onsdag 25. januar 2012

Spansk inspirasjon: En hyllest til farger!


Jeg har sagt det før, men nevner det gjerne igjen. Jeg vet mange forbinder Spania med hvite bygninger- ja hele byer kalket rent og hvitt, og jeg skal ikke nekte for at det veldig ofte stemmer, men det betyr ikke at Spania også er de frodige fargers hjemland!
Tydeligst ses dette ofte i plantevalg. Mens nordiske hager ofte går i lyse toner av hvitt, pasteller og sarte toner, så kan de spanske ofte være rene fyrverkerier! Blomstene til høyre kommer alle fra samme bed, selv om de her flyter sammen i en dam. Alle disse vil kunne dyrkes her nord, men kombinasjonen tror jeg likevel aldri jeg har sett på mine vandringer?
Nedenfor: Rosa skap? Ja, hvorfor ikke?Til høyre:
Lilla vegg og elementer i gull, oransje og rødt er ikke så vanlige innslag i Norske hjem. (Vårt eget er i lyse gråtoner) men jeg synes jo likevel dette kan være litt tøft!?

Flere innslag om temaet
"En hyllest til farger" vil komme fortløpende. Foreløpig ønsker jeg en fortsatt riktig fin uke!
.

  


lørdag 21. januar 2012

Felix Fantastiske Orkester!Noen ganger tenkt på hvilken verden som eksisterer like ved tærne dine når du er ute i hagen? Vel nå har du muligheten å få et lite inblikk... OK, kanskje ikke helt riktig akkurat det da, men jeg benytter likevel anledningen til å reklamere litt for Det Norske Teaters storsatsing denne vinter/våren!
"Felix Fantastiske orkester" er en helt nyprodusert musical, en fantastisk familieforestilling full av humor, spenning, fantastisk musikk og utrolig scenografi!
Manus er skrevet av Morten Lorentzen. Musikk: Julian Berntzen og forestillingen har verdenspremiere 24 Februar 2012!
Samboeren min står for regi. Dette bør alle barnefamilier få med seg! :-D


onsdag 18. januar 2012

Drømmer om vår...

Jeg kan like godt inrømme det med det samme. Jeg er desverre ikke særlig flink å drive frem spennende planter fra frø. Jo, jeg har prøvd og har faktisk lykkes en del ganger, men det blir forferdelig slitsomt å fylle vindusposter og kjøkkenbenken med små potter, passe dem og sørge for de får nok lys og vann, men samtidig forhindre små hærmygg og sopp å etablere seg i jorden. Jeg har likevel kjøpt inn rikelig med frø. Hovedsakelig av woodland planter som kan være vanskelige å få tak i. Noen av disse var jeg så "flink" å så direkte på vokseplassen i skogen før frosten satte inn for fullt. - så gjenstår det å se om noe av det spirer til våren...!
På balkongen i Oslo står små "drivhus" i plast beregnet for frøsådd stablet, og jeg har tilmed flere poser med såjord og vermacullit stående klart, men inspirasjonen har ikke helt vært til stede.
Derimot har jeg oppdaget en del spennende nettbutikker som selger ferdige planter. Nå er det desverre slik at de fleste slike ikke sender til Norge, men siden hagen vår ligger i Sverige har jeg ikke disse problemene. Jeg må bare avtale nøye ang. når plantene blir sendt slik at jeg kan være tilstede og ta imot dem når de ankommer.
En av de nettbutikkene jeg har bestilt en del planter fra er Potterton Nurseries

Under bildene finner du en liste over planter jeg har bestilt fra dem.

 • Anemone 'Bressingham Glow'  
 • Anemone x lipsiensis
 • Anemone nemorosa 'Allenii' 
 • Anemonella thalictroides 
 • Berberis x stenophylla 'Corallina Compacta' 
 • Hepatica nobilis 
 • Lilium nepalense 
 • Omphalodes cappadocica 'Cherry Ingram'
 • Phlox bifida 'Ralph Haywood'
 • Podophyllum hexandrum 
 • Helleborus x hybridus 'Yellow Lady' 
 • Uvularia perfoliata 
 • Dryopteris erythrosora
 • Cornus canadensis  
Kanskje lysten til å så kommer tilbake i morgen...? :-D
Ha en fortsatt riktig fin uke!

tirsdag 17. januar 2012

Woodland haging vinterstid...


