onsdag 29. august 2012

Snart høst....


Det er vel bare til å innse at sommeren snart er på hell. Riktignok har vi fortsatt sol og varme dager her i Oslo ennå, men alt nå kan en kjenne hvordan luften er skarpere en tidlig morgenstund. Kveldene har blitt mye mørkere og blomstringen har begynt å avta i hagen og på balkongen.
Nå har jeg så smått begynt å skifte ut noen av de plantene jeg vet ikke vil nå å gjenblomstre før høsten kommer for fullt. På en måte er jo også det veldig fint, for nå begynner andre fargepaletter å gjøre seg gjeldende i potter og bed. Høstens fargepaletter!

Tomatene har for lengst begynt å modnes. Jeg har tilmed spist en god del av dem - og de smaker herlig! :-D


Det samme gjelder blåbærene. Jeg kan ikke unnlate å spise noen av de blå fristerne hver gang jeg gjør med et ærend på balkongen. Snart skal plantene plasseres i vår svenske hage, men enda en liten stund nyter jeg det vakre bladverket som lyser i nyanser fra grønt, oransje til burgunder!

Mandevillaen blomstrer ennå frodig- og har nå begynt å strekke seg i et vanvittig tempo, som om den vet det hele snart er over og at sommeren er på hell.
Høstormedrue planten har også begynt å strekke seg i været og lyser opp med sine hvite "fyrverkeriblomster" som om de skulle være en nyttårsrakett idet den eksploderer :-)

Det er i grunnen fascinerende hvordan nye former og fargetoner nå er i ferd med å overta over alt.
Selv dagslyset har fått andre fargekulører.
Nedenfor, et lite oversiktsbilde av blomstringen slik den fortoner seg på balkongen nå.
 
 
Nedenfor:
Verbena er kanskje ikke så vanlig på en bybalkong, men jeg liker den villplantefølelsen den gir sammen med prydgress. Når jeg sitter inne i stuen og ser ut får jeg nesten en følelse av å ha en hage der ute- og for oss byboere er jo det helt topp! :-)


Nedenfor:
Høstormedrue Cimcifuga Racemosa er en vakker plante som skaper høyde, letthet og litt variasjon på balkongen min for tiden. Når blomstringen er over skal den plantes ut i vår svenske hage.

Også i balkongkassene har etter hvert lyng begynt å snike seg inn blant sommerblomstene. De gir en helt annen karakter enn sommerens overflod. Jeg liker å bytte ut planter litt etter hvert, for på den måten kommer høsten nesten umerkelig inn på balkongen min- akkurat som den jo gjør i naturen.

 
Ha en fortsatt riktig fin dag!søndag 26. august 2012

Drivhus i det blå...


Nå som jeg har begynt å gjøre en del endringer i drivhuset, blant annet med takbjelker og støttepillarer i svartmalt tre, har jeg begynt å se muligheter for å lage hyllesystemer langs kortveggene.
Siden jeg ikke bor fast på feriestedet vårt, så vil det riktignok være umulig å fylle disse med potteplanter til vanlig, men når jeg er der om sommeren... Ellers kommer jeg til å fylle dem med gjenstander av koboltfarget glass. Jeg har nemlig alltid vært litt fascinert av den fantastiske fargen koboltblått glass har, spesielt om en ser det i motlys.
I det siste har jeg derfor begynt å se meg om etter glassting med nettopp denne fargen, men det er jo ofte slik at butikkene er fylt med det som er på moten akkurat nå. Koboltblått glass er tydeligvis ikke i dette motebildet- men jeg har likevel klart å finne noe- blant annet på Fretex.


Nedenfor:
Det meste har jeg derimot funnet på loftet og i kjelleren hjemme hos oss selv, for det blir jo ofte slik at en samler på en del ting gjennom årenes løp, så nå tror jeg at jeg skal ha rikelig til en hel drivhuskortvegg!
Jeg må inrømme jeg ennå ikke er sikker på hvordan det i praksis vil fungere, for mye glass betyr mye støvtørking i drivhuset- og der har jeg jo egentlig nok av andre ting å gjøre på... ;-)
Nedenfor: Jeg ser forresten frem til jeg reiser bort igjen til vår svenske hage, for forrige gang sto en mengde liljer i knopp flere steder. Er jeg heldig får jeg kanskje oppleve blomstringen på en del av dem neste gang jeg er i Sverige.


