onsdag 31. august 2011

Et sommerlig farvel?


Det er vel bare å innse det, men høsten banker snart på døren. Været har stort sett vært varmt, solrikt og tørt i vår svenske hage denne sommeren. Slik var det også deler av sist helg når jeg var der borte. Likevel er det mange tegn på at sommeren nå er på hell. Blomstringen har avtatt veldig og enkelte planter har begynt å forberede vinterdvalen.

Bildet til høyre: Den store liljen; Big Brother hadde utsprunget for fullt. Ellers har de fleste andre liljene nå avsluttet en lang og rik blomstring. Jeg klippet ned løvverket på disse, sammen med luktert plantene som tydeligvis hadde sett bedre dager. Utrolig nok kom en Elefantøre plante, (eller Colocasia Esculenta som de heter på Latin) til syne i den krukken erteplantene hadde fått råde! Den var ikke så stor som disse plantene kan være, men likevel i bra form med tanke på vekstforholdene... Neste år skal den få en mye større potte å boltre seg i- og den skal få stå helt alene!
Bildet nedenfor:
Zantedeschia blomstrer fortsatt i drivhushagen. De har faktisk blomstret uavbrutt siden begynnelsen av Juli! Både zantedeschia og Colocasia må oppbevares innendørs om vinteren, enten du velger å ha dem som stueplanter eller lagrer dem mørkt og kjølig som knoller i kjelleren.
Nordiske vintre klarer de nemlig ikke.
Ha en fortsatt fin sensommer- høstdag!

lørdag 27. august 2011

Skogen sent i August...


Som nevnt i forrige blogginnlegg er skogen min noe av det første jeg må sjekke når jeg kommer til Sverige. Det har jo vært en sjelden varm og tørr sommer der borte- og det synes på selv de store trærne på eiendommen. Derfor har de siste to ukers regn vært en kjærkommen gave for alt liv der.
- Og det merkes på skogen. Den er blitt så frodig igjen. Bunnen begynner å dekkes med fin mose- akkurat som jeg har ønsket! Jeg har fått tilbakemeldinger om at min blanding av kulturmelk og vann ikke skal ha så stor betydning, men heldigvis vet ikke skogsbunnen min det, for jeg er ikke i tvil: Kulturmelk og vann fremmer virkelig mosevekst!!! :-D
Jeg skal ta noen nærbilder og vise dere i et senere innlegg.
Bildet ovenfor viser hvordan skogen ønsket meg velkommen i går. Det er så vakkert når kveldslyset faller inn  gjennom trærne og lyser opp plantene på skogsbunnen.
Siden jeg har bestemt meg for litt andre fargeskalaer og planter rundt om på eiendommen forøvrig, har jeg tillatt meg å teste ut en del litt uvanlige planter i skogen nå i år. Ananaslilje er jo ikke noen typisk skogsplante- og den klarer ikke å overvintre utendørs i Norge, men siden jeg hadde så mange knoller til overs etter i fjor havnet noen av dem altså i skogen. - Og der ser de ut til å trives og blomstre! - Men til vinteren skal knollene igjen graves opp og lagres i en kasse i kjelleren.
Nedenfor. På avstandsbildene virker skogen alltid tom for blomster og planter, men det er den faktisk ikke. Her kommer noen av blomstene som er i blomst når jeg er her borte den siste helgen in August:

