lørdag 31. desember 2011

GODT NYTT ÅR! HAPPY NEW YEAR! GLUCKLICHES NEUES JAHR! PROSPERO ANO NUEVO!

Så var juletre, nisser, røde duker og julelys ryddet bort for i år.
Sofaputene har ikke lenger julemønster og røde tulipaner, julestjerner og amaryllus har blitt forvist fra stuen.

Sølvkuler, hvite planter og hvite stearinlys har blitt funnet frem,  for i kveld er det nyttårsaften!
Den har vi valgt å feire alene, bare samboeren og jeg her på hytten vår i Sverige. Det har faktisk blitt vår nyttårstradisjon!
Vi har hatt noen veldig hyggelige juleselskaper, god mat og mye godt å drikke. Likevel er det alltid litt deilig å starte året på denne måten- bare oss to- for nå er det tid for å oppsummere året som har gått. På privat basis har det vært et veldig fint år. Vi har fått utrettet mye og har opplevd mye fint sammen. Likevel kan vi ikke la være å planlegge litt for året som ligger foran oss. Nå skal vi begynne å undersøke ang. når og hvor vi skal ferierem hva som skal gjøres i hagen denne sommeren og lignende.
 Men dette er også kvelden for å slappe av og trives i hverandres selskap. Derfor har nyttårsaften blitt en kveld med våre egne spesielle tradisjoner. Til tross for familie og venners bekymrede miner, så trives vi faktisk å feire den sammen- bare vi to!

For deg som er fast leser av min blogg, eller bare stikker tilfeldig innom ønskes et RIKTIG GODT NYTT ÅR!
Takk til dere alle for mange hyggelige og interessante hilsener i året som har gått. Jeg har satt pris på dem alle sammen!

Jeg håper du fortsatt vil stikke innom siden min i 2012! Måtte det bli et godt og fremgangsrikt år for oss alle! :-D
 


fredag 30. desember 2011

Årets siste frøsådd!

Så kom frosten! Ifølge Yr.no, så blir den heldigvis ikke værende, men i dag har vært første dagen med minusgrader hele dagen denne Romjulen. Likevel bestemte jeg meg for å benytte hele dagen til hagearbeide. For tredje dag på rad raket jeg plenen for løv, men nå er 3 mål unnagjort! Resten av dagen har jeg tilbragt tiden i skogen. Der har jeg sådd følgende skyggetålende frø:

Samtlige frø ble sådd direkte på vokseplassen i skogen. De skal alle være ekstra skyggetålende og tåle minimum sone 4 vintre.
Blomsten på bildet er en av mange hyasinther jeg har satt ut etter at de har blomstret ferdig innendørs. Jeg har plantet selve løkene ekstra dypt i håp om at de vil overleve vinteren.

Foruten å så frø har jeg også begynt å rydde kvister og grener som har lagt seg på skogsbunnen grunnet storm og uvær i høst og vinter. Det er nesten utrolig trærne fortsatt har kvister igjen så mange som der finnes på bakken!  ;-)

Nedenfor: 
Kanskje ikke helt ideelt, men det gikk fint å fjerne løv fra en rimfrostet plen. Jo, jeg er klar over at en ikke bør gå for mye på frosset gress... ;-)


Drivhushagen er stort sett rengjort før våren. Som du ser har jeg ikke fullført inngjerdingen i sommer. For å være ærlig er jeg litt usikker på om jeg kanskje heller skal velge en annen type gjerde, men foreløbig får det stå som det er gjennom vinteren.
Nedenfor:
I høst satte jeg noen hvitløksbåter i pallekarmer ved drivhushagen. I dag ser de slik ut: Spirene har kommet ganske langt. Det skal bli spennende å se hvordan de klarer seg frem til våren!

Bildet nedenfor: Nesten ikke et eneste høstløv å finne i gressplenen. Kvister og grener er fjernet fra bakken og plantene jeg er redd for har fått en tykk dyne som skal beskytte dem gjennom vintermørket!
Ha en fortsatt riktig fin Romjul!!mandag 26. desember 2011

Hagearbeid i slutten av Desember!

