fredag 29. mars 2013

Damer i skogen....

Det er desverre ikke så mye hagearbeid jeg får unnagjort nå som vinteren ennå ikke helt har latt våren slippe til! Dagene er riktignok fantastiske, så snø og is smelter i rekordfart- men hva hjelper det når lave nattetemperaturer hindrer telen fra å slippe sitt iskalde grep på jordbunnen!? 


Noen av vinterens bestillinger har begynt å ankomme eiendommen i Sverige. På postkontoret ankom en last med planter i går. Dem skal jeg hente i morgen. Mer bekymringsverdig er det at ikke alle trærne og buskene fra Tyskland har dukket opp ennå!
Jeg fikk beskjed om at de hadde blitt levert inn til frakt sent i forrige uke. De skulle ankomme i midten av denne uken, men INGEN ting har dukket opp - og jeg får ikke kommunisert med fraktfirmaet! Nå er det bare noen dager igjen til jeg må reise hjem til Norge igjen, så i verste fall må jeg reise bort til Sverige igjen i  løpet av uken som kommer....

Statuen til høyre på bildet ankom for noen dager siden. Hun er såpass stor og tung at vi ikke klarer å flytte henne til hennes tiltenkte plassering i skogen før all snøen er borte. Det er  heldigvis ikke lenge til nå.....?
Statuen er 143 cm høy og veier litt under 200 kg. Jeg planlegger å plassere henne på en slags sokkel i skogen. Men det kan jeg jo vise litt mer av når hun er på plass...

Jeg har jo før nevnt at jeg skal lage en halvsirkelformet hekk i skogen. I forbindelse med denne hekken skal jeg ha en rund dam (les gjerne mer om dette ved å klikke på den uthvevede linken ovenfor)

Jeg hadde egentlig ikke planer om å ha en figur i denne dammen, men i fjor sommer kjøpte jeg en solcelledrevet fontenepumpe. I skogen ønsker jeg ikke elektriske maskiner ol, men en fontene som drives av solenergi vil jo kunne fungere fint- for stillestående vann har en tendens til å produsere mygg... For å unngå dette kommer dammen derfor til å ha en fontenefigur i sement, drevet av solcellefontenen!

På bildet til høyre ser du hvordan hun ser ut:
Hun kommer til å stå på en liten sokkel midt i den sirkelrunde dammen. Selve figuren er vel rundt 80 cm høy.
Det fine med henne er at selve springvannet vil renne ut ved føttene hennes og danne en liten foss fra sokkelen. Ideelt siden alt jeg ønsker er sirkulasjon i vannet. En solcelledrevet fontenepumpe klarer nemlig ikke løfte vann særlig høyere enn 40- 50 cm.
Kanskje ikke verdens vakreste fontenedame...!?

Nedenfor:
Jeg har forresten blitt stadig mer opptatt av gjenbruk i hagen. De pallene statuene ankom på blir derfor ikke kastet, men jeg planlegger å bygge en kompostbinge av dem!
Den skal jeg ha litt bortgjemt i skogen. Slike paller har et såpass rustikt preg over seg at de i grunnen glir helt perfekt inn i skogsmiljøet? Men vakkert er det jo ikke. Derfor skal jeg prøve å finne på noe lurt med vedkubber i forbindelse med bingen min! Mer om dette i et senere innlegg.


Ha en fortsatt riktig fin påske! 

onsdag 27. mars 2013

Påskepynting...

Som før nevnt har vi alt vært i Sverige noen dager. Vi kom på Lørdag formiddag og planlegger å være her til Mandag.
Våren har nok ikke kommet så langt som jeg hadde håpet, men flere steder på eiendommen er det nå helt bare marker. Det hjelper ikke så mye for løk- og staudevekster siden natte- temperaturene er så langt under null at telen fortsatt går dypt i jorden.