.
Til høsten i fjor kjøpte jeg en del roser på salg. Faktisk så mange at jeg ikke hvor jeg skulle plassere alle, så noen av dem havnet i skogen- og jo, de har overlevd og blomstrer!
Jeg inbiller meg rosen til høyre er en jeg kjøpte som potteplante innendørs fra Mester Grønn. Veldig mange av disse har vist seg å ikke bare overleve vinteren, men forandrer karakter og blir flotte roser med blomster i full størrelse! Spesielt gjelder dette de røde rosene Mester Grønn selger, men her er det bare å prøve seg frem om en ikke har hjerte til å kaste disse "innerosene" etter at de er avblomstrete. Siden de ikke har sortsnavn blir det jo et lotterispill om du har funnet en vinterherdig sort, men det er vel verdt det!
Dahlia er heller ikke noen typisk skogsplante, men siden jeg bestemte meg for å ha stort sett roser og liljer i drivhushagen i år, så plantet jeg dahliaknoller stort sett over alt ellers. Problemet var at jeg hadde et par isoporkasser fulle av knoller fra mange ulike dahlia i forskjellig farge og størrelse. Det ble for tungvint å merke hver knoll med navn. Hva gjør dere for å holde rede på deres knoller? Uansett. Nå blomstrer det rundt om på eiendommen. Noen steder har jeg vært heldig, som her i skogen hvor høye, hvite og burgunderfargete sorter trives utmerket. Andre steder har jeg plantet noe jeg trodde var høytvoksende varianter bakerst i et bed. De blomstrer de også, men en må være akrobat for å få med seg den prakten der de er godt skjult bak busker og høye stauder....

Bildet nedenfor:
Disse blomstene er jo egentlig en ugressplante og noe jeg ikke selv har plantet inn i skogen, men de lyser jo opp og ser ut til å trives i halvskygge, så jeg har innvilget dem amnesti siden de hittil har funnet seg best til rette i utkantene og langs trær. Mine kultiverte planter har ikke fått noen konkurranse fra dem ennå. De kalles kjempespringfrø på norsk. Det latinske navnet er: Impatiens Glandifulifera. Planten er svartelistet i Norge, men som sagt var denne på eiendommen lenge før jeg overtok den og siden jeg ikke bor her borte fast er min foreløpige holdning luking av denne at; If you cant beat them- join them"... Den er forresten veldig lett å røske opp.

Ha en fortsatt fin sensommerdag!

fredag 26. august 2011

En helg sent i August...

Denne helgen har jeg reist over til Sverige igjen. Det er noen uker siden sist jeg var der, og ingen har vannet inne i drivhuset, så jeg forventet egentlig å finne plantene der døde eller totalt uttørret. Heldigvis tok jeg feil!
Drivhuset bugner av tomater!! Og nå sier sikkert alle tomatdyrkere dette, men jeg har aldri smakt så gode tomater noen gang!! :-D
Som dere ser var det i seneste laget jeg kom over for å se til hagen, for bladene på tomatplantene hadde krøllet seg sammen og blitt gule. Neste år kommer jeg til å forsøke å skaffe meg et selvvanningssystem jeg kan benytte!
I kveld har jeg vannet tomatplantene godt og håper de vil komme seg litt til i morgen. Om ikke får jeg plukke så mange tomater jeg orker å spise og la det stå til!
Nedenfor. Jeg har ulike typer tomater i drivhuset, men alle smaker fortreffelig! neste år kommer jeg kanskje til å utvide med agurker, paprika og chilli også.
Dette årets dyrking var mer som et prøveprosjekt å regne. Mitt problem er jo, som før nevnt at det kan gå ukesvis mellom hver gang hagen og drivhuset kan få stell siden jeg ikke bor her til daglig.

Jeg har jo et identisk drivhus liggende. Det som ble skadet av den harde vinteren i forfjor. Tanken er å montere dette i utkanten av skogen og utelukkende benytte det som dyrkingshus. Så får mitt nåværende fungere som et uterom og veksthus for mine druer og kiwi.


Pasjonsblomsten jeg planet i drivhuset sammen med drueranken har for lengst dekket hele kortveggen. Den blomstrer vakkert, men siden hver blomst bare lever en dag blir det veldig mye avfall av denne planten, så til tross for at den er veldig vakker, så kommer jeg nok ikke til å plante den i drivhuset til neste år. Da har forhåpentlig både vinranke og kiwi planter vokst seg så store at det er dem som dekker kortveggen med grønt.


