torsdag 31. januar 2013

Plantebestillinger del 1.

Denne tiden av året er hageabstinensene kanskje større enn noen gang. I Oslo har vi hatt noen få plussgrader flere dager på rad nå og enkelte fugler drister seg til å kvitre litt mer enn hittil i vinter. Det er alt som skal til for å gi meg litt vårfornemmelse!
Når så en mengde fristende plantekataloger begynner å dukke opp i postkassen er det jo VELDIG vanskelig å ikke ende opp med en bestilling eller ti! I år har jeg bestemt meg for å være standhaftig. Jeg SKAL ikke kjøpe så mye jeg ikke på forhånd vet nøyaktig hvor skal stå. Men så ser jeg en fantastisk staude jeg ikke kan klare meg uten - og så en til...

Så overtaler jeg meg selv om at jeg har jo plass i det bedet ved innkjørselen. Der plantet jeg røde roser og hvite geranium i fjor. Det hadde da gjort seg ekstra godt med de røde Anemone de Caen "Hollandia" de selger på Angliabulbs nå? - og jeg lovet jo Bille noen Tritelia i høst. De løkene vet jeg ikke hvor jeg har plassert over vinteren, så...

Martagonliljer har jo også stått på ønskelisten ganske lenge nå, så når jeg først kjøpte en gruppe hvite, så hadde det jo gjort seg fint med en gruppe av den vanlige fargen også i skogen? Så derfor må jeg altså kjøpe noen av dem også.


Bedene jeg holder på å utarbeide langs elvebredden trenger også flere blomster, så hva er vel mer perfekt enn en liten gruppe Eremurus Stenophyllus blant prydgress og sandjord? Det vil vel skape den perfekte, litt halvville elvebreddelooken jeg er ute etter?

Og jeg ble jo veldig fornøyd med de liatris spicata plantene jeg kjøpte for et par år siden. De har jo vokst og trivdes, så en litt større  gruppe av den hvite sorten; Liatris Floristan "Alba" vil sikkert gjøres seg flott nær de gule Eremurus platene!?

- og hvorfor ikke bestille de lilla variantene når jeg først er i gang? Det vil vel skape den perfekte "elvebreddestemningen." Det er jeg overbevist om!
- og sånn fortsetter det, for jeg trenger jo noen planter i pottene ved drivhustrappen. - og skogsbunnen er jo helt umettelig!

Men frø skal jeg holde meg unna!? Jeg har nemlig ikke plass til å så så mange i en leilighet i Oslo...
Så begynner jeg å bla i frøkatalogene - og da oppdager jeg det geniale: Jeg kan jo så mange av dem på friland til våren!! (Glemt er mine mange tidligere forsøk på akkurat dette....)

Joda- LITT frø må jeg jo få unne meg i år igjen- bare noen titalls pakker.....

Et annet forsett jeg hadde i år, var at jeg fra nå IKKE skal kjøpe planter som må overvintre innendørs! Men Caladium Candidum hadde gjort seg så bra i drivhushagen....! Ok - én ut-inn plante må jeg jo kunne unne meg!?Hvordan har du det nå på slutten av vinteren? Klarer du å styre unna de mange fristende plantekatalogene som hele tiden faller ned i postkassen?

Ha en fortsatt riktig fin dag! 
Alle bildene jeg har benyttet i dag har jeg hentet fra planteprodusenten jeg har handlet fra: 

Om du er spesielt interressert, så kommer bestillingslisten her: 

 1. Anemone de Caen "Hollandia"           25stk Bedet ved innkjørselen.
 2. Caladium Candidum                          1stk Drivhustrappen
 3. Cyclamen Hederifolium                     3stk Skogen
 4. Eremurus Stenophyllus                      3stk Elvebredden
 5. Iris White Giant                               25stk Elvebredden
 6. Liatris Floristan "Alba"                     20stk.  Elvebredden
 7. Liatris Spicata.                                10stk.  Elvebredden
 8. Tritelia Corrina                                25stk.  til Bille, samt til drivhushagen.

tirsdag 22. januar 2013

Enda en???


