mandag 31. desember 2012

Når det gamle året dør....

...fødes et nytt!

Jeg ønsker anledningen å takke alle mine hagebloggervenner for mange flotte innlegg på deres blogger i året som har gått!

I kveld regner det her i vår svenske feriehage. De siste dagene har det vært mildvær hele døgnet, noe som har ført til at nesten all snøen nå er borte.
Jeg benyttet derfor anledningen til å ta meg en tur rundt på eiendommen for å se hvordan busker og trær har klart seg så langt i vinter.
I drivhushagen hadde jeg nemlig plantet en del planter som ikke er så vanlige å se i hager her oppe i nord. Blant annet mandeltre og fiken. Begge sortene ser ut til å klare seg riktig så bra hittil!
Det må i grunnen har vært en fin vinter så langt, for nå som snøen er borte ser jeg hvordan en mengde spirer er i ferd med å titte frem mellom høstløv og kvist.

På bildet til venstre titter en liten akeleie opp av jorden, men den var i veldig godt selskap, for jo mer jeg tittet, dess flere planter ble jeg oppmerksom på!
Jeg regner med disse plantene vanligvis spirer på denne måten under snøen- og at nå som den er borte, så er det lettere for oss hagegale å bli oppmerksomme på dem :-) I grunnen er de jo det perfekte eksempel på nettopp Nyttår! Ut av det døde løvet fødes en ny sommer!

Bildet til høyre: Over alt i skogen var krokus i ferd med å spire opp sammen med revebjeller, mjødurt, bregner, honningknoppurt og masse annet. Mange andre planter er jo igjen vintergrønne, men ses ikke av oss før hvor snøen pleier å dekke markene.

Med ønske om et riktig GODT HAGEÅR for oss alle 
ønsker jeg dere


GODT NYTT ÅR!! lørdag 29. desember 2012

Drivhuset sent i Desember....


Til tross for at snøen ligger fint og drivhuset for lengst er tømt for alt som er grønt for sesongen, kan jeg likevel ikke la være å ta meg jevnlige turer ut dit selv nå midtvinters.
Det er nesten litt magisk å være der inne. Iskrystaller har lagt seg fint på alle glassflater utvendig, noe som skaper spennende og uvanlige lyseffekter. Blikket dras ikke så mye ut i hagen som tilfellet er på sommersesongen. Noen dager har rimfrosten dekket glasset fullstendig. Da føles det som jeg befinner inne i en hvit isboks...


Rommet er stort sett fylt med tomme terracottapotter, hagefigurer, utemøbler og noen ting som ikke utfyller en annen oppgave enn å pynte opp drivhuset på sommertid.
Gargoylen på bildet til venstre er en av de tingene jeg har valgt å overvintre "innomhus"
Til sommeren har jeg bestemt meg for å lage en sokkel han kan få sitte på, slik at han nesten kommer opp i øyenhøyde. Da vil han sannsynligvis flyttes ut i drivhushagen

Drivhuset er nok langtifra pyntet og stylet, egnet til noen "hjemme hos" reportasje. På gulvet står der en mengde krukker og kasser med fliser jeg planlegger å bruke på gulvet.
Kurver og redskaper står også tilfeldig plassert både her og der, men som sagt- jeg elsker likevel å ta meg en tur ut dit! - selv når snøen laver ned og kvikksølvet i termometeret er langt ned på de blå tallene...


Har du drivhus? Hva benytter du det til nå på vinterstid?Jeg ønsker deg en fortsatt riktig fin Romjul! fredag 28. desember 2012

Ønskeprosjekter i drivhushagen..

Denne uken har jeg  benyttet anledningen til å se litt nøyere på drivhushagen. Om sommeren kan det være litt vanskelig å få en helhetsoversikt på grunn av planter og ting der inne. Nå som snøen ligger hvitt gir det muligheten å se på området som et stort, hvitt lerret.  Eller i hvertfall nesten... 

Jeg har jo ønsket å lage en mer intim hage her i denne delen av eiendommen. Ennå har jeg ikke helt klart for meg hvordan ting kommer til å se ut, men føler selv jeg har tatt store skritt i en viss retning.