Ha en fortsatt riktig fin sensommer!

mandag 22. august 2011

Neste sommers prosjekt?


Nå som sommeren er på hell og jeg ikke får mulighet å reise så ofte over til min svenske hage, sitter jeg og planlegger neste års store prosjekt. Jeg regner med å konsentrere meg om hagen bak drivhuset; min såkalte "Middelhavshage" da. For øyeblikket har jeg stort sett plantet litt tilfeldig der. Terrenget er litt ujevnt og omgitt av skog og trær, som jeg sakte, men sikkert planlegger å erstatte med en frukttre hage. Mellom min fremtidige frukttre- og Middelhavshage planlegger jeg å mure opp en vegg som jeg skal slemme i en kremfarge. Bakken skal jevnes slik at området bak drivhuset blir flatt før den brosteinslegges. 
Jeg har alt kjøpt støpejernsvinduer som skal benyttes i muren for at den ikke skal bli så kompakt. Vinduet til høyre skal plasseres i den delen av muren som ses på min skisse ovenfor.
Vinduene har jeg forresten kjøpt hos det svenske firmaet: Qvesarum.

Smijernsvinduet som ses på venstre bilde, har jeg bare kjøpt ett av. Det skal plasseres i muren som kommer til å være i bakkant av natursteinsbedet jeg har tegnet på skissen til venstre. Drivhuset ligger til høyre for skissen og kan ikke synes på denne. Skal prøve å lage noen nye skisser fremover og komplementere med bilder så det blir lettere å danne seg en idé om hvordan det hele kommer til å se ut. Klatreplanten en kan se på skissen er en eksisterende vindrueplante som jeg ikke ønsker å flytte. Den foreløpige løsningen er å bygge ut en liten mur så den kommer til å bli stående i et lunt hjørne som samtidig skaper støtte og klatremuligheter. Treet i midten på skissen er også en eksisterende plante; en orientalsk Magnolia. For at det ikke skal komme i konflikt med muren tenker jeg å bygge den rundt treet. Dette vil være med å skape lunere vekstforhold for det, men også gjøre muren mindre "steril" og kompakt, samt gi illusjon om at muren er dannet av en liten klynge med bygninger, noe som gjør plassen mer intim. Jeg har veldig mange andre ideer for denne hagen og kommer til å vise dere noen her på bloggen i løpet av vinteren.

Bildet til høyre har jeg funnet et sted på internett, men jeg husker desverre ikke hvor. Døren på bildet gir meg Middelhavsassosiasjoner og er ganske lik det jeg ønsker å få bygget, både i stil og farge. Muren er veldig lik i farge på dem jeg har i min egen spanske hage, så om det er mulig å få kjøpt denne typen sement i Norden, så er det nok slik jeg kommer til å pusse den.
Nedenfor til venstre. En slik antikk krybbe hugget ut i et stykke stein har jeg også fått fatt i. Den skal jeg forsøke å bruke som utendørs vask og kommer til å ha den montert under smijernsvinduet nærmest den orientalske Magnoliaen på skissen over.
Også denne er kjøpt på Qvesarum.se


Noe av det viktigste en finner i slike spanske, innmurte hager er et springvann, samt et stort skyggetre plassert midt på plassen. Sentralt midt i min hage kommer jeg derfor til å anlegge et stort bed fylt med bunndekkende roser, lavendel og lammeøre, rundt et velvokst vierpæretre siden disse er til forveksling like middelhavets oliventrær.
Andre midelhavslike planter kommer jeg stort sett til å plante i terrakottakrukker. Jeg har kjøpt en god del av dem i år, men vil nok kjøpe enda flere neste år.
Bildet til høyre er også funnet på nettet. Desverre vet jeg heller ikke hvor dette kommer fra, men det er en inspirasjonskilde til hvordan jeg tenker å utforme min egen lille "Middelhavhage".

søndag 21. august 2011

Balkong skogen min...