 

Jeg savner virkelig vår, planter og hagestell nå for tiden. Så nå sitter jeg mye og søker på nettet etter ideer og inspirasjon til bed og hage.
Jeg kommer derfor over en del ting jeg absolutt ikke trenger, men som jeg likevel altså kjøper meg. En slik er denne lille betong dragen jeg fant på en nettbutikk i Tyskland. Han har akkurat veltet en blomsterpotte og tydeligvis litt flau for å ha blitt tatt på fersken?
Jeg fant jo fort ut han vil være den perfekte lillebroren til den gargoylen jeg allerede har!? (Bildet nedenfor)
Eller hva sier du? Familielikheten er ganske slående, ikke sant?
Den lille krabaten er frostherdig, så han kan stå utendørs året rundt. Jeg har noen planer om å sette den på små ben så den kommer noen centimeter opp av bakken. Deretter vil jeg prøve å plante en krypende plante under potten og la den vokse ut av denne slik at det ser ut som om potten har veltet over planten. Gir det noen mening?
Dragen ovenfor har jeg forresten bestilt på:  www.steinfiguren-horn.de  Den gargoylen jeg alt har kjøpte jeg på Krukkegården i Drøbak.

Akkurat hvor i hagen disse to skal være har jeg ikke helt bestemt meg for ennå, men jeg finner nok en plass til dem :-) Nedenfor har jeg forresten laget en liten liste over planter jeg har langs elvebredden:

Prydgress: 
 • Miscanthus Sinensis "Zebrinus"        (Strå med grønne og gulhvite striper)
 • Cortaderia Selloana "Pumila"           (Pampasgress med store, sølhvite dusker)
 • Pennisetum Hameln                         (Prydgress med små "malerpenseldusker")
 • Miscanthus "Afrika"                        (Kobberfarget høstdrakt.)
 • Miscanthus Sinensis "Ferner Osten" (Får rosa aks)

Stauder:

 • Iris Palida Variegata.                    (Blå blomster. Grønt og hvitt, variegert bladverk)
 • Lythrum Salicaria "Robert"               (Aks med fiolettrosa småblomster.)
 • Lupinus "Noble Maiden"                  (Hvite blomster)
 • Lupinus Regalis "Thomas Church)    (Lilla spir med kremgule felter.)
 • Hosta "Fragrant dream"                    (Hvite blomster, grønt og hvitt variegert bladverk)
 • Aquilegia Vulgaris "Clementine"        (Hvite blomster)
 • Hemerocallis "Arctic Snow"             (Kremhvite blomster) 
 •  Anemone Japonica "Honorine J"    ( Hvite blomster med gul midte på sensommeren)
 • Anemone Hybr. "Andrea Atkinson) ( Hvite, enkle blomster med kremgul midte.)
 • Leucanthemum "Wirral Supreme"    ( Hvite, halvfylte blomster m. gulere midte.)
 • Aconitum Napellus                         (Blå blomsteraks)
 • Hemerocallis "Crimson Pirate"        (Røde blomster med svakt gule striper)
 • Liatris Spicata                                (Fiolett blomsteraks)
Prydbusker:
 • Syringa Meyeri "Palibin"                  (Lav prydbusk med svakrosa blomsterklaser.)
 • Acer Palmatum "Orange Dream"    (Prydbusk med orangegult bladverk.)
 • Spirea Japonica "Sapho"                (Prydbusk med dyprosa klaser.)
 • Rhododendron "Occidentale"         (Rosa blomster)


Prydtrær:
 • Prunus Nipponica "Brilliant"            (Lite tre med blekrosa blomster om våren)

Annet: 

 • Narcissus "Salome"                        (Løkplanter med hvite blomster som har lakserosa midte.)
 • Narcissus "Cheerfullness"               (Løkplante med kremhvite, halvfylte blomster)
 • Angelica Gigas                               (Burgunderrøde klaser med blomster. Toårig!
 • Aruncus Doicus Skogskjegg          (Buskaktig med hvite fjærlike dusker)

søndag 20. januar 2013

Vintersol og røverkjøp!

