fredag 29. juli 2011

Vi bygger en port!

Som jeg alt før har nevnt hadde jeg mange ulike prosjekter på gang denne sommeren. Bryggen var nok det største, men andre ting tok jo også litt tid. Jeg har jo hatt mye problemer med rådyr, elg og bever som liker plantene mine minst like mye som det jeg gjør selv... men på en litt annen måte!
Jeg vil nok alltid få jevnlig besøk av disse dyrene, men jeg prøver jo å gjøre litt for at de ikke skal spise opp alt jeg har plantet... Blant annet har vi inngjerdet de mest utsatte delene av eiendommen. Det var litt av en jobb å slå ned en veldig stor mengde pålestolper ned i jorden. I innkjørselen bestemte vi oss for å lage en port. Siden den skulle være såpass stor som 5 meter bred fant jeg ut at det ville bli for dyrt med en kjøpeport.
Resultatet ble derfor at jeg snekret en selv. Jeg kjøpte rikelige mengder med integrerte bjelker og satte i gang. Det var faktisk mye lettere enn jeg hadde forestilt meg å lage en slik port! Jeg valgte å gjøre den i to deler, så den åpner seg på midten, mest fordi dette ikke virker så ruvende, samt at en slik port faktisk blir vanvittig tung!
Jeg monterte seks stk hengsler og støttehjul på begge sider for å avlaste vekten. Selve porten tok ikke mer enn én dag å lage. Vi gravde noen store hull ved innkjørselen hvor portstolpene skulle stå og fylte disse med sement og støttejern. 2 dager etter monterte vi det hele.

Det hele var faktisk en veldig enkel jobb om en ser bort fra hullgraving og sementering! Porten ble solid den! Jeg kan faktisk henge på den mens den åpner og lukker seg uten at den blir hverken treg eller skeiv.
Bildet ovenfor viser hvordan porten til slutt ble seende ut når den kom på plass. Vi må lage et passende gjerde i impregnert tre som innrammer den, men det skal jeg nok få gjort en helg i løpet av høsten!
Ellers kommer jeg nok til å beise porten i svartbrunt etter hvert så den ikke stikker seg så veldig ut, men det blir nok ikke før til neste år.
Nedenfor. Porten sett litt mer på avstand. Den ble plassert et stykke inn på eiendommen rett og slett fordi jeg ønsket å benytte to trær som står parallelt overfor hverandre som ekstra støtte/fundament for selve porten.


onsdag 27. juli 2011

Att angöra en brygga...Den svenske artisten, Monica Zetterlund sang en gang tittellåten til en film som het nettopp det; "Att angöra en brygga" og uten sammenligning forøvrig, så har det vært mitt hovedprosjekt i sommer.
(Klikk gjerne på Monicas bilde nederst for å høre denne sangen.)Med god hjelp av min far og min svoger bygget vi brygge på landstedet i Sverige.
Jeg hadde i utgangspunktet ingen idé om hvordan dette skulle gjøres, men med to gode hjelpere, google og forespørsler hos folk som har gjort dette mange ganger satte vi i gang.
Dagen vi skulle feste nesten 30 stolper nedi elvebunnen som bryggefundament bestemte værgudene seg for å vise at de også kunne la det regne denne sommeren. Ikke særlig morsomt når vi måtte balansere tunge bjelker, slegge, hammer, spikre og sag fra en liten båt! Men fundamentene sto etter hvert trygt nedi elvebunnen. Vi fikk sikret dem med tverrplank på kryss og tvers for å gjøre det hele enda mer stabilt. Så kunne vi begynne!
Til alt hell bestemte sommeren seg for å komme tilbake dagen etter. Med borremaskin og noen tusen skruer gikk jobben faktisk veldig raskt unna, og allerede 3 dager etter kunne vi ha innvielses selskap på vår nye brygge!!
40 m2 ble den og er nå uten tvil vår favorittsitteplass når vi er borte i Sverige. Vi elsker allerede å sitte på bryggen, titte ned i vannet på fisker og vannliljer, spise middager, fiske, eller sole oss og bare slappe av.
Bildet til venstre. Min far sikrer bjelkenes stabilitet ved å feste "kryssbord" mellom fundamentene etter hvert som bryggen tar form.
Nedenfor. En kan jo etter hvert få et intrykk av hvordan bryggen kommer til å se ut!

