tirsdag 30. april 2013

La humla suse!

Du har kanskje merket at det blir blogget mye om humler rundt om på nettet for tiden. Dette skyldes nok ulike grunner. Jeg har jo skrevet om lignende tema før, men fikk en utfordring fra Lavandula.


Tidligere blogginlegg om temaet: 
Innleggene ovenfor har omhandlet biedøden som sprer seg over hele verden. Bier brukes kommersielt i de fleste land, både til produksjon av honning, men også for å pollinere frukter, grønnsaksplanter og veldig mye mer. 
Men det er ikke bare biene som er i ferd med å forsvinne. Det samme gjelder humler og hveps. Årsakene er sikker mangfoldige og kompliserte, men hva kan vi hageeiere gjøre for å snu på dette? 
( Humlebildet av en Bombus Locurus dronnin har jeg lånt fra "NINA"; Norsk institutt for naturforskning) 

Først må vi prøve å forstå hva som er årsaken:
  • Sprøytemidler:
   Det er en vidt utbredt oppfattelse blant forskere at hyppig bruk av sprøytemidler i kommersielt jordbruk har en stor del skyld. Dette gjelder også for oss hageeiere. I redsel for å få sykdommer og insektangrep på våre kjære planter tyr vi gjerne til drastiske midler.
  • Matmangel:
   Vi hageeiere liker ofte blomstrende planter og det er jo som oftest akkurat hva humler, bier og hveps ++ også gjør, men det er faktisk ikke alle blomstrende planter de kan finne næring i!
   Hvilke planter kan vi plante for å hjelpe biene?
  • Sykdom og parasittangrep:
   Nye og hittil ukjente sykdommer har kanskje den største skylden for massedød blant insekter.
   Kan vi forhindre sykdomsspredning? Kan vi hjelpe dem når de har blitt syke?
  • Boligmangel:
   Insekter er stort sett avhengige av å søke tilflukt i boliger for overvintring, matlagring og reproduksjon - altså et sted å føde og avle opp sitt avkom
Hva kan jeg som hageeier gjøre? 

  • Unngå sprøytemidler: 
   Jeg har etter hvert kommet frem til at sprøytemidler faktisk bør være unødvendige i enhver hage.  Der finnes en rekke måter å bekjempe sykdommer, ugress og insektangrep uten å måtte ta i bruk gift. Giftstoffene er kanskje svake nok til å ikke drepe insekter direkte, men ved sykdom og parasittangrep stiller de mye svakere siden motstandskraften har blitt svekket!

  • Matmangel:

   Humler er noen av de første insektene som våkner om våren. Så fort telen går av jorden vekkes de fra sin dvale. Før i tiden var gåsungene som danner seg på SELJETREET (Salix Caprea) en uerstattelig kilde for humler og andre tidlige pollensankende insekter. Den blomstrer i Mars- April. Altså lenge før det meste annet. Ett eneste tre kan by på like mye pollen som en blomstereng med titusenvis av blomster! 
   Seljetreet anses ikke å ha en kommersiell verdi i våre skoger, så seljetrær blir oftest erstattet med mer økonomisk lukrative trær både av statlige organer og privat næring. Vi hageeiere ønsker heller ikke selje i våre hager siden der finnes så mye annet som er mer forskjønnende. Moderne hager er dessuten små og selje tar altfor mye plass for mange.
   Men når vi fjerner seljetrærne forsvinner også humlens aller største næringskilde i den kritiske tiden før andre planter blomstrer på våren! 

   Hva kan du gjøre? De fleste tidlige vårløkplanter som krokus, snøklokker, narcisser, muscari, scilla og annet tilbyr næring tidlig på våren hvor det ellers er lite å finne.
  • Der finnes dessuten et seljetre som kan passe perfekt inn i de fleste hager: Hengeselje- eller Salix Caprea Kilmarock som den kalles på latin!
   Hengeselje kan kjøpes som oppstammede trær på 1- 2 meter høyde. Disse er podet på annen stamme, så fordelen er at de ikke vil vokse i høyden etter at du har kjøpt dem. Selv om de er små pleier de å komme med hundrevis av gåsunger tidlig på våren!

