søndag 30. oktober 2011

Innhøsting!

De siste 12 dagene har jeg tilbragt i vår spanske hage. Jeg var jo veldig spent på hva jeg kom ned til, for familie og venner hadde advart meg om at tørken hadde forårsaket mye skade i sommer. Det hadde den, men mine foreldre hadde reist i forveien og vannet hagen vår, så plantene var allerede i ferd med å ta seg opp igjen når vi ankom.
Det er utrolig hva planter egentlig kan takle!
Mye av det jeg hadde plantet nå i vår er nok tapt, men overraskende mange planter hadde likevel overlevd og gått i dvale.
Merkelig nok hadde jeg dessuten fått en veldig rik avling på frukttrærne våre! Flere trær kom med avling for første gang i år. Blant annet sitrontreet og to appelsintrær. Calamondintreet har aldri hatt så mye frukt som i år! Det samme gjaldt for mandeltreet vi plantet for noen år siden. To fulle bøtter mandler ble resultatet av å sanke sammen disse. Ikke fullt så mye calamondin, men rikelig til å lage nok marmelade for ett års forbruk!

Utrolig å tenke på det startet sin tilværelse som potteplante på terrassen vår i Oslo!  Ett av qumquat trærne hadde nesten gitt opp av tørken, men når jeg kom var der fortsatt liv i to greiner- og de tok seg veldig opp på de to knapt to ukene jeg var hos dem ;-)

De følgende blogginnleggene kommer jeg til å skrive litt om hvordan hagen har klart seg gjennom sommerheten, men også beskrive noen prosjekter jeg satte i gang med der nede, samt litt inspirasjon fra andre, spanske hager.

Ha en fortsatt riktig fin høstdag!


onsdag 12. oktober 2011

Om litt av hvert....

Nå er det bare noen dager til vi reiser avgårde til Spania og jeg skal ikke nekte for at jeg ser frem til noen uker i varmen! I vår svenske hage har jeg forberedt det meste for vinteren. Busker og små trær jeg er ekstra redd for, har fått en fin innpakning i hønsenetting. I fjor opplevde jeg nemlig at bever raskt og hensynsløst "hugget ned" nesten samtlige prydtrær og busker i hagen. Det vil jeg ikke oppleve igjen, så jeg har brukt en del av tiden på å forhindre en slik gjentagelse. Når jeg er tilbake i norden i November kommer jeg til å pakke dem ytterligere inn med fiberduk for å forhindre at sultne rådyr spiser opp de friske grentuppene, men foreløpig skal de få stå slik frem til de har mistet bladverket.
De siste gangene jeg har vært i Sverige har jeg også begynt å forberede vinteren ved å fylle et ekstra lag med jord og løv rundt de nedre delene av rosebuskene rundt om på eiendommen. I skogen har jeg plantet noen forsøksroser i år. De har jeg pakket spesielt godt inn- slik som planten på bildet til venstre. Der stikker bare toppen opp gjennom en liten haug med høstløv og sand. Denne kjøpte jeg faktisk på Rema 1000 i sommer og er ment som en miniatyrrose en har i vinduskarmen. I løpet av sommeren har planten vokst og blomstene har fått "vanlig rosestørrelse". Om den overlever vinteren utendørs er derimot usikkert, men det er jo bare en måte å finne ut det på... Uansett. Er den ikke vakker? Kremfarget midte og mørkere rosa ytterkanter.

Jeg kjøpte forresten noen dagliljer på salg i sommer. De plantet jeg i halvskygge i skogen. Der har de etter hvert begynt å blomstre! Disse pakker jeg ikke inn, men venter i spenning på å se hvordan de kommer til å klare seg i skogen til neste år!