De krukkeplantene vi har utendørs tar vi inn i drivhuset om natten. Men innendørs er det påske hele døgnet. Der pynter vi med gule lys, gjess, haner og mye annet.
Til venstre:
Vi pleier å endre farge på tekstilene i stuen på vårt svenske torp etter som årstidene endrer seg. Nå er det brunt og gult som er hovednyansene, men snart vil hvitt og lysegrønt dominere. I Oslo har vi skinnmøbler og fargene i leiligheten er derfor sterkt påvirket av brunfargen på disse.
I Sverige har vi tekstilmøbler med utskiftbare trekk, så der endres dette flere ganger i året!

Påske uten gule tulipaner og narcisser er vel nesten utenkelig for meg. Gult er vårens og solens farge, så selv om jeg gjerne kan skifte ut julens farger (rødt) er påske uløselig knyttet til gult :-)Hvordan er påsken for deg? Får du utrettet noe hagearbeid? Bryter du med gule påsketradisjoner?

Ha en fortsatt riktig fin Påske! 

mandag 25. mars 2013

Vårsysler...

Påsken i år har vi valgt å tilbringe i vår svenske hage. Været har hittil vært nydelig. De første dagene har solen skint fra skyfri himmel, men i dag har det vært litt mer skyet. Temperaturen er mye kjøligere enn til vanlig, men vi ser likevel hvordan snøen smelter hver dag.
Vi prøver derfor å tilbringe mest mulig tid utendørs. De to siste dagene har vi konsentrert oss om å tynne litt trær i skogen. Grener og kvister har fått en omgang i kompostkvernen og barken som ble laget av denne har formet begynnelsen på en ny spaservei langs elvebredden.


Under barken har vi lagt tykke lag med aviser for å forhindre fremvekst av ugress. Det er flott å vite at enda en skogsvei kommer til å være ugressfri til sommeren! :-)

Jeg har vært veldig heldig denne påsken, for vi har besøk av en veldig god og hjelpsom venn. Han har vært uvurderlig når det gjelder oppbyggingen av woodland hagen! Alltid like smilende og blid! :-)

Bak ryggen hans ser du forresten skogsåpningen hvor jeg planlegger en halvsirkelformet agnbøkhekk!

Ellers har jeg opplevd at den elendige våren har hatt katastrofale konsekvenser for store deler av rosene i drivhushagen!
Når jeg sjekket om det var liv i dem for noen uker siden var de alle grønne og friske i stilkene. Den gangen var været så mildt at krokusene for lengst hadde begynt å spire.
I dag gikk jeg samme runde og nesten alle rosene virket helt døde! :-(
Ikke rart, for den smeltende snøen hadde dannet dammer siden bare det øverste jordlaget var telefritt. Resultatet var at ekstremfrosten gjorde bedene mine om til en fryseboks!!
torsdag 21. mars 2013

De kommer!

I dag har jeg fått ulike henvendelser om at ting nå begynner å ankomme vår svenske sommerhage! 
Her i Oslo har jeg  hentet engelen jeg bestilte fra Amerika og er veldig fornøyd med kjøpet!
Hun er kanskje litt mindre enn jeg hadde sett for mitt indre øyne med sine 69 cm, men kanskje enda mer detaljert og fylt av atmosfære. På hodet bærer hun en slags tiara. Kappen har forseggjorte knapper og vannkaret fine "utskjæringer".

Hun er faktisk så fin at jeg vurderer å beholde henne hjemme i Oslo..?

Jeg har selvfølgelig allerede prøvefylt vannkaret hennes med vann- og det lekker overhodet ikke!


For å være ærlig tror jeg ikke fugler vil våge seg å drikke av det siden utformingen av selve figuren er slik at de ikke vil få nok oversikt over omgivelsene om de våger å lande på vannkarets kant for å slukke tørsten, men kanskje jeg tar feil?
Jeg hadde jo planer om å plassere henne, enten i drivhushagen eller i skogen... Men etter litt vurdering kom jeg frem til å ha to andre hagefigurer der i stedet.