Nedenfor: Vi var ikke sene om å ta bryggen i bruk. Fra første dag begynte vi å innta våre utendørs måltider der. Møblene kommer nok til å bli byttet ut neste år. Jeg ønsker å bygge langbord i samme materiale og utførelse som bryggen, men det blir IKKE ennå!Nå skal vi slå oss til ro og nyte resten av sommeren.
Bryggen ble forresten bygget opp på fundamentene til den som opprinnelig hadde stått her. Jeg tror den en gang hadde fungert som fergestopp for trafikk opp elven.

Til venstre: Stemningsbilde fra bryggekanten tatt nedover elven. Vi må jo pynte litt også... ;-)Siden vi ikke helt har bestemt oss for hvilke typer belysning som skal monteres, tok vi ned en mengde lyslykter som vi tente på bryggekanten.
Vi lurer på å enten bruke "gatelykter" lik dem en finner på resten av eiendommen, eller noe med mer maritim stil.

Nedenfor. Stemningsbilde fra bryggen tatt oppover elven.

Monica Zetterlund: "Att angöra en brygga"

Ha en fortsatt riktig fin sommer!

mandag 25. juli 2011

Et helt hav av roser!

I kveld bestemte jeg meg for å delta på spontanmarkeringen til minne om ofrene i Regjeringskvartalet og Utøya. Det ble en fantastisk sterk stund jeg kom til å dele med over 150 000 andre mennesker her i Oslo. Så mange hadde møtt opp at toget som skulle gå gjennom sentrum måtte avlyses. Byen var for full av mennesker som ville delta!  
Politikere og kongefamilien sto blant folket som for å markere at vi ikke skal takle terrorangrep med frykt. Deres sorg har vært like sterk som vår egen.

Jeg er stolt og glad for å oppleve at en felles tanke ser ut til å prege nasjonen: Denne hendelsen skal ikke endre vår åpenhet eller vårt demokrati!
Hat skal møtes med kjærlighet!  Eller som vår kronprins uttalte det;
"I kveld er gatene fylt av kjærlighet!"


Fra i morgen vil jeg gå tilbake til med regulære blogginlegg. Hverdagen kan igjen ta til!


Til minne...

Det har vært stille på min blogg noen dager nå. Det har virket litt meningsløst å skrive om hagestell og blomster når vi ennå har begivenhetene i Oslo sentrum og tragedien på Utøya fortsatt så sterkt i minne.
Som så mange andre går tankene til de pårørende disse dagene.

"Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen"
Stine Renate Håheim; Utøya overlevende.


Klikk gjerne på linken nedenfor for å høre en sang dedikert de som fikk sine liv for tidlig avsluttet
Ingen förstod vart Du blev av
men fast Din vagga är en grav
tror jag Du fann en öppen dörr
som barnen gör
I detta liv som jag har kvar
jag har funnit något svar
Åh - om jag kunde vara med!
Det är Dig jag älskar

Det är Dig jag älskar!
Och min kraft att sjungag
Då skall min tunga
få ny kraft att sjunga
att inte ett enda barn
fick förgäves liv nån gång

Ingen är vackrare än Du
för Du har himmelsk klädnad nu
Du som är mammas sorg och skatt
jag ber i natt
När Du hör vita vingars sus
be att två änglar tar ditt ljus
ner till min mardröms mörka hus
Det är dig jag elskar!

Jag skall aldrig glömma
Och en gång skall tystnad
få ge upp för sång
Då skall min tunga
få ny kraft att sjunga
att inte ett enda barn
fick förgäves liv nån gång

Bortom allt jag drömt
finns Du kvar- ei glømd!
Aldrig blir Du glömd
Inte ett enda barn
fick förgäves liv nån gång

Jag skal alltid älska!
Jag skal alltid älska!
Och en gång skall tårar
få ge upp för sång
Då skall min tunga
få ny kraft att sjunga
att inte ett enda barn
får förgäves liv nån gång

Bortom allt jag drömt
finns Du nånstans gömd
Aldrig blir Du glömd
Inte ett enda barn
får förgäves liv nån gång
Jag vill alltid älska -
aldrig glömma -
jag vill alltid älska dig!