I kveld går tankene virkelig til norges kystbefolkning- både på grunn av orkanen Dagmar og hennes forferdelige herjinger, men også for den kommende stormen som er i ferd med å nærme seg. Vi får håpe skadene ikke blir så store som det virker på TV, for det ser ut til at mange fikk en mye tristere julefeiring enn først håpet i år!
Her i Sverige hvor jeg oppholder meg er tilstanden en ganske annen.
For en hageglad person har dette vært en fantastisk Julefeiring hittil. I dag klarte jeg ikke holde meg lenger, men kom meg ut i hagen. Med 10+ grader og sol, så jeg satte i gang med å sette løk, rake plenen for løv, og rydde kvister og rask etter stormen Dagmar, som vi merket en mild versjon av. Ingen trær veltet overende, hos oss, men vi hører om at mange i området har mistet strømmen. Ellers føler jeg det virkelig er vårstemning for tiden. Enda flere tulipanløk, hyasinther, narcisser og andre løkplanter er i ferd med å titte opp over jorden. Mange roser er fortsatt grønne og fine der de står i knopp. Nå krysser jeg virkelig fngrene for en fortsatt mild vinter!


 I år kjøpte vi noen lystrær vi plasserte ved inngansgspartiet av huset. Altså slike som ikke har kunstige nåler, men ser ut som løvtrær gjør på vinterstid. Disse kommer vi virkelig til å kjøpe flere av, så nå går jeg bare rundt og håper de kommer på salg i januar! Jeg har alt bestemt meg for å plassere noen i store krukker ved drivhuset på sommerkvelder. Jeg har nemlig noen planer om at vi skal feire en liten begivenhet her borte i løpet av sommeren...
Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin romjul! 


søndag 25. desember 2011

Romjulsdrømmer...

Så var Julaften over for i år. Julemåltidet ble intatt og gavene pakket ut. Vi har hatt en fantastisk feiring så langt med nydelig sol, god mat og hyggelig atmosfære. Nå ligger romjulen foran oss og jeg må inrømme jeg ikke klarte å la være å kjøpe noen store poser med narcisser som venter på å plantes ut. Det skal nok gå veldig lett, for det er ikke tegn til tele i jorden ennå, himmelen er skyfri og alt ligger til rette for en perfekt friuke!

Som jeg sikkert nevnte i et tidligere blogginlegg feirer vi høytiden i feriehagen vår i Sverige. Vi reiste bort og pyntet til Jul forrige helg, så når vi ankom huset den 23 var det bare å pynte juletreet, sette frem medbragte blomster og vips- så var det Jul!
Her borte er det så stille. Elven flyter fredfullt utenfor vinduet, totalt isfri. Gresset er grønt og småfuglene haster mellom trær og matbrettet.

Inne er det julestemning med alt som høres med. Egentlig hadde vi tenkt å gå ut for å klargjøre gjestehuset for romjulsgjestene som kommer til å overnatte hos oss, men det er så godt å være innendørs og ta det med ro at vi har bestemt oss for å vente til i morgen.
Fortsatt God Jul alle sammen!Til venstre:
"... Og høyt i toppen, den blaanke..... Engel?"

Glassverandaen fungerer litt som frokostrom og litt som oppbevaringsplass for planter og frukter. Vi kjøpte litt for mye av dem med oss over, så nå går plantene litt på rundgang. Det er jo hyggelig å se litt forskjellige planter på stuebordet etter hvert som dagene går.


lørdag 24. desember 2011

Velsignet Julenatt!

Til tross for vårt sekulariserte samfunn feirer vi fortsatt at et lite barn ble født i en liten, ubetydelig beduinlandsby for over 2000 år siden.  På mange måter kan en si at vi kanskje minnes verdens første, moderne familie:
Et barn ble født utenfor ekteskapet i et samfunn hvor det vanligvis ville straffes med drap på både mor og barn. En mann bestemmer seg for å trosse sitt eget æreskodeks og blir adoptivpappa til en liten gutt, født langt hjemmefra, i en liten hule som vanligvis benyttes som nattely for stedets gjetere og deres dyr.
Enten vi erkjenner oss som kristne eller ikke, så har faktisk disse tre forandret vårt verdensbilde på mer omfattende måter enn vi til daglig er klar over.

