torsdag 31. mai 2012

Drivhushagen i Mai

På mine vandringer rundt om i bloggland har jeg lagt merke til at noen allerede kan glede seg over roseblomstring i hagen. Det kan nok ikke jeg. Mange busker er riktignok proppfulle av lovende knopper, men ingen har slått ut i all sin prakt ennå.
Jeg gledet meg likevel stort når jeg gikk rundt i drivhushagen min forrige helg, for ikke bare fikk jeg plantet mitt rosemandeltre på ønsket plass. Hagen begynner etter hvert å se mer plantefylt ut! Jeg kan riktignok se store områder med grus, eller naken jord, men litt etter litt blir bedene fylt opp...!

De plantene jeg fikk i jorden helgen før hadde alt rukket å bli friske og grønne. Bøttene på bildet nedenfor er liljer i ulike rosanyanser som har begynt å spire for fullt. De planlegges plantet ned i bakken, men først etter at jeg har prøvd å få meg en viss oversikt over farger, høyde og struktur på plantene foran- bak og rundt dem. Det ville jo vært veldig kjedelig om disse liljene skulle bli 1 meter høye og derfor kanskje skjule planten bak dem!? :-)
Som jeg har gjentatt til det kjedsommelige har drivhushagen langt fra fått den formen jeg ønsker. Den er ikke bare et "work in progress", men et prosjekt såvidt påbegynt! :-) jeg har derfor ikke de største ambisjoner om at alt blir like vellykket i år heller.
Jeg må bygge bedkanter og legge belegningsstein, forme stier og lage terrasse for hagemøbler, samt omgi hagen med en mur hvor jeg skal ha støpejernsvinduene jeg kjøpte i fjor. Med andre ord, drivhushagen min er egentlig et (for meg) ganske stort prosjekt som venter på å bli realisert! Slik ser det ut nå for tiden:
Jeg planlegger jo å gi denne delen av eiendommen et Middelhavspreg, så mange krukker med oliven, oleander, bougenvillea, palmer, kaktus, agaver og citrustrær, som de på bildet nedenfor, er foreløpig plassert i hagens bakkant, eller inne i drivhuset.
Jeg trodde jo at mitt kjære appelsintre døde i vinter, men til min store glede spirer det som aldri før for tiden. Frukter blir det derimot ikke på det i år. Men det gjør det nok på sitrontreet. Det er full av sitroner i ertestørrelse for tiden, foruten de modne sitronene som allerede henger på grenene! De gule "sekkene" ved siden av pottene inneholder ulike typer oxalis. Jeg har satt mange av dem, men har desverre mange igjen...

Trepeonen  i forgrunnen på dette bilder har rundt 10-12 knopper i år. Jeg håper jeg får med meg blomstringen neste gang jeg er i Sverige!

Nedenfor:
På murene i bakkant av drivhushagen har jeg plassert isoporkassene med staudefrøplanter jeg sådde tidligere i vår. De står nå og gleder seg til å bli plantet rundt i hagen. De fleste av disse er tiltenkt en plass langs elvebredden. Stort sett kremgule lupiner, kremgule revebjeller og for drivhushagen; fylte, rosa valmuer og rosa hagegloxinia.

Bildet nedenfor:
Foruten bøttene med liljer på første bilde har jeg plassert en del bøtter rundt om i hagen. Der står de i påvente av å plantes neste gang jeg besøker vår svenske sommerhage. Et av de største problemene med å ikke bo i nærheten av hagen er jo desverre alltid at vi har tidsnød når vi kommer frem. Det står alltid en mengde potter og venter på meg... På bildet har jeg plassert liljer jeg ikke helt er sikker på hvor skal plasseres ennå. Bak meg står enda flere potter med en mengde roser, hemerocallis, kniphofia, digitalis og angelica gigas godt plassert i hver sin bøtte...
Hvem har sagt at en blir arbeidsledig når en har hage....?