I dag har jeg tilbragt store deler av Søndagen med venner i skogsområdene rundt Oslo. Vi plukket nemlig sopp som vi deretter fikk sjekket på en soppkontrollstasjon. 3.5 kg ble det. Stort sett fåresopp, svart trompetsopp, gule- og traktkantareller, så i kveld har jeg laget middag av stekt skogssopp, løk, tomat, sitron og andre ingredienser. Det ble faktisk veldig godt!
Min lille skog i Sverige har gjort at jeg setter enda mer pris på de grønne, skyggetålende vekstene en finner der. Denne sommeren har jeg blitt veldig opptatt av japanske hager. Rettere sagt- de hagene som stort sett består av mose og skulpturelle trær. Jeg har derfor forsøkt meg frem på hvordan jeg kan få dekket min nyryddete skogsbunn med nettopp denne typen planter. Blant annet har jeg noen ganger vannet skogsbunnen med vann iblandet kulturmelk- og jorden har begynt å få et fint, grønt teppe! Desverre ikke like fyldig som i skogene rundt Oslo, men kanskje til neste år....!?
I mellomtiden har jeg kjøpt meg en kasse på Mester Grønn. Denne foret jeg med svart plastsekk og helte en sekk kompostjord iblandet bleiefyll av fuktighetsbevarende grunner. Mose liker jo å ha det litt fuktig...
Deretter har jeg fylt kassen med diverse mose- og lav arter jeg har funnet i skogen. Jeg har også prøvd å få med meg noen røtter av kantareller som nå befinner seg under mosen. Det hadde jo vært fantastisk om jeg hadde fått denne soppen til å vokse i min egen skog!?
Bildet over; en mosesort (?) som nesten påminner om små nåletre planter.

Noen skogsplanter av ulike typer har også fått bli med opp i min lille "skogsbunnskasse". Denne er i ferd med å bryte ut i blomst.
Beplantingen er plassert i den skyggefulle delen av balkongen vår. Der tror jeg de kommer til å trives bra!?


En liten tyttebærplantestikling titter opp gjennom mosen på bildet nedenfor. Det skal bli spennende å se om min lille balkong skog vil klare seg gjennom vinteren..!?

Ha en fin høst!

mandag 15. august 2011

"Hagevandring" på en by-balkong

Nå har kveldene definitivt begynt å mørkne raskt og sommeren er på hell. Balkongen min har i grunnen ikke blitt slik jeg hadde tenkt meg det i år, men etter hvert har jeg kommet frem til at det ikke gjør så veldig mye. I motsetning til tidligere år har den hele tiden forandret forn, farge og uttrykk fordi hver gang jeg har reist til Sverige har jeg tatt med meg en mengde planter fra nettopp balkongen.
I løpet av noen dager har nye tatt de gamles plass og på den måten har balkongen hele tiden blomstret rikt med mengder av forskjellige planter og hagefigurer. Akkurat for øyeblikket ser det slik ut på balkongen min: Fontenedama har jeg ikke tenkt å frakte over til Sverige. Hun skal heller ikke bli stående utendørs i Oslo. Det har seg nemlig slik at mine foreldres hagedamfigur var gått i stykker på grunn av frostskader denne vinteren. Siden de har vært så snille og vært til usedvanlig stor hjelp i vår svenske hage denne sommeren ønsket jeg å gi dem en erstatning som gave.Nå bor jo de i Bergen, altså på andre kanten av landet, så frem til vi får fraktet den over dit har den blitt plassert ute på balkongen vår. Der står hun midt i et hav av planter som venter på å fraktes over til Sverige neste gang jeg skal dit.