GOD JUL ønskes alle mine bloggvenner! Takk for hyggelige tilbakemeldinger i året som har gått - og ikke minst- tusen takk for mange fine blogginlegg som har vært både til inspirasjon og glede!

onsdag 21. desember 2011

Det blomstrer på kontoret..

Mine kolleger tenker nok at jeg er i overkant planteinterressert når de er innom kontoret mitt. Jeg har nemlig en god del ulike planter der inne. Når jeg skal på ferie er det heldigvis alltid noen som vil forbarme seg over dem i den tiden jeg er borte, så heldigvis vokser og gror de. Likevel prøver jeg å ikke kjøpe for mange nye planter på kontoret. Spesielt når det nærmer seg friperioder. Da er jeg i hvert fall forsiktig med å gå til anskaffelse av blomstrende planter, for de krever jo som oftest litt ekstra stell. Men selv om jeg blir borte i over en uke denne julen, så kunne jeg ikke unngå å kjøpe en liten juleplante til å ha i vindusposten. Valget falt derfor på amaryllus! I Sverige har jeg samplantet en mengde slike i en stor kurv, så jeg er spent på å se om de vil springe ut i blomst i løpet av perioden jeg kommer til å tilbringe der. Det trenger jeg ikke å lure på når det gjelder planten i kontorvinduet mitt.
Den viste livsvilje ganske tidlig og knoppene vokste raskt. For en uke siden så de slik ut som på bildet til venstre.
Nå er de på høyden av sin blomstring der nesten alle kronbladene har brettet seg ut. De formelig ståler varme og livsglede nå på vinterstid!
Når blomsten har visnet ned og bladene vokser frem kommer jeg til å plassere krukken i en vinduskrok til jeg reiser nedover til Spania. Da får den selskap med alle de andre amaryllusene jeg har pyntet med i julen. I Spania er disse nemlig vakre vårblomster jeg har begynt å plante i store grupper i hagen vår. Jeg vet der finnes fantastiske varianter med ulike farger og mønstre, men foreløpig har jeg bare hvite og røde grupper der nede. Årets tilskudd er ingen unntak. Men foreløpig nyter jeg synet av denne ene hver dag på kontoret.

Ha en fortsatt riktig fin adventstid!
 
 

torsdag 15. desember 2011

Et unikt inlegg om Jul...?

Nei, det kommer du nok ikke til å finne her hos meg. Når jeg leser andres blogger blir jeg stadig imponert over all den kreativiteten som finnes der ute! Mens jeg stort sett kjøper min julepynt ferdig i butikker, så blir jeg egentlig nesten misunnelig på dem som tryller frem sine julehjem utifra hva de finner i skog og mark, snekrer, maler, syr og strikker, baker og så videre.
Mens noen bloggere kreerer de flotteste blomster dekorasjoner og oppsatser fra grunnen, så må jeg inrømme vi som oftest setter en ferdig bukett i vase og lar det bli med det. Jeg skylder på dårlig tid...

Mine nisser- De er riktignok ikke så mange, men samtlige kjøpes ferdige i butikken. Noen følger interiørtrender, mens andre nok vil kategorisereres som "grelle" og ikke blitt plassert i de fleste hjem her inne.
Nissen på bildet til venstre følger nok årets trend som  skal være grå. Vadmelsbukser, "pelsstøvler" og strikkegenser og lue. I et interiørblad vil nok en slik nisse bli plassert sammen med matte sølvkuler, hvite vokslys og dekorasjoner av kongler og gran- altså den mer landlige og rustikke interiørstilen iblandet litt "glamour".
Vårt hjem her i Oslo er nok ikke helt slik, men jeg synes han passer inn der han står  med skiene i ene hånden og en gavesekk i den andre, plassert foran en gulvlampe ved sofaen. I nærheten av ham har jeg hengt opp denne luttspillende frosken (!) i en vrihasselgren. For meg er dette veldig julete, mens andre nok vil kalle det noe helt annet... ;-) De bør i så fall ikke se Juletreet vårt i Sverige, for det er fylt til randen av slike merkelige vesener, som instrumentspillende frosker, giraffer og elefanter som balanserer på skinnende kuler, store, fete damer med vinger ikledt balletkjoler og mye mer...
Kanskje jeg skal vise dere det svenske treet mitt i et senere blogginlegg..?  ;-)