Denne helgen fikk jeg med meg en kamerat bort til Sverige. Planen var å rydde i skogen. Foreløpig har jeg nemlig laget min woodland hage med store klynger trær mellom den og elven. Nå ønsket jeg å skape en stor åpning langs elvebredden hvor jeg ønsker å plante blomster, busker og trær som trives med mer sol og lys. Jeg hadde kjøpt inn en ny motorsag for formålet og den svarte virkelig til forventningene! Jeg har testet 5 ulike typer motorsager siden vi kjøpte eiendommen for 5 år siden og samtlige har vært en skuffelse. Men min nye derimot er en drøm! Også denne gangen falt valget på Viking Stihl serien. Jeg har blitt en skikkelig tilhenger av nettopp dette merket etter at jeg kjøpte en komposteringskvern som har "spist" opp utallige trær med stor apetitt ;-)
Bildet til høyre: Som du ser er skogen i utgangspunktet utrolig tett! Trærne står så trangt at de ender opp som 15-20 meter høye "stilker" med tynne stammer! På høy tid med en god opprensking med andre ord! Jeg gleder meg til å se hvordan dette vil virke positivt inn på veksten i woodlandhagen jeg alt har begynt å etablere, for lyset formelig strømmer inn der nå!

Bildet nedenfor:
Vi klarte vel å åpne et område på en liten fotballbane denne gangen. Som du ser på bildet her, samt øverst, så beholdt vi en rad med trær langs elvebredden, både fordi det glir fint inn i woodland hagen som ligger til høyre, samt bak fotografen, men også fordi røtter hindrer jorderosjon. Det kan jo være en fordel langs en elvebredde!
Drømmen er å plante mange hundre anemoneknoller her, kanskje lage en naturlig dam og plassere en benk eller to og la dette være et slags meditasjonsområde- Kanskje plante et par kirsebærtrær for blomstringens skyld om våren? - Hvem vet? I første omgang rydder jeg plassen - og ser hvilket intrykk området gir når våren kommer!?


Ha en fortsatt fin dag!

mandag 16. januar 2012

Elefant i solnedgang!


For noen år siden hadde min samboer regien for en konsert- turne for Carola, en svensk pop-artist. (Det er kanskje ikke så veldig vanlig for en teaterregissør å gjøre nettopp det, men de hadde samarbeidet veldig godt under oppsetningen av "Sound of Music" i Stockholm hvor min samboer gjorde regi og Carola spilte Maria von Trapp, så vi holdt kontakten siden da.)

Hun snakket så glødende varmt om Sør Afrika at vi bestemte oss for å gi landet en sjanse, så vi reiste nedover i vissheten om at en god venninne av ovennevnte kom til å hjelpe oss med hotellbookinger og reisemål.
Slik kom vi til landet som faktisk har "alt under solen!"
Noe av det som kanskje gjør aller sterkest intrykk på en som oppsøker landet for første gang er den usedvanlig vakre naturen! En biltur langs landets østkyst er en fantastisk opplevelse. Veistrekningen kalles med rette for "The Garden Route", eller "hageturen" direkte oversatt til dårlig norsk ;-) for her kjører en i vakker natur hele veien, forrevne kyststrekninger, strender så langt øyet kan skue, en flora som kan ta pusten fra den mest forvente, og spennende dyreliv!
Bildene i blogginlegget mitt denne gangen er likevel ikke fra denne delen av Sør Afrika. De er tatt mye lenger nord i landet, nær Durban.
Bildet til venstre; jaktende løvinne. Det er forunderlig å oppleve at dyr nesten ikke enser oss mennesker så lenge vi holder oss i bilen. Våre kjøretøyer oppleves ikke som truende for dem- og de anser ikke slike metalldyr for særlig fristende mat heller, så vi kan kjøre ganske nært opp til dyret uten å skremme, eller plage det.
Jeg tok alle disse bildene med et kompaktkamera som ikke var det aller beste, så kvaliteten er desverre ikke så veldig god :-(