Inte ett enda barn
får förgäves liv nån gång

Tekst:     Erik Hillstad
Melodi:   Carola.

fredag 22. juli 2011

Det blomstrer i drivhushagen...

I sommer har "Middelhavshagen" bak veksthuset vist seg fra sin beste side, til tross for at jeg stort sett har plantet der etter innfallsmetoden siden jeg ikke visste hvordan mange av plantene ville te seg der. Denne delen av hagen er jo stort sett et prøve- og feile hage frem til jeg har fått formet den slik jeg ønsker. Men det blir IKKE denne sommeren :-)

På bildet til venstre blomstrer rosa, asiatiske liljer i skjønn forening med hvite varianter.
Nedenfor; en annen sort asiatiske liljer. Disse er hvitrosa med en tynn, burgunder stripe i ytterkant. Vakre liljer!
Det beste med å blande plantene på denne måten er jo at de vokser og blomstrer på ulike tider. Det meste av liljeblomstringen har jeg faktisk ennå til gode her borte! De står sprekkfulle med knopper, både i Middelhavshagen, i skogen og rundt om på eiendommen forøvrig. Hittil har jeg ikke sett en eneste liljebille i år!


Bildet nedenfor:
En ettårig krydderplante her hos oss; Salvie i samplanting med en rosa pelargon.


Langt fra alle plantene i vår hage blomstrer. Fikenplantene, som den på bildet har hverken blomster eller frukt i år, men bladene er jo vakre likevel. Om du ser nøye etter oppdager du nok at kaktusene fortsatt trives godt utendørs her i Sverige, men det er jo mye som må innendørs om vinteren!


onsdag 20. juli 2011

Ny rapport fra drivhus hagen..

Det hender jo mye i hagene rundt omkring nå i disse dagene. Det er i alle fall intrykket jeg får av å se meg rundt i bloggland! Overalt virker det som om rabatter og bed nå er på det frodigste. Heldigvis føler jeg det samme gjelder for min egen svenske sommerhage. Desverre får jeg stort sett bare glimt av dette på kveldstid, etter at jeg har avsluttet et av mine mange prosjekter for sommeren, men jeg setter likevel stor pris på hver eneste blomst!
Her kommer en liten tilstandsrapport fra "Middelhavs hagen", eller drivhus hagen, som den kanskje heller burde hete:
Langs veksthuset har jeg plantet store mengder liljer i år, men kommer nok til å kjøpe inn flere av dem etter hvert, for der finnes så utrolig mange flotte varianter av dem og de slutter jo "aldri" å blomstre.. i hvert fall på den tiden jeg har ferie og tilbringer her borte.
Nedenfor ulike burgunder varianter jeg har plantet langs den ene veksthus- siden.I bakkant av "Middelhavs hagen" danner de gamle murene en naturlig avslutning mot et skrånende terreng. Opp langs dette vokser det stort sett ville busker og trær. De gjør det jo grønt, men jeg lurer likevel på å mure opp en lav mur på ca 50-100 cm for å lage en bakkant på de bedene jeg prøver å anlegge innenfor natursteins kanten. Hva mener dere? Muren vil i så fall pusses og få en "finish" av taksteinskant på toppen slik de pleier å gjøre det på mer sydlige breddegrader. Da blir denne delen av hagen nok litt mer lik en lukket portrom. Jeg kommer jo til å anlegge brosteinsbelegning på bakken i denne delen av hagen.
Jeg har ikke helt bestemt meg for om engelen passer inn i denne delen av hagen. Hun er kanskje litt for hvit og påminner nesten om en gammel gravlund..?
Tanken er å mure opp en vanndam/vannbasseng i mur foran henne for å myke opp dette intrykket? Jeg liker disse gamle cisternene en finner i Romerske hager, plassere noen vannliljer og et lite springvann i den?
Nedenfor: Drømmen er jo fortsatt å jevne ut området bak drivhuset og legge brosteinsbelegning. Anlegge et stort bed i midten med et vierpære- tre som midtpunkt. Rundt - og under dette ønsker jeg å plante bunndekkende roser, lavendel, isop, lammeøre og andre planter som ikke blir for høye.
I mellomtiden tester jeg ut ulike planter og plasserer dem litt etter innfallsmetoden for å gi litt følelse av Middelhavet. Det meste har jeg plantet i bakken, men jeg har også en mengde krukkevekster der i år. Løven kommer nok ikke til å stå der etter hvert, men for øyeblikket minner den meg litt om hagene i Spania ;-) .