For en stund siden viste jeg dere bilder av noen søyleformer jeg hadde importert fra USA.
Jeg planlagte jo da å støpe opp en del slike i sement og benytte dem, blant annet, som pergola til vindruene mine i drivhushagen.
Ovenfor ser dere resultatet av prøvestøpingen av toppdelen. Jeg er i grunnen kjempefornøyd med forsøksresultatet!
Eneste problem er at jeg har laget den for solid, så den veier såpass mye at det nesten er umulig å løfte den! Disse søylene blir nemlig langt høyere og kraftigere enn jeg først trodde! På bildet til venstre, som jeg har lånt fra produsentens hjemmeside, består hver søyle av 6 deler. Jeg har bestemt meg for å prøve om jeg bare skal bruke 5 deler. Jeg tror søylen da blir litt over 2,5 meter høy- noe jeg synes er mer enn nok i drivhushagen!?

Nedenfor: Min egen test nummer to; Et element som utgjør nedre søylehalvdel.

Jeg plasserte min sementgargoyle på den for å gi et lite intrykk.
Jeg har forresten bestemt meg for å lage sementpidestaller til en del av figurene mine. De kommer da til å bestå av sokkeldel, søylen og deretter toppdel. Jeg har benyttet sekker med ferdigblandet sement til støpingen.
Jeg hadde egentlig tenkt å støpe noen flere deler nå i juleferien, men har kommet frem til at det blir for mye griseri om jeg skal gjøre dette innendørs. Ute skal en ikke støpe med sement om temperaturen er under +5 grader! Da vil herdingsprosessen bli ødelagt og betongen vil fort gå i oppløsning!

Gjett hva jeg kommer til å benytte helgene til så fort været blir mer sommerlig!? :-)


Jeg har forresten bestilt noen andre "hobbyprosjekt former" fra USA.
Om dere er interressert beskriver jeg gjerne prosessen for hvordan du, helt lovlig bestiller ting fra amerikanske firmaer som egentlig ikke leverer til Europeiske land?
Uansett ønsker jeg dere en fortsatt riktig fin Romjul! 

torsdag 27. desember 2012

Julehuset

Dere som har vært innom bloggen min en del ganger merker sikkert at jeg ikke pleier å skrive så mye om hvordan vi har det innendørs i vår svenske hage. Jeg liker riktignok å pynte, men hos oss går det mest i å innrede hjem og hytte med ting vi trives i, heller enn hva som er mest trendy for tiden. - Men så har jeg også for lengst insett at jeg aldri kommer til å bli noen innredningsdesigner, så denne bloggen prøver vel ikke komme med så mange tips og vink til hvordan pynte hjemmet innomhus. Likevel, her kommer et lite "Julehus"- innlegg. Det skjer jo ikke så mye på hagefronten for tiden..
En annen grunn til dette inlegget er at vi nettopp har pyntet litt siden vi skulle få noen naboer på kaffe... ;-) Da passet det jo fint å ta noen bilder i den sammenhengen...


Når vi kjøpte eiendommen i Sverige fulgte en "glassveranda" med på kjøpet. Den var bygget på 70 tallet og er nok ikke noe vakkert syn sett fra utsiden, men den er isolert og fungerer veldig fint som ekstra spisestue på vinterstid. Til vanlig har jeg benyttet den som planterom på vinterstid, men de siste to årene fant jeg ut at det var mye bedre å benytte vaskerommet til mine mange tropiske planter!

Vi trives godt å sitte her og se på dyrelivet som foregår på elven.


Siden vi bestemte oss for å totaloppusse resten av huset den gang vi kjøpte det, ønsket vi et kjøkken med åpen løsning. Mest for å skape en følelse av mye lys og åpenhet i første etasje. Jeg vet mange har et blandet forhold til åpen kjøkkenløsning, men vi er veldig glade for denne løsningen, som har fungert flott for oss i de snart 6 årene vi har hatt huset!


Stuen kommer forhåpentlig snart til å bli omgjort til spisestue. Vi har lenge ønsket å bygge ut huset med et vinterisolert "orangeri" som da skal fungere som vår hovedstue. Men det går nok et eller to år før den tid, så foreløpig er vi veldig fornøyde med stuen som den er.


