torsdag 29. november 2012

Bare 4 måneder til nå...!

Nå som November er i ferd med å gå over i Adventstiden kan vinteren virke på sitt mørkeste. Ennå har ikke snøen lagt sin lyse dyne over marker og bed, så kveldene er på sitt mørkeste for tiden.
Da er det deilig å finne frem bilder fra i fjor. Allerede i slutten av Mars begynte hagen å våkne til liv. Snøen var borte og jeg jobbet ivrig med å rydde bort restene etter vinter. Utrolig å tenke på at det bare er 4 måneder fra nå!!

Siste helgen i Mars blomstret blåveisen flere steder på eiendommen.
Jeg har en mengde hepatica Nobilis som vokser vilt hos meg, noe jeg setter veldig stor pris på, for blåveis er jo en vakker vintergrønn vekst! - Og få andre villplanter bringer vel bud om mår på en så optimistisk måte som nettopp de blå klokkene som lyser mot deg mellom vissent løv og gress!?

Den rosa busken Tysbast vokser også vilt i store mengder på eiendommen. I slutten av Mars hadde den alt blomstret i nærmere to uker på denne tiden i fjor. Det beste med denne busken er vel den fine velduften den bringer når solen skinner på blomstene!
Ellers er tysbast fin om høsten med sine ildrøde bær, men det er vel uten tvil på tidlig vår den er på sitt fineste!

Nedenfor: I skogen begynte krokus å blomstre første helgen i April. Aller først ute var de kremgule og hvite variantene. Mange uker senere begynte siden også de blå og lilla krokusene å vise sin prakt.


Jeg er spesielt glad i hvite blomster i min Woodland hage. De passer alltid sammen med alle andre planter, lyser opp selv i skyggen - og bringer renhet og liv i en del av hagen som ellers er overveldende grønn.

Bildet nedenfor:
I slutten av Mars var jeg i full gang med å rydde i woodland hagen. Gammelt løv ble fjernet fra skogsveier og bed så de spirene som var på vei opp mot lyset skulle få blomstre uhindret.
I utkanten av skogen svidde jeg av gammelt gress og begynte til og med å luke litt ugress!
Foreløpig var de fleste staudene fortsatt i dvale - og løvtrær hadde fortsatt ikke begynt å få knopper- men våren var uten tvil kommet!


Om jeg så nøye etter fikk jeg stadig flere overraskelser. Spede spirer tittet etter hvert opp over alt. På bildet nedenfor, tatt 4 April var akeleiene på full fart opp av bakken!


Alle bildene i dette innlegget ble tatt i overgangen Mars/April 2012. Bare 4 måneder fra nå!!
Det er godt å vite når vinteren nå er på sitt mørkeste!

Ha en fortsatt riktig fin kveld! mandag 26. november 2012

Tilbakeblikk på vår spanske Oktoberhage...

Er det ikke merkelig hvordan en kan bli blind for det som en til daglig ser?
Når jeg reiste nedover til vår spanske hage sent i Oktober må jeg ærlig inrømme jeg var litt hagelei etter en frodig sommer i vår svenske hage.
Jeg ble likevel veldig glad for å se hvor godt plantene mine hadde klart seg gjennom en lang og ekstremt varm og tørr sommer- selv etter spansk standard!
Likevel opplevde jeg hagen som mest grønn denne gangen- Altså- ikke så veldig blomsterrik som jeg husket den fra vårparten.
Nå som omgivelsene her hjemme i norden nå stort sett er brune og triste, trærne er bladløse og blomstene for lengst har visnet hen og forsvunnet, så sitter jeg og ser over mine bilder fra vår spanske hage slik den fortonte seg for rundt en måned siden - og sikkert fortsatt ser ut.
Nå virker den plutselig både frodig og blomsterrik!?
Jeg tenkte derfor jeg skulle dele noen av bildene med dere.
Nedenfor:
Bougenvillea er jeg veldig glad i rundt om i hagen. Den finnes i de fleste farger, men det er de mest vanlige jeg synes best om: Den rosa varianten jeg har i trappeoppgangen vår på bildet nedenfor, samt de lilla en ser over alt i syden.
(Jeg har faktisk to store eksemplarer i Sverige også. De har taklet vinteren der borte overraskende bra hittil, så jeg håper på frodig blomstring i drivhuset neste sommer!)


