tirsdag 31. juli 2012

Drivhusmodifikasjoner...


La meg inrømme det først som sist: Jeg er veldig glad i drivhuset vårt. Det har vist seg å være et veldig solid og funksjonelt rom den tiden vi har hatt det- altså 3 år nå!
Det eneste problemet er at det har blitt litt for ideelt for middagsselskaper på kjølige kvelder og regnfulle dager.
Huset har derfor etter hvert blitt fylt med spisestuemøbler, sofa, kommode og diverse annet til akkurat det formålet og selv om bygget er litt over 23 kvadratmeter, så har jeg stadig problemer med å kjempe meg til en plass for mine kjære frø- og stiklingsplanter!
Jeg bestemte meg jo derfor å gjenoppbygge deler av det huset som havarerte for noen år siden.
Siden noen av metalldelene var temmelig forvridde har jeg bestemt meg for å bygge huset i tre, metall og mur. Jeg har tegnet og planlagt mye i det siste og begynner å bli fornøyd med løsningene jeg tror jeg har valgt. I den sammenheng bestemte jeg meg for å utføre en del av de endringene OGSÅ på vårt eksisterende hus, selv om det jo er fullt ut funksjonelt som det er.
Vi bestilte derfor to stk limtrebjelker. Den ene har jeg montert i taket på vårt eksisterende hus. Herlig å slippe å tenke på om store mengder snø kan få det til å kollapse!

Bildet til høyre:
I hver ende av huset har jeg satt opp 3 vertikale 2"4 bjelker. En i hver kortende, samt en høyere i midten. Limtrebjelken i taket hviler på denne. For å gjøre det hele ekstra solid ble to bjelker tilpasset og plassert i vinkel mellom tak- og veggbjelken.

I husets kortsider har jeg benyttet kraftige, tykke bord som hylleplater. De får samtidig en dobbeltfunksjon siden de er festet i de tre endebjelkene og dermed forhindrer at husets vegger blir presset ut om mye snø skulle bli liggnde på taket. (Beklager den litt intrikate måten å beskrive byggeprosessen på.)  :-(
Jeg har også laget noen rammer av 2"2 bjelker for slike rustne jernmatter som er så populære for tiden. Egentlig er de beregnet som forsterkning ved sementering, men de fungerer jo perfekt som espalier for klatreplanter også! Disse ble plassert ved bedet hvor jeg har en vindrue- og kiwi plante stående.
Jeg valgte å lakkere både jern og treverk svart så det skulle gli mer i ett med drivhuset forøvrig.


Espalieret ser ut til å fungere akkurat som ønsket! Denne liljen blir så stor at den trenger å bindes opp for ikke å falle overende. Selvfølgelig fester jeg den til mitt nye klatrestativ :-D

Nedenfor:
Vindruen har endelig fått det espalieret den fortjener!
Systemet har dessuten en del flere finesser, men det kan jeg jo vise i et senere innlegg..

Ha en fortsatt riktig fin kveld!

mandag 30. juli 2012

Rosesommer...

Det er merkelig hvordan været kan forandre syn på hageplanter. I fjor var rosen "Louise Odier"en av mine absolutte favoritter. Den blomstret nesten uavbrutt hele sommeren, hadde vakker form og farge- og duftet tilmed litt. Men i fjor var været varmt, tørt og stabilt. I år har det regnet mye og hardt. Da er den plutselig ikke så fin lenger. Blomstene blir tunge og våte og råtner ofte på planten!  Grenene henger slik at en må binde dem opp for å få øye på blomstene, men den kommer like rikt i år som i fjor!