   Videre på sommeren kan det være lurt å merke seg at fylte blomster, som de fleste roser, valmuepioner og mye annet ikke gir humler eller andre polleninsekter noe mat! Jeg har selv en god del planter som er slik. Vi kan likevel hjelpe til med å plante lavendel, isop, salvie og mengder planter med små blomster, (eller som har åpne blomster) sammen med rosene.
  • Sykdom og parasittangrep: 
   Det er vel ikke så mye vi hageeiere kan gjøre for å hindre spredning av sykdom og parasittangrep, tenker du kanskje?
   Jo, om vi prøver å sørge for de to punktene ovenfor, altså unngå sprøytemidler i hagen og ved å legge forholdene til rette for rikelig med mat hele sesongen, så er vi med på å bygge opp deres immunsystem. Som hos mennesker er det lettere å takle sykdom om en ellers er sunn og velernært!
  • Boligbygging: 
   Humler bygger som oftes bo i fraflyttede musebol. Problemet er at vi, ved å holde hagene ryddige og ugressfrie gjør det vanskelig for både mus og humler å kunne etablere nettopp slike boliger. Det er derimot fullt mulig å lage slike bol selv!
   Om du er interressert i dette vil jeg anbefale deg å se på Facebook gruppen:
   LA HUMLA SUSE, opprettet av en gruppe som, på frivillig basis ønsker å spre kunnskap om hvordan vi kan hjelpe humlene fra utryddelse. 
Med dette ønsker jeg å gi stafettpinnen videre til følgende bloggere:


Ha en fortsatt riktig fin dag! 

mandag 29. april 2013

Vårblomstring på bybalkongen..

I mangel på så mye annet å blogge om nå for tiden viser jeg heller noen flere bilder fra balkongen min i Oslo. Der har jeg plassert en god del planter i potter og kar, mest for å  få en etterlengtet følelse av vår!
Forglemmegei er en populær plante blant humler og andre pollensamlere. Det samme gjelder for stemorsblomstene og violene. Rosene er fylte og derfor omtrent ubrukelige for nytteinsekter, men de er likevel til stor glede for meg. De har nesten med seg litt sommerfølelse!

Den store vinneren blant plantene på balkongen er likevel uten tvil Helleborusene jeg har der ute. De er jo rene magnetene for disse insektene for tiden :-)

Nedenfor: Denne rosen kjøpte jeg på Hagemessen mest for å pynte litt på standen til "Hagegal". Deretter tok jeg den med meg hjem og plantet den på balkongen. Litt senere på sesongen kommer jeg til å ta den med meg til Sverige og plante den i en krukke. Da kan jeg jo kanskje ha håp om å få den til å overleve i kjelleren om vinteren?


Denne engelen er forresten ny for året. Jeg har ikke bestemt meg om han skal stå som lysestake i drivhuset eller på balkongen i Oslo. Han er rundt 1 meter høy og holder på en "stake" for et stort kubbelys eller lignende.

Han er laget av en slags sandstein og er nok foreløpig litt for "ren" for min smak, så jeg tror jeg skal forsøke å få mose til å gro på ham også.... Jeg har jo etter hvert for vane å kjøpe hagefigurer og lignende for så å forsøke å få dem tildekket av grønske og annet....
;-) Jeg føler figurene da glir mer inn i helheten til hagen og ikke stikker seg for mye ut. Jeg har planer om å lage en ny type testblanding av mose og en del andre ingredienser, smøre dette på en hagefigur dusje den med vann, pakke den inn i en type fiberduk som vanligvis benyttes over planter tidlig vår - Den hvite varianten... Deretter vil jeg forsøke å plassere figuren skyggefullt i min lille skogsmyr. Forhåpentlig vil det fremskynde moseveksten en god del? Uansett skal jeg blogge om resultatet etter hvert som forsøket skrider frem! :-)

Det virker kanskje litt kaotisk på balkongen for tiden- og for å være helt ærlig så er det stort sett slik der ute. Jeg er jo stadig på jakt etter planter og ting til hagen i Sverige. Det virker kanskje litt overveldende på bildene, men tro meg- når de plantes der borte synes det knapt at jeg har tilført noe :-( 12 mål hage som så og si ikke hadde en eneste kulturplante når vi overtok den. Da må jeg jo bare kjøpe inn en del de første årene....!?


