torsdag 29. september 2011

Høst i skogen

Ja, jeg har forlengst insett det: Høsten har kommet og tiden er inne for å nyte fruktene av sommersesongens hagearbeid. Jeg er er litt stolt over at jeg har klart å holde agressiv åkersnelle og annet ugress i sjakk på store deler av eiendommen i år, men jeg har langt igjen!!
Likevel er det alltid like hyggelig å oppleve hvor mange planter som etter hvert har begynt å etablere seg i skogen vår i Sverige. Jeg har ikke tidligere erfaringer med Woodland hagedyrking, så derfor blir jeg like glad hver gang jeg ser at en plante ikke bare overlever, men tilmed vokser og sprer seg.
Jeg har prøvd å integrere kultiverte planter med viltvoksende varianter. På bildet til venstre vokser stedegen ormegress i skjønn harmoni med en Mahonia. I bakgrunnen skimtes hosta, storkenebb og astrantia mellom skogens gamle trær.
Denne gangen har jeg bilen full av busker og trær jeg ønsker å plante i Sverige. Blant annet knoller av hvite liljer; "casablanca", men også Kristtorn "Heckenstar", Magnolia "Susan", M. Sieboldii og M. Stellata, Japansk lønn "Jordan" og en klatrerose; "Lykkefund" jeg skal prøve å få til å vokse opp en trestamme.

Jeg har desverre ikke fått jobbet så mye i skogen som jeg har ønsket denne høsten, men har likevel fått plantet flere hundre narcisser, hovedsakelig sterkt duftende, i kremfarger, men også mer tradisjonelle gule.
Bildet nedenfor: Skogsbunnen virker nok veldig glissen ennå, men et stort mangfold har faktisk begynt å etablere seg.  Her set du Hosta "Guacamole", Heuchera Micrantha "Americana", Corydalis Flexuosa "Elata", Dryopteris, Astrantia spec. ulike typer dahlia, rosa hagelilje (ikke i blomst nå) Pachysandra Terminalis og en del planter jeg ikke husker navnet på.

Ellers har jeg gått til innkjøp av en god del nye fuglekasser som jeg håper å få satt opp før vinteren kommer for fullt, men må innrømme at tiden begynner å renne ut, for snart drar jeg avgårde til Spania noen uker. En ting jeg har lært meg etter hvert er å ikke stresse.
Ting får ta den tid som trengs. Blir jeg ikke ferdig i år, får jeg bare fortsette til våren. Verre er det ikke. Det viktigste er jo at hage- arbeidet føles givende og lystfylt- Det gjør det i høyste grad!! - Og ingenting løper jo fra meg. Hagen er der neste gang jeg kommer også, den!
På bildet ovenfor: En Syringa "Sensation" foran et nedgravd fuglebad jeg kjøpte på høstsalg på Plantasjen. Rundt denne har jeg satt mengder av anemoneknoller og muscari- løk - om jeg husker rett. Vi får se til våren..
Jeg har forresten begynt å kultivere mose på skogsbunnen. Jeg har prøvd meg litt frem, for mitt store problem er at det har vært så veldig tørt i sommer. Mose trives jo best under litt fuktigere forhold, så til våren tror jeg at jeg kommer til å kjøpe en mengde babybleier, mikse innholdet med jord og dusje det hele med en blanding av kulturmelk, finsnittet mose og vann. Det skal bli spennende å se om dette har noen effekt! Kulturmelkblandingen produserte i hvert fall grønnere jordbunn enn der jeg bare vannet med alminnelig vann!!


Jeg er forresten veldig i tvil om følgende; Jeg har veldig lyst å kjøpe en av disse klassiske statuene i full størrelse. Jeg har sett en av amor med pil og bue. Jeg ønsker i så fall å plassere den halvt skjult av et "rom" av klatreplanter. Hva mener dere ? Vil noe slikt være feilplassert i en skog...?

Ha en fortsatt riktig fin høst!


onsdag 28. september 2011

Sommerens uferdige prosjekter. Del 1

Selv om vi har fullført en del  prosjekter i sommer har vi likevel mange som aldri ble helt ferdige. I fjor sommer begynte vi å fjerne busker og trær i skråningen bak huset. Deretter la vi fiberduk og fylte på med bark.
Som du ser på bildet var det veldig mye skråning igjen som fortsatt var uberørt. Vi bestemte oss derfor å fortsette dette prosjektet i år.
Mange av plantene vi hadde plassert i skråningen i fjor har nå begynt å vokse i størrelse.  Området i forgrunnen er fra forrige år. Den delen en kan skimte i bakgrunnen ble ryddet denne gangen. Som du ser har vi enda ikke fylt bark over hele duken.