 Jeg ønsker deg en fortsatt riktig fin dag!


onsdag 22. august 2012

Augustblomstring på balkongen i Oslo

Det er alltid spennende å komme hjem til balkongen i Oslo når vi vender hjem fra ferier eller lange opphold utenlands! Har plantene fått nok vann, eller har mine snille venner druknet dem i et velmenende forsøk på å få dem til å trives?
Jeg har nevnt det før. Jeg er veldig heldig! For jeg har nemlig noen usedvanlig snille venner som tar seg tid å passe på mine mange planter når jeg er bortreist. Jeg var derfor ganske sikker på at plantene mine ville ha det godt i mitt fravær- og jeg ble ikke skuffet!
Vi vendte hjem til rene blomsterbutikken! :-D
Nesten alle plantene mine hadde vokst og formelig strålte i frodig lykke!
La meg vise deg noen bilder fra balkongen slik den ser ut nå i andre halvdel av August!

Bildet ovenfor:
Jeg er virkelig fornøyd med fargen på denne blå petuniaen! Den er nesten selvlysende med et svakt lillaskjær. Jeg synes den passer godt sammen med mine lavtvoksende dahliaer?

Bildet nedenfor:
Rosene har virkelig trivdes på balkongen i år. Her er sortene "Queen Elisabeth" og "Burgundy Ice" i samplanting. Jeg setter spesielt godt pris på sistnevnte. Burgunder blomster og bladverk er nok i ferd med å bli en ny dille...

Nedenfor:
Balkongkasser er et veldig vanlig syn på bybalkonger, men hvorfor ikke gå et skritt lenger og henge slike kasser både på inn -og utsiden av rekkverket? Resultatet blir jo en frodig blomstring som kan nytes både fra gaten og der du selv oppbevarer deg- altså på balkongen!
Neste år kommer jeg nok til å utvide denne ideen med å ha blomstrende planter på utsiden og blande dette med krydderurter på innsiden.
I år derimot, har jeg bare blomstrende planter i disse, som her; rosalilla pelargonier. De har en fantastisk vakker farge, så jeg vil prøve å eksportere dem til min spanske hage når sesongen her i Norge er over!


Før vi dro på ferie plantet vi "Million Bells" i balkongkassene på utsiden av rekkverket. Disse var de eneste som ikke trivdes, så når vi kom hjem igjen erstattet vi disse med petunia og høstasters. I kassen på bildet nedenfor går det i lillablå toner, men jeg har tilsvarende i rosa.

Bildet nedenfor:
Utrolig nok virker det som om veldig mange sommerblomstrende planter faktisk stortrives i de mer skyggefulle delene av balkongen vår. Rekkverket består jo av et hvitt materiale som ikke slipper lys igjennom. Balkongen vår er overbygget med hvitt tak og foruten dette har vi en markise som skygger ytterligere. Det er altså ikke for mye sol som slipper til mange av våre planter. Jeg er derfor overlykkelig over rik og jevn blomstring sommeren gjennom! :-D


 
Ha en fortsatt fin kveld!
 
 

søndag 19. august 2012

Som et puslespill...

Når jeg var barn elsket jeg å legge puslespill. Det var alltid så spennende at en mengde små biter etter hvert passet, sammen, dannet mønstre og til slutt endte opp i et fargerikt bilde!
Jeg oppdaget plutselig nylig at det å anlegge en hage på mange måter ligner litt på min fascinasjon for puslespill så mange år siden.
Forskjellen er jo at bitene nå er byttet ut med planter eller frø i et bed. Først kjøpes de inn, vi planlegger bedet, prøver å få bitene til å passe sammen i forhold til farge, høyde, blomstringstid, bladform og så videre. Forskjellen er jo at vi alle kommer frem til helt unike "bilder".
Vel, i helgen hadde jeg med meg min nyinkjøpte "skatt" fra Krukkegaarden og jeg måtte selvfølgelig teste ut hvordan det hele ville se ut.

Ting henger jo veldig sammen, så for å få best mulig intrykk av fontenen (ja, det var altså det jeg kjøpte meg) måtte jeg jo prøvelegge noen fliser på gulvet.