Første etasje består ellers av toalett, spisestue og vaskerom. Soverommene og badet befinner seg i overetasjen, men det skal dere slippe å se. :-)
Neste inlegg skal jeg begynne å konsentrere meg om hagen igjen!

Ha en fortsatt riktig fin Romjul!
 
 
mandag 24. desember 2012

Riktig god Jul!!


Nå er julekvelden her og vi nyter stemningen i huset og hagen her i Sverige! Eiendommen er dekket av et 15cm fint snølag og været er perfekt i mine øyne; -4 grader, stille og oppholdsvær.
Når vi kom frem til Sverige hadde gartnerfirmaet, som avtalt måket innkjørselen. Vi hadde vasket huset grundig sist gang vi var borte- og "Hyttevarme" løsningen sørget for at det var varmt og godt innendørs, så alt har så langt lagt til rette for en fredfylt og god julefeiring!

Utendørs har jeg NESTEN laget en snøhule "Den hellige familie" kan søke tilflukt i, men det var ikke nok snø til å lage mer enn en halvrund mur rundt dem ;-) Kanskje de får en krybbe neste år?Bildet nedenfor:
På vei bort til drivhuset har jeg plassert en del lysende trær som former en slags juleallé. Jeg er ikke helt sikker, men lurer litt på om jeg bør plante noen prydtrær på denne måten til våren? Eiendommen er veldig avlang - og en slik allé vil vel være med å forsterke nettopp følelsen av lengde- altså det motsatte av hva jeg egentlig ønsker meg. - Så jeg får tenke litt på det. Om du har en kommentar vil jeg sette stor pris på det :-D


Om kvelden tenner vi en mengde lyslykter rundt julekrybben. Eiendommen ligger jo litt for seg selv, så vi ser overhodet ikke lys fra andre naboer. Om vinteren setter vi derfor ekstra stor pris på alle julelys og lykter vi kan tenne på kveldstid! :-D


Som dere ser; Jeg setter stor pris på mitt kjære drivhus- også vinterstid. Denne helgen har jeg forresten jobbet litt der inne, men det kan jeg kanskje ta for meg i et senere blogginlegg.

Nå er det tid for kaffe, dessert og gaveutdeling. Jeg ønsker dere en fortsatt en riktig fin Julehøytid! 

torsdag 20. desember 2012

Snart er det Jul...!

Bare noen dager igjen, så er Julaften her. Men for meg begynner feiringen egentlig i morgen, for da er det starten på 10 dager helligdagsfri!
I kveld kommer vi til å fjerne julepynten i leiligheten i Oslo. Lysene på terrassen og kransen på døren skal riktignog få bli værende til vi vender hjem igjen, men det er litt deilig å komme tilbake til "julefritt hus" i Januar!

I Sverige skal vi derimot pynte litt når vi kommer over!
Jeg fant derfor frem noen bilder fra fjorårets feiring der borte. Da hadde det ennå ikke falt snø på denne tiden, men det har vi derimot fått i år. Ikke så mye riktignok, men et fint lag på marken skaper jo fin Julestemning det også! :-)

I fjor kjøpte vi noen kunstige trær vi plasserte i hagen. I år har vi kjøpt enda flere av disse, for selv om de ikke har hverken bladverk eller nåler, så gir de meg likevel en fin julestemning- og lyser vakkert opp i mørket. Vi har ingen naboer i umiddelbar nærhet til hagen, så det kan bli litt mørkt om kveldene hvis vi ikke selv lyser litt opp her og der ;-)


Julekrybben tas alltid frem på denne tiden, for Julen er jo tross alt en høytid som skal minne oss om fødselen til et barn i Betlehem for litt over 2.000 år siden ;-)Vi har egentlig ikke noen plan angående hvordan vi skal julepynte når vi kommer frem til vår svenske hage, men kanskje jeg skal plassere et lysende tre på bryggen i år? Det lille treet på gjestehus balkongen fungerte i hvert fall fint i fjor, og det er jo, som sagt veldig hyggelig å se ut på litt lys i et ellers ganske mørkt område.