Om du er opptatt av natur og dyr kan jeg på det varmeste anbefale deg å reise på en afrikansk safari minst én gang i livet! Det å sove i telt langt fra sivilisasjonen, omgitt av nattens kakofoni av jungellyder er en opplevelse som ikke kan forklares med ord! Skal du oppleve jungelens mangfoldige liv må du stå opp før solen begynner å stige på himmelen og komme deg til vannhullene hvor dyr av alle sorter samler seg for å stille tørsten før dagen tar til!Visste du forresten at Afrikas aller farligste dyr slett ikke er løven eller geopard, men flodhesten? En løve angriper sjelden mennesker. Vi er som oftest ikke utfordrende nok for dem, og smaker sikkert ikke så godt heller. Kommer du mellom en flodhest og vannet derimot er du ille ute å kjøre...

Bildet ovenfor; En Gemsbock i sprang. Disse små antilopene opptrer som oftest i flokker på 10-20 dyr og i motsetning til de litt større av egnens inbyggere er disse ganske skvetne. Så fort du får øye på dem, så er de i firsprang bort fra deg. Ikke så rart kanskje, med tanke på at de står høyt på måltidslisten for de fleste rovdyrene i området.
Elefanter kan være fredelige dyr, men også ganske farlige om de føler seg truet - og dessuten har barn å passe på. Da er det en stor fordel å kunne lese dyrenes kroppspråk..!

Ha en fortsatt fin dag!

onsdag 11. januar 2012

Kjærlighet ved første blikk!

Kan man bli forelsket i et land, et folk, dets dyre- og planteliv, natur og kystlinje? JAAA!!

Vi har vel alle opplevd en gang å komme til et sted hvor vi umiddelbart føler at "her kunne jeg levd mitt liv"! Jeg har nok i større og mindre grad  opplevd det gjentatte ganger i mitt liv. Mest av alt når jeg traff min samboer for 19 år siden. På en annen måte var det også slik når vi fant våre spanske og svenske hager. Første gang jeg opplevde jeg nesten ble "forelsket" i et land var ved vårt første møte med Sør Afrika!
Som så mange andre hadde vi hørt mye om høy kriminalitet, fattigdom og undertrykkelse i dette landet- og jeg skal ikke nekte for at dette i stor grad er tilfelle. Men vi har reist gjennom store deler av dette landet - og har sjelden følt oss så trygge og opplevd slik åpenhet og varme fra et folk. Jeg har derfor bestemt meg for å blogge litt om nettopp dette vakre landet i noen blogginlegg fremover. (NB, kommer til å blande dem godt med mer vanlige bloggposter så dere ikke skal gå lei.)
Jeg må jo begynne et sted, så hvorfor ikke konsentrere meg om INTERIØRDESIGN denne gang? Sjelden har jeg opplevd funksjonalitet, estetikk og smak som samstemmer så godt med min egen oppfatning av dette. Faktisk i så stor grad at vi etter hvert har begynt å innrede vårt eget hjem i Oslo med sterk inspirasjon av Sør Afrikansk interiørstil.
Som i Norden er lys en viktig faktor i Sør Afrikanske hjem. Men mens vi ofte er opptatt av åpenhet, så tenderer de å mure sine hager mer inne. Det høres kanskje innestengt ut, men kan faktisk være riktig lekkert. Nå er vi veldig glad i våre hager med utsikt, men synes jo dette også absolutt er en mulighet..? Bildet nedenfor er fra en leilighet vi benyttet mens vi var i Port Elisabeth. Leilighetens ene langvegg består av en gigantisk skyvedør som kan åpnes og brettes til side. Utenfor finner en et avlangt portrom fullstendig omgitt av høye murer. "Gulvet" er fin, lys singel/grus og bare et par store sukkulenter utgjør dekorative elementer foruten bord og stoler. Siden portrommet er totalt avsondret fra uvedkommendes blikk skapes illusjonen at leiligheten er større og lysere enn tilfelle kanskje ellers ville vært, spesielt siden fargen på muren utenfor er identisk med interiørmalingen.