Så har jeg vært i vårt svenske feriehus igjen denne helgen.
Opprinnelig var planen at vi skulle hugge noen trær i skogen og lage bark av kvister og grener, men været var kaldt med lette snødrev hele Lørdag, så vi bestemte oss derfor å holde oss innendørs. Det kan være veldig hyggelig det også! :-)

I dag, Søndag våknet vi til mildere temperaturer og nydelig vær. Jeg fikk derfor sjekket tilstanden til planter i drivhushagen og skogen. De ser ut til å klare seg utmerket! Jeg har spesielt vært spent på om fikentreet jeg kjøpte i høst ville klare seg utendørs en hel vinter. Jeg klarte derfor ikke å styre meg fra å pirke i barken med neglen - og GRØNN OG FRISK stamme like under barkoverflaten! Joda- jeg vet at vinteren ikke er over ennå, men jeg krysser jo fingrene og håper dette skal gå bra!


Jeg er nok uten tvil et vår- og sommermenneske, men synes jo likevel vinteren også kan ha sin avgjorte skjønnhet! Det er vel ingenting som er så rent og friskt som skyfri himmel dagen etter at nysnø har gjort verden hvit!? Bare våre egne fotspor lager merker i snøen sammen med et enslig rådyr som har vandret

I en blomsterbutikk kom jeg forresten over et veldig godt tilbud: De siste julerosene (Helleborus Niger) butikken hadde til salgs var blitt satt ned til 25.- kroner! Jeg slo selvfølgelig til og kjøpte de siste fem plantene de hadde. Helleborus er perfekte planter i skyggedelen av hagen- altså er de selvskrevne planter i woodland hagen!

Jeg kjøpte forresten noe annet denne helgen. En malaysisk steinfigur. Den var riktignok ikke på salg, men med det samme jeg så henne mente jeg hun ville være perfekt i drivhushagen. Tanken er at jeg skal bygge opp et opphøyd bed med bare grønne vekster som har et litt tropisk preg. Hun skal plasseres midt sammen med disse grønne vekstene! Som alltid inbiller jeg meg at det vil være en "glimrende idé" men malaysiske figurer er jo stilmessig veldig langt unna Sverige.....

Nå skal det sies at drivhushagen heldigvis ikke ligger like ved siden av en "rødmalt stuga med vita knutar", og at jeg allerede har begynt å plante en del vekster som ikke er typiske for nordiske forhold.
Mandeltre, fiken, storbladete magnolia og planter som jo ikke akkurat roper nordiske hager. Det ønsker jeg heller en skal finne i andre deler av vår svenske sommerhage. Hva tror dere? Vil min malaysiske figur være helt malplassert, eller har hun en mulighet?
Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

mandag 14. januar 2013

Planer for elvebredden...


Helt siden vi kjøpte vår svenske sommerhage for 6 år siden, var det noen områder vi overhodet ikke visste hva vi skulle gjøre noe med. For to år siden nå, begynte vi jo å opparbeide Woodland området vårt, som er en skog i hagens ene del. Mellom plenen som omgir huset- og denne skogen har vi et område jeg tror en gang har vært benyttet til å dyrke korn. Der vokser et helt uregjerlig gress vilt, godt iblandet rips, bringebær, stikkelsbær og andre busker! Med andre ord - et totalt ugjennomtrengelig område om sommeren!
Våren som var bestemte jeg meg for å prøve å gjøre noe med dette "villnisset"!

Før ugress begynte å vokse svidde jeg av det meste av tørre strå og kvister. Deretter begynte jeg å dekke til så mye som mulig med aviser. Denne delen av eiendommen så med andre ord mildt sagt forferdelig ut hele sommeren igjennom! Det hele kunne virke som om området var en søppelfylling hvor aviser og annet fortsatt ikke var overtatt av naturen. Kampen om å få tak i nok aviser gjorde at jeg måtte ta ting gradvis- og først sent på høstparten hadde jeg klart å dekke det meste av denne hagedelen med tykke lag papir. Bildet over viser bedet slik det så ut midtsommers...