Bildet ovenfor: Jeg ønsker jo at drivhuset og den tilhørende hagen skulle være inspirert av Middelhavet. Alle som har fulgt min blogg kan jo ikke ha ungått å merke at det er noe som har påvirket meg sterkt...
I Spania, hvor min andre hage befinner seg legges fliser nesten aldri med kun én type fliser. Jeg har derfor kjøpt inn ulike sorter for drivhuset mitt. Naturstein, små, firkantede fliser og store, fliser.
Sammen skal de altså utgjøre mitt drivhusgulv.

Nedenfor: Det er litt av et puslespill for å få de ulike typene til å passe sammen i både form og størrelse, men etter hvert tror jeg at jeg har kommet frem til en løsning. De små natursteinene skal danne to "mosaikktepper" på gulvet. Rundt disse har jeg skåret små firkantede fliser til trekanter og lagt dem i et mønster som skal danne en ramme rundt mosaikken.
Resten av gulvet skal bestå av store rektangulære fliser i antrasittgrå fargetoner.


Nedenfor:
I den ene kortenden har jeg murt opp et stort "kar" i leca. Det skal pusses og legges membran på innsiden, som deretter vil dekkes med mørkgrå mosaikk i bunn og vegger. Utvendig og på "bakveggen" i karet skal dekkes med samme, store fliser som jeg benytter på gulvet.

Ovenfor: Slik ser den altså ut; drivhusfontenen jeg lenge har ønsket meg. Den er en versjon av skogsguden Pan. Overkroppen tilhører et guttebarn. Underkroppen er en geit. Han sitter og spiller på en "panfløyte" mens vannet vil renne ut i det store skjellet han sitter på og deretter fosse ned i det store karet nedenfor.
Selve Panfiguren er laget i betong, så jeg regner med han kommer til å bli passe grønnpatinert etter hvert.

Bildet ovenfor:
Nå ser dere kanskje hvorfor det var såpass viktig for meg å teste ut flisene på gulvet. Former og proposjoner er IKKE riktige ennå. "Mosaikkteppet" kommer til å bli større enn det jeg hittil har lagt, men om du ser nøye etter ser du at jeg ønsker å benytte samme store fliser- og mønstrete kant på fontenen som på gulvet, så det hele "flyter over i hverandre". Lenger enn dette kom jeg ikke på mitt store fliseprosjekt denne helgen, men nå gleder jeg meg til å sette i gang for fullt - kanskje neste gang??

Ha en fortsatt riktig fin kveld!

fredag 17. august 2012

Augustblomstring i vår svenske sommerhage.


Så var vi tilbake i vår svenske sommerhage for helgen. Vi hadde nemlig avtalt med en elektriker at han skulle legge inn lys på et tørkeloft vi hittil ikke har brukt til noe annet enn å stable inn ting vi vanligvis ikke trenger. Noen som kjenner seg igjen!? ;-)
Det å få lys der inne var jo nesten et sjokk, for plutselig fant jeg igjen ting jeg helt hadde glemt vi hadde kjøpt! :-D


Været her borte har vært fantastisk fint i dag. Sol og varme, så vi har virkelig kost oss i hagen fra morgen til kveld! Det er fortsatt veldig mye som blomstrer her borte. Blomstene på bildet over heter Brodiaea "Queen Fabiola." De har en nydelig farge. Om de hadde vært vinterherdige ville jeg gjerne hatt mange flere av dem. Jeg har derimot bestemt meg for å begrense alt som har med "ut/inn" planter :-)


I drivhushagen er de fleste rosene på sitt beste nå. Hagen er faktisk veldig frodig i år, men jeg har nok ganske mye å lære når det gjelder former og plantehøyder i forhold til hverandre. Det hele virker kanskje litt kaotisk nå, men jeg er likevel litt stolt, for de fleste plantene i drivhushagen er nye for året! :-D

Det mest positive denne gangen er at enda flere liljer har begynt å komme i blomst- som dem nedenfor: Lilium "Orania". Fantastisk vakre blomster med burgunderfargete knopper som siden springer ut i en lakserosa blomst med sterk velduft!
Eneste problemet er at jeg må finne noen planter med burgunder bladverk jeg kan samplante dem med. Noen gode tips?


Nedenfor, en annen lilje som nå blomstrer for fullt er OT liljen "Purple Prince." Den står i drivhushagen og passer faktisk veldig fint sammen med rosene i farge.