Ikke den helt typiske julepynten dette heller (Bildet til venstre.)
Denne faunen er en avstøpning av en hagedamfigur som en gang befant seg i en hage i Pompeii. Som de fleste vet ble han godt bevart i aske, glemt av alle frem til en arkeologisk utgravning fant ham og veldig mye annet. Min faune står i hallen til daglig. Nå har han fått en kongekrone på hodet, egentlig ment som juletredekorasjon og i mine øyne er han julepyntet.
Det er jo øyet som ser....
Nedenfor: Disse englene er jo heller egentlig ikke laget som julepynt, men likevel havner de hvert år på toppen av et gammelt framskap vi har stående i stuen. For oss er de også med på å gi leiligheten julestemning.


Ok da, jeg har faktisk laget NOE selv denne julen. Jeg har kjøpt rødt sløyfebånd og knyttet noen sløyfer! DET er vel kreativt!!? ..Ok- kanskje ikke, men hyasintene virker da ikke som de har noe imot det? ;-)
Nedenfor. Noen julestjerner i en korg- og jeg har laget min egen juledekorasjon! Og ja- jeg har faktisk knyttet denne sløyfen også! :-D
Til slutt et lite løfte. Dette blir siste blogginlegg om Juleforberedelser i Oslo for i år! Nå reiser vi snart til Sverige og da blir det mest det jeg kommer til å fokusere på :-)
Ha en fortsatt riktig fin adventstid!tirsdag 13. desember 2011

Jul på balkongen

Jeg har selvfølgelig pyntet litt på balkongen nå før Jul. Ikke alt er like tradisjonelt, men hva gjør vel det? Damebysten som har sitt faste tilhold der ute har fått lov å smykke seg med en girlander, rødt bånd og glitrende lys, nesten som om hun skulle på juleball... ;-)
Nedenfor er hun omgitt av min stadig voksende samling utelykter. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor- eller hvordan det skjer, men både ute og inne, i Oslo, Sverige og Spania har lyktene mangedoblet seg i det siste.. Vi sier vel egentlig til oss selv at vi nå har et stort nok antall av dem. Likevel dukker det altså, opp stadig voksende antall!
Kan det være vår barnslige sans for levende lys og innekos?

Så og si hele livet har jeg vært en "sterk forkjemper" for hvite lys på juletreet. Noe annet var forkastelig, altfor amerikansk og ja- nesten "litt harry". Likevel sitter jeg nå med denne vederstyggeligheten på balkongen i år: Tre med fargete lys! Og ikke nok med det; Treet er ikke ekte!!
Hva skal jeg si?? Vel, i vår svenske stue skal treet definitivt være ekte edelgran med HVITE LYS! ;-)
Kanskje jeg er i ferd med å bli litt fargeblind? For adventsstaken på kjøkkenet har hverken hvite, lilla eller røde lys, men MELLOMGRØNNE! Kanskje jeg har kommet i den berømmelige trassalderen menn i moden alder ofte påstås å  oppleve i økende grad i takt med at håret er i ferd med å forsvinne på hodet og magen ikke lenger vil holde seg der det var ment den skulle befinne seg, men gir etter for tyngdekraftens flørtende tiltrekning?
Uansett, ha en forsatt riktig fin adventstid!

søndag 11. desember 2011

Juleforberedelser...