Til tross for været denne sommeren har jeg likevel hatt en rosesommer av de store i år! Faktisk så mye at jeg tror jeg har fått meg en ny dille! Roser!
De er jo slett ikke så vanskelige og sære som jeg hadde forestilt meg før. I min feriehage må de jo stort sett klare seg selv. Jeg har nok ikke vært så flink å vanne dem som jeg burde siden vårparten. Vann har de fått mer enn nok av i perioder- og kanskje derfor bugner de fleste derfor med blomster!
Bildet ovenfor er av klatrerosen "New Dawn". Den har ikke vist tegn til problemer med for mye nedbør. Blomstene er sart rosa og blomstrer villig fra Juli til September. Planten kan bli mellom 2 og 3 meter høy. og dufter middels sterkt av citrus.
Bildet nedenfor er av en annen rosesort jeg oppdaget i år: "Adelaide Hoodless". Den har en overdådig blomstring fra  Juni til September. Blomstene kommer i klaser og har en dyp rosa/rød farge. Den erfaringen jeg har med den så langt tilsier at den bør plantes i store krukker eller lignende, siden grenene ikke holder de mange rosene oppe uten støtte. Jeg liker derimot veldig godt måten den henger ut over krukkekanten på. En skikkelig favoritt så langt!  Den er forresten herdig til H6.

Nedenfor:
Markdekkeren "The Fairy" er blitt et kjært innslag i drivhushagen i år. (NB: Jeg har nettopp blitt opplyst om at dette IKKE er The Fairy, men "Pink Grootendorst".  Jeg kjøpte 4 stykker av denne i vår, men kommer nok så avgjort å kjøpe flere! Den har ikke hatt noen som helst problemer med å takle regnbygene denne sommeren!
Vakker rose som blomstrer fra Juni- September. Den blir 60-70 cm og er herdig til H5. Den dufter desverre ikke.


Bildet nedenfor:
"Tommelise rosen" eller "Sandefjord" som den også kalles, er en annen markdekker jeg virkelig setter pris på å ha i drivhushagen. Jeg kjøpte 5 stykker av denne somrene 2010 og 2011. De har bare blitt finere nå som de har vokst litt! De blir 40-50 cm høy, herdig til sone H4 og blomstrer fra sent Juni, til August/September.

Nedenfor:
Buskrosen "Maria Renaissance" har jeg plantet i en stor krukke siden den er litt mindre herdig enn de fleste andre i min hage ( H3) Den skal altså egentlig tåle vinteren utendørs, men jeg har ennå ikke helt bestemt meg for om jeg skal våge dette. Vintrene de foregående årene har jo ikke akkurat vært ordinære!
Den har medium duft, er en sunn og kraftig liten buskrose som blir mellom 90-120 cm.

Ha en fortsatt riktig fin sommer!


onsdag 18. juli 2012

Vekstrapport fra drivhushagenJeg vet ikke hvor interressant det kan være for andre å se bilder fra mine før- prosjekter, for jeg innser de kan virke ganske så kaotiske når de dukker opp her på bloggen min. Dessuten vet jeg jo ikke en gang om jeg kommer til å få mulighet til så mange endringer i hagen denne sommeren. Planene er mange og lysten er stor, men tid og mulighet er det værre med!
Jeg drister meg likevel til å vise enda noen bilder av min kaoshage.
Ting blir ikke alltid helt som en tenker seg i en planleggingsfase. Jeg hadde for eksempel planer om at stort sett bare rosa og hvite roser skulle råde i hagen, men når jeg var borte forrige helg var det rødt og kremgult som ropte mest på oppmerksomheten! Jeg har faktisk bare èn rød rose i drivhushagen min. Den er oppstammet og oppførte seg som en veloppdragen plante i fjor der den dannet en pen, kulerund krone på en høy, tynn stamme. I år har den bestemt seg for å vise helt andre egenskaper! Den har strukket seg i været og har nå langt fra den pene, runde formen fra fjoråret. Den er vel overlykkelig for at den taklet vinteren så bra utendørs!? Jeg mistenker hele rosen for å være en klatrerose podet på en stamme!? En kan ikke straffe en slik vekst ved å fjerne stilker med mengder av struttende knopper, så jeg lar den heller få "symmetrien" i en allerede ganske kaotisk hage ;-)