I fjor plantet jeg flere typer klematis som skulle vokse opp et naturgjerde vi begynte å bygge rundt drivhushagen. Det gjerdet kommer forhåpentlig til å byttes ut med et som passer drivhuset bedre, denne sommeren, men klematisene vokser og trives. Noen av dem har allerede vist sine første blomster!Ha en fortsatt riktig fin dag alle sammen!

tirsdag 29. mai 2012

Fra gult til...


Når vi kjøpte eiendommen i Sverige for snart 6 år siden nå, så var det stort sett beliggenheten vi falt for. Huset var gult- og i motsetning til mange i bloggland har jeg ingenting imot fargen. Likevel bestemte vi oss for at huset skulle males i en annen farge når den tiden var inne, for det lille, røde gjestehuset som ligger rett ved siden av kolliderte fargemessig. Problemet var jo bare; Hvilken farge skulle vi velge? Glassverandaen og alle vinduer, samt listverk har vi bestemt oss for å skifte, så de skulle ikke være med å påvirke valget.
Derimot la vi mer vekt på omgivelsene, beliggenheten og mest av alt gjestehuset! Hovedhuset hadde også mye å si, for selv om det lider av å ha blitt renovert på sent 70 tall, så ønsker vi å hente frem en mer tradisjonell stil. Alle disse faktorene gjorde egentlig fargevalg ganske enkelt. Det MÅTTE bli rødt med hvite karmer!


Forrige helg fikk vi avtalt med to malere som satte i gang. Huset ble grundig rengjort, ekstra lang stige ble leid inn og tatt i bruk sammen med våre egne. Siden gjestehuset vårt er malt med "slamfärg" som gir et matt intrykk bestemte vi oss for at malingen måtte ha samme matthetsgrad. Valget falt på "Alcro Allmoge Falurõd" Dette er vel den aller mest benyttede malingen i Sverige!? Så og si samtlige hus i området er nettopp røde med hvite karmer, så vi følger altså, så avgjort en trend ;-)
Neste år håper vi på å få skiftet ut vinduene i en mer tradisjonell type. Listverket skal også bli byttet med noen mer tradisjonsrike med utskjæringer, men det får bli neste år..!

 Huset har fått sitt første strøk, men fremdeles gjenstår ett til. Det blir forhåpentlig utført førstkommende helg. Som dere ser, er gjestehuset litt mørkere enn hovedhuset. Disse husene skal jo ikke være helt like. Det ene er et laftet tømmerhus, mens det andre har mer vanlig villakledning.


Nedenfor:
Vi har jo egentlig klatreplanter voksende opp etter fasaden, men disse ble lagt ned på bakken under malejobben. Nå er de på plass igjen- og vi føler plantene har blitt mye mer fremtredende nå enn før på en gul fasade. På bildet, en hvit klematis, C. "Matka Ursula Leochowska" som dekker deler av den ene veggen. Jeg gleder meg til å se denne slå ut i blomst for fullt! (Flekkene på veggen er egentlig noen urenheter på kameralinsen og kan ses på flere av bildene fra helgen som var ;-) )


Nedenfor: En brudespirea (Spiraea x Cinerea "Grefsheim") i full blomst ved gjestehuset. For øyeblikket har vi rosa klatreroser "New Dawn", blå klematis "The President" og den røde klatrerosen "Amsterdam" som vokser opp langs fasadene, men vi kommer nok til å bruke enda mer hvitt i fremtiden...

Min variegerte syrin; ( Syringa Vulgaris Aucubilfolia) kom også mer til sin rett mot rød bakgrunn!?Ønsker dere en fortsatt riktig fin dag! mandag 28. mai 2012

Blomstring i min hage. Slutten av Mai.