På bildet ser dere noen av rhododendron plantene jeg har kjøpt hittil. De vil forhåpentlig blomstre i kremgule, lilla, hvite og rosa varianter om en måned eller to...


Ha en fortsatt riktig fin dag! lørdag 27. april 2013

Humler og planter på en Oslobalkong...

Jeg har fått en utfordring fra Anne Grethe med bloggen Lavandula om å skrive et innlegg om humler. Det har seg nemlig slik at, nesten helt ubemerket forsvinner våre naturlige pollinatorer som humler, bier og veps verden over. Det er nok veldig mange grunner til dette, men hver og en av oss med balkong, hage eller verandakasser oppfordres til å gjøre det vi kan. For det haster!
Jeg vil ta denne oppfordringen såpass alvorlig at jeg vil vie et eller flere blogginlegg på temaet, men da må jeg forberede meg først.
I går etter jobben så jeg faktisk en humle på leting etter mat her på balkongen. Nå finner den nok rikelig med føde hos meg, men om du ser deg rundt i naturen har vinteren utsatt alt i stor grad. Telen har gått av jorden, noe som gjør at humlene våkner av sin vinterdvale i jorden, men der er fint lite naturlig å spise for den nå.
Det er da vi hagegale kan hjelpe dem litt på vei.
Krokus, snøklokker, muscari, scilla og fritillaria er alle tidligblomstrende løkvekster som er livreddere for humler når de kommer ut av sine bol.

På min balkong har ferdig innkjøpte narcisser forlengst avblomstret, men siden fioler og stemorsblomster er såpass billige i innkjøp for tiden, så har jeg fylt balkongkassene med disse. Humler liker tydeligvis nektaren fra disse.

På bildet til venstre har jeg satt Forglemmegei i potter og kar gir også mye nektar på en bybalkong. Og så pynter de jo godt opp med sin overdådige blomstring på denne tiden.

I en balkongkasse av flettede kvister har jeg plantet lilla violer.

Nedenfor: Alle balkongkassene på balkongens rekkverk er pyntet på samme måte- altså med violer og stemorsblomster i hvitt og ulike blålilla toner.
Alle disse blomstene er gode for humler siden de skaffer dem nektar på en tid hvor lite ellers er å finne.
Flere bilder fra balkongen følger i et senere innlegg.
Da skal jeg forhåpentlig ta for meg humleutfordringen på en litt mer seriøs måte.

Ha en riktig fin dag så lenge! 


fredag 26. april 2013

"Vår i drivhuset" - eller "Ting jeg aldri får gjort"...

En av de mest negative tingene ved å bo i Oslo når hagen din er i Sverige vil alltid være TID! - Eller rettere sagt. Mangel på dette.
Nå som våren er her kommer jeg alltid i en tidsklemme. Min snille samboer og enkelte venner er veldig flinke til å stille opp og hjelpe til i hagen, men av en eller annen grunn har jeg alltid så mye jeg skulle gjort at jeg reiser hjem med mange ting som pent får vente til "neste gang".
Først og fremst- jeg stresser faktisk ikke med akkurat det. Når vi drar bort i helgen er det viktig at turen skal være hyggelig og avslappende med litt hagejobbing.

Jeg overser derfor at drivhuset er fylt opp med fliseesker som en gang skal bli lagt på gulvet der inne. Likeså at tomme krukker og hageredskaper står stablet til trengsel i fontenen jeg en gang skal bygge...Likeså med drømmene om å bygge et selvvanningssystem der inne. Jeg snekrer derfor sammen en stor "kasse" på 1 meter x 3 meter hver vår. Oppi den legger jeg en plastduk som en gang skal bli benyttet i en hagedam....
Den fyller jeg med mine berømmelige babybleier. Jeg legger bleiene til bløt til de ikke lenger kan trekke til seg mer vann. Så legger jeg dem tett i tett så de fyller hele det provisoriske "bassenget".