Nedenfor:
Den asiatiske liljen "Kentucky" er også kommet i blomst i år igjen. De står i bakkant av drivhushagen, men jeg kommer nok til å flytte disse over til "ildbedet" før vinteren.


Ha en fortsatt riktig fin helg!
onsdag 15. august 2012

Mer enn blomster i min hage....

Helgen som var dro jeg og noen venner til Krukkegaarden i Drøbak.
De har alltid veldig mye spennende for oss hageglades hager!
Forrige gang jeg var innom hadde jeg sett noe jeg følte ville gjøre seg helt perfekt i skogen. Desverre var de utsolgt for akkurat den tingen, men jeg fant likevel noe jeg føler vil være helt perfekt i drivhuset vårt.

Hva det er kommer jeg ikke til å avsløre ennå. Jeg vil først få den på plass i drivhuset før jeg tar bilder og viser den her på bloggen :-)
I den sammenheng begynte jeg å legge merke til hvor mange figurer og annet jeg "plutselig" har fått i hagen. Når i all verden dukket de opp der??

Det er ikke mange år siden jeg ikke kunne tenke meg slike små ting rundt om i hagen- og nå finnes de over alt. Kanskje de er i slekt med iberiaskogssneglen (som jeg imidlertid IKKE har oppdaget i hagen min ennå! :-D ) Det begynner med en- og så har en dem plutselig over alt!?
Ok da. Disse er litt lettere å ha med å gjøre. De spiser jo ikke opp plantene mine. Tvert imot virker det som om de liker å gjemme seg blant dem...

Nå er det ikke lenger bare slike små figurer som invaderer hagen min. For ikke så lenge siden kom denne opp helt innerst i skogen, under påskudd av at den kanskje ville skremme rådyrene bort?

Det er nok bare ren ønskedrøm akkurat det? Men jeg er villig til å prøve det meste for å beskytte mine kjære planter!  - og akkurat denne kan ikke ses fra den bearbeidete delen av skogshagen.

Jeg prøvde for en stund siden å finne ut hvilken figur som var den første til å snike seg inn i hagen min. Det var faktisk ikke en, men en hel gruppe! For en del år siden kjøpte jeg en julekrybbe i Tyskland.
Hver figur er vel nesten 1 meter høy, så den var litt for stor til å plassere innendørs. Dessuten er den jo opprinnelig laget for å takle tilværelsen utendørs, så første julen vi feiret på hytten i Sverige, så havnet den på plenen utenfor.
Jeg brukte fakler for å lyse den opp om natten. Siden vi bor slik til at vi ikke kan se naboer var det kjærkomment med den lysende, lille familien på plenen vår. Resten av året står de bortgjemt på loftet i påvente av neste Jul.I skogen føler jeg på mange måter jeg "har lov" å plassere ut små dyrefigurer under busker og bregner, så lenge de forsvinner litt inn blant vegetasjonen.  Jeg har faktisk en nesten barnslig glede av å f få øye på dem der de står litt bortgjemte i skyggen :-)

Bildet til venstre:
Dette er vel en oter om jeg ikke tar feil?

Bildet nedenfor:
En kanin titter frem under en bregne.

Lemur er vel ikke noe typisk dyr i en svensk skog, men det er vel ikke slike betongfigurer heller, så i min skog bor lemuren lykkelig uvitende om at han egentlig tilhører en helt annen del av kloden ;-)
Pinnsvinet, derimot, kan en jo gjerne møte i en skandinavisk skog, så frem til jeg får besøk av hans ekte slektninger får hagen min nøye seg med denne krabaten som også trives best under en stor bregne!

Ha en fortsatt riktig fin dag!


søndag 12. august 2012

En hagevandring. Dag 6. Drivhushagen!

I dag går vi ut, på baksiden av drivhuset og trer inn i "drivhushagen". Den er omtrent 20 meter lang og 10 meter dyp på det smaleste. Til tross for at den ikke er så veldig stor, så er den lagtfra ferdig opparbeidet. 
Det vil si, den har rikelig med blomster, men selve strukturen er og omkransingen er så vidt påbegynt. Planene er mange, så dette er ikke et prosjekt jeg kan ferdigstille på et par uker i sommerferien. 