Nedenfor; Som du ser har vi ikke fått ryddet så mye unna som i fjor, men det går jo rette veien og vi har ikke noe hastverk med å bli ferdige. For å være ærlig har vi vel ikke helt bestemt oss hva vi skal gjøre her. Sannsynligvis kommer vi til å bygge en mur i nedkanten av skråningen, ikke minst fordi denne delen av eiendommen blir usedvanlig tørr om sommeren. Jeg inbiller meg det vil være lettere å få ting til å gro i et oppbygget bed med god hagejord.

søndag 25. september 2011

En høstdag i Botanisk hage.

Denne helgen har jeg opplevd noe så uvanlig som å heelt fri!! Jeg har ikke reist bort til Sverige for å jobbe i hagen. - Og siden samboeren jobber i Trondheim for tiden hadde jeg den helt for meg selv. Så hva gjør man da? Jo, siden været var fint oppsøkte jeg Botanisk hage!
Sommerens blomstring er så definitivt over middagshøyden der også, men det var jo likevel en del å se på. Jeg hadde ikke med meg fotoaparatet, så jeg fikk testet mobiltelefon- kameraet igjen. Denne sommerfuglen satt liksom og tigget om å bli fotografert der den satt på høstblomstrende staude.

Min egen hage er nok temmelig avblomstret for tiden, så da er det fint å få noen tips ved å oppsøke Botaniske. Disse var jo veldig fine. De heter Cyananthus Microphyllus og skulle gjerne fått plass i min hage.

Jeg hadde litt sans for sammenblandingen nedenfor: Hvite cosmos er jo alltid vakkert! Mine Gaillardia har riktignok blomstret frodig hele sommeren, men sist gang jeg var i Sverige så de ut til å ha tatt seg en pause til neste vår. Gul solhatt virket faktisk fint i sammenhengen nedenfor, men Echinea vil virkelig ikke trives i min hage! Kanskje det er jordsmonnet?


Jeg har sagt det før - og sier det igjen: Gult kan være flott i hagen! Bare bladverket på blomsten nedenfor gjør at jeg godt kunne tenke meg den som bunndekker. Desverre husker jeg ikke hva den heter.  Gjør du?
Ha en fortsatt fin høst!Nedenfor:
Jeg kom plutselig på at jeg har frø fra to typer Sarracenia liggende. Jeg kjøpte dem for å forhindre mygg på områder hvor det kan kan bli litt myrete når det regner mye. Det har det jo ikke gjort denne sommeren, men til neste vår...!


mandag 19. september 2011

Høst og tid for å sette løk!

Ja, mange av dere er vel allerede i full gang med akkurat denne sysselen!?
Selv har jeg satt en del løk de få gangene jeg har vært i Sverige i det siste. I drivhushagen har jeg stort sett plantet hvite varianter av tulipan, liljer og narcisser. Jeg har gitt opp å plante noe i plenen, for det gartnerfirmaet vi benytter starter å klippe allerede før/under vårblomstringen, så da blir det ikke noe vi får sett av akkurat det.
Derimot koser jeg meg med å beplante skogsbunnen. Der er det nemlig ingen gressklippere som ødelegger for de sarte spirene om våren!

I år har jeg plantet en god del vårblomstrende anemoner i hvitt, blått og rosa, men også flere sorter narcisser og allium i skogen.Allium:

Narcisser: har jeg kjøpt i hundretalls. Blant annet disse sortene
Diverse andre løk:
Nå spørs det bare om jeg rekker å få alle i jord før telen kommer!  I så fall får jeg sette dem i potter i kjelleren over vinteren og nyte blomstringen deres på drivhustrappen til våren!

Ha en fortsatt fin høstdag!

torsdag 15. september 2011

Sensommer blomstring..

Som jeg beskrev i forrige blogginlegg var jeg i Sverige denne helgen og det har tydeligvis regnet mye der borte i det siste. Heldigvis hadde vi en nydelig dag på Lørdag, så vi fikk gjort mye der borte denne gangen også. Blant annet felte vi et par trær i skogen for å bruke disse som støttebjelker i drivhuset. Disse ble satt opp og nå føler jeg meg mye tryggere om vinteren skal bli snørik i år igjen!
"Skogen" bak drivhuset på bildet ble også stort sett ryddet. Planen er å lage en frukttre hage der, men det har ingen prioritet..
Lecasteinen og sandhaugen blir nok del av neste års prosjekt - å lage en mur mellom drivhuset og den kommende fruktrre hagen..

I bedene var det mye som fortsatt sto i blomst. Blant annet flere typer geranium, liatris, diverse sommerblomster, roser og noen skjærsmin som har misforstått årstiden litt ;-)
På bildet over, sesongens desidert siste lilje måtte selvfølgelig foreviges! Det første jeg gjorde når jeg kom hjem var å gå på plantasjen for å kjøpe meg flere løk til neste års blomstring! Mer om det i et annet blogginlegg.