Til våren sådde jeg frø fra noen valmuer jeg virkelig likte i fjor. Foreldrene var sart rosa, fylte blomster i en tekkelig størrelse, men avkommet derimot...!
De danner gigantiske, fylte peonlignende blomster med en rosa som heller bør kalles rød! Hvem i all verden er pappaen til disse!?
Til overmål har jeg dem en mengde steder i hagen, for jeg fikk jo så god spiring på sådden min. - Pytt sann at blomstene ikke bare er så store som amerikanske epler. Plantene er jo over meteren høye også. Deres mødre ble aldri høyere enn 40-50cm.Jeg har alltid sett på roser som litt sære og vanskelige å ha med å gjøre. I fjor fikk jeg litt "blod på tann" etter å ha lykkes ganske bra med sortene "Rhapsody in Blue" og "Louise Odier", så i år tok det litt av. Jeg kjøpte sorter som "Jalitah", "Blauwe Stad", "Margaret Merril", "Pink Robusta", "The Fairy", "Indigoletta", "Adelaide Hoodless", "Maria Renaissance", "Mary Rose", "Mme Plantier" og mange andre. Jeg tror jeg kjøpte noen paller med plantejord og for en gangs skyld var jeg glad for at Canadagjessene som herjet plenen vår er noen gjødselsprodusenter av de store! Rosene- De har virkelig takket for tilliten- og min nesegruse beundring, for de fleste har så mye knopper at de nesten bøyer seg i støvet! hvis ikke det skjer en tragedie den neste uken er jeg ovebevist om at jeg kommer til å vandre rundt i et blomsterflor der i min lille drivhushage!?
Da er nok de kremfargete rosene sluttet å blomstre- og det passer jo nesten bra siden jeg da kan nyte de fleste toner av rosa!?

Et nærbilde av bedene viser tydelig at her er det en lite hagekyndig person som har vært på ferde. De fleste plantene er ganske tilfeldig plassert. Den rådende filosofien har hittil vært at "der jeg klarer å grave et hull mellom murstein og glass, der skal planten få stå!"
Om sommerønsket mitt blir gjennomført, så klarer jeg kanskje å bygge noen mer opphøyde bed hvor spaden møter jord heller enn hindringer når en ny plante skal plasseres! Da skal jeg i hvert fall forsøke å legge LITT mer vekt på det estetiske samholdet mellom de ulike plantene! :-D
På bildet nedenfor vokser Campanula Punctata, Lammeøre; Stachys Byzantine, høstphlox, (i bakgrunnen til venstre) Achillea "The Pearl", bunndekkende roser og liljer.


Nedenfor:
Selv om det ikke har verdens beste plassering i drivhushagen, så skal mitt Magnolia "Oriental Charm" få stå akkurat der det opprinnelig ble plantet. Jeg synes bladene på dette er helt fantastisk på grunn av sin store størrelse. Det gir et litt mer tropisk preg til en hage jeg ønsker etter hvert skal minne litt om å befinne seg på sydligere breddegrader. Om mine sommerplaner går i orden, så vil treet snart stå som et skyggetre midt på en fliselagt terrasse...

Engelen min står fortsatt i drivhushagen, men hun har fortsatt ikke fått noe springvann å se ned i. Bregnen som står under henne er faktisk i forkant av en mur på omtrent 60cm, så den må jo være rundt 70-80cm høy!? Den kommer jeg til å ta vare på når dammen skal bygges.
Nedenfor: Rosen "Raubritter" er en av mange som forbereder seg på en rik blomstring noen uker fremover nå.
Den er en Kordes buskrose som kan bli opp til 2 meter høy, men 120-150cm er mer vanlig. Blomstrer vanligvis fra Juni- August.Ha en fortsatt fin sommerdag!tirsdag 17. juli 2012

En tur innom drivhushagen..

Som jeg før har nevnt tror og håper jeg at jeg kanskje vil få mulighet å begynne på et lenge etterlengtet prosjekt denne sommeren, nemlig drivhushagen min. Det blomstret riktignok overraskende frodig når jeg var i Sverige forrige helg, men bed, stier og planter er jo foreløpig veldig tilfeldig plassert, mer utifra hvor det var lett å anlegge dem (siden grunnen egentlig er en ruin fra et gammelt hus som en gang sto her.) Det er derfor nesten umulig å få en spade i bakken, for den er full av stort sett teglstein og store natursteinsblokker!