Statuen til høyre er 143cm høy uten sokkel. Hun er laget av en blanding sement og cotswold stone. Hun er egentlig altfor ny og ren etter min smak, men jeg har en plan på hvordan hun bli mer slitt og mosegrodd i løpet av sommersesongen....
Planen er at hun skal plasseres i skogen.
Det kan kanskje virke som jeg kjøper slike ting helt tilfeldig, men jeg har faktisk en liten plan. Tanken er at alle figurene kommer til å stå litt halvt unnagjemt blant busker og klatreplanter. De skal ikke stå nær hverandre, men fungere som blikkfang i deler av skogen hvor planter ikke vil trives fullt så godt.
Desverre er hun forferdelig tung, så jeg har ikke helt klart for meg hvordan jeg skal klare å få transportert henne til sin endelige lokasjon inne i skogen, men tyngden gjør det jo samtidig lite sannsynlig at noen vil falle for fristelsen og "låne" henne ;-)
Hun ankommer sannsynligvis på Mandag. Det gjør også en annen figur jeg har kjøpt inn, men den skal stå et annet sted. Kanskje jeg kan vise dere den i neste blogginlegg? Da skal jeg nemlig ta for meg drivhushagen.

Ha en fortsatt god kveld! onsdag 20. mars 2013

Woodlandhagens bunndekkere. Del 6

Nå er det bare en uke til Påsken begynner. I fjor på denne tiden var elven isfri, marken var snøfri og telen gått av jorden. I skogen blomstret krokus for fullt sammen med tysbast, scilla og mange andre løkvekster. Slik er det ikke i år på samme tid! Snøen ligger fortsatt hvitt og bakken er så hard som stein!
Det er på denne tiden jeg virkelig lengter aller mest etter alt som er grønt! 
Derfor tenkte jeg å fokusere litt på skogsbunnens grønne bunndekkere denne gangen!
Mose er en bunnvekst de fleste hageeire har et blandet forhold til. Vi ønsker ikke den skal få fotfeste i plenen vår, men vil gjerne se den vokse på steiner, hagefigurer og trestammer. 
For meg er mose en av skogsbunnens aller vakreste vekster! Den klarer i stor grad å forhindre fremvekst av ugress, er grønn og frisk og vokser ikke  i høyden.
Om du ønsker å plante andre woodland vekster i et mosebed går det stort sett ypperlig!Anemone Nemorosa Virescens
er vel ikke av de vakreste blomstene i en hage, men likevel noe en merker seg. Selve blomsten er til forveksling lik bladveksten på denne planten. Blomstene er litt lysere grønne enn selve bladene, men har ellers samme form.
Planten blomstrer i Mai, blir mellom 20-30 cm høy og sprer seg i liten grad. 
Den trives i forhold fra sol til skygge og jeg tror denne planten kan dyrkes de fleste steder i landet.
Nedenfor: 
Bregner har jeg mange typer av. Norske varianter trives og vokser stort sett vilt i skogen vår. Men jeg har også plantet inn mer uvanlige sorter (for nordiske forhold), som planten på bildet nedenfor: 

Asplenium Scolopendrium
er en bregne med sverdformete bladverk. Den er en fin plante med tett vekstform. Den passer fint i samplanting med øvrige medlemmer av bregnefamilien. 
Jeg er litt usikker på herdigheten, men sies å skal kunne takle temperaturer ned til -28C. 

Bildet nedenfor: 
Athyrium Otophorium. 
Dette er en bregne med lyse, nesten hvite "blader" på brunrøde stilker. Den er en vinterherdig plante som tåler temperaturer på ned til -40C.
Fin i samplanting med andre bregner og bladvekster som kontrastplante! Mitt eksemplar på bildet ble ikke særlig stor i fjor, så jeg er spent på hvordan den blir i år! 


Bildet nedenfor:
En annen flott bregne i samme familie er Athyrium "Lady in Red". Den er veldig vakker å plante slik at den ses i motlys siden stilkene blir høyrøde og "selvlysende" når solen skinner gjennom dem!
Også denne bregnen tåler temperaturer ned til -40 grader.
Bildet er ikke mitt eget, men lånt fra nettstedet til det firmaet hvor jeg kjøpte bregnen (http://fibrex.co.uk ).