Planen var at jeg etter hvert skulle bygge en gangbrygge av impregnert treverk- mest av latskap, for gangveien gjennom dette området trues stadig med å overtas av ugress. Noe du sikkert kan se av bildet ovenfor. En gangbrygge ser renslig ut. Den knytter sammen bryggene foran hovedhuset med denne delen av eiendommen, siden de ikke ligger så langt unna hverandre, kommer til å bestå av samme type materialer og dessuten ha omtrent samme form.
Jeg vil unngå ugress fordi jeg skal bruke markduk under treverket. Denne bryggen kommer dessuten til å strekke seg over en "naturlig" dam jeg planlegger å bygge på den siden av gangveien du ikke kan se på bildet. Dammen må altså være ganske stor.

Her har jeg prøvd å tegne oppå samme bilde som det ovenfor. Håper det gir et litt bedre intrykk av hva jeg tenker å gjøre. 
Jeg skal forsøke å forklare dette prosjektet mer omfattende i senere innlegg, men for å gi et litt bedre intrykk: Bildet nedenfor er tatt fra gangbryggen jeg bygget langs elvebredden i sommer. Buskaset som ses i bakgrunnen kommer jeg til å beholde, for jeg har ikke ønske om at hele eiendommen skal se "striglet ut". Håpet er jo at hagen skal være en blanding av velordnet og kaotisk, "kulturhage" og natur. Gammelt og nytt. Uansett. Bak det buskaset på bildet finner du "bedet jeg har dekket med aviser langs elvebredden og det er også langs dette jeg vil anlegge "gangbryggen" som skal strekke seg fra plenen og frem til Woodland hagen. 
Neste inlegg skal jeg beskrive litt hvilke planter jeg vil benytte langs elven.


Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

torsdag 10. januar 2013

Plantebestilling: Drivhustrappen.


Av mangel på veletablerte blomsterbed rundt om i vår svenske feriehage er jeg veldig takknemlig for drivhustrappen. Siden jeg begynte å ta den i bruk for snart fire år siden har det blitt stadig flere potter der. I år lurer jeg på å legge brostein inntil drivhuset på hver siden av trappen og ha flere krukker der...!? Galskapen har tydgeligvis ingen ende!

I fjor hadde jeg noen klatreroser i krukkene øverst i trappen. Det var ikke helt vellykket, så i år har jeg bestilt to stk flettede piletrær som skal være "basen" på trappen. Altså, de to piletrærne skal stå i potter øverst/bakerst. Rundt dem skal jeg ha potter med blomstrende planter som ikke blir for høye.

  Bildet av piletrærne en kan se ovenfor er identiske med mine planter, men bildet har jeg lånt et sted på nettet. Desverre husker jeg ikke hvor. :-(

Det er to planter jeg ikke kan unnvære på trappen:
Den ene er Lobelia. De blå eller hvite putene av blomster passer perfekt til så og si alle andre krukkeplanter. Lobelia kjøper jeg i slike brett som selges med 6 ferdige planter på alle hagesentre om våren. De fyller jeg i forskjellige småpottter siden denne typen planter er veldig tørketålende og derfor takler perioder uten for mye vann.

Den andre sorten jeg ikke kan unnvære er Middagsblomster, eller Dorothea Bellidiformis.
De sår jeg alltid selv i Februar/ Mars. Disse er vel noe av det enkleste en kan så, og i likhet med lobelia er de ideelle i små potter. De blomstrer hele sommeren og er ekstremt tørketålende! Bare husk å plassere dem så solfylt som mulig :-)

Både Lobelia og middagsblomster er ettårige planter, men er relativt billige i innkjøp. De har dessuten den fantastiske egenskapen at de stort sett blomstrer uavkortet hele sommeren igjennom!