Så har en helt fantastisk pinsehelg over for denne gang! Vi har hatt temperaturer opp mot 28 grader i skyggen og sol fra skyfri himmel hver eneste dag. For en solhungrig nordmann er jo det deilig. Kanskje ikke like fantastisk for en hageglad person, for nå skjer ting i rekordfart! Planter spretter opp av jorden, blomstrer og visner ned langt raskere enn normalt for årstiden, men det fine er jo at de fleste blomstene i hagen gjenblomstrer, så vi få jo sett dem mange ganger ennå ;-)

Mens rhododendron "Cunninghams White forlengst har blomstret ferdig, er Rhododendron Germania i ferd med å bryte ut i blomst.
Denne står riktignok litt dypt inne i skogen, hvor det kan være ganske skyggefullt, men i skråningen har jeg den også. Der står den i full sol, men har likevel ikke begynt å blomstre. Jeg antar det skyldes tørr og skrinn jord.

Bildet nedenfor:
Rhododendron "Groenlandicum" er en løvfellende miniatyrvariant jeg har et par steder i skogen. De kan nesten forveksles med en storbladet lyngplante før de springer ut i blomst. De hvite blomstene er skikkelig vakre når de lyser opp i halvskygge områdene! 


Tiarella "Pink Skyrocket" liker jeg godt i skogen. De lyser også opp i halvskygge og bladveksten er dekorativ når planten ikke lenger er i blomst.


Fritillaria Imperialis sett fra en litt uvanlig vinkel. Disse vokser jo også i skogen. Desverre har noen av dem blitt trampet ned av ett eller annet dyr, men jeg nyter blomtringen på de som likevel har kommet i blomst. Jeg var positivt ovverasket over blomsterfargen, som er nesten kremfarget gul. :-) Disse kan jeg godt tenke meg enda flere av i fremtiden!

Nedenfor: Nå blomstrer også narcissene plassert i skyggen- lenge etter at de som sto mer solfylt plassert har visnet ned. Jeg synes jo egentlig det er helt topp, for da får jeg jo virkelig "valuta for pengene" ;-)

Flere bilder fra Pinsehagen i neste blogginlegg.

                              Ha en riktig fin kveld!

 

torsdag 24. mai 2012

Mai rapport fra balkongen

I morgen reiser vi over til vår svenske hage igjen og jeg gleder meg veldig! Først og fremst fordi jeg ønsker å finne ut hvordan hagen har klart seg den uken vi har vært borte. Været er jo helt fantastisk for tiden, så jeg kan tenke meg at ting vokser i rekordfart, samtidig som jeg også er redd for at plantene i drivhuset skal være komplett uttørket!?

I kveld har jeg fjernet narciss, muscari og tulipanløk fra pottene på balkogen. De har jeg lagt i bæreposer til utplanting i skogen. Jeg kommer dessuten til å flytte over det meste av frøplantene jeg har dyrket på balkongen, så nå kan vi endelig snart gjenerobre den til sommerplanter, liv og farger! 

Mandeltreet som har prydet oss med sin vakre blomstring i det siste skal nå plantes over i drivhushagen. Det blir jo nesten litt vemodig å ikke kunne nyte de roselignende blomstene som det har vært overdrysset med.  

 Potteplantene ved dama vår pleier å skiftes ut relativt ofte. Frem til nå hadde vi hagesildre i dem: Saxifraga Arendsii, men nå som blomstringen var i ferd med å avta flytter vi dem til en permanent bolig i et steinbed jeg håper å anlegge i Sverige. Nå er det Dianthus som skal smykke den drømmende dama så lenge de står i frodig blomst. Senere skal også de plantes i ovennevnte bed. Jeg liker i grunnen veldig godt denne løsningen- for da kan vi nyte variasjon i farger og former gjennom hele sommeren igjennom her i Oslo- og siden vi stort sett kjøper inn stauder, så fylles vår svenske hage sakte men sikkert med planter...

 I dag så balkongen slik ut. Neste uke vil den sannsynligvis fylles med helt andre planter :-)


Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin dag i sommervarmen!


onsdag 23. mai 2012

Et sted med potensiale?