Nå setter jeg bare alle pottene med planter oppå babybleiene, noe som gjør at jeg bare trenger å vanne det hele én gang pr. måned! 

Plantene ser foreløpig ut til å stortrives oppå disse våte bleiene og fuktigheten i drivhuset holdes akkurat passe.

Det første jeg gjør nårjeg ankommer vår svenske hage, er selvfølgelig å sjekke hvordan det står til i drivhuset og hittil har jeg vært kjempefornøyd. Det er jo tross alt tredje året på rad jeg har benyttet meg av denne metoden :-)
På bildene over får jeg vannehjelp av Felix, en god venn fra Spania.


Når plantene til slutt får et mer permanent hjem i hagen benytter jeg alt fyllet i bleiene. Det blandes med vanlig jord før det spas inn i den tørre sandjorden hagen min er så full av.
Selve tekstilet bleiene er produsert av pleier jeg å legge i bunnen av mine potter. Dette tekstilet er jo laget for at vann raskt skal kunne trekke gjennom det, så det er ideelt for å holde jorden i potten mens vannet raskt kan få renne ut.
Det eneste jeg faktisk kaster er den delen av bleiene som er laget av plast - altså den siden som skal vende mot barnets klær. Det går i søppelbøtten simpelthen fordi jeg ikke har funnet en god måte å gjøre gjenbruk av dem på ennå.. ;-)

Så får jeg heller finne meg i at drivhuset ser ut som et "bombenedslag" og at jeg ikke får fikset permanent selvvanningsløsning.
Kanskje til neste vår.....!? 

Planter på trappen hus og drivhustrappen settes dessuten også inn i drivhuset når jeg ikke er i vår svenske hage, så drivhuset har jo mye grønt i seg selv om det ikke får lov til å fungere som opprinnelig tiltenkt...

Ha en fortsatt riktig fin dag! torsdag 25. april 2013

"Når Jonathan kommer hjem..!"


Som før nevnt ligger vår sommerhage ved "Klarälven" i Svenske,  Värmlands län. Når vinteren er kald fryser denne elven til is. Da er det lite fugleliv å spore i området - om en ser bort fra noen kråker og fastboende småfugl.
Selv om snøen forlengst hadde smeltet på eiendommen vår forøvrig lå isen likevel tykt frem til for noen uker siden.
Men når vi ankom helgen forige uke var det åpent vann som møtte oss. Ikke spor av is noen steder. - Og det beste av alt- Vår kjære sommervenn; Måken Jonathan og familien hans hadde vendt tilbake! 
Han satt og ventet på sin vante plass ved bryggen og vi ofret gladelig både ett og to brød for å stille sulten han og familien sikkert alle føler etter en vinter med lite mat. 

For meg er dagene hvor elven frigir seg fra alle spor av is kanskje det aller største vårtegnet borte i vår svenske hage. De gangene jeg er der borte mens det skjer oppleves det nesten som et magisk øyeblikk. Det hele tar til kvelden i forveien. Da stiger det plutselig en fin tåkedis opp av isen. Snart befinner vi oss i en magisk verden hvor en ofte ikke ser mer enn et par meter foran seg.


Allerede om natten kan en høre hvordan isen knaker og spraker. Tidlig neste morgen ser vi som oftest at store deler av elven allerede er isfri. Nå går det fort ut over dagen og før kvelden er omme føles det som om elven alltid har vært like åpen som den er midt på sommeren! Hver morgen i den påfølgende uken kan vi se store flak med is som driver nedover elven. De er rester fra den samme magiske transformasjonen litt lenger oppe i landet.


Allerede samme dag - eller dagen etter er fuglene på magisk vis tilbake. Nå får vi daglige besøk av Canadagjess som elsker å spise frokost ved bryggen vår. Der gror det noen vannplanter som visst er helt uimotståelig gode, både for dem og for diverse typer and, svane og gjess.
Nå som vi har fått gjerde langs elven kommer de ikke lenger opp på plenen vår for å gå på toalettet- så nå kan vi nyte synet og gjensynsgleden av at vårens budbringere ENDELIG er hjemme igjen! 