Bildet til høyre; Asters og mini alpefioler står plantet i samme potte og jeg synes faktisk de komplementerer hverandre ganske bra? Alpefiol har jeg plantet flere av i skogen borte i skogen i Sverige; Hvite Cyclamen Hederifolium. Jeg er ikke så veldig overbevist om de kommer til å takle vinteren, men det er jo bare en måte å finne ut det på... - Jeg kommer nok til å ta noen av knollene til vinterlagning i kjelleren for å være på den sikre siden, men kommer til å informere dere her på bloggen om de jeg lar stå ute om vinteren klarer overvintring i sone 3...
Nedenfor: Hortensia har jeg plantet mange av både i skogen og på eiendommen forøvrig. Det første året klarte de seg fint og kom tilbake med mange blomster om høsten. Siste vinter var derimot veldig tøff - faktisk den tøffeste på 120 år, så noen av dem taklet ikke dette. De gjenlevende har fått fint bladverk i år, men har ennå ikke kommet med knopper. Jeg gir derimot ikke opp og planlegger å frakte over de pottene jeg har hatt stående på balkongen i sommer.
Så satser jeg heller på mildere vinter i år! Vi kan da ikke få en ekstremvinter for tredje året på rad???
Hortensiaen til venstre har vært usedvanlig blomsterrik i sommer med nydelige, rosa blomster med istenk av grønt. Den siste måneden har rosafargen forsvunnet og selv om blomstene er like friske, så er de nå gått over til grønt! Det er jo pent det også, så jeg lar den stå til blomstringen har tatt slutt for i år.
Ikke alle plantene på balkongen er utpregete hageplanter. Her en litt mer tropisk variant som likevel har storkost seg utendørs store deler av sommeren. Kanskje jeg tar den inn når det blir kaldere netter, men den kommer nok aldri til å fraktes over til Sverige. Kanskje hagen i Spania...?
Noen som kjenner til hvordan den hadde taklet et liv i Middelhavsklima?
Nedenfor: Dama vår står fortsatt her i Oslo og kommer nok til å få et permanent hjem her. Nå står hun omkranset av en hortensia og en orkide uten blomster. Jeg har denne typen orkideer både i Oslo og Sverige, for jeg synes bladverket er så vakkert etter at blomstene er borte!  Planten til venstre for bysten er en Camelia "Crimson Candles". Den må nok tilbringe vinteren innendørs skal den ha sjanse til å overleve... 

Nedenfor: Nå som kveldene har begynt å mørkne har vi igjen begynt å tenne stearinlys i lyktene på balkongen. Sensommer/høstmørket har jo også sin sjarme..!?
Ha en fortsatt riktig fin sensommer alle sammen!

lørdag 13. august 2011

Velkommen til virtuell hagevandring!Som de fleste av dere sikkert vet arrangerer Hageselskapet 1000 åpne hager førstkommende Søndag. Et spennende og flott arrangement hvor alle med hage har mulighet å invitere andre hageglade inn for en titt. Vi som ikke har mulighet til å vise egen hage kan få gleden av å besøke eiendommer i vårt eget distrikt.
Nå har det seg jo slik at ikke alle vil ha mulighet å delta fysisk. Min svenske hage ligger jo i "feil" land og balkongen min i Oslo ville nok ikke vært særlig velegnet heller.
Moseplassen kom på den gode ideen at vi derfor lageer en virtuell hagevandring av våre hager . Her kommer altså mitt bidrag!
Min Svenske hage er en FERIEHAGE. Jeg har altså ikke mulighet til å stelle den på daglig basis og plantene der må ofte klare seg uten regelmessig vanning og daglig stell.
Den er en ganske stor hage på 12 mål, men mye av dette utgjør skog og naturtomt.
Vi har eid eiendommen i 4 år nå og HAR FORMET HAGEN DE 2 SISTE ÅRENE, så den er langt fra opparbeidet. Før vi overtok eiendommen var den overgitt til naturen og hagen hadde nesten ikke en eneste kultivert plante. Det ga oss jo et godt utgangspunkt til å starte på nytt...
Når du kommer på besøk til meg kjører du et lite stykke gjennom en liten skog som jeg prøver å gjøre om til en WOODLAND HAGE.
Skogen går over i en PLEN på rundt 3 mål som omgir huset vårt. Hele eiendommen ligger ved Klarälven i Värmlands län og vi er så heldige å heldige at over 300 meter av hagen ligger langsmed denne vakre elven, noe som gir skogen vår lys og skaper romfølelse. Det meste av hagen ligger derfor badet i sol fra morgen til solnedgang.
Jorden er stort sett veldig SANDHOLDIG, ikke det mest ideelle utgangspunkt for en hage, så jeg forsøker så godt jeg kan å forbedre denne. Foreløpig har jeg kjøpt sekker med kugjødsel som jeg har blandet inn, men benytter også humusjord fra skogen.
I skogen har jeg forsøkt å rydde bort trær og krattskog.