Litt av hagen sett gjennom veksthus- vinduet. Som dere ser er det ikke mye strukturert der ennå. Kanskje jeg heller skal kalle den "jungelhagen"... ?  He he.

Frø av lukterter kommer jeg nok forresten til å kjøpe mye mer av i fremtiden.

Det er første gang jeg prøver å plante disse, men har allerede rukket å bli skikkelig begeistret for dem!
Jeg skal prøve å blogge litt om de ulike plantene i denne delen av hagen i mitt neste innlegg.

Ha en fortsatt riktig fin sommerdag!

søndag 17. juli 2011

Drivhustrappen!


En skulle tro at ferie automatisk innebærer en masse tid til blogging, hagearbeid og annet så lenge en faktisk oppholder seg i sin feriehage, men slik er det nok ikke helt for meg nå til dags.
Til det har jeg for mange store prosjekter på gang. I år har vi nemlig bestemt oss for å lage hageport og gjerde inn deler av eiendommen. Vi har malt om stuen og trappeoppgangen innendørs. Drivhusmøblene har blitt malt svarte. Vi har også laget rekkverk på terrassen tilhørende gjestehuset. Videre har vi laget en 4,5 meter stor inngangsport til innkjørselen. Vi har også luket store deler av skråningen bak huset, lagt fiberduk og fylt på med dekkbark. Jeg har dessuten begynt å inngjerde drivhushagen eller "Middelhavshagen" som jeg liker å kalle den. Bilder av alle disse prosjektene kommer i senere blogginlegg.

Likevel; Det største prosjektet innebærer at vi har begynt å bygge en brygge i elven. Den er 10 meter lang og 4 meter bred. Jeg ante ikke at det skulle være så tungt å feste stolper i elvebunnen som fundament til bryggen!!
Alle disse prosjektene innebærer desverre at jeg ikke har fått så mye tid til hagen. Likevel er den nå usedvanlig vakker ( i mine øyne) :-) Liljene blomstrer overdådig. Skogen står der mer frodig enn jeg hadde drømt om i vår- og "Middelhavshagen" fremviser en stor blomsterprakt. Dette blogginlegget har jeg likevel valgt å dedikere til DRIVHUSTRAPPEN!
Denne har jeg nemlig valgt å fylle med diverse krukker som inneholder sommerblomster, middelhavsvekster, roser og mye annet.
Nedenfor: Jeg har plassert et par større planter i bakkant. Her et sitrustre, men der står også et par palmer, canna, orkideer og annet som blir litt høye.

Til høyre. "Million bells" gjør seg godt sammen med
bunndekkende roser plantet i krukker.
Jeg må desverre inrømme at jeg ikke har trengt å vanne så mye den siste uken, for her har regn vekslet daglig med solskinn. :-( Vi får være glade for at temperaturen i alle fall er mild og fin!
Nedenfor:
Jeg husker ikke hva jeg egentlig hadde plantet i forgrunnskrukken på dette bildet, men blomkarse tok fort overhånd og har siden blomstret frodig, så jeg får heller la løkplanten i potten få en bedre sjanse neste år...


Ha en fortsatt riktig fin sommer alle sammen!


fredag 8. juli 2011

Familie forøkelse!