Innendørs pleier vi også å pynte, selv om vi altså ankommer bare noen dager før julaften.
Det meste av juledekorasjonene ligger jo alt i kassene sine. Noe særlig nytt har vi ikke kjøpt med oss i år. Julen er jo en tid med tradisjoner, og det er ekstra koselig å hente frem ting som bringer frem hyggelige minner fra tidligere år.

Jul blir det jo uansett :-)Min julepynt er kanskje ikke så veldig typisk. Nisser erstattes ofte med helt andre figurer, som Julelysestakene nedenfor: Elefanter, giraffer, sebraer, hester, frosker, fete ballerinaer, gallakledte mus og mye annet gir meg utrolig nok julestemning like mye som den rødkledte mannen med hvitt skjegg ;-)
Jeg ønsker dere alle en riktig fin Julefeiring! 


tirsdag 18. desember 2012

Om nøyaktig 3 måneder fra nå...


Vel... kanskje ikke nødvendigvis nøyaktig tre måneder, men....

Nå i den "travle" førjulstiden har vi utrolig nok allerede gjort oss ferdige med gaveinnkjøp, julerengjøring, planlegging og pynting. Det vil si- vi må jo julepynte når vi kommer frem til Sverige på Fredag, men det ser jeg på som en hyggelig begivenhet. Huset der borte ble grundig vasket for en stund siden. Vi har avtalt med gartnerfirmaet som tar seg av plenen om sommeren at de skal måke innkjørselen vår og "Ring hytta varm" sørger for at vi kommer til en oppvarmet bolig- så disse siste kveldene i Desember benytter min samboer og jeg på å lytte til musikk og koselige sysler. Jeg ser igjennom bildene fra året som har gått - og kom i den sammenheng over en del jeg tok helgen 16-18 Mars. Jeg vet jeg hadde et lignende innlegg i November- men tenk at det alt har gått en hel måned siden!?

Nå er det bare 3 måneder til naturen forhåpentlig begynner å våkne til liv på nytt! Den 16 Mars i år blomstret hvite krokus, blå hepatica og rosa tysbast. Verden var i ferd med å våkne og fra da av skulle våren eksplodere i liv, lys og farger!
Vinterens plantebestillinger begynte å ramle inn i postkassen min. Jeg fant frem potter og krukker, kjøpte ny, fersk jord som duftet av liv og forventning. Røttene og knollene jeg mottok fra leverandørene ble varsomt plantet og plassert i mitt uoppvarmete drivhus. Jeg våget ikke helt å stole på at frostnettene var helt over ennå, så derfor gikk jeg til innkjøp av gjennomsiktige plastkasser med lokk fra IKEA.
De fungerte helt perfekt som drivhus i drivhuset! En annen fordel med disse var jo dessuten også at disse husene holdt bra på fuktigheten. Jeg var litt bekymret for råte. Jeg reiste jo bort i flere uker (til Spania) like etter at jeg hadde fått disse i jord! Det gikk heldigvis over all forventning. I stedet for lokket brukte jeg nemlig fiberduk over disse plastikk- kassene. Det sørget for at fuktigheten ikke ble for høy, samt at de sarte skuddene ikke ble skadet av solskinnet på skyfrie dager!
Vinteren 2011/2012 hadde jeg jo bestilt inn forskjellige typer mer eller mindre hardføre bregner. Siden de var planlagt å vokse ute fra første stund av ble de fleste plassert i kaldbenk inne i skogen.
Jeg var nok veldig heldig med temperaturene denne våren, for samtlige planter overlevde i sitt kalde plasthus der inne i skogen!

Nedenfor:
Liljeløk og alle andre knoller og røtter som ikke hadde begynt å spire ennå fikk derimot fortsatt sove en stund til. De ble plantet i store potter og plassert mørkt i kjelleren til midten av April.
Det var nesten ikke mulig å bevege seg fremover i den delen av huset da, men i mine øyne var det jo vel verdt det! Snart kunne en ny og spennende hagesesong ta til for fullt! Nesten rart å tenke på nå like før Jul.