Navnet på denne vet jeg desverre ikke, men jeg synes den passer fint inn i skogens øvrige farger! Om denne og dens slektninger kommer med blomster til neste år også, vil jeg så avgjort benytte meg av flere dagliljer i skogen fremover!
Nedenfor:
Jeg fikk forresten noen av elementene jeg har anskaffet til neste års prosjekt i drivhushagen. Blant annet krybben som er avbildet nedenfor.
Den er hugget ut iav et stykke stein, så den veier jo langt over 200 kilo! DHL hadde satt den fra seg midt på plenen min. Jeg kan love dere at det var litt av en jobb å skyve den bort til husveggen, nesten 50 meter unna dens planlagt
permanente plassering! Jeg tror jeg må skaffe meg en kjerre eller noe lignende jeg kan flytte den med. Tanken er at den skal brukes som en natursteinsvask.
 
Støpejernsvinduene hadde også ankommet. De var akkurat slik jeg hadde tenkt, bare litt tyngre. Nå kribler det i fingrene etter å sette i gang med drivhushage- muren hvor disse skal plasseres.
Jeg kan levende forestille meg muren, støpejernsvinduene og klatreplanter som skal kle det hele.. Nå må jeg bare vente en liten vinter....

Det avlange vinduet på bildet nedenfor skal jeg plassere i bakveggen mot øst. De to høyere vinduene (bildet til høyre) kommer til å stå i muren  mot nord, som vil skille drivhushagen fra en frukttre- hage jeg kommer til å beplante i neste omgang.
Jeg vet ikke om jeg kommer til å få blogget så mye under mitt opphold i Spania, men ønsker dere alle en fortsatt  riktig fin høst!


torsdag 6. oktober 2011

Sommerens uferdige prosjekter 2.

Jeg har nok nevnt det før, men gjerdet rundt drivhushagen vår var et av de prosjektene jeg startet opp i sommer, men ikke fikk fullført. Tiden strakk simpelthen ikke til- og samtidig var jeg ikke sikker på om det kom til å bli så veldig vellykket som først tenkt. Jeg støpte jo ned tverrstokker av trær jeg hugget i nærheten. Disse ble barket. Foreløpig ser gjerdet forferdelig skjevt ut siden stokkene er i forskjellige lengder. Jeg flettet så inn kvister mest mulig vannrett på gjerdet, men siden jeg ikke ønsket disse skulle være så rette som f.eks pil ville bli, så benyttet jeg litt tykkere grener "med personlighet". Dette gjør jo at gjerdet også virker enda skeivere. Et slikt gjerde er avhengig av en "stram innramming" ved at rekkverket blir laget av ferdig høvlete "rekkverksbord". I alle fall følte jeg det nødvendig for å binde dette sammen med de stramme linjene i drivhuset i bakgrunnen. Tanken er at den ferdig snekrete porten skal forsterke en kombinasjon av stramhet og uregjerlig natur. Nå kom jeg aldri så langt i sommer, men planen er at jeg kommer til å beise det hele med brunsvart beis. Jeg plantet også flere typer klematis langs hele gjerdet. Håpet er at de etter hvert skal vokse opp langs gjerdet og dekke det med en flerfarget blomsterprakt. Det skal bli spennende å se om dette kommer til å bli som jeg har håpet, eller om jeg bør tenke helt på nytt neste sommer!

 


Drømmen var jo også å mure opp en vanndam med et enkelt springvann i forbindelsen med engelen som står i bakkant av drivhushagen. Jeg kom aldri så langt som til å mure opp dette, men begynte å sette lecastein i en halvcirkel foran engelen. Tanken er at de skal stables tre i høyden, og at dammen skal være formet i nettopp en halvsirkel hvor engelen kommer til å være i senter. Lecasteinene vil pusses i mur og dammen kles med damduk på innsiden. Jeg planlegger deretter å dekke damduken med sement som siden blir belagt med mørke mosaikkfliser. Jeg kommer ikke til å ha fisk i den, men kanskje noen enkle vannplanter? 

Min store drøm er jo å lage en mye større dam på den andre siden av eiendommen, men den vil være et langt større prosjekt, så den blir nok ikke påbegynt neste sommer heller siden drivhushagen da forhåpentlig kommer til å stå i fokus.
Mer om det en annen gang.


Ha en fortsatt fin høstdag!

mandag 3. oktober 2011

Drivhuset tas i bruk..

