siden av englefiguren står et appelsintre som nesten døde forrige vinter. Det har begynt å ta seg opp igjen, men har nok lang tid før det når "fordums storhet.."


I drivhuset har jeg bare étt bed. Der har jeg plantet minikiwi (Actindia Kolomikta "Bayern" og "Anna") samt vindruer; Vitis Labrusca "Zilga".
De har alt kommet godt i gang etter vinteren, så jeg håper på en god høst med både druer og kiwi fra eget drivhus....
Hittil er det den utendørs drueranken i drivhushagen som har gitt best avling.

Bildet nedenfor til høyre:
I en stor potte har jeg dessuten en vanlig Kiwi; Actindia Deliciosa "Jenny"


Det er fruktene fra slike en kjøper i matvarebutikker som "kiwi". Den er desverre ikke vinterherdig i min sone, så om vinteren står den mørkt og kaldt i kjelleren. Det ser ikke ut som om den har hatt så vondt av det, så jeg håper på et mangeårig bekjenskap med denne planten, samt stoore avlinger frukter... ;-)

Bildet nedenfor: Jeg har også et sitrontre i potte som flyttes ut i drivhuset så fort faren for nattefrost er over. Jeg oppvarmer nemlig ikke drivhuset mitt, så de plantene som havner der må tåle noen minusgrader om været skulle være uberegnelig på vårparten.
 Som du ser har jeg ikke så mange planter i drivhuset foreløpig. Jeg planlegger riktignok å plassere noen flere der inne, men de står foreløpig på balkongen i Oslo. Jeg har planer om å dyrke både tomater, auberginer og chili i drivhuset denne sommeren.

Ellers er det potter av laurbærtre, kaktus, sukkulenter og oliven jeg har i drivhuset. Vi benytter det nemlig hovedsakelig som en utestue på overskyete og regnværsdager nå på sommertid.
 

I dag reiser jeg forresten avgårde til London, Chelsea Flower show og teaterweekend, så dere kommer nok ikke til å høre så mye fra meg de nærmeste dagene. 

Ha en fortsatt riktig fin dag! 

tirsdag 21. mai 2013

17 Mai og Pinsehelg i sommerens tegn!Er det ikke flott med langhelg? Siden 17 Mai i år kom på en Fredag og 2 pinsedag påfølgende Mandag bestemte vi oss for å tilbringe det hele i vår svenske hage.

Selve "unionsoppløsningen" feiret vi med å ta helt fri. Vi dekket bord på bryggen, solte oss og satte pris på den plutselige sommervarmen som på det meste viste 28 plussgrader i skyggen!

Det er ikke ofte jeg sitter stille når vi er i vår svenske hage- og jeg må inrømme jeg nok gikk rundt med kamera og tok mer enn ett bilde i løpet av dagen. Våren har jo vært lovlig sen i år, så når den nå kom med høysommer- temperaturer gikk det ikke upåaktet hen i skogen, drivhushagen eller bedene rundt omkring. 
Selv etter at solen hadde gått ned holdt temperaturen seg på rundt 20 tallet. Herlig for oss solhungrige nordboere. :-D


Dagen etter satte jeg derimot i gang for fullt med utplanting av busker og planter. Vi fikk dekket enda større områder med aviser og nyinnkjøpt bark, så nå begynner jeg etter hvert å bli ganske fornøyd med jobben som er gjort så langt! 

Nedenfor: En ruinhaug som etter hvert skal gjøres om til "steinbed" (riktignok uten stein så langt...)  Du ser det nok ikke, men det meste her er dekket med aviser før det fikk et tykt lag bark. Deretter har jeg plantet en rekke små stiklingsplanter innkjøpt fra Zimtrade. De blir nok ikke særlig omfangsrike i år, men så har jeg heller ikke hastverk med å se dette bedet ferdig. Jeg er i grunnen fornøyd å slippe alt ugresset på dette området som ligger mellom plenen og Woodland hagen. Bak figuren på bildet ligger egentlig noen store natursteins- bassenger begravd i store masser jord og ugress. Ideelt sett kunne jeg tenkt meg å grave disse frem igjen og ta dem i bruk som badedam og vannliljedam, men så er det dette med tiden da....