Bildet nedenfor:
Når jeg først er innom bregner av denne familien er jo ikke Athyrium Nipponicum Pictum til å kunne unngå!?

Den er sølvfarget med tegninger som tenderer mot sølvgrønt. Også dette bildet har jeg lånt fra Fibrex.co.uk. Min plante ble ikke så veldig stor i løpet av forrige sommer...

Bildet til høyre:
Denne planten er kanskje mer kjent i skyggefulle deler av hagen rundt om i landet!?
Det norske navnet er Hasselurt. Asarum Europaeum på latin.
Planten blir rundt 10-20cm høy og sprer seg i fine, tette klaser ved frøformering.
Hasselurten er vintergrønn og trives i halvskygge til full skygge! Den kan dyrkes stort sett over hele landet (Sone H7)
Den blomstrer med unnseelige blomster (dekket av bladene) i April- Mai. Et tips om du ønsker å spre denne over større områder er å høste frøene om høsten og spre den forsiktig i omkrets rundt morplanten. Ellers har disse frøene en tendens til å falle ned under den eksisterende planten og sprer seg derfor meget sakte..

En flott, grønn plante å bruke på steder i halvskygge, eller ved vann er Tallerkenplanten, ( Astilboides Tabularis)
De store, nesten helt runde bladene gir et eksotisk og sjarmerende preg der de blir plantet. I mine øyne har de nesten noe forhistorisk ved seg og passer godt i samplanting med andre bladvekster som har ulike former og farger.
Bildet er ikke mitt. Det er lånt fra "Finegardening.com".

Min plante har etter to år blitt så stor at den nå er klar til å deles opp i flere eksemplarer jeg skal plante rundt i skogen.

Bildet til høyre:
Dryopteris Polydactyla er en vakker bregne i samplanting med litt storbladete planter, som her; Bergenia.
Dryopteris Polydactyla har lette, skjelettaktige blader. Den blir mellom 75- 120 cm og trives i halvskygge til full skygge.
Den har middels rask vekst og kan dyrkes i store deler av Norge (H6)


Flere bunndekkende planter for halvskygge/ skyggeforhold følger i fremtidige blogginlegg.Ha en forstatt riktig fin kveld! 

fredag 15. mars 2013

Planer for våren...


Jeg må ærlig inrømme at vårsysler og hagearbeid ikke er det jeg føler mest for akkurat nå for tiden... Joda- både vårlengsel og ønsker om hagearbeid river og sliter i meg, men et titt ut vinduet får meg til å føle vinteren fortsatt har et for sterkt jerngrep på hagen! Til tross for at det bare er én uke til påskeferien, så er fortsatt balkongen min i vinterdvale og det samme gjelder garantert for min svenske sommerhage. Likevel har jeg vært travelt opptatt med å planlegge årets prosjekter, bestille planter og forberede våren!

Et av mine hovedmål denne sommeren vil være å bringe struktur inn i hagen! Hittil har jeg jo stort sett konsentrert meg mest om å finne ut hvilke planter som overlever hvor.. men nå er det på høy tid at jeg skaper litt former, rom og avgrensinger, både i drivhushagen og skogen! 
Om vinteren i fjor åpnet jeg opp en del av skogen mot elven. En mengde trær ble fjernet og resultatet var en stor, åpen "plass!
I vår håper jeg å fortsette jobben der. Jeg ønsker nemlig å bygge en halvsirkel i agnbøk, inspirert av en sirkulær hekk som vokser på Sissinghurst Castle i England. Jeg ønsker riktignok ikke å forme hele sirkelhekken, men lage en plass med utsyn mot elven. Den ene halvdelen skal være formet meget lik den du kan se på bildet nedenfor:


Den andre halvsirkelen kommer jeg derimot til å lage et staudebed med planter som ikke blir for høye. Midt i denne sirkelen ønsker jeg å ha en helt rund dam. Tanken er jo å ha to benker  som begge skal stå mot sin egen kvartsirkel, men vendt mot elven. Hva synes dere? Er jeg gal som vil lage noe med såpass streng form inne i en Woodland hage?  
Hekkeplantene i agnbøk er alt bestilt inn fra Tyskland og ankommer forhåpentlig i begynnelsen av påsken... 