Denne helgen reiste jeg over til Sverige igjen. Hovedsakelig for å plante busker og trær jeg hadde med meg i bilen, men også for å sette noen hundre løk. Blant annet narcisser, krokus, liljer, 7 sorter allium, erytrhonium, samt store og små fritillaria. Alt dette ble plantet i skogen. Du reagerer kanskje på at jeg planter liljer der, men jeg har faktisk blitt veldig glad i nettopp dem i skogen. Jeg har nemlig fort lært meg at blomstringen i en Woodland hage stort sett foregår tidlig vår og sen høst, men liljer kan være med på å gi skogen farge også på sommerstid når det meste har gått i dvale. Jeg har stort sett holdt meg til hvite varianter, men også noen i sart rosa. Utfordringen er å finne noen lavtvoksende typer som ikke virker for prangende. Hittil har New Dawn vært perfekte i så henseende, men jeg ønsket å prøve ut andre varianter også.
Mer om det i et senere innlegg.
Jeg merker meg at bloggen min stort sett har dreid seg om to deler av hagen min; Woodlanddelen og drivhus hagen. Men jeg har jo andre områder på eiendommen også, så fremover skal jeg forsøke å fokusere litt mer på dem og planer for fremtiden.
Til tross for mye planting og løksetting fikk jeg også vært en god del i drivhuset denne helgen. Været begynte bra, men på Lørdag og Søndag var det preget av tåke, med en og annen regnbyge ut over dagen. Jeg fikk derfor flyttet inn en del av Middelhavs plantene fra drivhushagen.
På bildet til venstre:
Et oliventre som endelig har begynt å hente seg inn igjen etter et par kraftige angrep av skjoldlus i sommer. Ved siden av dette, et citrus tre jeg har hatt stående på trappen. Planten til høyre er en Canaria palme.
Bildet aller øverst: Agave har vist seg å stortrives i hagen nå i sommer. Jeg har flere varianter, både ensfargete og variegerte. Alle har vokst i rekordfart! Det kommer kanskje ikke så godt frem på bildet, men fortsetter de i farten vil jeg få skikelige problemer med vinterforvaring til neste høst!
Bildet nedenfor:
Til venstre: Ulike kaktus og en agave som også har hatt godt av sommeren i Sverige i år! Ved siden av denne samplantingen står en liten olivenplante som har trivdes på drivhustrappen. Bak disse; tomatplanter med umodne tomater. Jeg spiser nemlig de modne opp så fort jeg kommer til Sverige!

På bildet nedenfor- flere Middelhavsplanter jeg har tatt inn i drivhuset:
Potten til venstre- samme olivenplante som på bildet ovenfor. Planten i midten er en av flere oleanderbusker jeg har hatt stående i hagen i år.
Lengst til høyre, en Cycas Revoluta som også tydelig har hatt godt av vårt skandinaviske sommerklima!
Til tross for tåke og regnbyger fikk jeg hele tiden følelsen av å befinne meg i Spania. Der nede har jeg nemlig et citrustre jeg pleier å spise frokost under. Det er nesten alltid i blomst - og ingen dufter minner vel så sterkt om Spania som Citrus trær i blomst!!? (Ok da- lavendel, sjasmin og Caran de Noche(!!) også da! )
Vel- mitt svenske citrus tre blomstrer for tiden og duften er enda mer fremtredende i et drivhus!

Familie og venner som har besøkt huset vårt i Spania nå i høst har fortalt om at trærne er i full blomst, så nå har jeg begynt å glede meg til å reise nedover igjen! Eneste skår i gleden er at det vil ta 4 uker før jeg igjen kan besøke hagen og drivhuset i Sverige. Jeg krysser fingrene og håper vi ikke får for mange frostnetter i den perioden! Høyest på ønskelisten min nå for tiden er et automatisk vanningssystem og termostatstyrt varme nå som høsten har kommet til veksthuset!

Bildet til venstre: Laurbærtreet vårt har også hatt en god sommer. Det har vokst veldig de siste månedene. I forgrunnen; to små agave planter som har stått i drivhuset siden Januar.


Ha en riktig fin høstdag i hagen!!