Jeg kommer nok, etter hvert, til å erstatte de store trestokkene jeg har lagt rundt bedet på bildet over. De ligger der for å skille plen fra plantet område. Ser du forresten rododendron planten til venstre for figuren på bildet? Den og mange flere ble hardt skadet i løpet av den harde vår- vinteren vi gjennomgikk i år. 
Nå er den- og de andre fulle av små knopper som skyter ut over alt på de nakne grenene. De kommer sikkert ikke til å se særlig vakre ut en stund ennå, men jeg er likevel fornøyd med at de ser ut til å ta seg så godt inn igjen. Og på en måte liker jeg slike planter som har måtte formes på en "ikke standard måte" grunnet nettopp slike ting. De plantene får som oftest mest sjarm og karakter i min hage ;-)

PS: Årets store gladmelding: Bryggene og gjerdene langs elven har faktisk fungert som ønsket: Vi har ikke hatt en eneste Canadagjess på plenen siden de ble satt opp i fjor vår! :-D


Ha en fortsatt riktig fin dag!onsdag 15. mai 2013

Rosesommer...

Denne vinteren var hard med mange planter. Ikke minst rosene rundt om på eiendommen vår. Jeg plantet en del slyngroser i skråningen ved innkjørselen i fjor. jeg tror alle disse døde i vinter. Det samme skjedde med dem som vokste foran huset mot elven.
I drivhushagen derimot, klarte rosene seg langt bedre enn fryktet. Jeg antar det skyldes de står litt lunere her enn de fleste andre steder på eiendommen.
Jeg har derfor bestemt meg for å, stort sett, konsentrere meg om roser her. I høst begynte jeg å bygge opp en lé- mur i drivhushagens bakkant. Den skal fungere som et skille mellom rosehagen og frukttre hagen (ennå ikke påbegynt).
Opp langs denne muren har jeg allerede begynt å plante en god del ulike klatreroser. Blant annet:

Rosarium Uetersen
Zephirine Drouhin
New Dawn
Händel
Indigoletta.

Selv om det stort sett har gått fint med de fleste rosene i drivhushagen, må jeg likevel bytte ut et par eksemplarer. Jeg har derfor også benyttet anledningen til å kjøpe noen flere rosesorter så hagen får enda flere planter.
Blant dem jeg har bestilt denne gangen er:

  • Tom Tom -                 Dyprosa bukettrose. 50-90 cm høy. Sone H4
  • Romanze -                  Dyprrosa buskrose.  90-120cm høy. Sone H4
  • Escapade -                 Halvfylte, rosa blomster, med kremgul midte. Bukettrose. 50-90cm høy. H4.
  • Frühlungsmorgen -      Enkle, rosa blomster m. kremgul midte. 150-200cm. H5
  • Pernille Poulsen -        Fylte, rosa, bukettrose. 60-80cm. H3
  • Mainzer Fastnacht      Fylte, pudderlilla stilkrose. 50-90cm. H4
  • White Queen Elizabeth  Hvite, fylte. Bukettrose. 100-150cm. H4
Jeg hadde en liten opptelling i går og ble veldig overrasket når jeg oppdaget jeg faktisk har 62 ulike sorter roser i hagen. Jeg var jo ikke så veldig opptatt av dem for bare et par år siden!

Nå håper jeg på en riktig rosesommer! Både i min og alle andre bloggeres hager! 

Ha en fortsatt riktig fin dag! mandag 13. mai 2013

Vårblikk på eiendommen...

Vinteren- og kanskje aller mest, den strenge våren har vært hard mot mine små nålebusker og rhododendron i år. Inne i skogen har det meste klart seg fint, men på åpne områder har alt som stakk opp av bakken hatt en tøff tid. 
Jeg fortviler ikke, for det gir meg jo en mulighet til å tenke nytt.
Som for eksempel området på bildet  til høyre:
Dette er enda en ruinhaug som for lengst har blitt overtatt av gress og ugress. I høst forsøkte jeg å dekke det hele med avispapir før jeg fylte på et lag med bark. 
Nå ser jeg jo at dette må være et ideelt sted for et steinbed?? Det vil si- Bak gutten på bildet oppdaget jeg at der under 30cm gress er en fin stein platting som jeg kan grave frem og benytte som gangvei. Bak denne befinner 4 natur-steins bassenger jeg simpelthen ikke har orket å grave helt frem ennå.
En gang vurderer jeg å lage en badedam i ett av dem - men det blir nok ikke på mange år ennå.
Jeg har simpelthen ikke tid og kapasitet til alle mulighetene jeg ser for meg ;-)