Busker med Nerium Oleander får jeg aldri nok av langs eiendommens ytterkanter. Disse kommer i en rekke fargekombinasjoner, både enkle, havlfylte og fylte varianter. Dessuten  får en dem i en mengde størrelser, så jeg har noen som er oppstammet som små trær. Andre får vokse fritt, som store, frodige busker på rundt 2 meter høye. Foran  dem har jeg noen dvergvarianter som aldri blir høyere enn 50-60 cm. 

Oleander har sin store blomstringstid på våren og frem til midtsommer. Siden kommer de jevnlig tilbake gjennom året, men i langt mer beskjeden prakt sammenlignet med forsommerens fargefyrverkeri.
Til høyre; en halvfylt variant med lettere variegerte blomster av en rosa med hvite mønstre.
Oleander er en meget giftig plante, så den bør ikke stå fristende til for små barn!! 

Nedenfor: 
Hovedinngangspartiet mitt begynner etter hvert å ta form. Frukttrehagen jeg har begynt å anlegge bak huset (Altså bak meg på dette bildet) har jeg hatt både suksess og fiaskohistorier fra denne sommeren. Noen nyplantede frukttrær overlevde ikke årets ekstremtørke. Andre hadde alt begynt å ta seg kraftig opp når jeg var i hagen. Alt i alt er jeg veldig fornøyd! Jeg fikk støpt noen nye bed og plantet litt flere planter, men siden jeg hadde halsbetennelse store deler av mitt opphold denne gangen var jeg ikke så produktiv som jeg først hadde planlagt. 


En av de plantene som ble plassert i et av de nystøpte bedene denne gangen var en liten elefantfotpalme jeg har hatt i kontorvinduet på jobben hjemme i Oslo. I den siste tiden hadde den lille planten begynt å vise tegn på mistrivsel. Jeg hadde ikke hjerte til å kaste den, men hjemme hadde jeg heller ikke plass til enda en palme me- så hva er vel ikke mer naturlig enn å ta den med til hagen i Spania? Den er plassert litt i skyggen bak huset så den skal få mulighet å tilvenne seg et liv ute i det fri.
Det skal bli spennende å se om min lille palme har taklet vinteren utendørs når jeg kommer tilbake til hagen til våren! 
Bildet nedenfor:
De av dere som har fulgt med bloggen min en stund nå har nok sett denne kaktusen før. Det er en Fikenkaktus jeg plantet ved huset. Den vokser fortsatt frodig og hver eneste gang jeg er i hagen pleier jeg å brekke av noen kaktusdeler og stikke dem ned i jorden andre steder i hagen. Samtlige ganger etablerer disse stykkene seg til nye kaktuser. Jeg er nemlig veldig glad i de fikenfruktene disse kaktusene produserer og synes det er ekstra godt å spise dem fra egen hage! 
Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin dag.

Blikkfang!

Når jeg bestemte meg for å lage en woodland hage i min overgrodde skogsdel av hagen hadde jeg egentlig ikke så mange formeninger om HVORDAN den skulle utformes. Tanken var at skogsveier og stier skulle få gro frem der det ble mest naturlig å vandre.
På mange måter fungerte denne teknikken, men det viste seg jo også, at jeg noen ganger MÅTTE lage flere snarveier gjennom nyetablerte bed etter hvert som jeg jobbet meg lenger inn i skogen. Noe annet ville blir for tungvint, så planter ble flyttet og nye stier oppsto.

De to siste helgene jeg har tilbragt i vår svenske hage, har jeg blant annet jobbet en god del i skogen. Det er utrolig hvor store mengder løv en skogsbunn kan fylles med. jeg lar det med glede bli liggende som beskyttelse i bedene, men på stiene og skogsveiene blir det effektivt raket opp og brukt andre steder. Jeg inbiller meg nemligdet vil være lettere å holde gangveiene ugressfrie i fremtiden om jeg fjerner slikt med det samme.
Når en holder på slik i en ganske så naken skog så har jeg blitt smertelig oppmerksom på viktigheten av hagedesigneres fokus på "Point de Vue" eller "blikkfang" som jeg vil oversette det til på norsk.For de fleste designere blir "blikkfang" bevisst benyttet som rettesnor når en hage skal utformes. Tanken er at
et element vil få tilskuerens blikk til å dras i en retning som fremheves i hagen. Se på bildet ovenfor. Det har jeg en gang knipset i Ramme gård på Hvidsten. Statuen mellom søylebøkene får mitt blikk til å fokusere på nettopp denne delen av eiendommen. jeg får lyst å gå dit bort for å undersøke mer av denne hagen!