Jeg har ikke råd til å kjøpe inn ferdig hekk, så jeg kjøpte noen titalls barrotsplanter på 70-100 cm høye. Disse skal plantes i en halvsirkel med 40cm avstand mellom hver plante. Forhåpentlig vil de, med årene vokse seg tette og høye!
Bildet nedenfor:
"Plassen under arbeid vinteren for ett år siden. Jeg kommer til å fjerne en del flere trær langs elvebredden for å få mer lys inn på denne delen av hagen.
I et forsøk på å gjøre det hele mer forståelig, både for meg selv og dere har jeg laget en rask skisse. Slik ser den ut: 
For ordens skyld: På skissen er elven den blå stripen du ser til venstre på bildet. Hekken utgjør den mørkegrønne stripen som følger halvsirkelen til høyre. De lysegrønne delene til venstre er bedene forholdsvis lavtvoksende stauder jeg planlegger å anlegge i en del av halvsirkelen, samt på hver side av en trebrygge jeg planlegger å oppføre som utsiktsplattform til elven. Den blå sirkelen midt i bildet er altså en dam jeg planlegger midt på denne "plassen"

Hva mener du? Gjør jeg dumt i å bringe inn et såpass strengt element i woodland hagens ellers så organiske former?
PS: Jeg kommer til å plante busker og lavtvoksende trær i bakkant av hekken for at den ikke skal gi et for strengt intrykk sett fra resten av skogen.


Litt info om hekkplanten Agnbøk, eller som den heter på latin: Carpinus Betulus.
Høyde:         5-15 meter tre
Sone:           H4
Lys:             Sol/Halvskygge
Bruk:           Bra som solitær eller i hekk
Bladverk:    Friskt grønne blader med svært markerte nerver. Bladene skifter farge til gyllengul på høsten.  Bladverket blir hengende på planten nesten hele vinteren.
Om den benyttes til hekk bør du ha 40cm avstand mellom hver plante.fredag 8. mars 2013

Woodland hagen: Skogsbunnsvekster. Del 5


Utrolig nok har de varslet kjøligere vær hele neste uke. Noen netter kommer visst temperaturene til å falle helt ned til -15!! Det er jo like kaldt som det var på vinterens absolutt kaldeste natt! Flere enn meg som savner skikkelig vår og telefri jord!? ;-)

I lengsel etter våren fortsetter jeg altså min "vandring" blant vekstene som vokser på skogsbunnen vår.

Nedenfor:
Brunnera Macrophylla "Silver Wings" er en halvskyggevekst som også tåler full skygge! - En plante jeg virkelig setter pris på i skogen! Mest på grunn av det vakre, variegerte bladverket med mønster i sølv og grønt, men også på grunn av de små, blå blomstene den danner i klaser Mai- Juli. Denne planten blir ikke så høy. Faktisk ikke mer enn 30 cm når den er i blomst, men om du har områder med mose eller andre lave vekster vil den skli helt perfekt inn...!? 
Min erfaring med de eksemplarene jeg plantet i skogen sommeren 2012 var at de vokste raskt og ser ut til å kunne spre seg fint i store, flotte grupper! En annen sølvfarget variant med kanskje enda mer sølvglinsende bladverk er Brunnera Macrophylla "Kings Ransom". 