Min Woodland hage har begynt å ta skikkelig form i år. Nesten utrolig å tenke på at jeg startet å jobbe med denne delen av hagen i fjor høst!

Jeg har plantet omtrent 700 planter i skogen. For det meste ulike woodland stauder, men også rhododendron, mahonia, kristtorn, syrin og andre  prydbusker.

HAGEFIGURER:

Jeg har aldri brydd meg særlig mye om hagefigurer før, men hagen her borte ber liksom om det, så med fare for å virke "kitch" har jeg likevel plassert en del figurer rundt om på eiendommen.
Damen på bildet er planlagt plassert i en stor dam jeg en gang skal bygge, men foreløpig står hun på plenen i nærheten av huset.

Stort sett har jeg plassert figurene slik at en ikke umiddelbart skal få øye på dem. Tanken er de skal gi intrykk av å ha stått der lenge før jeg ble født. Noen av dem har nesten blitt oppslukt av planter allerede-  akkurat som jeg ønsker det! :-)

Nedenfor; en "hegre" i høyt gress like ved skogkanten.
Til høyre for den, en liten skogsnymfe.
MIDDELHAVSHAGEN:

Mens Woodland delen av hagen min består av planter som blomstrer diskret har jeg langt mer farger og former i MIDDELHAVSHAGEN min. Den er anlagt rundt et drivhus som jeg har på eiendommen.
I min "Middelhavshage" vokser planter som skal gi assosiasjoner til sydligere land. Etter hvert har jeg plantet flere forskjellige typer roser, fikenplanter, oliven, palmer, brugmansia, drueranker, pelargonia, lavendel, isop og mye annet.
Jeg er langt fra ferdig med denne delen av hagen, men er likevel fornøyd med hvordan den utvikler seg. På denne tiden av året er det stort sett liljer, roser og lavendel som er i blomst, men også DAHLIA. Jeg har dem i en mengde størrelser og farger både i denne og andre deler av hagen.
På bildet, Dahlia "Arabian Night" i blomst. Bildet ovenfor er det Gaillardia som utfolder seg foran en løvestatue og brugmansia planter i potter.
Nedenfor; bakkanten av Middelhavshagen går over i skogen som omgir eiendommen, noe som bidrar til å skape et lunt om mildt miljø.
.

Nedenfor; Middagsblomster har jeg selvsådd i år og de har blomstret frodig hele sommeren igjennom, så de kommer nok til å dukke opp i hagen mange år fremover...!  


DRIVHUSET:
Siden jeg ikke bor i Sverige kan jeg ikke benytte drivhuset på den måten jeg egentlig mest hadde ønsket, men vi har likevel både tomatplanter, klokkeranke, druer, kiwi og pasjonsplanter der inne på denne tiden av sommeren, foruten at det blir hyppig brukt som "utestue" på sen kveldstid og regnfulle dager.

Drivhuset mitt er på 23,3 kvadratmeter og har etter hvert blitt selve hjertet i min hage.

Gleder meg til å se meg om i deres virtuelle hager denne helgen!Ha en fortsatt riktig fin sensommer!fredag 12. august 2011

Hagen i August..