Se på bildet nedenfor. Det er tatt fra min egen woodland hage nå i vinter. Ikke mye som får meg til å ville gå bortover dissse stiene for å undersøke hva som befinner seg i denne delen av den.. ;-)

Jeg har derfor bestemt meg for å fokusere mye mer på nettopp blikkfang nå i fremtiden. Joda- enkelt å si, men kanskje ikke så lett å utføre.
For oss med litt mer vanlige hager vil det jo virke litt "over the top" om en romersk statue i full størrelse ble plassert i en ende- og et gresk tempel tronet i den andre....?
Så hva med oss?


Jeg har samlet inn en mengde bilder til inspirasjon i min vandring rundt i bloggland. De har gitt meg mange ideer om hva jeg selv kan utrette og benytte. Jeg skulle jo gjerne vist dere disse bildene her, men problemet er at jeg ikke selv er fotograf av dem - og jeg har ikke laget noe system som får meg til å huske hvor på nettet bildene opprinnelig ble funnet.
Jeg får derfor heller prøve å bruke fantasien og forklare noen av mine ideer. Se på bildet nedenfor:
Hva med et morsomt hageskjul i enden av denne veien? Et skjul med litt overdrevent skjeve proposjoner, - noe á la "Madam Mims" hytte i Disneys tegneserier?  - eller kanskje en stor figur av et eller annet slag?


Eller på bildet nedenfor; fjerne de to trærne i midten og erstatte dem med en gammeldags hagebenk som står vendt mot vannet? Rundt benken bør jeg kanskje anlegge et bed med fargerike planter?
Hva sier dere? Har dere noen tanker og ideer om "Point de Vues" i deres hager?


Ha en forsatt riktig fin kveld! 


tirsdag 13. november 2012

Hastverk!!

Nå var jeg klar for vinteren. Alle sommerting var forlengst kommet innendørs. Det meste av løvet var raket fra plenen og bedene hadde fått vinterdyne. Alle nyinnkjøpte løk var plantet i jorden for over en måned siden. Alt var klart for de mørke, kalde månedene som ligger foran oss...!
Så måtte jeg bare innom et hagesenter for å kjøpe noen planter til en familiegrav- og så....
Der hadde de kjempetilbud på alle flerårige vekster!!
Selvfølgelig var det ikke bare plantene til graven jeg hadde med meg ut fra den butikken.
Bilen ble fylt med 3 store magnolia Stellata busker. Jeg har et tilsvarende eksemplar i skogen fra før - og allerede første våren var det overdrysset av vakre, hvite blomster! Skogen virker fortsatt så stor og tom at 3 busker til knapt vil merkes, men....

Slik så forresten min Magnolia Stellata ut når den blomstret i vår:

Stjernemagnolia, eller Magnolia "Stellata" er et fint og takknemlig prydtre jeg absolutt kan anbefale!
Veldig mange andre sorter trenger mange år før de kan begynne å blomstre. Slik er det ikke med Stellata. Kjøper du en busk kan du nok begynne å glede deg over de hvite "stjernene" allerede året etter!
Som prydtre er den også perfekt i små hager siden den vanligvis ikke blir høyere enn 3 meter. Den er en av de mest herdige Magnoliasortene og takler opp til sone H4.
Anbefales!!

Selvfølgelig klarte jeg ikke å nøye meg med bare disse buskene. 

Et flott eksemplar av Kurilekirsebær: Prunus Nipponica "Brilliant" skal plantes ved elvebredden sammen med ulike typer prydgress. 
Denne kirsebærtrevarianten blomstrer rikt med svakt rosa flor i April/Mai. Det er en herdig variant som takler å plantes helt opp i sone H5. Busken/treet blir vanligvis ikke høyere enn 3 meter. 
Jeg har store forhåpninger til at den vil passe blant bregner og prydgress ved elvebredden!
Jeg har jo dessuten en forkjærlighet for syriner. Hittil hadde jeg 10 ulike sorter av disse fantastiske prydbuskene/trærne. Når jeg kom over enda en variant; en koreansk dvergsyrin på stamme:
Syringa Meyeri Palibin,
klarte jeg selvfølgelig ikke å styre meg! Denne syrinen er podet på en stamme så den blir et tre med kulerund krone og en sky av blekrosa klynger med duftende blomster i Mai- Juni. 

Vanligvis blir den ikke høyere enn 80 cm, men denne var podet på stamme.  Også den har jeg planlagt å plante langs elvebredden.

En Himalayaeiner skal plantes i skråningen:
Juniperus Squamata "Blue Star".
 Der har jeg en del vintergrønne planter fra før- og siden skråningen er den delen av hagen vi ser mest fra kjøkkenvinduet er det veldig fint å se på noe grønt om vinteren også! 