En annen lavtvoksende plante som passer fint inn i en woodland hage er Alchemilla Mollis. Den får fint, tett blomkarselignende bladverk som sprer seg ut i fine tuer. I Juli får den skyer av mintgrønne blomster. Denne planten vokser vilt på eiendommen vår, så sakte men sikkert har vi begynt å transportere stadig flere av disse inn i skogen. Alchemilla klarer seg nemlig veldig godt under litt skyggefulle forhold også! Den er dessuten en veldig herdig plante som klarer seg over hele Norge. Den er ikke særlig kravstor til jordsforhold, men trives best i litt fuktige forhold.  Planten blir 30- 40 cm høy i blomst. (Bildet er lånt fra nettet.)


Geranium er en gruppe planter som har veldig mange medlemmer perfekt tilpasset et liv i en løvrteskog!
Jeg har testet ut bare noen få sorter ennå, men kommer garantert til å benytte mange flere varianter fremover!
Bildet til venstre viser en hvit skogsstorkenebb, eller Geranium Phaeum "Album" som den heter på latin. 
Denne planten selvsår seg relativt lett. Den blir omtrent 60 cm høy og får enkle, hvite blomster i Juni. G. Phaeum fås i mange ulike sorter. De trives i halvskygge til dyp skygge og kan vokse over hele landet (til H8) 
En annen skogsstorkenebb jeg har i min skog- og som jeg setter stor pris på er den  dyplilla/burgunder varianten; G. Phaeum "Spiro D´Or" Som sin "søster" ovenfor har den samme spesifikasjoner, bortsett fra fargen. 
Også etter blomstring er G. Phaeum en vakker plante på grunn av bladverket i grønt og burgunder. Som sagt- en plante som godt kan trives enda mer og spre seg over store deler av skogen! :-)

Bildet til venstre er ikke mitt eget, men "lånt" et sted på nettet. Husker desverre ikke hvor.
Planten kjøpte jeg inn i fjor sommer. Det er en Rosestorkenebb, eller Geranium Macrorrhizum på latin. Den vokser i fine grupper, får rosa eller hvite klaser med blomster i Juni- Juli. Den trives både i halvskygge og skygge - om enn ikke med fullt så frodig blomstring som når den står i sol. Den er en ganske lav plante som ikke blir høyere enn 20-30 cm, så den passer vel egentlig best sammen med moser og andre lavtvoksende planter - eller i forkanten av bedet. Planten er svært tørketålende og fungerer ypperlig som bunndekker, så den passer altså godt både til woodland og steinbed! Den er herdig i stort sett hele landet (H7). 

En annen geranium jeg liker å bruke som woodland plante er Geranium Sanguineum "Album." Som navnet sier (Album er latin for "hvit") har den altså enkle, hvite blomster. Også denne er en lavtvoksende variant, like godt egnet i skogen som i steinbedet. Planten blir 20-35 cm høy med blomster. Den danner fine, tette puter med flikete bladverk og har blomster store deler av sommeren. Sorten er en nøysom plante som vokser i de fleste typer jord over hele landet og trives like godt i sol som i halvskygge. En fin vekst i mange bed! 

Flere skogsbunnsvekster kommer til å bli presentert i fremtidige innlegg. 
Jeg reiser til Molde og Ålesund denne helgen, så jeg får nok ikke blogget igjen før begynnelsen av neste uke.
Jeg skal nemlig få med meg premieren på en moderne Amerikansk komedie som først ut i Norge spilles i Molde! 
Stykket har vunnet den gjeve tittelen "Show of the year" både i New York og London. Handlingen er satt til Molieres dager, men er ytterst aktuell i dagens samfunn siden den egentlig handler om vår tids politikk..

Kommer den dit du bor er det kanskje interressant å få med seg? Her kommer i alle fall noen bilder fra forestillingen som har urpremiere i Molde på Lørdag: 

Ha en riktig fin helg så lenge! 


torsdag 7. mars 2013

Woodland hagen: Skogsbunnsvekster. Del 4


Tenkte jeg skulle fortsette å skrive litt om vekstene jeg har beplantet min skogsbunn med. Bildene er fra min egen hage om ikke annet er nevnt i forbindelse med fotoet. Det har seg nemlig slik at en del planter var såpasse små, eller at jeg ikke var tilstede i hagen den perioden de blomstret. Jeg har i slike tilfeller tillatt meg å "låne" illustrasjonsbilder fra nettet..