Både i skogen og på eiendommen forøvrig vrimler det for tiden av vårtegn i form av planter som titter opp av jorden, men ingenting slår vel vår-gleden vi føler når "Måken Jonathan" og familien enda en vår velger å bygge reder på de små holmene foran hagen vår! Ha en fortsatt riktig fin dag!

tirsdag 23. april 2013

Pil i hjertet!

Helt fra vi oppdaget vår svenske hage når vi for 6 år siden fartet rundt i hele Sverige på jakt etter et "sommartorp" var det én plante vi følte skulle plante så fort som mulig. Det var en tårepil: "Salix Babylonica"! Eiendommen hadde, den gangen ingen opparbeidet hage, men var omgitt av skog og besto delvis av en ekstremt vanskjøttet plen.

Piletreet ble ikke plantet når vi kjøpte vårt drømmested. Det skulle faktisk gå 6 hele år!

Delvis på grunn av at vi stort sett måtte konsentrere oss om husets interiør. Boligen vår besto opprinnelig av mange små, mørke rom med strietapeter og korkbelagte gulver- altså et typisk hus som sist var blitt totalrenovert på 70 tallet!
Vegger ble slått ut, furupaneler ble satt opp og malt hvite. Listverk ble skiftet. Alle gulv ble enten belagt med heltre eller fliser. Først de siste 3 årene har vi kunnet begynne å fokusere mer på hagen, men da fant jeg ut at Salix Babylonica slett ikke var herdig i vår hardførhetssone. Vi bor i H3/H4. Den kan plantes til H2. Ikke lenge etter fant jeg derimot ut at jeg likevel kunne få plante en tårepil ved elvebredden. Der finnes nemlig en mye herdigere variant: 
Salix Alba "Tristis"
Denne tårepilen kan plantes opp til sone H5. Problemet var bare at jeg ikke kunne finne denne til salgs noen steder i Oslo omegn eller Värmland.

I vår fikk jeg drømmen oppfylt og to flotte eksemplarer på rundt 4 meter høyde har nå blitt plantet ved elvebredden. 
Bladene har alt begynt å få museører! 

Jeg hadde egentlig ikke planlagt dette, men sammen med disse piletrærne har det plutselig kommet mange andre inn i hagen i år.
 
Bildet til venstre viser en Salix Lanata, en bunndekkende sort med sølvhvite blader. Den har jeg nevnt før. Jeg har kjøpt to eksemplarer som begge skal plante i rosehagen bak drivhuset. 
Nedenfor ser du hvordan denne sorten kommer til å se ut med bladverk ;-)
På hagemessen kom jeg over Skovstuen Pil. Der solgte de blant annet levende pilekvister i ulike farger. Jeg kunne selvfølgelig ikke styre meg, men måtte kjøpe noen med rød (Pommersk duggpil: "Salix Daphnoides") og gul bark (Gul Alba: "Salix Alba Vitellina Britenzis"). De vil forhåpentlig rote seg i skogen. Foreløpig har jeg plassert dem på linje i et veldig vått område. Hvis de rotfester seg og vokser, så vil jeg nok forsøke å lage en  flettet hekk eller noe lignende av dem :-) 

Foreløpig er de ikke akkurat plantet på en sirlig linje, men jeg har en plan om å kanskje sammenbinde dem med hampetau...  ;-)

Disse kvistene kostet faktisk ikke mer enn 15 kroner stykke!

Jeg kjøpte også en annen vidje av Trollpil: "Salix Matsudana Tortuosa" Disse vidjene hadde ikke røtter, så jeg er jo overhodet ikke sikker på om de vil rotfeste seg. Det er jo i så fall ikke så farlig siden prisen var veldig rimelig (100 kroner stykke) for en 2 meter høy "stikling"
Jeg synes jo den er vakker i skogen - også uten bladverk!?  Om du lurer på hvordan den ser ut, så er det den midt på bildet nedenfor. 