Jeg har jo stort sett konsentrert meg om bunnbeplantingen i skogen, delvis for å forhindre oppvekst av ugress etter hvert som vi har ryddet bort trær og kvist.
En annen grunn til hovedfokus på skogsbunnnen har jo dessuten vært å få etablert stauder som etter hvert kan deles opp og dekke større områder av villnisset mitt ;-) 


Jeg kjøpte selvfølgelig derfor en del stauder på salg denne gangen også. Men det kan jeg skrive om i et senere innlegg. 

Uansett; Nå gleder jeg meg til å reise bort og plante til helgen! Det er nemlig meldt mildt vær uten frost hele denne uken! 
Nå skal jeg altså bare bort og plante et billass med planter - Men SÅ kan vinteren komme!!?

****
Ha en fortsatt fin kveld! 
****


mandag 12. november 2012

Videoblogg: Del 1

Nå som hagen er i dvale.....

Jeg kommer til å prøve meg på et par videoblogger de nærmeste dagene. Først ut, en liten oversikt over eiendommen sett fra plenen og elvekanten.

Klikk på denne teksten for å se videobloggen på Youtube: 
Musikken jeg har brukt er "Duvemåla hage" fra "Kristina från Duvemåla".Ha en fortsatt fin kveld

lørdag 10. november 2012

Nå når det er stille....


Nå er det for tiden stille i vår svenske hage. Løvet har falt av trærne. Vårløken har for lengst kommet i jorden og sarte trær og busker har enten blitt pakket inn i fiberduk eller er satt inn i kjeller eller på planterom.
Drivhuset har blitt tømt og vasket. Høstløvet er stort sett brukt i bed og rundt trerøtter og annet.
Det betyr likevel ikke at jeg er ferdig med hagearbeid for i år. Når frosten har kommet i jorden planlegger jeg å kutte ned en god del trær i skogen. Det er et arbeid jeg ser frem til å sette i gang med.


Jeg må nok rake plenen for løv en gang til før vinteren setter til for fullt. Likevel - akkurat nå er det likevel godt å puste ut- nyte - Nå mens det er stille!


God helg! 

søndag 4. november 2012

Høsthelg på balkongen!

Så var vi der igjen; Den tiden på året når sommeren definitivt er over! Når jeg kom hjem fra Spania var det bare til å innse at sommerblomstene nå, stort sett hadde gjort sin nytte for denne gang.
Det vil si, tagaetes og pelargonium blomstrer ennå frodig, men nå passer liksom ikke sommerens farger like godt inn der ute. Denne helgen benyttet vi derfor anledningen til å oppsøke et plantesenter for å gjøre en liten "makeover" på  balkongen her i Oslo.
Balkongkassene har stort sett blitt beplantet med ulike typer høstlyng, men også eføy og planter med grønt bladverk.
Nedenfor:
Dama vår har derimot fått selskap av planter med grønt bladverk denne gangen. Stort sett bregner som  Polystichum Aculeatum som holder seg grønn hele vinteren igjennom.
Asplenium Scolopendrium er også en vakker bregne, men disse takler ikke den norske vinteren like godt som de førstnevnte, så jeg kommer til å flytte dem inn på planterommet i Sverige når frosten gjør sin ankomst for fullt. Til våren skal de overlevende plantene få nytt hjem i Woodland hagen vår der borte.


Selvfølgelig må vi ha noen vintergrønne planter på balkongen også. I forkant har jeg plassert en Juniperus Squamata "Blue Star". Den skal nok tåle vinteren fint i krukke så lenge den er godt drenert og røttene ikke råtner av for mye fuktighet.

Eføy er jeg veldig glad i, så det har vi på balkongen uansett årstid.
Jeg synes jo hvit lyng passer godt sammen med denne klatreplanten?Balkongen er nok langt fra så frodig som i sommer, men det hører jo med til høsten og vinteren. Nå skal jo fargeskalaen være mer sparsommelig og naturen byr ikke lenger på en sånn variasjonsrikdom, så jeg tar det med ro og nyter balkongen som den er nå.
Vi benytter mye levende lys i lyktene der ute, foruten noen elektriske lamper med dempet belysning.Skinnfeller og myke puter, samt varme tepper gjør at vi fortsatt kan benytte balkongen- og det er jo deilig å føle en fortsatt kan oppholde seg utendørs!


Jeg ønsker dere en fortsatt riktig fin høst!