Lyse gulver, vegger og tekstiler i hva vi vil kalle "ton- i ton",( altså hvor fargene videreføres i vegger, gardiner og gulver) blir kontrastert med tremøbler og dører i mørkt, nesten svart tre. Formene er ofte rette, firkantede kombinert med "colonial" stilsalonger, tykke flosstepper og matchende interiørdetaljer.
Siden Sør Afrika stort sett er et varmt land med klima tilsvarende det vi finner ved Middelhavet i vår del av verden, så leves en stor del av livet utendørs. På bildet nedenfor står faktisk alle møblene i en del av hagen med overbygget tak!
Bilder på veggen, kommode og utelampen er alle montert på yttersiden av husfasaden!
Hva skal man med innendørs stue når livet kan leves ute på denne måten?

Hagene er også ofte tilpasset husets stil på en veldig fin måte. Dette bygget har ikke utsikt, men det savner en faktisk heller ikke fordi farge- og materialvalg skaper illusjon av lys og åpenhet. Sammen med mye planter i grønne nyanser og teksturer føler en nesten at vi befinner oss ute i naturen. Bildet nedenfor:
Det er også ofte lagt stor vekt på at hagen skal være en sanseopplevelse ved å benytte planter som avgir duft, som her et lavendelbed.
Rekkverkene rundt bedene i denne hagen er holdt lave og er laget av naturblekede grener, noe som sammen med natursteinene og den lyse murpussen, samt plantevalget skaper et rustikt preg til tross for eiendommens og husets moderne og harde/firkantede former.Min blogg er jo egentlig først og fremst en hageblogg, så jeg vil derfor forhøre meg med dere. Er det OK om jeg på vinterstid også blogger litt om inspirasjon fra andre land, interiør og reise? 


Ha en fortsatt riktig fin uke! 

Spansk inspirasjon: Villajoyosa; En hyllest til farger!


Det er vel ikke farger en tenker mest på i forbindelse med spanske byer, for langs hele Middelhavskysten er det de hvite landsbyene med hus som trassig klatrer opp klippevegger og fjellsider som kanskje er det mest typiske, spanske symbolet for oss nordboere. Det samme gjelder innsiden av spanske hjem. Før var vegger stort sett kalket med møbler i mørkt tre, men Spania er mer enn bare hvitt..! Patioer og gårdsrom pleier ofte å være rene eksplosjoner av farger mange steder. Vårt eget strandhus i Villajoyosa er faktisk malt i dyp blått med terracottafargete listverk rundt vinduer og dører. På takterrassen har vi lagt grønt kunstgress ganske likt det en ser på bildet ovenfor, selv om akkurat det faktisk er fra en restaurant ;-) På min spanske blogg har jeg vist flere bilder fra byen vårt lille strandhus befinner seg i, men presenterer gjerne flere her.
Bildet nedenfor, gatemiljø fra Villajoysa, hvor vårt lille strandhus befinner seg. Legg merke til fortauene, som er fantasifullt flisebelagte og gatetrærne som er citrustrær som kommer med frukt flere ganger i året. Typisk for spanske byer som denne er persiennene. De fungerer som utendørs "gardiner". Når solen er på det sterkeste rulles de ned for å skape svalhet og skygge.
Byen vårt strandhus befinner seg i er vel et godt eksempel på at Spania kan være mer enn hvite hus...? Bildet til venstre; Villajoyosa er en fargeglad by på Costa Blanca ved Middelhavet.
Faktisk henspeiler byens navn på sine frodige fasader: Villajoyosa betyr nemlig "Den besmykkede by", eller "smykkebyen". Ikke så rart kanskje, med tanke på dens mange fargerike husfasader.
Opprinnelig er den en typisk fiskerlandsby og noen forklaringer på dens fargeglade hus er at fiskere opprinnelig malte sine båter fargerikt. Resten av malingen ble brukt til å male husfasadene, blant annet for at de skulle kunne styre mot sitt eget hjem som var synlig- selv langt fra land. Jeg vet ikke helt om jeg tror på den forklaringen. Da er følgende mer troverdig: Farget maling var et tegn på velstand, så folk i byen begynte å male sine fasader når byen hadde gode tider.
Nedenfor: Ligner den ikke litt på en "Kardemomme by" med sine fargerike husfasader og arabisk inspirerte byggestil?
Vårt hus ligger på stranden nedenfor borgen en ser til høyre på bildet, litt skjult bak klyngen av palmetrær.