Njaa. Kanskje ikke akkurat familieforøkelse da, men hunden vår av rasen "Copper Flat coat" fått seg en "storebror."
Sammen sitter de på plenen vår og skuer ut mot alle de eventyr de en gang planlegger å oppleve sammen - om de nå bare hadde orket å lette på rompa..!
For sikkerhets skyld har jeg lenket storebror fast til benken. Vi har veldig mange Canadagjess som generøst skjenker plenen vår med rikelig gjødsel, så det ville jo vært forferdelig synd om han skulle fare opp og jage bort de store flokkene med fjærkre midt i middagsselskapet, eller når de gjør sitt fornødne....!?

Søsteren, som har vært hos oss hele vinteren er mye mer veloppdragen. Hun har lagt seg godt til rette og tenker ikke la seg forstyrre av hverken fugl eller fisk, så hun har fått lov til å være uten lenke, selv under perioden med båndtvang!
Hva sier dere? Skal jeg ta på henne et halstørkle? Hun har hørt at det er veldig populært blant hunder på kontinentet for tiden!?


Fortsatt god sommer!


onsdag 6. juli 2011

Vi maler i vekstuhset!

I dag har vi vært ganske produktiver her borte i vårt svenske feriehus. I går bestemte vi oss for å male om hele stuen- fra lyst grått til hvitt. Vi ble veldig fornøyde med resultatet og antagelig litt bitt av basillen har vi benyttet dagen i dag til å male noen gamle stoler og et bord vi hadde stående på loftet. Alt sammen fikk et strøk med SVART maling. Tro det eller ei, men vi er kjempefornøyde med resultatet! 
Jeg har forsøkt å ta noen illustrasjonsbilder, men som vanlig er det allerede begynt å bli mørkt når jeg finner frem kamera. Likevel - her ser dere et forsøk på å vise hvordan spisebordet ble. Det fine med dette "spisestuemøblementet" er at vi kan kjøpe nye stoler på "loppis" og male disse svarte når vi skal ha et større selskap. Bordet har ileggsplater, så vi kan fint sitte 10 mennesker rundt det. De brune stolene på bildet hører ikke til møblementet ;-)

Bildet nedenfor: IKEA sofaen vi har stående i drivhuset har fått sommertrekket på igjen i dag. Kommoden dere ser til høyre på bildet er faktisk noe som naboen vår i Oslo hadde kastet i søppelcontaineren. Vi banket på hos dem og spurte om det var OK at vi kunne overta dette. Det var det!
Jeg synes jo det passer perfekt inn i drivhuset vårt. I skuffer og skap har jeg stående plantegjødsel, krukker, spader og annet en hageglad trenger å ha for hånden.
I kroken ved siden av IKEA sofaen har jeg plantet Kiwi og drueranke, sammen med et par liljer og en pasjonsblomst som vokser hurtig. 

Oppå kommoden står det foreløpig mest ting som ikke er så hagerelaterte, men de er jo med på å skape trivsel. Buksebomskulene er laget i plast... !!
Jo, jeg er litt flau over det ;-)

Ha en fortsatt fin sommer!


Rapport fra "Middelhavshagen"

Jeg inbiller meg det begynner å bli en stund siden jeg har skrevet noe om "Middelhavshagen" jeg har begynt å anlegge bak veksthuset. Jeg har overhodet ikke gitt den opp av den grunn, men mens skogshagen vår vokser frem etter hvert som vi rydder og planter, så har jeg en litt mer planmessig fremgang i området bak drivhuset, noe som betyr at jeg må jevne ut hele plassen slik at den en gang vil bli en brosteinsbelagt terrasse. Plantene kommer til å stå i opphøyde bed, som ennå ikke er laget, så foreløpig står plantene på midlertidige plasser, men de blir jo sterkere og større...! På bildet ovenfor; Gaillardia blomstrer i hagen nå. Denne skaper litt av den middelhavsfølelsen jeg ønsker å oppnå.

På bildet til høyrre; Asiatiske liljer har jeg også plantet mengder av. Noen i fjor, men enda flere i år. Heldigvis har ingen av dem blitt oppdaget av liljebiller ennå!
I bakgrunnen kan en Lychnis Chalcedonica skimtes (Brennende kjærlighet). De trives godt i denne delen av hagen.

