Innlegg

Viser innlegg fra mai, 2012

Drivhushagen i Mai

Bilde
På mine vandringer rundt om i bloggland har jeg lagt merke til at noen allerede kan glede seg over roseblomstring i hagen. Det kan nok ikke jeg. Mange busker er riktignok proppfulle av lovende knopper, men ingen har slått ut i all sin prakt ennå.
Jeg gledet meg likevel stort når jeg gikk rundt i drivhushagen min forrige helg, for ikke bare fikk jeg plantet mitt rosemandeltre på ønsket plass. Hagen begynner etter hvert å se mer plantefylt ut! Jeg kan riktignok se store områder med grus, eller naken jord, men litt etter litt blir bedene fylt opp...!
De plantene jeg fikk i jorden helgen før hadde alt rukket å bli friske og grønne. Bøttene på bildet nedenfor er liljer i ulike rosanyanser som har begynt å spire for fullt. De planlegges plantet ned i bakken, men først etter at jeg har prøvd å få meg en viss oversikt over farger, høyde og struktur på plantene foran- bak og rundt dem. Det ville jo vært veldig kjedelig om disse liljene skulle bli 1 meter høye og derfor kanskje skjule planten b…

Fra gult til...

Bilde
Når vi kjøpte eiendommen i Sverige for snart 6 år siden nå, så var det stort sett beliggenheten vi falt for. Huset var gult- og i motsetning til mange i bloggland har jeg ingenting imot fargen. Likevel bestemte vi oss for at huset skulle males i en annen farge når den tiden var inne, for det lille, røde gjestehuset som ligger rett ved siden av kolliderte fargemessig. Problemet var jo bare; Hvilken farge skulle vi velge? Glassverandaen og alle vinduer, samt listverk har vi bestemt oss for å skifte, så de skulle ikke være med å påvirke valget.
Derimot la vi mer vekt på omgivelsene, beliggenheten og mest av alt gjestehuset! Hovedhuset hadde også mye å si, for selv om det lider av å ha blitt renovert på sent 70 tall, så ønsker vi å hente frem en mer tradisjonell stil. Alle disse faktorene gjorde egentlig fargevalg ganske enkelt. Det MÅTTE bli rødt med hvite karmer!


Forrige helg fikk vi avtalt med to malere som satte i gang. Huset ble grundig rengjort, ekstra lang stige ble leid inn og tat…

Blomstring i min hage. Slutten av Mai.

Bilde
Så har en helt fantastisk pinsehelg over for denne gang! Vi har hatt temperaturer opp mot 28 grader i skyggen og sol fra skyfri himmel hver eneste dag. For en solhungrig nordmann er jo det deilig. Kanskje ikke like fantastisk for en hageglad person, for nå skjer ting i rekordfart! Planter spretter opp av jorden, blomstrer og visner ned langt raskere enn normalt for årstiden, men det fine er jo at de fleste blomstene i hagen gjenblomstrer, så vi få jo sett dem mange ganger ennå ;-)

Mens rhododendron "Cunninghams White forlengst har blomstret ferdig, er Rhododendron Germania i ferd med å bryte ut i blomst.
Denne står riktignok litt dypt inne i skogen, hvor det kan være ganske skyggefullt, men i skråningen har jeg den også. Der står den i full sol, men har likevel ikke begynt å blomstre. Jeg antar det skyldes tørr og skrinn jord.

Bildet nedenfor:
Rhododendron "Groenlandicum" er en løvfellende miniatyrvariant jeg har et par steder i skogen. De kan nesten forveksles med en …

Mai rapport fra balkongen

Bilde
I morgen reiser vi over til vår svenske hage igjen og jeg gleder meg veldig! Først og fremst fordi jeg ønsker å finne ut hvordan hagen har klart seg den uken vi har vært borte. Været er jo helt fantastisk for tiden, så jeg kan tenke meg at ting vokser i rekordfart, samtidig som jeg også er redd for at plantene i drivhuset skal være komplett uttørket!?

I kveld har jeg fjernet narciss, muscari og tulipanløk fra pottene på balkogen. De har jeg lagt i bæreposer til utplanting i skogen. Jeg kommer dessuten til å flytte over det meste av frøplantene jeg har dyrket på balkongen, så nå kan vi endelig snart gjenerobre den til sommerplanter, liv og farger! 

Mandeltreet som har prydet oss med sin vakre blomstring i det siste skal nå plantes over i drivhushagen. Det blir jo nesten litt vemodig å ikke kunne nyte de roselignende blomstene som det har vært overdrysset med.  

 Potteplantene ved dama vår pleier å skiftes ut relativt ofte. Frem til nå hadde vi hagesildre i dem: Saxifraga Aren…

Et sted med potensiale?