Teksten i overskriften benyttes ofte av eiendomsmeglere for å beskrive noe som egentlig kan være litt håpløst i utgangspunktet... Slik føles det når jeg ser på min såkalte "drivhushage": "Et sted med potensiale"! For ikke så lenge siden ble drivhuset anlagt like foran et rent villniss av busker, kratt og håpløst ugress i noe som jeg uten tvil tror må være eiendommens aller største utfordring. Hagen jeg prøver å etablere befinner seg nemlig oppå ruinene til en gammel herregård. Et spadetak i bakken her er nærmest en umulighet, for den består 99% av gammel murstein, rustent jernverk og knuste glassruter. Som om ikke det var nok bestemte vi oss i utgangspunktet for å legge fiberduk over hele området for deretter å fylle et lag med singel. Det virket den gang som den letteste løsningen i kampen mot ugress.
Nå som det har gått et par år har planene etter hvert blitt mange og kanskje litt for ambisiøse for denne plassen, så jeg har bestemt meg for å "skynde meg langsomt".
Det mørke området på bildet over har etter hvert blitt omgjort til et stort bed av noen titalls bunndekkende roser i ulike rosanyanser, iblandet lavendel, salvie, isop og mengder av rosa liljer. Midt i dette bedet skal et 3 meter høyt mandeltre få trone. Treet er innkjøpt fullt utvokst og står for tiden på balkongen vår i Oslo og stråler med sin usedvanlig vakre blomsterprakt.
Se bildet nedenfor:


Treet skal faktisk klare seg i vårt klima opp til sone H4. Det blomstrer overdådig i Mai måned, noe som er uvanlig for mandeltrærne.  Sorten heter Prunus Triloba. Mandlene skal bli modne på høsten.
Dere som har fulgt bloggen min en tid vet jo at jeg allerede har en del mer typiske middelhavsvekster som jeg pleier å flytte ut dit om sommeren. De skal blandes inn med ovenfornevnte planter og forhåpenltig gi assosiasjoner om sydligere klima.
Nedenfor: Noen mimrebilder fra fjorårets planter i drivhushagen:
Bildet nedenfor:
Etter hvert håper jeg jo å belegge bakken med flis eller brostein, bygge opphøyde bed og lage et springvann foran englefiguren som er plassert omtrent midt i hagen, men når det kommer til å skje stresser jeg ikke så mye med. Det viktigste er jo å kose seg og sette pris på den hagen en allerede har!? Mursteinene jeg har begynt å stable foran de nyplantede rosene er faktisk gravd opp fra de hullene buskene er plantet i. Jeg er sikker på det må ligge flere tonn murstein i grunnen under denne delen av hagen :-(
Uansett. Her kommer en liste over den salige blandingen roser jeg har plassert i drivhushagen i år:

 • Rosa "Adelaide Hoodless"
 • Rosa "Zephirine Drouhin"
 • Rosa "Tommelise"
 • Rosa "Raubritter"
 • Rosa "Polstjärnan"
 • Rosa "Pink Grootendorst"
 • Rosa "Maria Renaissance"
 • Rosa "Louise Odier"
 • Rosa "Ghislaine de Feligonde"
 • Rosa "Gartnerfreude"
 • Rosa "Clair Renaissance"
 • Rosa "Bonica 82"
 • Rosa "Astrid Lindgren"
 • Rosa "The Fairy"
 • Rosa "Royal Pink"
 • Rosa "Helenae Lykkefund"
 • Rosa "Fairy Dance


Ha en fortsatt fin kveld!

tirsdag 22. mai 2012

Flere stemningsbilder fra vår Woodland hage...

Hver gang jeg oppsøker vår svenske sommerhage denne årstiden løper jeg rundt med fotoapparatet på meg konstant. Det er nok ikke særlig lurt, for mitt ganske nye, lille lommekamera ser allerede ut som det har gjennomgått et par kriger og naturkatastrofer. Ikke så rart kanskje, for det havner ofte sammen med hageredskaper, dekkes av jord - og tilogmed vann med jevne mellomrom. Nå i det siste har zoomlinsen begynt å streike. Jeg mistenker det skyldes sand... Nok om det- kameraet er blitt en helt uunværlig del av mitt hageliv. Jeg fotograferer og dokumenterer så mye at en skulle tro jeg jobbet for en botanisk hage.. ;-)
Nå vet jeg ikke om de fotograferer så mye, men...
Uansett. her kommer noen bilder av vår svenske woodland hage helgen som var:
Bildet ovenfor: I fjor plantet vi et par forskjellige magnolia sorter i skogen. Blant annet denne: En Magnolia Stellata, herdig til sone H4. I likhet med alle andre av sine navnesøstre har den klart vinteren bemerkelsesverdig bra og har kommet med et titalls blomster nå i vår.