Jeg bestilte derfor en mengde byggevarer som jeg fikk levert forrige uke. Blant annet lecastein og markstein.
De "flisene" jeg har valgt å ha på bakken er laget av sement - og fargen på dem er deretter. Jeg vet der finnes veldig mye fint og spennende der ute, men for det første ønsket jeg å handle lokalt. Steinen var rimelig i innkjøp og de virket litt "rustikke" på den måten at overflaten var ujevn. Jeg har ikke egentlig bestemt meg for hvordan jeg skal legge dem ennå. Jeg ønsker jo å gi denne delen av eiendommen et middelhavspreg- og da legges vanligvis ikke bare en type flis/brostein.
Se gjerne et tidligere innlegg jeg har blogget om dette!

Uansett, for å få et lite intrykk la jeg 25 fliser ned på bakken. Jeg klarte jo ikke å vente... ;-)
De må jo selvfølgelig fjernes igjen, for først må jeg lage murkanter langs alle bedene, fylle på med sand slik at marksteinene kommer til å ligge rett og stødig - og SÅ kan jeg sette i gang med den mest spennende delen av jobben!

Jeg oppdaget jo fort at denne hagen kanskje kommer til å få litt for mye terrassepreg, så jeg tror jeg skal lage felter med småstein blant annet ved en vannpost, men kommer nok til å gjenta mønstrene flere steder.

De store kjempesteinene som en gang var del av grunnmuren skal jeg beholde der de er. Delvis på grunn av latskap, men også fordi de har litt historisk verdi for meg: De vitner om noe som en gang var lenge før jeg ble født og visste om min svenske sommerhage!

Her kommer noen stemningsbilder fra drivhushagen slik den var når jeg besøkte den sist helg:
Blåklokkene til høyre er Campanula Punctata; kjempeklokker. Jeg har også en hvit variant av disse.

Nedenfor:
Denne hagen er jo stort sett beplantet med roser i rosa varianter, men jeg har likevel fått plass til noen hvite og kremfargete sorter.
Her en Helenae Hybridae som blomstret overdådig under mitt besøk. Hun vokser opp langs drivhusveggen og titter lengselsfullt inn...


Jeg har stort sett plantet anemoner i Woodland delen av hagen min, men i år bestemte jeg meg for å teste noen sommerblomstrende i drivhushagen også. Det kommer jeg nok til å plante mer av! For de formelig lyser der de står i full flor nå!

Rosen "Louise Odier" er jeg vanligvis veldig glad i! I år har det desverre regnet mye mer enn vanlig, så da oppdaget jeg plutselig at jeg skulle ha bundet denne damen opp før blomstring! Vakker plante, nydelig duft! Hun blomstrer stort sett hele sommeren, men liker altså ikke regn (Hvem gjør vel det i store mengder forresten? )


Flere bilder fra drivhushagen kommer i mitt neste blogginlegg.
Ha en fortsatt fin dag!

 
PS: Jeg har store problemer med å kunne legge igjen svar på egen og andres blogger for tiden. jeg klikker og klikker, men ingenting skjer! Beklager dette!

mandag 16. juli 2012

Drivhustrappen er klar for sommergjester!

Nå er det ikke mange dagene igjen før sommerferien ENDELIG kan ta til!
Vi har planlagt å tilbringe den i Sverige i år også. Forhåpentlig blir det mest avslapping i hyggelige omgivelser, men kanskje får vi også tid til å gjøre noe i hagen.
Denne helgen reiste vi derfor bort for å forberede ferien. For å være helt ærlig skulle det vise seg at det ikke var så veldig nødvendig. En perfekt kombinasjon av vekslende vær med sol og regn denne sommeren har gjort at hagen har holdt seg usedvanlig frodig. Foruten skogen som trenger å lukes er der nesten ikke ugress å skue noen steder. Rosene formelig bugner av blomster og knopper for tiden, så det var med tungt hjerte jeg måtte reise hjem igjen til Oslo for noen arbeidsdager før ferien kan ta til.
Jeg skal forsøke å vise noen bilder fra hagen forøvrig fremover, men hvorfor ikke begynne med drivhustrappen. Sist jeg viste dere den for noen uker siden, var potteplantene stort sett grønne. Det er de ikke nå lenger!