Regnværet i det siste har gjort plenen grønnere igjen! Når jeg kom kjørende inn på skogsveien følte jeg nesten det var blitt selvlysende grønt, så det har virkelig hatt godt av "godværet" i det siste- (ja, jeg kommer jo opprinnelig fra Vestlandet, så regn kan så avgjort være et gode  i mine øyne!)
Nedenfor:
Pottene jeg har hatt på balkongen foran gjestehuset i år har alle hatt hvite blomster eller sølvfarget bladverk. Nå til høsten har noen pelargonium stiklinger jeg kjøpte på Plantasjen i vår endelig begynt å blomstre, så nå er det rødt som gjelder ;-)Jeg har i det hele tatt plantet mye mer i potter i år. Det har i grunnen vært en positiv opplevelse, for noen steder på eiendommen har jeg ennå ikke fått opparbeidet hagen slik som jeg tenkte. Da er det veldig fint å gå rundt og flytte på slike potter etter hvert som de blomstrer/avblomstrer ;-)
Jeg har dessuten et håp om å kjøpe blomsterløk i posesalg litt senere på høsten, plante dem i disse pottene som inneholdt sommerblomster- og så sette dem til vinterlagring i kjelleren - om telen har kommet i jorden så det er for sent å sette løk i jord mener jeg...

Nedenfor:
I sommer plantet jeg også Million Bells i en zink bøtte som tilhørte en gammel brønn på eiendommen. Den var perforert i bunnen og passet i grunnen utmerket til formålet. For en stund siden trodde jeg at planten var død siden den så og si hadde tørket i hjel. Denne helgen struttet den formelig igjen!


Min Echinaea "Kyss meg over gjerdet" var den eneste av solhattplantene mine som hadde overlevd sommeren. Nå var den blitt så høy at den hadde begynt å henge fremover siden jeg selvfølgelig har glemt å binde den opp. Nå er det mange som ikke liker gult, men den er da uansett en frodig plante :-)

Ha en fortsatt fin høstdag!

tirsdag 13. september 2011

Flom..

Vel, kanskje ikke den helt store flommen, men jeg har aldri sett elven gå så høyt som nå i helgen! Bryggen som vi bygget nå i sommer har virkelig fått gjennomgå en skikkelig illdåp. Til tross for at vi bygget den med forholdsvis solid med god klaring til vannoverflaten, så sto den likevel under vann forrige uke!
Nå var heldigvis vannstanden begynt å synke når vi ankom eiendommen, så vi kunne gå ut på bryggen og vaske bort skitten som elven hadde etterlatt seg der.
Den vanligvis så stilleflytende elven var nå nærmest forvandlet til fossestryk hvor trær og vrakgods fløt forbi som om de skulle vært tilkoblet en påhengsmotor! Jeg har riktignok forankret bryggen relativt godt med over 20 støttebjelker festet i elvebunnen, men var likevel litt usikker på om den ville takle en kollisjon med et stort tre som kom farende nedover!

Vi fikk tømt båten for vann og lagret den trygt på land. Videre bestemte vi oss for å "bardunere" bryggen med ekstra fortøyning, så nå føler jeg meg mye mer rolig.


Som dere ser på bildet til høyre, var det ikke mye av bryggen som fortsatt befant seg over vann i helgen.
Bildet er opp- ned. Lenger borte i elven har vi en lavere brygge som vanligvis skal gjøre det enklere for oss å gå ombord i båten. Denne var så dypt under vann nå at vi fint kunne kjøre over den med båten uten å komme borti den.
Nedenfor:
Slik så vannstanden ut for bare noen uker siden. Det skal bli spennende å se om regnbygene som er meldt utover uken vil forårsake enda mer flom.... I så fall risikerer jeg å miste en del trær på eiendommen....
Huset har jo lagt her i over hundre år og har aldri blitt rammet av flom, så jeg føler meg ganske trygg på at det ikke vil bli rammet. Alt annet kan jo erstattes, så vi får se.....

Ha en fortsatt fin og forhåpentlig litt mer solrik høst etter hvert!


En liten sidekommentar: Jeg hadde glemt fotoapparatet denne helgen, så bildene over ble tatt med mobiltelefonen.
Når jeg skulle laste dem over til pc´en kom jeg over dette bildet som jeg tok helgen for et par uker siden. Da var vannliljene begynt å komme i blomst for fullt. Nå står de nok så dypt i flomvannet at jeg ikke kan forvente å se mer til dem i høst, men til neste år er de forhåpentlig tilbake igjen :-)