Nedenfor:
Uvularia Grandiflora ble plantet høsten 2010, men den har likevel allerede rukket å spre seg LITT. jeg er jo veldig glad for det, for jeg liker den gremaktige gulfargen på disse blomstene! I år har jeg også plantet U, Perfoliata, som vissntok skal være hakket blekere enn førstnevnte.
Høsten 2010 prøvde jeg meg på et relativt mislykket prosjekt med å sette en mengde tulipanløk ut i skogen. Resultatet ble at rådyrene hadde et festmåltid våren etter. De tulipanene som likevel kommer opp i år har stort sett lidd samme skjebne som før, men noen ytterst få har merkelig nok få stå i fred til de har rukket å blomstre. Jeg kommer nok ikke til å plante flere tulipaner i skogen, men de som lever får bli..
(PS: Det er ikke helt riktig. Jeg plantet noen botaniske tulipaner: Tulipa Tarda. Disse rører rådyrene faktisk ikke - og utrolig nok har de allerede begynt å formere seg enkelte steder i skogen!
Nedenfor: Noen få overlevende "T. "American Dream".
Narcisser, derimot, røres ikke av rådyrene, så dem kommer jeg til å plante mange flere av i fremtiden. Foreløpig har jeg veldig mange gule sorter, men har nå bestemt meg for å satse mer på de kremfargete variantene i fremtiden. Spesielt de med duft!
Jeg har flere felter med N. "Obdam" og N. "Bridal Crown", men er usikker på hva sorten på bildet nedenfor heter.
Nedenfor: Fortsatt er det de gule variantene som er i flertall. Hittil har jeg stort sett hatt nok med å fylle skogsbunnen med planter. Nå fremover kommer fokuset til å ligge mye mer på fargesammensetninger, bladformer og struktur, men Rom ble ikke bygget på én dag og det er veldig mye bar mark å dekke... ;-)
Skogen har etter hvert fått store felter med den viltvoksende varianten av Anemone Nemorosa som typisk har hvite blomster. Jeg er jo veldig glad for at den trives og sprer seg så fort. Likevel har jeg begynt å plante en del kultiverte varianter inn sammen med disse, som den på bildet til venstre, en Anemone Nemorosa "Virescens" som har grønne blomster med flikete kronblader. Jeg regner med de sikkert vil krysse seg med de viltvoksende variantene, men det gjør da ingen ting!?
Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin dag!

søndag 20. mai 2012

Mosebed+ meg = Sant!

Nesten med det samme jeg bestemte meg for å anlegge en woodland hage høsten 2010 så jeg for meg en skogsbunn dekket av mose med ulike planter som vokste opp gjennom denne.
Ikke særlig enkelt med tanke på at jorden i min skog for det meste er veldig sandholdig. Jeg bestemte meg likevel for å ikke gi opp drømmen, så i fjor høst begynte jeg å vanne skogsbunnen med en blandig av kulturmelk og vann. Litt etter litt har mose begynt å danne seg- og jeg begynner å bli veldig fornøyd med resultatet! Nå skal det sies at jeg foreløpig bare har behandlet små områder av skogen. Noe annet ville innebære hundrevis av liter med kulturmelk- og det blir litt for ambisiøst for meg.


En liten sement lemur vi kjøpte i Spania fikk oss til å komme på ideen at det kunne være veldig morsomt om den så ut som den hadde gravet seg opp gjennom et moselag i skogen vår. Som tenkt, så gjort. Nå har den fått tilhold i Sverige. Til venstre for den har jeg plantet en Cyrtomium Fortunei bregne. Mosen i dette bedet har bare delvis  kommet der naturlig. Resten har jeg transplantert fra ulike steder i skogen. Tanken er at jeg skal fortsette med dette til bedene i stadig større områder er helt dekket.