Til venstre
En vandring i gamlebyen. Jeg hører ofte folk si at enten så forelsker du deg i denne typen byer med det samme, eller så vil du "hate" dem. Jeg elsker å gå i de trange gatene og smugene og suge inn atmosfæren. Byen er nemlig helt "upretensiøs". Her bor fastboende sigøynere, fiskere og arbeidere sammen med turister fra hele Europa. Byen er ingen kulisse, men i gatene lever folk som de stort sett har gjort lenge før turister begynte å oppdage Spania, syden og sol.

Noen er flinke og holder hus og fasade i prikkfri stand. Atter andre har et mer avslappet forhold til det hele og er ikke så nøye, eller har rett og slett ikke råd.


Til høyre: Kommunen i Villajoyosa er veldig nøye med å beholde byens særpreg. Dette betyr at nybyggete hus skal skli ubemerket inn i den øvrige bebyggelse. Husene på dette bildet er for eksempel ikke mer enn et par år gamle, men passer likevel godt inn med sine naboer i dette smuget. Ikke mange som har hørt om Venezia avtalen her med andre ord (altså hvor nyoppførte bygg skal vise klart hvilken tidsperiode de er bygget i og derfor ikke etterligne andre historiske perioder.)
Nedenfor:
Villajoyosa var opprinnelig en fiskerlandsby som oppsto i- og nedenfor en gammel, romersk borg. På grunn av plassmangel innenfor borgmurene, bygget folk like godt sine hus oppå disse. Fra elvesiden er det derfor et fascinerende syn å se hvordan de tilogmed har utvidet boligområdet ved å bygge ut i fri luft. Kanskje du ser hva jeg mener om du studerer bildet nedenfor nøye?


Til høyre; Hvem har sagt at en lekeplass nødvendigvis skal ha svart asfaltdekke?
Lokalbefolkningen er glad i sine barn, så lekeapparater finner du stort sett spredt mange steder,  på strender, i parker og i bakgårder. De trenger ikke være store for at barn skal sette pris på dem.


Ha en fortsatt riktig fin uke!

søndag 8. januar 2012

Tilbakeblikk: Mitt kjære drivhus!

På denne tiden av året bruker jeg mye tid på å gjennomgå gamle bilder av hagen i Sverige og plantene i den. På den måten forsøker jeg å planlegge fargevalg, plantetype og utforming når jeg nå er i full gang med å bestille vårens leveranse av stauder, løkvekster og sommerblomster.
I forbindelse med at jeg ser gjennom albumene mine, så merker jeg hvordan utålmodigheten etter sol og sommer inntar meg for fullt. - Og kanskje spesielt det å ta i bruk drivhuset vårt igjen! Innlegget mitt denne gangen viser en del bilder jeg alt har lansert på bloggen i året som har gått, men håper det ikke skader å legge dem ut her igjen!?Drivhuset vårt er solid bygget med vegger og tak av sikkerhetsglass. Det gjør det veldig godt egnet som en utendørs stue foruten dets opprinnelige funksjon.Opprinnelig plasserte vi et hagemøbelsett der inne, men nå har vi fylt det med en 3seter sofa, en kommode jeg fikk gratis av noen naboer i Oslo, samt et gammelt spisestuemøblement vi egentlig hadde tenkt å kaste.


