Innlegg

Viser innlegg fra oktober, 2011

Innhøsting!

Bilde
De siste 12 dagene har jeg tilbragt i vår spanske hage. Jeg var jo veldig spent på hva jeg kom ned til, for familie og venner hadde advart meg om at tørken hadde forårsaket mye skade i sommer. Det hadde den, men mine foreldre hadde reist i forveien og vannet hagen vår, så plantene var allerede i ferd med å ta seg opp igjen når vi ankom.
Det er utrolig hva planter egentlig kan takle!
Mye av det jeg hadde plantet nå i vår er nok tapt, men overraskende mange planter hadde likevel overlevd og gått i dvale.
Merkelig nok hadde jeg dessuten fått en veldig rik avling på frukttrærne våre! Flere trær kom med avling for første gang i år. Blant annet sitrontreet og to appelsintrær. Calamondintreet har aldri hatt så mye frukt som i år! Det samme gjaldt for mandeltreet vi plantet for noen år siden. To fulle bøtter mandler ble resultatet av å sanke sammen disse. Ikke fullt så mye calamondin, men rikelig til å lage nok marmelade for ett års forbruk!
Utrolig å tenke på det startet sin tilværelse som pot…

Om litt av hvert....

Bilde
Nå er det bare noen dager til vi reiser avgårde til Spania og jeg skal ikke nekte for at jeg ser frem til noen uker i varmen! I vår svenske hage har jeg forberedt det meste for vinteren. Busker og små trær jeg er ekstra redd for, har fått en fin innpakning i hønsenetting. I fjor opplevde jeg nemlig at bever raskt og hensynsløst "hugget ned" nesten samtlige prydtrær og busker i hagen. Det vil jeg ikke oppleve igjen, så jeg har brukt en del av tiden på å forhindre en slik gjentagelse. Når jeg er tilbake i norden i November kommer jeg til å pakke dem ytterligere inn med fiberduk for å forhindre at sultne rådyr spiser opp de friske grentuppene, men foreløpig skal de få stå slik frem til de har mistet bladverket.
De siste gangene jeg har vært i Sverige har jeg også begynt å forberede vinteren ved å fylle et ekstra lag med jord og løv rundt de nedre delene av rosebuskene rundt om på eiendommen. I skogen har jeg plantet noen forsøksroser i år. De har jeg pakket spesielt godt inn- sl…

Sommerens uferdige prosjekter 2.

Bilde
Jeg har nok nevnt det før, men gjerdet rundt drivhushagen vår var et av de prosjektene jeg startet opp i sommer, men ikke fikk fullført. Tiden strakk simpelthen ikke til- og samtidig var jeg ikke sikker på om det kom til å bli så veldig vellykket som først tenkt. Jeg støpte jo ned tverrstokker av trær jeg hugget i nærheten. Disse ble barket. Foreløpig ser gjerdet forferdelig skjevt ut siden stokkene er i forskjellige lengder. Jeg flettet så inn kvister mest mulig vannrett på gjerdet, men siden jeg ikke ønsket disse skulle være så rette som f.eks pil ville bli, så benyttet jeg litt tykkere grener "med personlighet". Dette gjør jo at gjerdet også virker enda skeivere. Et slikt gjerde er avhengig av en "stram innramming" ved at rekkverket blir laget av ferdig høvlete "rekkverksbord". I alle fall følte jeg det nødvendig for å binde dette sammen med de stramme linjene i drivhuset i bakgrunnen. Tanken er at den ferdig snekrete porten skal forsterke en kombinasj…

Drivhuset tas i bruk..

Bilde
Denne helgen reiste jeg over til Sverige igjen. Hovedsakelig for å plante busker og trær jeg hadde med meg i bilen, men også for å sette noen hundre løk. Blant annet narcisser, krokus, liljer, 7 sorter allium, erytrhonium, samt store og små fritillaria. Alt dette ble plantet i skogen. Du reagerer kanskje på at jeg planter liljer der, men jeg har faktisk blitt veldig glad i nettopp dem i skogen. Jeg har nemlig fort lært meg at blomstringen i en Woodland hage stort sett foregår tidlig vår og sen høst, men liljer kan være med på å gi skogen farge også på sommerstid når det meste har gått i dvale. Jeg har stort sett holdt meg til hvite varianter,men også noen i sart rosa. Utfordringen er å finne noen lavtvoksende typer som ikke virker for prangende. Hittil har New Dawn vært perfekte i så henseende, men jeg ønsket å prøve ut andre varianter også.
Mer om det i et senere innlegg.
Jeg merker meg at bloggen min stort sett har dreid seg om to deler av hagen min; Woodlanddelen og drivhus hagen. M…