Ovenfor: Et annet bed hvor mosen har begynt å spre seg. Jeg har ennå ikke begynt å lappe områdene som fortsatt er åpne i dette, men gir det jevnlig en dusj med surmelksvann.

Nedenfor:
Ruteliljer; Fritillaria "Meleagris" har begynt å titte opp gjennom et teppe av mose.


Nedenfor:
Brunnera Macrophylla "Silver Wings" er jo egentlig en bunndekkende plante, så den kommer nok til å sloss om plassen med skogsmosen, men det gjør da ingenting! ;-)Ha en fortsatt fin dag!


torsdag 17. mai 2012

Video: Woodland hagen 17 Mai 2012

Min første videoblogg! 
Ja, jeg tilbringer altså 17 Mai i Sverige denne gangen. Vi har nemlig planer om å få malt huset her borte denne helgen.
Beklager at jeg vingler med kamera, men det er første gang jeg lager en videoblogg. Forhåpentlig kommer det noen litt bedre i dagene som kommer :-)


Ha en fortsatt riktig fin nasjonaldag alle sammen!


lørdag 12. mai 2012

Kaos på balkongen i Mai!

En av fordelene med balkong i motsetning til store hager, er at vi kan kjøpe ferdige blomster for en billig penge så fort det blir mildere i været og plutselig er den forandret til en frodig oase!
Det vil si, andre balkonger enn min har muligheten til dette. Hos meg er en fantastisk vårløksblomstring over for i år, noe som betyr at alle mine krukker er overfylte av grønt løv etter narcisser, muscari og krokus. Ikke særlig frodig med andre ord. Dessuten brukes nesten hver ledig krok i min balkong til spiring av staudefrøplanter. Med andre ord, den er ikke akkurat en utstilling verdig- og overhodet ikke et blogginlegg, men her kommer et likevel!

Plantebordet mitt er overfylt med litt begredelige potter fra diverse staudekjøp fra nettbutikker. Det samme gjelder kroker og langs vegger. Der har jeg store bøtter stående med barrotsroser som nå er i ferd med å få bladvekst. 
Som om ikke det er nok har jeg en stoor utendørs "Daybed" i polyrottan som bare venter på å bli kjørt over til hagen i Sverige! Bilen vår kommer til å bli fylt til randen når vi kjører over til feriehagen denne gangen også! :-(

Bildet nedenfor:
Denne fontenen kjøpte vi for å ha i drivhushagen i Sverige. For å gjøre balkongen litt koseligere pakket jeg den ut og monterte den like godt med vann- og plutselig følte vi lengsel etter å gjenerobre balkongen vår! Kanskje vi skal beholde den her i Oslo? Det er faktisk utrolig koselig å høre lyden av vann igjen- og når vi bare får byttet ut vårløksgresset med fargeglade sommerblomster, så kan jo balkongen faktisk bli riktig koselig igjen!?


 Om jeg fokuserer litt nærmere med kamera, så er der jo faktisk en del vårstemning, selv på vår kaosbalkong allerede nå- og jeg har veldig mange planer for hvordan den skal se ut i år!

Damen vår er for tiden omgitt av sildre som snart skal plantes i sommer- hagen. Av plasshensyn har de fått selskap av en stemors- blomst.

Nedenfor: Nærbilde av den lille kjeruben som sitter og leker med en småfugl på toppen av sildrende vann. Jeg liker jo at slike figurer skal være halvt skjult inne blant noen frodige klatreplanter, så om jeg er heldig vil bougenvilleaen som vokser opp langs en søyle på balkongen snart ha fått et grønt og frodig bladverk, fint blandet med de karakteristiske lilla som kjennetegner denne typen klatreplanter.

Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin helg!


Til høyre:
En av årets siste blomstrende narcisser gir et kjærkomment minne om en rik og frodig blomstring på balkongen i år!