Når vi bygde opp vårt nye drivhus bestemte vi oss for å ha en dobbelt skyvedør i forkant så de skulle være lett å ta inn og ut store ting. Dørene er i full høyde som vanlige dører, så det er lett å bruke dem.
Vi plasserte også en dør nummer to på motstående vegg. På denne måten er det veldig lett å lufte på varme dager. Om du vurderer å anskaffe et drivhus selv er to dører noe jeg derfor absolutt kan anbefale!

Bildet nedenfor: Drivhuset sett fra hagen jeg prøver å anlegge der.Dør nummer to kan ses til venstre på bildet. Dette gjør at det er lett å frakte ting inn og ut av hagen Vi har også flere takluker med automatiske lukeåpnere i taket, så jeg har hittil ikke opplevd problemer med at planter blir svidd på grunn av manglende skyggeduker. Vi henger likevel opp tynne gardiner i den enden av huset hvor vi har mest planter.
Drivhustrappen vår har jeg vist noen ganger før... Siden vi ikke har så mange planter i bygget som en skulle forvente har vi plassert en god del på trappen ved inngangsdøren. Det gir huset likevel et litt frodig uttrykk. Etter hvert som krukker kommer i blomst flyttes de frem eller plasseres andre steder i hagen. Jeg trives veldig godt med den løsningen, så til sommeren kommer vi nok til å plassere enda flere krukker foran huset!
Vi valgte å isolere hele gulvet og legge sement. Unntaket var et bed i byggets ene hjørne. Der har vi plantet et par sorter kiwi og drueranker. Bedet er formet på en slik måte at regnvann vil fukte jorden i underkant, så det trenges ikke så mye vanning i perioder med jevnlig nedbør.
Andre planter har vi etablert i store terracotta krukker, men jeg kommer nok til å teste ut alternativer til sommeren. Terracotta er på mange måter godt for planterøtter siden  jorden får tilført luft via krukkenes porøse ytre, men en bakdel er at fuktigheten absorberes av brent leire, så de er ikke særlig ideelle for oss som ikke bor fast på feriestedet vårt.

Ha en riktig fin uke! 

fredag 6. januar 2012

Tilbakeblikk: Hagevandring på Rottneros..

Noe av det mest inspirerende en hageglad person kan gjøre er å besøke botaniske hager, parker og andres hager for å få påfyll av nye ideer. Jeg har desverre ikke så mye tid til akkurat det i mitt daglige liv. Litt blir det likevel i løpet av et år og her kommer noen bilder fra en park som befinner seg ganske nær vårt feriested i Sverige. Jeg har skrevet om den før, men håper ikke dere har noe imot noen bilder fra vårt besøk i sommer.
Den svenske forfatterinnen Selma Lagerlöf  skrev om et vakkert gods kalt Ekeby i sitt episke verk: "Gösta Berlings saga". Stedet som var hennes inspirasjon skulle vise seg å være en av eiendommene ikke så langt unna hennes eget bosted: (Mårbacka). Herregården Rottneros var i utgangspunktet vakker, men på 1950 tallet bestemte daværende eier; Svante Påhlson seg for at eiendommen skulle bli en ledende skulpturpark med verker fra hele norden. Parken er åpen for publikum hele sommeren. I Juli måned avholdes dessuten en hagefestival i Rottneros, om du skulle være på disse kanter da..Rottneros er utformet i formell stil med hovedvekt på en mengde statuer fordelt over hele parken, men du finner også mange utradisjonelle elementer, som kjøkkenhagen hvor nytteplanter vokser i skjønn harmoni med prydvekster, som i eksempelet på bildet nedenfor hvor frisésalat er plassert i samme bed som kaktuser, palettblad og noe jeg tror er basilikum, allium og prydtobakk.
Mer fra Rottneros i neste innlegg.
Om du lurer på hvor du finner parken, så er den omtrent 3 timers kjøring fra Oslo, like ved Sunne i Värmland.
Her kommer en link til parkens offisielle hjemmeside:

Rottneros park(PS: Beklager bildekvaliteten. De ble tatt med mobiltelefonen som ikke er like skarp som vanlig fotoapparat.)