Nedenfor:
Middagsblomstene på bildet har jeg faktisk klart å få frem fra frø. Jeg tror jeg har nevnt et par ganger før hvor håpløs jeg er med akkurat det å få frø til å spire og gro, men i år virker det plutselig som om ting har endret seg litt! Jeg har faktisk veldig mange egensådde planter av ulike typer denne sommeren!! :-D

Nå har jeg forresten endelig lært meg å plassere en plastpose i keramikk krukkene mine før jeg fyller dem med jord. Jeg lager selvfølgelig hull i bunnen av pottene for drenering. Nå tørker ikke plantene så fort ut som før! Jeg bruker selvfølgelig fortsatt bleiefyll blandet med plantejord i disse pottene og det fungerer fortsatt flott!

Nedenfor:
Nesten som på bestilling står pelargoniene sprekkferdige med knopper nå like før sommerferien! Jeg har store forhåpninger om at de kommer til å blomstre frodig de ukene vi skal oppholde oss i Sverige!

Ha en fortsatt riktig fin dag!

onsdag 11. juli 2012

Balkonghaging i Juli.

Så langt kommer vel Juli måned ikke akkurat til å gå inn i historien som den varmeste og mest solrike perioden i Oslos historie... Faktisk er dettte en av de 3 verste somrene værmessig siden 1950. Vi koser oss likevel på balkongen for tiden. I den ene enden har vi plassert alle stemors blomstene som prydet balkongkassene våre tidligere i sommer. I neste uke planlegger jeg å klippe dem godt ned for å se om jeg kan få plantene litt tettere og finere enn for øyeblikket. Det blir nesten med tungt hjerte, for selv om de har blitt litt for lange og skrantete for tiden, så blomstrer de fortsatt med overdådig flor!?

Buddha ser jo ut til å trives omgitt av disse velduftende fargeklattene!?
Om plantene ikke klarer å ta seg opp igjen til vi er tilbake fra sommerferie, så får vi nesten bare "bite i det sure eplet" og bytte dem ut med noe annet. Vi nyter i hvertfall synet og duften av dem ennå noen dager, så får vi se hva vi bestemmer oss for.

Det kan kanskje se ut som vi bare her blomster og planter på balkongen, men det stemmer heldigvis ikke. Vi har faktisk klart å skvise inn to sittegrupper også.
Det fungerer faktisk veldig fint.
På solrike morgener inntar vi frokosten ute ved siden av fontenen som har fått sitt tilhold på balkongen denne sommeren.
Der ankommer solen nemlig allerede tidlig på morgenen. Vi har riktignok ikke sett så mye til den nå i det siste, men....
I balkongens andre ende har vi fått plass til to lenestoler i kurvmateriale. Disse bruker vi nesten daglig. Det er nemlig herlig for oss byboere å kunne sette seg ut, kjenne duftene fra fioler og roser mens vi nyter en stille sommerkveld.


Her på balkongen har jeg kommet frem til at en ikke trenger så mye plass for å kunne nyte et rikt blomsterflor. Vi har satset på veldig mange ulike planter som avløser hverandres flor. På den måten er det hele tiden noe å glede seg over. For at det ikke skal virke forferdelig rotete har vi forsøkt å holde oss til et par fargegrunntoner. I år er det rosa og lilla, med istenk av rosa.
Deretter kjøper vi planter litt etter innfallsmetoden, så lenge de harmonerer med de to ovennevnte fargene. På den måten blir det ikke så rotete at vi ikke klarer å leve med det. Riktignok har vi brutt det hele i balkongens ene ende hvor gule toner plutselig får en plass i det hele. Jeg har nemlig ikke så mye imot gult som mange andre ;-)
Som jeg har nevnt før er det jo Middelhavshager som stort sett har inspirert meg i år. I Spania og de fleste andre landene i syden spiller farger en avgjørende rolle i potter og bed. Der er det ofte ikke lagt så stor vekt på harmonier og pasteller.
Merkelig nok er ikke det særlig populært i norden, for her er det jo nettopp hvitt - og de sarte farger som får råde, til tross for at vi nesten hele året har mer enn nok av akkurat de tonene i snø og nakne marker. ;-)
Bildet nedenfor: En stor kurv med Spanske Margeritter "Osteospermum" i hvite, rosa og lilla toner pryder frokostbordet vårt. En skulle jo tro vi fikk nok av denne planten siden den mer eller mindre vokser vilt som ugress i vår spanske hage, men for meg gir også den assosiasjoner til Middelhavet.... ;-)