Siden vi har bestemt oss for å tilbringe det meste av Julen i Sverige i år, så hadde vi egentlig bestemt oss for å ikke pynte her hjemme i Oslo. Det er litt deilig å komme bort til feriehuset til full Julestemning etter å ikke ha fokusert noe særlig på det hjemme, men nå i det siste har vi vært invitert i en del Juleselskaper og konserter som gjorde at høytiden likevel føltes nært, så i dag, på 3dje Søndag i Advent bestemte vi oss likevel for at LITT Jul kunne vi jo unne oss her i Oslo også..
Jeg gikk derfor ned i kjelleren og hentet opp en del av det vi har lagret der nede.

Oppå peisen har vi i mange år hatt en stor Poseidon byste i bronse. Den er en avstøpning jeg kjøpte på museum i Athen. I en av eskene jeg hentet opp fra kjelleren fant jeg en laaang nisselue jeg har hatt liggende. Ikke helt tradisjonelt kanskje, men Poseidon har kommet i Julestemning...
Peisen pleier vanligvis å dekoreres med girlandere av granbar og lysslynger, samt en mindre krans. Den fant jeg ikke igjen i kjelleren. Derfor tok jeg likevel denne, som en gang pyntet gatedøren. Litt vel dominerende, men bedre enn ingenting...? ;-)

Bildet til høyre: Figuren i midten er egentlig en hyrde som tilhørte en julekrybbe. Jeg kom aldri lenger enn til å kjøpe den ene figuren, men likevel finner jeg har frem hver eneste Jul. Den ensomme hyrde? I Sverige derimot, har jeg en stor, tysk Julekrybbe som NESTEN er fulltallig.. Den plassererer jeg utendørs om vinteren, men det kan jeg jo heller vise i et senere blogginlegg ;-)

Nedenfor:
Sofabordet vårt har vi hatt i veldig mange år nå. Det kjøpte vi en gang av en gammel mann i Spania. Han hamret dem i tre og metall og brukte elementer i speil og gjennomsiktig glass. Desverre døde han et år etter at han laget bordet for oss, så vi fikk aldri laget tilsvarende lampebord, men jeg satte slik pris på det ene jeg har at vi fikk dette sendt til Norge. Jeg opplever det ikke skal så mye til før bordet virker "julete". En liten gruppe Julestjerner og røde lys, så er det Jul for meg...


Bildet nedenfor:
I år har jeg bestemt meg for at det ikke skal så mye til for å skape Julestemning. Noen røde lys, en bukett røde tulipaner, en rød løper og et par sofaputer i sesongens farger. Utover det har de fleste nisser, engler og dekorasjoner blitt forvist til Sverige. Det er jo der vi ønsker å ha et Julehjem i år! 
Ok, en og annen nisse har fått lov å bo her i Oslo i år også. Her har en liten rødkledt en gjemt seg bort i et hjørne av en bokhylle.

Ha en fortsatt riktig fin førjulstid! 

fredag 9. desember 2011

Snart kommer snøen ...

Joda- jeg vet at den sikkert har kommet flere steder i landet allerede, og selv om jeg innerst inne skulle ønske de milde temperaturene ville vart hele vinteren, med unntak at Juleuken.. ;-) så er det jo hyggelig når marker og trær er hvite og frister til skiturer og andre vinteraktiviteter. Snøen byr jo dessuten på en fantastisk fin isolasjon til stauder, løk og busker siden den stenger ute den verste vinterkulden på en effektiv måte. Vi som er glade i våre drivhus bør med fordel være litt ekstra oppmerksomme ved større snøfall, for selv om den ser innbydende og lett ut, så kan situasjonen fort bli en annen ved litt tøvær når den blir våt og tung!
I år har jeg vært tidlig ute. Innendørs i drivhuset satte jeg opp støttebjelker som er tenkt å avlaste tunge mengder snø.
Mitt drivhus er egentlig ganske solid, men samtidig bredt og langt, noe som betyr at store mengder snø fort kan få alvorlig vekt. 4 bjelker satt opp på høykant, som vist på bildet til venstre sikrer at nattesøvnen er litt bedre ;-)

Steng vinduer og dører:
Om du har automatiske lukeåpnere i drivhuset ditt håper jeg du har fjernet oljetrykkpatronene for lenge siden. Hvis ikke vil jeg råde deg å gjøre dette med det samme. Sjekk også at vinduer og dør er forsvarlig igjen så du ikke risikerer skade ved eventuelle stormer.