Forrige helg var jeg borte i Sverige for å se hvordan drivhus- og hageplantene mine klarte seg i mitt fravær. Det har vært en ekstremt tørr sommer i år, så jeg hadde mine bange anelser. Ganske riktig, så var veldig mange sommerblomster døde av tørke. Et nydelig rognebærtre, sikkert rundt hundre år gammelt ramlet over ende, antagelig fordi den sandrike jorden ikke bandt nok til å holde det gamle treet oppreist. Det lutet nemlig en del. :-(
Ellers var mye annet veldig frodig i hagen! Hvem sier at ikke babybleier blandet i jord har en effekt!? For potteplantene har faktisk greid seg best! På drivhustrappen hadde plantene mine vokst en god del. De fleste appelsinene på min citrus hadde skrumpet inn og falt av siden sist, men ellers så det frodig og sommerlig ut.
Her kommer noen bilder av planter i min hage denne augusthelgen:

Som før nevnt har jeg plantet fem sorter klematis langs et "naturgjerde" jeg har begynt å bygge for å innramme drivhushagen.
Til min glede hadde en av disse plantene allerede rukket å komme i blomst, så jeg fikk et lite intrykk av hvordan "rammen" kommer til å ta seg ut. Nå har jeg begynt å glede meg til neste sommer når gjerdet forhåpentlig flommer over av planter i rosa, hvitt og blått!
Første dagen vannet vi kontinuerlig i 6 timer for å virkelig rotbløyte jorden til alle plantene, men dagen etter åpnet himmelens sluser seg og det regnet nesten hele natten. Tror både naturen og hagen min jublet i det stille! Dagen etter hadde de fleste plantene reist seg og jeg synes faktisk det meste straks virket frodigere!?

Bildet til høyre: Denne sommeren har jeg dristet meg til å kjøpe noen oppstammete roser jeg etter hvert har fått plantet i "middelhavshagen". Det er forunderlig hvordan den delen av hagen nesten umerkelig har begynt å forandre karakter og bli en rosehage! I år er den nemlig full av bunndekkere som "Sandefjordrosen", "Fairy dance", og noen rosa bunndekkere jeg ikke husker navnet på. Innimellom disse har jeg plantet noen buskroser og altså oppstammete roser, som den til høyre. Her står den på plenen før den blir omplassert til "Middelhavshagen."
Til venstre:
En annen oppstammet rose som helt tilfeldig havnet i min "Middelhavshage" - og det til tross for at den egentlig ikke passer helt inn i fargeskjemaet mitt der borte. Den delen av hagen har nemlig blitt preget av stort sett rosa blomster, som roser og liljer, sammen med lavendel, isop og lammeøre, kaktus, sukkulenter og palmer. Hmmm.... Beklager kvaliteten på bildet. Det ble tatt sen kveldstid. Jeg har det med å jobbe så lenge det er lyst når jeg er der borte... Denne gangen bygget vi port og gjerde i motsatt ende av eiendommen- altså et godt stykke bak drivhuset som så vidt kan skimtes bak rosen på bildet til venstre. Den delen av eiendommen planlegger jeg nemlig å gjøre om til frukttre- lund.
Nedenfor: Jeg plantet noen pelargonia i potter i "Middelhavshagen" i år. De har vokst og ser ut til å trives godt. Neste år kommer jeg nok til å plante enda flere, men da i rosa- og hvite toner, selv om disse røde kanskje er de jeg forbinder mest med Middelhavet.. Beklager fargene. Mitt kamera sliter med røde motiver...Rosen til venstre kjøpte jeg i fjor og plantet den i hagen bak veksthuset. Desverre husker jeg ikke hva den heter. Lappen har forsvunnet for lengst. Nå må jeg virkelig snart bestemme meg for et system jeg kan merke plantene med...!
Jeg skal forsøke å vise litt flere planter i blomst i innleggene fremover, for hagen var usedvalnlig frodig denne helgen!
Ha en fortsatt riktig fin sensommer!