PS: Det aller øverste bildet viser forresten en av to pileplanter jeg kjøpte i fjor. De er plantet i to krukker på drivhustrappen. De har klart seg fint gjennom den spesielle vinteren vi hadde i år- og har allerede blitt utplassert permanent foran drivhuset.

En annen piletreplante jeg har anskaffet i år skal plasseres like utenfor drivhushagen; en vakker sølpil! "Salix Alba Sericea". jeg mottok et flott tre på 3 meter med kraftig stamme som jeg gleder meg å plante ut neste gang jeg er i Sverige.
Jeg har desverre ikke noe eget bilde av det selv, men jeg har vist dette bildet fra produsentens hjemmeside og viser deg gjerne igjen!
Merkelig, ikke sant? For jeg hadde ærlig talt ikke planlagt å kjøpe inn så mange typer pil til hagen!


Ha en fortsatt riktig fin kveld! mandag 22. april 2013

Jobbehelg i sommerhagen. Del 2.

Jeg husker en gammel dame var medlem i et slags misjonsforbund i nabolaget jeg vokste opp, . En eller flere ganger i uken samlet hun og en gruppe kvinner seg for å strikke votter og sokker til barn i AFRIKA!!? - Eller rettere sagt; Madagaskar!
Jeg vet ikke om de noen gang fant ut at barn på Madagaskar neppe ville trenge ullsokker eller votter, men tanken var jo i utgangspunktet god...?
Uansett- mitt blogginlegg i dag er også bygget på godhjertede menneskers innsamling. Men denne gangen er det jeg som er den trengende - og det jeg mottar kommer faktisk veldig godt til nytte!

Flere venner av oss har nemlig begynt å samle på gamle aviser. Når de føler de har mange nok eksemplarer kommer de med dem til meg!
Jeg tar lykkelig imot. De skal nemlig brettes pent ut over skogsbunnen i vår lille, svenske skog. Der blir de til underlag både for stier og bed.

Denne helgen var ikke noe unntak. Jeg har et lite villnissområde jeg hele tiden har planlagt å gjøre om til bed. Frem til nå har det vært overgrodd, godt iblandet tørre greiner kvister, bringebærris og store mengder uregjerlig gress.
Siden jeg hadde benyttet aviser som underlag for skogsveiene vi anla for en måneds tid siden, så var det jo nesten en selvfølge at jeg fikk benytte det i bedet også!

Etter hvert er det selvlaget sagspon som er den store mangelvaren i skogen vår. Vi klarer simpelthen ikke å produsere nok til å dekke alle stiene vi har anlagt. Jeg kjøpte derfor sekker med prydbark jeg fylte oppå avisene.
Bildet nedenfor viser det nye bedet midt på bildet. (Det med mørkere jord. Det befinner seg altså i starten av woodland hagen.Planen er at det skal bli en "øy" med frodige vekster hvor de store trærne kommer til å danne dette bedets sentrum.


Bedet skal fylles med rhododendron, helleborusene jeg kjøpte på Hagemessen, lungeurt, hvite akeleier og kanskje noe prydgress som ikke er spredningsvillig, men som skaper litt høyde.
Opp etter den ene trestammen har jeg forresten plantet en eføy, som ikke har vokst nevneverdig ennå. Den har selskap med en Campsis Radicans "Flava", som jo er en vekstkraftig, skyggetålende klatreplante som blomstrer med gule trompeter fra vår til tidlig høst - om jeg får den til da....
Den har i alle fall klart seg utildekket gjennom den merkelige vinteren vi har hatt her borte i år
Bildet er ikke mitt, men lånt fra nettet....

Nedenfor:
Rhododendron plantene står klare på balkongen i Oslo, så neste gang jeg besøker vår svenske "sommerhage" håper jeg å få ferdiglaget dette bedet.


Stikk gjerne innom i et senere blogginnlegg for flere prosjekter jeg startet med denne helgen!

Ha en fortsatt riktig fin dag! 

søndag 21. april 2013

Jobbehelg i sommerhagen!