Astilbe, eller Arendsspir som de kalles på norsk, er en plante som trives i halvskygge en ofte finner i skogen. Den blir vanligvis opp til 50 cm høy under blomstring. Etter hvert danner den kraftige planter, men sprer seg ikke nevneverdig siden formering foregår ved frø. Planten kan derimot fint deles når den blir større.
De fleste sorter Astilbe trives best i næringsrik, porøs og fuktighetsbevarende, men veldrenert jord. Min skogsbunn er stort sett litt tørr og ikke særlig næringsrik. Likevel har de klart å etablere seg på relativt kort tid og virker som de blir større for hver sesong.
Astilbe er stort sett herdig H5 og kan altså dyrkes over store deler av landet. Den rosa varianten ovenfor har jeg desverre ikke noe navn på.

Planten til venstre derimot, heter Astilbe x hybrida "Milk and Honey"
Blomstene blir hvite og som med de fleste andre innen denne familien blomstrer de vanligvis i Juli- August.
Astilbe er en fin plante å ha i en woodland hage siden den bringer farge til skogsbunnen en tid på sommeren hvor de fleste andre skyggeplanter har gått i dvale.

Du kan få arendsspir i mange ulike farger og varianter.
Selv har jeg røde (Astilbe "Fanal" og A. "Spinell") og ferskenfargete: (A. "Peach Blossom"), men foreløpig er det de hvite og rosa jeg setter mest pris på fordi de gjør seg mer bemerket på en litt skyggefull skogsbunn.

Bildet nedenfor:
Den planten jeg kanskje setter aller mest pris på i skogen sommeren gjennom er nok uten tvil Heucherella Tiarelloida "Bridget Bloom"! Få andre skogsbunnplanter kan skilte med nesten kontinuerlig blomstring fra Juni til August! Selve planten er en krysning mellom Heuchera og Tiarella. Bladverket ligner heuchera, så også når den ikke er i blomst er dette en vakker plante! Heucherella kan trives i stort sett hele landet og tåler å stå i halvskygge til full skygge.

Bildet er tatt i skogen sommeren 2012.
Nedenfor kan du se bilde av bladverket til denne vakre planten som selvfølgelig også vil passe fint i et vanlig bed!

Bildet til høyre:
Primula Veris, eller "Maria- nøkleblom" som den heter på norsk,  vokser vilt i Norge. Det gjør den også på eiendommen vår hvor den finnes i store mengder. Jeg har begynt å samplante disse så de danner litt større grupper flere steder i skogen. På den måten benytter jeg en plante som vokser naturlig hos oss i kampen mot ugress i skogen. Marianøkleblom får gule klaser med blomster i April- Mai måned. Planten blir rundt 30cm høy under blomstring og denne fungerer fint i litt skyggefulle deler av hagen. Den formerer seg relativt lett via frø, men jeg har ikke opplevd at dette er noe problem i min hage. Planten kan etableres i store deler av landet.

Når vi først er inne på gule blomster kan jeg jo nesten ikke unngå å nevne denne: Uvularia Perfoliata får blekgrule, nesten kremfargete, hengende klokker som blomstrer i Mai- Juni. Planten blir opp til 40-50 cm høy og trives best i sur- til nøytral, humusrik, veldrenert jord.
Planten sprer seg både ved frø (har ikke skjedd hos meg ennå) og ved at roten er en sakte, krypende jordstengel. Uvularia tilhører faktisk liljefamilien (liliaceae) og kommer opprinnelig fra Nord Amerika hvor den er en typisk skogsbunnsvekst.
Nedenfor, en Uvularia Grandiflora, eller "Stornikleblom" som vi kaller den på norsk. Den blir vanligvis merket som hardfør til H4 her i norden.