Bildet til venstre:
Veien gjennom skogen vår har heldigvis holdt seg tørr og fin til tross for at vi har fått mye tungtransport levert inn på plenen i år.
Den ønsker jeg å bevare mest mulig som den er, men kanskje jeg skal plante en og annen skyggetolerant klatreplante opp enkelte trær? Kanskje klatrehortensia, rosen "Lykkefund" og/eller alpeklematis? 
Hva mener du? 

Bildet til høyre:
I skogen er det blitt ganske grønt nå!
Det er noe helt spesielt med grønnfargen på trær og busker denne tiden av året! Den er så ny, ren og frisk.

Jeg har jobbet mye i skogen denne helgen med å plante en rekke stauder. Men kanskje aller mest med å rense bedene for gammelt løv og kvister. Ikke minst har jeg luket.
Det har seg jo slik at ugresset; Åkersnelle
(Equisetum Arvense) synes å ha lagt sin elsk på skogen min. Nå synes jeg jo egentlig det er et vakkert ugress, så flere steder lar jeg det vokse uhemmet. Andre plasser vil jeg gjerne ha mer kultiverte blomster, så der må jeg altså luke. Ellers vil mine små staude- stiklinger raskt tape konkurransen om plassen.....
Det er ikke bare åkersnelle jeg sliter litt med. Langs hele elvebredden vokser store mengder uregjerlig gress frem i løpet av sommeren. Jeg har derfor anlagt veier av avispapir og et tykt lag bark for at det ikke skal spre seg inn til mine mer kultiverte bed. Neste fase, som jeg faktisk er godt i gang med, selv om det ikke synes på dette bildet, er å dekke elvebredden med enda mer avispapir og fylle jord og bark oppå. Når alle uønskede vekster er bekjempet under planlegger jeg å plante tuer med prydgress, liatris, narsisser  lavtvoksende roser, dagliljer og mye mer langs elvebredden. Men nå snakker jeg om langtidsperspektiver.....


Foreløpig jobber jeg så mye og så lite i hagen at jeg trives med det. Så velger jeg heller å overse uferdige områder med ugress. Det ligger jo og venter på meg den dagen jeg får "ånden over meg" ;-)
Haging skal jo tross alt være en kilde til rekreasjon, glede og fred? 

Bildet til venstre er tatt i motlys, men slik ser det altså ut når avispapir og barkjord har blitt plassert ut langs deler av elvebredden: 
Om du ser nøye etter oppdager du sikkert en del grønne tuster i all barken. Det er hovedsakelig IKKE ugress, men aquilegia "White Barlow", Hemerocallis "Arctic Snow", 
Hosta "Patriot", 
Iris Palida "Variegata"
Iris "White Giant"
Lupinus "Noble Maiden"
Miscanthus "Zebrinus"
Miscanthus "Ferner Osten" 
Miscanthus "Afrika" og veldig mye mer...

Jeg har forresten plantet 
Villmorell (Prunus Avium) på rad med 3 meters mellomrom et stykke av elvestien. Forhåpentlig vil det etter hvert bli litt mer å vise frem enn svart bark og tuster med planter omgitt av avispapir som ennå ikke er tildekket....! 

Jeg har forresten plantet 2 store eksemplarer  sørgepil (Salix Alba "Tristis") langs elvebredden i år. Treet på bildet til venstre er derimot et "Hengeselje" jeg fikk av noen venner i gave for noen år siden.
Det vokser jo ikke i høyden siden det er podet, men blir tykkere og kraftigere for hvert år! Et morsomt tre som fungerer fint som midtpunkt i et bed, eller for å skape høyde i en liten hage. Siden det er et ganske hardført tre (H6) kan det plantes i krukke i deler av landet.

Neste innlegg skal jeg konsentrere meg litt om hva som blomstrer i skogen min for tiden. 


Ha en fortsatt riktig fin dag!