Så har vi kommet til 21 April og ennå føler jeg ikke våren kommet for fullt. Snøen har forsvunnet forlengst, men nettene er fortsatt kjølige og telen treg med å trekke seg tilbake. Jeg reiste over til vår svenske hage denne helgen.
Tanken var at jeg skulle plante en del busker, trær og stauder jeg har lagret i drivhuset de siste par ukene.
På Lørdag skinte solen fra skyfri himmel og gradestokken viste 20 grader i solen.
Full av optimisme fant jeg derfor frem hagespaden for å plante trærne jeg hadde mottatt fra Tyskland.
Jeg kom nøyaktig 40 cm ned i jorden før stålet skrapte mot stålis!  Som dere vet er 40 cm for lite dypt for trær og busker, så skuffet måtte jeg pent plassere dem på vent i enda et par uker.

Staudene kunne jeg derimot plante uten problemer!
For å være på den sikre siden dekket jeg dem med et mykt lag løv til det blir enda mildere i været.

Vi fikk likevel gjort overraskende mye denne helgen. Blant annet ferdigbygget vi en hjemmelaget kompostbinge av 4 paller. Den er riktignok ikke så vakker å se på enda, men det gjør ikke så mye siden den står et godt stykke inne i skogen.

Jeg klarte faktisk å fylle ganske mye av bingen med høstløv, døde kvister, gamle stauder og litt matrester :-)


Vi fikk endelig hengt opp en del fuglekasser jeg har hatt liggende siden i høst. I det ene flyttet der faktisk inn et fuglepar 10 minutter etter at det var plassert på treet! Det må da være raskere enn selv en Osloleilighet selges for!!?


Nedenfor:
I pallekarmene jeg anskaffet forrige sommer har jeg satt rød og gul løk, foruten aspargesplanter denne helgen. Fra før var gressløk og oregano i ferd med å spire for fullt.

Vi fikk gjort veldig mye mer denne helgen, men det kan jeg jo kanskje skrive om i et senere blogginlegg ;-)

Ha en fortsatt fin kveld! 

søndag 14. april 2013

Nå har våren kommet......!!

I hvert fall på min bybalkong! I hagen der jeg bor har krokus og snøklokker riktignok blomstret en stund nå, men etter en helg på hagemessen føler jeg at også balkongen min bugner av vår!
Ikke bare den forresten. Innendørs har jeg også fått en god del småplanter som bare venter på å plantes ut!

Jeg har alltid vært glad i Helleborus og har mange titalls H. Niger i woodland hagen. Denne helgen fikk jeg sikret meg mange ulike rosa, kremfargete, burgunderfargete, fylte og prikkete H. Orientalis som lengter etter å bli plantet i skogen!

Men i noen uker fremover skal jeg glede meg over deres fargeprakt på balkongen her i Oslo!


Andre vil kanskje finne det rotete, men jeg elsker å se ut på min frodige bybalkong! Nattefrosten ser riktignok endelig ut til å ha trukket seg tilbake så telen kan gå av jorden, både her og i vår svenske sommerhage, men det er likevel ikke mye grønt å få øye på rundt omkring!
Derfor er det nå ekstra hyggelig å se en slik overflod hver gang jeg ser ut gjennom balkongdøren!

De fleste plantene kjøpte jeg hos gartneriet "Spiren" som besøkte Oslo denne helgen.
Hun kom med mengder av planter, men om jeg ikke tar feil tror jeg hun fikk solgt hver eneste en av dem!? Det var i alle fall ikke mer enn 10- 20 stk igjen når jeg stakk innom henne igjen i dag.
Til høyre: En rosa variant med burgunder prikker. Nedenfor, en ensfarget, dypt burgunder variant.
De passer ekstra godt i samplanting siden den rosa har samme fargetoner på prikkene som den ensfargete.

Nedenfor: Kremhvite med rosa prikker er jo også veldig vakkert!?


Min snille samboer har forresten gitt meg to veldig fine gaver denne helgen. Jeg fikk nemlig både gargoylen jeg har nevnt i forrige innlegg, samt en stor urne i støpejern. De skal jeg selvfølgelig ha i drivhus- hagen!