Bilde
Teksten i overskriften benyttes ofte av eiendomsmeglere for å beskrive noe som egentlig kan være litt håpløst i utgangspunktet... Slik føles det når jeg ser på min såkalte "drivhushage": "Et sted med potensiale"! For ikke så lenge siden ble drivhuset anlagt like foran et rent villniss av busker, kratt og håpløst ugress i noe som jeg uten tvil tror må være eiendommens aller største utfordring. Hagen jeg prøver å etablere befinner seg nemlig oppå ruinene til en gammel herregård. Et spadetak i bakken her er nærmest en umulighet, for den består 99% av gammel murstein, rustent jernverk og knuste glassruter. Som om ikke det var nok bestemte vi oss i utgangspunktet for å legge fiberduk over hele området for deretter å fylle et lag med singel. Det virket den gang som den letteste løsningen i kampen mot ugress.
Nå som det har gått et par år har planene etter hvert blitt mange og kanskje litt for ambisiøse for denne plassen, så jeg har bestemt meg for å "skynde meg lan…

Flere stemningsbilder fra vår Woodland hage...

Bilde
Hver gang jeg oppsøker vår svenske sommerhage denne årstiden løper jeg rundt med fotoapparatet på meg konstant. Det er nok ikke særlig lurt, for mitt ganske nye, lille lommekamera ser allerede ut som det har gjennomgått et par kriger og naturkatastrofer. Ikke så rart kanskje, for det havner ofte sammen med hageredskaper, dekkes av jord - og tilogmed vann med jevne mellomrom. Nå i det siste har zoomlinsen begynt å streike. Jeg mistenker det skyldes sand... Nok om det- kameraet er blitt en helt uunværlig del av mitt hageliv. Jeg fotograferer og dokumenterer så mye at en skulle tro jeg jobbet for en botanisk hage.. ;-) Nå vet jeg ikke om de fotograferer så mye, men... Uansett. her kommer noen bilder av vår svenske woodland hage helgen som var: Bildet ovenfor: I fjor plantet vi et par forskjellige magnolia sorter i skogen. Blant annet denne: En Magnolia Stellata, herdig til sone H4. I likhet med alle andre av sine navnesøstre har den klart vinteren bemerkelsesverdig bra og har kommet m…

Mosebed+ meg = Sant!

Bilde
Nesten med det samme jeg bestemte meg for å anlegge en woodland hage høsten 2010 så jeg for meg en skogsbunn dekket av mose med ulike planter som vokste opp gjennom denne.
Ikke særlig enkelt med tanke på at jorden i min skog for det meste er veldig sandholdig. Jeg bestemte meg likevel for å ikke gi opp drømmen, så i fjor høst begynte jeg å vanne skogsbunnen med en blandig av kulturmelk og vann. Litt etter litt har mose begynt å danne seg- og jeg begynner å bli veldig fornøyd med resultatet! Nå skal det sies at jeg foreløpig bare har behandlet små områder av skogen. Noe annet ville innebære hundrevis av liter med kulturmelk- og det blir litt for ambisiøst for meg.


En liten sement lemur vi kjøpte i Spania fikk oss til å komme på ideen at det kunne være veldig morsomt om den så ut som den hadde gravet seg opp gjennom et moselag i skogen vår. Som tenkt, så gjort. Nå har den fått tilhold i Sverige. Til venstre for den har jeg plantet en Cyrtomium Fortunei bregne. Mosen i dette bedet har b…

Video: Woodland hagen 17 Mai 2012

Bilde
Min første videoblogg! 
Ja, jeg tilbringer altså 17 Mai i Sverige denne gangen. Vi har nemlig planer om å få malt huset her borte denne helgen.
Beklager at jeg vingler med kamera, men det er første gang jeg lager en videoblogg. Forhåpentlig kommer det noen litt bedre i dagene som kommer :-)

Ha en fortsatt riktig fin nasjonaldag alle sammen!


<p>Fo</p>

Kaos på balkongen i Mai!

Bilde
En av fordelene med balkong i motsetning til store hager, er at vi kan kjøpe ferdige blomster for en billig penge så fort det blir mildere i været og plutselig er den forandret til en frodig oase!
Det vil si, andre balkonger enn min har muligheten til dette. Hos meg er en fantastisk vårløksblomstring over for i år, noe som betyr at alle mine krukker er overfylte av grønt løv etter narcisser, muscari og krokus. Ikke særlig frodig med andre ord. Dessuten brukes nesten hver ledig krok i min balkong til spiring av staudefrøplanter. Med andre ord, den er ikke akkurat en utstilling verdig- og overhodet ikke et blogginlegg, men her kommer et likevel!

Plantebordet mitt er overfylt med litt begredelige potter fra diverse staudekjøp fra nettbutikker. Det samme gjelder kroker og langs vegger. Der har jeg store bøtter stående med barrotsroser som nå er i ferd med å få bladvekst. 
Som om ikke det er nok har jeg en stoor utendørs "Daybed" i polyrottan som bare venter på å bli kjørt over…