Hittil har denne delen uten tvil vært den tyngste å opparbeide. Den har nemlig blitt til på ruinene av et gammelt hovedhus som en gang sto her. Grunnen utgjør derfor ikke jord, men enorme mengder store steinblokker lik dem du ser i bakkant på bildet nedenfor. 
 
Disse er godt iblandet mengder av murstein, blikk og rester etter noe jeg tror har utgjort husets skorstein. Her graver man ikke, men bruker slegge og spett! Likevel bestemte jeg meg i høst for å anlegge en rosehage nettopp her. Opprinnelig var planen å lage en middelhavshage med en mengde eksotiske vekster. Det innser jeg etter hvert er for tungvint, siden det meste da må flyttes innendørs om vinteren.

I fjor hadde jeg tre sorter roser i drivhushagen. I år har det økt til over 20 sorter! Hvor mange roser det er her totalt sett vet jeg faktisk ikke, for jeg har kjøpt flere eksemplarer av mange av sortene.
Nedenfor, en bunndekkende rose; Gartnerfreude, som jeg har plantet rikelig av.

Foruten roser er det stort sett liljer som dominerer denne delen av hagen. Jeg har mange hundre av dem her. Desverre hadde de fleste ikke kommet i blomst sist gang jeg besøkte hagen, men alt så ut til å bli en rik blomstring!
Lychnis Coronaria er en plante jeg liker å plante blant roser. Det samme gjelder planter som danner hvite skyer av små blomster, som Ranunculus Aconitifilus "Flore Plena", Achillea "The Pearl" og Anaphalis Triplinervis.
Neste år kommer jeg nok dessuten til å plante mange flere hvite og blå lobelia siden de også har stortrivdes i rosehagen i år. De passer jo begge fint sammen med de fleste sorter roser! 
 

Hvite liljer har jeg mange av i drivhushagen, selv om det disse ukene nok er mange hundre liljer i rosa varianter som dominerer der borte!

Jeg er stort sett mest glad i de lave liljevariantene.
Midt i det største bedet, som befinner seg like bak drivhuset har jeg plantet et 2 meter høyt mandeltre som skal få leve utendørs året rundt. Tanken er at det skal omgis av stort sett bunndekkende roser og lave planter. Det betyr at jeg planlegger å flytte en del av de høyere plantene i dette bedet. Jeg har plantet en del forskjellige lavendel planter her og til min store glede overlevde de vinteren og vokser seg for tiden til tette, fine småbusker, så dem skal jeg ha mange flere av i dette bedet!

Mine faste blogglesere føler nok jeg har nevnt det til kjedsommelighet, men jeg planlegger å lage et opphøyd basseng foran engelen på bildet. For øyeblikket står hun plassert på natursteinsmuren, som en gang utgjorde kjellerveggen i huset som nå er borte.

Jeg skal ikke plage dere for mye med alle mine planer, men heller la dere se dem etter hvert som de stiger frem, men her står hun altså, drivhushagens beskyttende engel.


Nedenfor;
Forhåpentlig står krukkene på en brosteinsbelagt terrasse i drivhushagen neste sommer. Det var jo egentlig min hovedplan denne sommeren, men på grunn av Canadagjessenes herjinger måtte vi prioritere litt andre ting...
Til høyre: En av årets suksesshistorier: I fjor sommer kjøpte jeg to oppstammete roser på impuls. Jeg fikk beskjed om at de høyst sannsynlig ikke ville overleve vinteren utendørs, men det har de gjort!
Det vil si, begge overlevde, men på den ene har et dyr (?) brukket av toppen i sommer, så den rosen vil jo ikke bli som i fjor. Jeg venter og ser hvilke blomster den får. Disse rosene er jo stammet på andre sorters ved, så når de dør under podestedet er det i så fall vertsplanten som vil blomstre.
På bildet til høyre har den røde rosen fra i fjor blomstret rikt hele sommeren!
Takk for at du har fulgt meg på min hagevandring de 5 siste dagene!

Jeg invitererer deg gjerne på en virkelig hagevandring en gang i fremtiden, når eiendommen vår har fått en ferdig opparbeidet hage!

Jeg benytter anledningen til å opplyse om hageselskapets storsatsing i dag:
1000 åpne hager!
Det er et samarbeidsprosjekt som går av stabelen både i Norge og Sverige.

Her kan du finne hager å besøke i ditt distrikt:

For Norge: 

For Sverige:
Ha en fortsatt riktig fin helg!