Urnen skal jeg ha på en lav pidestall i betong. Den skal være fylt med sommer- sesongen, og kommer nok til å stå i hagen året rundt siden den er altfor tung å flytte på.

Nedenfor:
På "Krukkegårdens stand kjøpte jeg 8 potter med takløk. Foreløpig har jeg bare plassert dem i pottene sine direkte oppå et rosemandeltre jeg har på balkongen. Jeg tror jeg kommer til å benytte dem i en lignende samplanting etterhvert..
I bakgrunnen har jeg lagret ulike typer rhododendron jeg kjøpte for et par uker siden. De vil jeg ha på balkongen når de kommer i blomst. Først etter det vil jeg flytte dem til woodland hagen i Sverige.


Jeg kan nesten ikke se meg mett på de ulike julerosene nå for tiden!

Jeg kjøpte forresten en "stank julerose" denne helgen. Den lukter faktisk, men nesten litt surt. Jeg synes faktisk duften, bladverket og de små klasene med grønne blomster er spennende!

Hva med deg? Begynner våren å gjøre sitt inntog i din hage, balkong eller vinduspost?


Ha en riktig fin Mandag! 

lørdag 13. april 2013

Intrykk fra Hagemessen 2013!

Endelig er den her: Vårens store hagemesse i Oslo! og denne gangen er det mer utstillere enn noen gang. Jeg meldte meg frivillig til å stå på stand for HagEgal- skravleforumet for Hagegale. Det har vært givende, spennende og slitsomt på en og samme gang.

Masse hyggelige mennesker, både foran og bak disken!
- og så mye spennende en kan se og få kjøpe! Slike steder er direkte farlige for hagegales lommebøker! ;-)

I dette innlegget kommer følger noen små eksempler på en stor og mangfoldig messe. Akkurat hva jeg trengte nå som våren har vært så forsinket i Norge i år! :-)


Foruten et enormt uvalg av hagemøbler, drivhus og hagestuer svømmebassenger, hagedammer, hageklær, hageredskaper og veldig mye mer, så er messen i år mer rikholdig fylt av planter enn noen gang før!
Alt fra store leverandører med mer standardsortiment til nisjebedrifter som har spesialisert seg på visse typer planter som Gartneriet "Spiren" og deres fantastiske Helleborus. Engelske plantespesialiteter hos Gardenliving, pil hos Skovstuen Pil og mye annet spennende!

En stand jeg gjerne vil kjøpe mye mer hos er Hagefokus. De har utrolig mye som hadde passet perfekt inn i drivhushagen vår i Sverige! Krukker, fontener, figurer, porter og gjerder er alt sammen laget i tungt og solid støpejern. Desverre hadde jeg ikke med meg bilen denne gangen, så alt jeg fikk kjøpt hos dem var et ganske stort løvehode beregnet som springvann, festet på vegg. Lyktene deres er jo også utrolig fine! Jeg har noen litt større utgaver av disse i hagen min i Spania.En annen stand jeg måtte innom flere ganger var "Krukkegaarden" som drives av to hyggelige mennesker med veldig frodig, sikker og spennende smak som virkelig stemmer overens med min egen!
Hos dem kjøpte jeg en del planter- men også enda en "gargoyle" til woodland hagen min! Ja, jeg vet du sikkert tenker at "han er virkelig harry! (ikke særlig positiv benevning på en persons smak...) Jeg prøver likevel å forsvare meg med at jeg faktisk har en plan med det hele. I min plan vil en slik figur kanskje være mer malplassert enn om jeg har et tema hvor disse ikke skal være hovedblikkfangene, men heller skli inn i bakgrunnsmiljøet....!? (om det da skulle være mulig med slike hagefigurer.....)


 Bildet til venstre:
Her har du den, min nye Gargoyle. I virkeligheten er den en del større enn den kan fremstå på bildet. Krukken den står sammen med er skikkelig STOR!

Konklusjonen på dagens innlegg!?

Om du er i nærheten av Lillestrøm i morgen,  Søndag og ikke vet hva du skal finne på- så kan jeg anbefale Hagemessen på det sterkeste! :-D


Ha en fortsatt riktig fin kveld!