Ut over dette varierer jeg utvalget ut over sommeren alt ettersom hvilke planter som blomstrer mest for øyeblikket.
En av de store fordelene med krukkebeplanting er jo at en veldig enkelt kan flytte frem de plantene som gjør mest ut av seg der og da!

Nå i vinter har jeg bestilt inn følgende dahlia- og begonia knoller med tanke på drivhustrappen:
Nedenfor kan du se hvilke sorter jeg har bestemt meg for. Felles for dem alle er at de ikke blir så veldig høye. Jeg synes dessuten de kler både middagsblomster og lobelia!?

Plantene er, fra nederst til venstre: 1) Dahlia "Playa Blanca". 2) D. Gallery "La Tour". 3) Begonium Double large white.  4) D. Dark Princess.


Jeg ønsker deg fortsatt en riktig fin dag! 

onsdag 9. januar 2013

Plantebestilling 1: Skogen!

På denne tiden av året er det vanskelig å ikke bli fristet av alle frøkatalogene som fyller postkassen i en hageglads hjem!
Jeg har likevel bestemt meg for å ikke bestille frø denne gangen.

Jo, jeg skal nok så noen i vinter også, men da skal jeg finne frem frøboksen min og benytte noen av de mange jeg alt har.
I fjor innså jeg nemlig at frø fører til små planter som krever større plass- noe det er vanskelig å finne i en byleilighet i Oslo.
Sortene skal derfor bli få, men utvalgte denne gangen.
Jeg har derimot latt meg friste av nettbutikker som leverer knoller, røtter og små planter.

Et av forsettene mine i år har vært at jeg stort sett skal satse på hagens struktur. Altså ikke nye planter jeg ikke vet jeg alt har plass til i eksisterende bed. Jeg har derfor fokusert planteinnkjøp til tre områder av hagen:

 • Drivhushagen
 • Elvebredden
 • Woodland hagen.

Dette innlegget skal dreie seg om Woodland hagen.
Fra før har jeg testet ut noen liljer i skogen. Ikke så veldig vanlig i et woodland område, men jeg synes de passer veldig fint inn. Spesielt dvergvarianten Lilium Inuvik.
De blir ikke høyere enn 40- 50 cm og blomstrer med middels store, hvite blomster i Juli- August i min skog. I sol vil de komme en måned tidligere.
Fra før har jeg 10 stykker i skogen. Nå bestilte jeg 20 til. Altså, ikke noen overveldende stor gruppe. men de lyser godt opp om jeg planter dem i små klynger rundt om på skogsbunnen.
I år har jeg dessuten bestilt noen knoller med hvite martagon liljer. Jeg inbiller meg de vil passe fint i samplanting med de ovenfor.
Planting i en skog med vandrende skygge kan jo innebære mye prøving og feiling om en ønsker noe annet enn åpenbare skyggevekster. Jeg har derfor testet ut noen sorter liljer, dagliljer og annet. Hittil har det faktisk gått overraskende fint, men for liljenes del har jeg innsett at det er best å holde seg til de lavtvoksende sortene, for ellers blir det mye å binde opp etter hvert!

Stort sett er det planter med interressant bladvekst jeg har i skogen min. Blant annet Hostas. Til nå har jeg 18 sorter av denne plantetypen rundt omkring. Jeg måtte selvfølgelig bestille noen til. Denne gangen ble det noen eksemplarer av Hosta "Blue Angel" og "Fragrant Dream".


Jeg har bestilt veldig mange flere planter, men det får jeg heller ta opp i neste innlegg!


Ha en fortsatt fin dag! 

mandag 7. januar 2013

Tilstandsrapport fra planterommet på hytta.

Som noen av dere vet har jeg en del planter som ikke tåler å stå utendørs om vinteren. De som mister bladene om høsten blir plassert mørkt og frostfritt i kjelleren. Resten havner på et provisorisk planterom. Til vanlig fungerer rommet som vaskerom, men på vinteren fylles det til randen av alt som er grønt!
Jeg er alltid litt spent på hvordan plantene har klart seg i mitt fravær, for jeg bor jo ikke på hytta til vanlig ;-)

I år har det gått veldig fint hittil! Samtlige planter har overlevd så langt.
På bildet har sitrontreet vokst litt siden i høst.