Alt dette begynte bare tre måneder fra Julaften!

Jeg må jo nesten innskyte at jeg allerede har sendt inn en liten plantebestilling med forventet ankomst i Mars denne gangen også.... Mer om det i neste innlegg!Ha en fortsatt riktig fin Førjulstid! 

søndag 16. desember 2012

JuleforberedelserUtrolig nok er det nå bare EN uke til Jul! Vi har kommet til 4 søndag i advent.

Vi kommer ikke til å feire den hjemme i Oslo, men drar til vårt svenske feriehjem til helgen.
Jeg har, som oftest, en tendens til å starte julepyntingen såpass tidlig at jeg nesten rekker å bli lei alle dekorasjonene før høytidsdagene setter inn for fullt. I år bestemte vi oss derfor for å ikke pynte noe særlig i Oslo på forhånd.
Men forrige helg skulle jeg ned i kjelleren for å hente noe helt annet- men der sto det jo noen bokser julepynt. Jeg måtte selvfølgelig hente noe av dette opp... så nå er det jo likevel litt "julete" i Osloleiligheten vår også.

Når vi kommer bort til Sverige nå til helgen skal vi pynte huset der. Jeg har satt hvite og røde amaryllis til driving der borte allerede, så forhåpentlig kommer de i blomst i juleuken. Ellers skal vi nok klare å skape julestemning der borte i år også.

Vi gleder oss selvfølgelig veldig til 10 hele dager med Julefri! For vi planlegger nemlig også å feire Nyttår der.

Jeg har en god del planer for disse dagene. Håper jeg kan vise dere litt om ting blir utført etter hvert..?


Uansett ønsker jeg dere alle en riktig fin førjulstid! 


torsdag 6. desember 2012

Vintersysler..


Jeg har merket meg at jeg ikke er alene her i blogg- land når det gjelder lysten til å lage egne ting til hagen. Og hva er vel mer spennende å forme noe av betong!?
Gjennom internett er jo tilbudet på betongformer blitt nærmest ubegrenset! Jeg kunne derfor ikke la være å kjøpe noe jeg har hatt lyst på lenge: Spennende støpeformer til søyler, benker og ornamenter. I fantasien ser jeg for meg å lage pergolaer, pidestaller for hagefigurer og benker i skogen. Nå ser jeg frem til en 10 dager lang juleferie! Jeg må bare kjøpe inn en god del ferdigbetong.... Jeg fantaserer dessuten om å teste en ide jeg har: Å kjøpe farget fugemasse som benyttes til fuging av fliser, blande dette med sementen og på den måten få litt kulør på enkelte elementer. Kanskje gjøre betongsøylene litt hvitere, eller helt svarte!?
Ok. Det er kanskje litt "over the top", men jeg lurer på å lage noen slike søyler på vei inn til woodland hagen- og sannsynligvis i drivhushagen!? Jeg har lenge lurt på hva jeg skal bruke til å binde opp den stadig større vindrueplanten som vokser i drivhushagen. Den vil nok uten problem kunne kle en slik pergola i løpet av neste sommer!?
Jeg har kjøpt elementer for variantene som ses på bildet til venstre; Altså søylesokler og topper, glatte søyler og form for den "stripete effekten" som ses på nedre halvdel av pillarene til venstre.
Formene til soklene kan dessuten deles opp slik at en kan støpe den hagebenken som ses på bildet. 
Hva tror du? Har det rablet helt for meg....? 

Jeg har alt støpt noen prøver som jeg håper å kunne vise dere neste gang jeg er i vår svenske hage. 

Bildene har jeg lånt fra nettstedet hvor jeg kjøpte formene: Historystones.com 
Mindre betongformer kan blant annet kjøpes på Amazon.com  Desverre sender mange av disse firmaene ikke til Norden, men der finnes mulige løsninger på dette også. Noen websider tilbyr at du oppretter en konto hos dem. Du får dermed en postadresse i Amerika. Mot et lite tillegg i prisen videresender de varene til deg i Norden, trygt, lovlig og rimelig.

Jeg ønsker dere en fortsatt riktig fin førjulstid!