Liljen; Anna Maries Dream har også begynt å blomstre nå. Den skal egentlig en fylt lilje, men er kanskje for ung ennå..? Uansett er den fin og passer godt inn i denne delen av hagen.
 Bildet nedenfor: Jeg var desverre i vår spanske hage når denne merkelige planten blomstret i vår. Amorphophallus blomstrer lenge før bladverket utvikles. blomsten får en lang støvbærer som kjennes gummiaktig å ta på og selve kronbladet kjennes som det er laget av lær, - i alle fall når jeg kjente på den avblomstrede planten. Nå har bladet kommet, og det er stoort og kjempeflott! Neste år må jeg forsøke å få med meg blomstringen også!
Nedenfor; I bakkanten av Middelhavshagen tester jeg ut ulike planter for å se hvordan de kommer til å passe inn i hagen når jeg en gang får bygget denne. Her noen Zantedeschia omgitt av ulike peoner, liljer, bregner og tropiske planter som ennå ikke har kommet i blomst.

Fortsatt god sommer!

mandag 4. juli 2011

Et lykkelig dementi!!

Ok - jeg inrømmer det: Jeg tok feil!
For noen blogginlegg siden beklaget jeg meg over at hagen i Sverige var så bemerkelsesverdig grønn  i år- altså mye bladverk, men lite blomstring.
Jeg vannet godt de siste gangene jeg har vært der borte, for aldri har jeg sett hagen så tørr som i år! Vanning og gjødsel må tydeligvis ha virket som ønsket, for nå som jeg har kommet hit på ferie, er det som om eiendommen virkelig har bestemt seg for å ta festklærne på!
Roser, liljer og sommerblomster kappes om vår oppmerksomhet- og vi tar oss gladelig tid til å nyte dem alle sammen!
Bildet til høyre- hagens dronning akkurat nå: Rosen "Rhapsody in Blue" i godt selskap med frøsådde sommerblomster.
Været er varmt og nydelig, plenen er nyklippet og vi er i sommermodus!

Til venstre: En av de aller første rosene vi kjøpte når vi tok fatt på hagen; "The Fairy" kommer pålitelig tilbake i år igjen, like blomsterrik som tidligere!
Den ble plassert inntil husveggen på den minst gunstige siden, mellom hoved- og gjestehuset. Tørt og mye skygge til tross, denne rosen er et like kjærkomment syn nå i ferieukene!


Rosen; "Louise Odier" er i ferd med å blomstre ferdig, så den siste blomsten må jeg jo forevige før den takker for seg :-)

Nedenfor:
Jeg har flere typer gule roser rundt veksthuset etter hvert. Jeg vet mange ikke liker gult, men jeg kan ikke unnvære dem mot det svarte metallet som bygget er laget av!
Min påstand er at GULT OG SVART ER KULT! :-D
Rosen avbildet er en klatrerose. Jeg mener å huske den heter "Golden Showers", men er ikke helt sikker. Jeg har gått litt i surr med navnet på de gule rosene...
I år har jeg sådd en god del frø. For det meste skogsplanter som jeg har plantet ut etter hvert som de ble store nok. Jeg har også sådd en del sommerblomster. Blant annet disse: Blomkarse; "Strawberries and Cream". På bildet fra fabrikanten virket de kremfargete med rødt mønster. De ble derimot ikke lik bildet. Blomsten er blekt gul med oransje tegninger. Jeg døper dem herved om til Nasturtium "Butter and oranges" ;-) Bedet mitt fikk ikke de fargene jeg hadde forventet og for å være ærlig krasjer denne planten i farge med dens naboer, men den er så blomsterrik at jeg ikke har hjerte til å fjerne eller bytte dem ut! - Dessuten hadde den vel uansett ikke passet sammen med rosa lewisia som jeg hadde glemt vokser frodig i dette "steinbedet".

Mer bilder i morgen (om jeg får tid..)

Ha en fortsatt riktig god sommer alle sammen!