Nedenfor:
Nerium Oleander har fått en mengde nye knopper. Håper de springer ut i blomst i løpet av våren/ sommeren! I fjor tørket de fleste knoppene ut .


Til høyre:
Jeg har en del sukkulenter i hagen. Blant annet disse agavene. De vokser faretruende fort, så jeg er veldig spent på hvor lenge jeg kan bringe disse innendørs om vinteren...

Nedenfor: Konglepalmen; Cycas Revoluta trives også i nordisk klima. Jeg har den utendørs hele sommeren og setter den altså inn i vaskerommet om høsten. Den vokser og trives, har en fin farge og ser ut til å kunne takle mange år ennå!
Nedenfor:
Fikenkaktus trives også veldig godt borte i Sverige. Jeg har faktisk beskåret den to ganger i år! Den vokser likevel raskt. Kanskje jeg en gang får blomstring på denne?

Nedenfor:
Til venstre har mitt laurbærtre vokst veldig i år. Det er nå godt over 2 meter høyt. I fjor mistet det mesteparten av bladene på denne tiden, men i år viser den ingen tegn på dette.
De gulaktige bladene en kan se på flere av bildene her kommer fra en klatreplante som også klarer seg veldig godt innendørs i vinteren; en Bougenvillea som forhåpentlig vil få rosa blomster til sommeren.
Da skal den få vokse i drivhuset. I fjor hadde jeg den på drivhustrappen det meste av sesongen.

fredag 4. januar 2013

Min egen adresse i USA....!

Siden snøen smeltet fort i romjulen bestemte jeg meg for stable de to delene av testsøylen jeg alt hadde støpt. Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Skjøtene er riktignok ikke sammenlimt ennå. Det venter jeg med til våren.

I dag fikk jeg forresten en mail fra JetCarrier om at noen betongformer jeg hadde bestilt via Amazon.com er på vei.
Mitt nyttårsforsett har jo vært å jobbe mer med selve hagens struktur i år- Altså ikke kjøpe blomster og planter før bedene er bygget... Jeg har hatt en tendens til å ta ting litt i en annen ende frem til nå..

Nok om det.
Nedenfor ser du formene jeg har bestilt fra USA. Jeg vet jeg har et veldig tidkrevende prosjekt foran meg. :-) Den ene formen skal jeg bruke til å lage noen "hellelagte" belegninger for en sittegruppe i skogen. Formen der minner litt om natursteinsheller, Det er i alle fall håpet mitt... Formene må få en liten dusj med smørespray så den tørre sementen slipper formen når du skal fjerne den. Ut over dette er det bare å fylle på ferdigblandet sement og vente på at det tørker ;-)


Nedenfor:
Planen er å gjøre som på bildet - altså få mose til å vokse mellom "hellene".De firmaene som selger slike former på Amazon sender KUN til adresser i USA, men der finnes likevel lovlige måter som muliggjør levering til Norden.
Gjennom noen fraktfirmaer kan du nemlig få din egen adresse i USA. Du oppgir denne adressen når du bestiller en vare, som så blir videresendt til din norske adresse (eller svenske/danske)
Jeg valgte å benytte meg av et slikt tilbud hos
JetCarrier.com

Det er imidlertid litt dyrere enn å få sendt varen direkte.

Her er eksempel fra min egen bestilling:
Med dagens kurs betalte jeg norske kroner 266 til sammen for begge formene på Amazon.com
Siden varens verdi var såpass lav betaler jeg ikke toll i Norge.
Frakten er derimot forholdsvis høy: Fraktprisen er totalt 768.- Norske kroner inkludert moms.
Total sum for to slike former ender altså opp på:
1 034 Norske kroner.

Til gjengjeld har jeg noen former jeg forventer å benytte i mange år fremover....

Ha en fortsatt riktig fin dag!