Ved den andre sittegruppen har vi som oftest en stor bukett roser i ulike farger stående. For å være ærlig kjøper vi disse bukettene stort sett til glede i stuen, men før de begynner å visne byttes de ut inne og får derfor et forlenget liv ved å glede oss noen ekstra dager på balkongen.Jeg ønsker dere alle en fortsatt fin sommer!

søndag 8. juli 2012

Balkongen er pimpet!!

Så fikk vi endelig tid til å rydde, vaske og fikse på balkongen.

Kanskje ingen bombe at vi har latt oss inspirere av Middelhavshager, Jeg skal ikke påstå at jeg har lykkes, men i alle fall for meg gir dette litt middelhavsassoasiasjoner. I alle fall den delen av Middelhavshagene jeg setter pris på ;-)
Selve jobben tok nesten en hel dag. Vi hadde riktignok hatt en skikkelig vårrengjøring til våren, så det var ikke såå mye å vaske, men det er likevel deilig å vite at alle potter er nyvaskede, gulvet skrubbet og de fleste blomstene har fått ny og frisk jord å kose seg i!
Den oppmerksomme leser vil nok kjenne igjen de fleste plantene fra før, men litt nytt har det også blitt. 
Alle balkongkassene på utsiden av huset har nå blitt fylt med "Millon bells" eller pelargonier. Inne på selve balkongen har vi stort sett holdt oss til rosa og lilla fargetoner. Jeg får nemlig mer og mer sansen for nettopp denne kombinasjonen!
Blomstene på bildet er blant annet Hydrangea Macrophylla, rosene, "Jaques Cartier", "Mundi", "Mirato" og "Burgundy Ice", godt sammenblandet med lavtvoksende dahlia i ulike rosa og lilla nyanser. Den blå planten midt på bildet er en superpetunia. 


Nedenfor:
Jeg var så heldig å få en kjempestor, flott Hosta Fortunei av en god venn som ryddet i hagen. Den havnet selvfølgelig i en stor potte på balkongen vår. Klatreplanten bak denne er en Bougenvillea som ennå ikke har fått sine dyprosa kronblader siden vi har hatt så lite sol i år.
Prydgresset i den store krukken er et Arundo Donax "Versicolor". Om du ønsker å ha det i flere år, må du nok lagre det innendørs om vinteren.


Nedenfor:
Nærbilde av en vakker rose i blomst på balkongen. Denne er en stilkrose med navn "Queen Elisabeth". Den er herdig til sone H4 og blomstrer rikelig hele sommeren.


Nedenfor:
Er dette ikke en vakker kombinasjon? Rosen er en burgunderfarget klaserose med navn "Burgundy Ice". Den er herdig til sone H5 og remonterer hele sommeren. Den har godt selskap av en ipomoea med burgunder bladverk.Nedenfor:
Om sommeren fungerer balkongen vår som et ekstra oppholdsrom. Vi forsøker derfor å la den bli en integrert del av stuen ved å ha balkongdøren åpne så ofte temperaturene tillater det. Det gir en ekstra fin dimensjon å sitte innendørs, kjenne duftene fra plantene og høre rislingen fra vannet i fontenen. Da kan selv ikke gråvær ta fra oss sommerstemningen! :-D


Flere bilder fra balkonghagen vår følger i neste innlegg.

Ha en fortsatt riktig fin kveld!