Flere av mine skogsbunnsplanter kommer til å bli presentert i kommende innlegg.

Ha en fortsatt riktig fin dag! 

tirsdag 5. mars 2013

Vann i hagen


Denne engelen ble nylig innkjøpt til hagen vår i Sverige. Hun kommer enten til å bli plassert ut i drivhushagen, eller mest sannsynlig skogen. En skulle jo tro jeg hadde nok slike figurer nå!?
Vel, hun er egentlig tiltenkt som fuglebad! Hun holder nemlig på et
vannkar i perfekt størrelse og dybde til at småfuglene forhåpentlig vil finne det interressant!? Opprinnelig har engelen nok befunnet seg i en katolsk kirke hvor slike begre blir brukt til å inneholde viet vann de besøkende skal dyppe fingrene i ved inntreden til kirken. Min engel har ikke noe sølvbeger,som helt sikkert befant seg i skålen før, men jeg kan vel lage noe lignende i blikk?

Min engel er omtrent 70cm høy, så hun må nok stå på en sokkel eller lignende for å komme opp i "riktig" høyde. Jeg ser for meg at hun bør stå litt halvt gjemt mellom noen busker eller klatreroser?

Hun virker kanskje litt sliten og medtatt? Men jeg må inrømme jeg liker henne slik. Da går hun forhåpentlig mer i ett med alt det grønne i hagen.
Hun er jo ikke det eneste fuglebadet jeg har, men felles for de andre er at de virker litt for nye og "striglete"
Det vil nok forandre seg etter noen år.
Fuglebadet nedenfor befinner seg i skogen. Det ble innkjøpt på Plantasjen høsten for 2 år siden og er formet slik at det skulle fungere både som tråkkstein og fuglebad. Sommeren som var hadde jeg ikke vann i det, fordi mosen fortsatt ikke hadde etablert seg tilstrekkelig rundt det, noe som førte til at det stadig ble fylt med fin sand og jord. Forhåpentlig vil situasjonen være litt annerledes i år!

"Den blå gutten" er et annet fuglebad jeg kjøpte inn med det samme vi hadde overtatt eiendommen i Sverige. Han er jo slettes ikke blå, men er plassert i et blått bed ;-) Sakte men sikkert begynner han endelig å få en fin, grønnlig patina! Forhåpentlig vil han bli enda mer mosegrodd med tiden! ?

Litt vanskelig å se på bildet, men han har et stort skjell i hendene. Dette fylles med vann og fuglene bader faktisk der om sommeren :-)

Om du har besøkt bloggen min før, så vet du jo at jeg har en annen engel i hagen. Hun befinner seg bak drivhuset og tanken er at hun skal utgjøre en del av  et springvann jeg håper å bygge i sommer.
Hun står i dag på en natursteinsmur som en gang dannet grunnmuren på et hus som for lengst er borte. Planen er at jeg skal bygge opp et firkantet kar på litt over 1m x 1m x 60cm. Det skal pusses og kles med mosaikkfliser innvendig.
Håpet er at jeg skal få gjort dette i løpet av sommersesongen.

Nedenfor:
Et annet springvann jeg håper å bygge ferdig i sommer ble påbegynt høsten 2012. Det befinner seg riktignok inne i selve drivhuset og utgjør en liten skogsgud med overkroppen til et barn og underkroppen til en geit.
Han sitter på et stort skjell og spiller på en panfløyte. Selve fontenen er bygget i betong, mens karet er bygget opp i lecastein som etter hvert kommer til å kles både inn - og utvendig med natursteinsmosaikker.
Jeg kommer til å støpe karet innvendig i glassfiber som så vil bli kledt med ovenfor nevnte mosaikker.
Pumpen kommer til å stå skjult inni lecasteinssokkelen figuren er plassert på.

Jeg har altså rikelig med jobb å gjøre i sommeren som kommer.....!


Hva er ditt forhold til vann i hagen?

Ha en fortsatt riktig fin dag!