Barduner gjerne drivhuset om det er vindutsatt. Kanskje kan det lønne seg å trekke en presenning over hele huset og sikre denne skikkelig. Da er det mindre fare for at takplater skal bli revet av i skikkelig uvær.

Sjekk værmeldingen og ta deg bryet med å skuffe taket for snø om det har falt store mengder. En god kost kan være et effektivt verktøy, men snøskuffe spade og mye annet gjør samme nytten.

Forsikring:
Om uhellet skulle være ute og drivhuset blir skadet av snø eller storm kan det være godt å være klar over at vanlig husforsikring ikke dekker dette. Du kan derimot ta opp en ekstra drivhusforsikring i de fleste selskaper. Da er du forsikret mot det meste som kan hende ditt drivhus! Sjekk med ditt selskap, for dette trenger slett ikke bety så mye ekstra for totalsummen du må betale for din forsikring!

Ha en fortsatt riktig god førjulstid!onsdag 7. desember 2011

Evernote- En hageglads beste venn!

I dag skal jeg gjøre noe jeg ikke vanligvis pleier, nemlig å drive litt produktreklame. Ikke fordi jeg tjener penger på det, men fordi det kanskje er flere enn jeg der ute som har savnet en enkel og grei metode for å notere ned informasjon om plantene vi har i hagene våre.
Før dette har jeg testet ulike metoder, blant annet noen access databaser og notering i et excel ark.
Hvorfor gikk jeg så over til Evernote?
Programmet er gratis å laste ned og å bruke. Det finnes tilgjengelig for PC, Android, Ipad, Iphone, Windows phone og mye mer.
Etter at du har installert programmet oppretter du en brukerprofil - og vips, så har du informasjon om dine planter alltid for hånden!

La meg vise deg:
Si at jeg for eksempel kjøper en plante. Siden jeg har lastet ned Evernote appén på mobilen, så kan jeg ta bilde av planten. Jeg klikker deretter på "Del" og velger via Evernote. Nå kan jeg skrive inn informasjon om planten, når og hvor jeg kjøpte den. Hvilken hardførhet den har, høyde, farge, lysforhold og alt annet vesentlig. Deretter klikker jeg "lagre".


Når jeg kommer hjem logger jeg inn på min Ipad, pc eller hva som helst ellers hvor jeg har evernote ligger informasjon om min nye plante tilgjengelig sammen med alle andre plantene i databasen!

Etter hvert som du har mer informasjon å tilføye kan du når som helst oppdatere ved å fylle inn ny tekst, bilde, film eller hva som helst ellers.

Jeg er spesielt glad i denne appen på min mobiltelefon! Mer enn en gang har jeg gått rundt i hagen og oppdaget en plante i blomst som jeg ikke husker navnet på eller når denne ble kjøpt inn. Programmet lar deg benytte "tabs". Jeg har delt hagen min inn i soner, så på den måten kan jeg enkelt legge inn informasjon om hvor planten nå er lokalisert, om den ikke dukket opp igjen etter vinteren- Ja, nesten hva som helst.Nedenfor:
På mobiltelefonen kan du enkelt bla deg frem og se små bilder av hver plante, navn og en kortfattet info.
Du klikker på planten du ønsker å vite mer om for å få den opp i et eget vindu med større bilde og all tekst du må ha skrevet om den.Er det rart jeg mener Evernote er en hageglads beste venn!?Bildet nedenfor: Et klikk og du kan editere database oppslaget, legge inn "tags", bilder, eller dele på facebook el.

Evernote for pc og mac finner du her: 
Last ned Evernote  

Den er også tilgjengelig i Market (Android), AppStore osv. 


  HA EN RIKTIG FIN FØRJULSUKE!