tirsdag 31. mai 2011

Langhelg i Sverige!

Til tross for at det er hagedager på Ramme gård i helgen har jeg likevel bestemt meg for å benytte muligheten  til å ta meg langhelg og tilbringe den i Sverige. Jeg har hatt så få muligheter til å  forberede våren og sommeren der borte i år at det skal være skikkelig hyggelig å kunne reise bort allerede i morgen etter jobb.


Jeg har en god del planter som skal fraktes over og plantes i jorden, men jeg må også tjærebeise vår lille elvebåt og få den "sjøsatt". Vi får ikke benyttet den så ofte som vi vil, men noen ganger starter vi motoren og begir oss på oppdagerferd oppover elven. Det er desverre ikke mange andre foruten oss som bor ved elven, så til tross for at den er stor, dyp og stille, er det ikke ofte vi møter mennesker på vår reise oppover. Noen steder langs bredden finnes der fine strender og disse er derimot populære for badende. Ellers er dyrelivet alltid spennende å iaktta. En føler seg nesten som en oppdagelsesreisende i en jungelflod langt unna sivilisasjonen noen ganger.

Bildet øverst viser forresten vår lille "Middelhavshage- avdeling" Denne ble påbegynt i fjor, men jeg planlegger store forandringer der i år. Drømmen er å fylle på med singel og flate ut området bak drivhuset for deretter å legge brosteinsbelegning. De bedene jeg planlegger skal være opphøyde, fylt med lavendel, isop og andre planter som gir sydlandske assosiasjoner. Jeg håper å få plantet en vierpære som hovedtre, og kanskje lage en pergola hvor drueplantene skal få klatre fritt. MEN så er det dette med tid.... Jeg har jo bare slike helger til rådighet, sammen med sommerferien, og da er det jo hyggelig å gjøre andre ting også. I år har vi nemlig bestemt oss for å være mer selskapelige i Sverige.

Uansett- om dere ikke hører fra meg før helgen: God helg alle sammen!

søndag 29. mai 2011

Vårtreffet i Botanisk hage...

I dag var jeg innom vårtreffet i Botanisk hage i Oslo for første gang. Jeg var overrasket over godt utvalg, spesielt innenfor kategorien "oldemors hage", men også mye fint innen sommerblomster og urter.
Rhododendron foreningen hadde salgsbod. Det samme hadde Fuchsiaforeningen med flere.

Bildet nedenfor; Botanisk hages venner hadde en mengde planter for salg og enda mer i bakkant. Der sto kassene så tett at jeg ikke lenger følte jeg selv har mange planter stående på balkongen vår ;-)


Nedenfor: En del av sommerblomst avdelingen.

lørdag 28. mai 2011

Bekjennelser fra en hagegal...

Eter å ha bestilt inn, kjøpt og plantet en mengde importplanter i løpet av sen vinter og tidlig vår bestemte jeg meg for at "nå skulle jeg roe meg ned med planteinnkjøp." Men tror du plantene forstår noe av det? Neida. En etter en sniker de seg inn på balkongen vår i Oslo og trygler om å få være med til Sverige. "De trenger stueforandring og ønsker å prøve lykken i vårt naboland". Jeg kan jo ikke si nei til dem, så der står de da, på balkongen og venter på å bli fraktet over. De siste ukene har de tilogmed begynt å invadere benker, stoler og bord flere steder på balkongen! Slik ser en del av gulvet ut for øyeblikket.

Vi er fordrevet fra vår egen sittebenk! Plantene har funnet seg godt til rette her. De hevder freidig det "bare er midlertidig"! Så får vi heller sitte på en annen del av terrassen så lenge da..!
Småbordene vi pleier å ha lykter og lamper på er fylt til trengsel, men er det noe å klage over? "Det er jo bare midlertidig..", sier noen camelia, løytnantshjerter, tomatplanter og orkideer i kor. "Vi må da kunne forvente oss såpass!"

"Men nå har jeg snart ikke plass til mine egne frøplanter lenger" sier jeg, for selv plantebordet begynner å bli for fullt. Nei, nå må noe gjøres. Til helgen er det Kristi Himmelfartsdag og langhelg, så da skal enda en gruppe fraktes bort til Sverige. NÅ skal jeg få ryddet opp på balkongen så vi igjen kan benytte den! Dessuten gleder jeg meg til å ta ibruk alle krukkene, som nå står tomme, og fylle dem med sommerblomster!

torsdag 26. mai 2011

Hvordan forme vårt Woodland...

Jeg er den første til å inrømme at jeg langt fra ser på meg selv som en veldig kunnskapsrik hagemann, men jeg tror jeg ikke gir opp så lett, så litt etter litt prøver jeg å omgjøre skogen min til en Woodland hage. Det første skrittet er å beskjære trær og kratt slik at en kan bevege seg innover i skogen. Jeg fjerner ingen store trær på dette tidspunktet. På denne måten blir skogsveiene naturlig formet etter landskapet de befinner seg i.

Neste skritt er å bruke en rive for å fjerne kvister og løv fra veien som nå har formet seg naturlig.
Som du ser på bildet til venstre er det snakk om store mengder kvister. Etter hvert som jeg rydder opp disse blir de omgjort til flis i kompostkvernen. jeg legger den i et ganske tykt lag der veien skal gå.
En del større greiner blir lagt langs veien. De former et naturlig "rekkverk" og viser meg hvor veien går. Dette er en stor fordel siden jeg har plantet mye frøplanter som ellers lett kunne blitt trakket ned før de har rukket å vokse seg store.


Etter hvert som jeg jobber meg innover i skogen blir det nødvendig å lage naturlige "veikryss" Tanken er jo at skogen skal bestå av en mengde naturlige "øyer" med grupper av trær, woodland planter og bunndekkere. Mellom disse øyene skal et nettverk av store og små skogsveier slynge seg, krysse hverandre, forsvinne bak et buskas, eller åpne seg i små enger og lysninger. Nedenfor ser du hvordan jeg har begynt å forme slike krysningsveier. På dette bildet har jeg ennå ikke ryddet opp i virvaret av kvister som dekker bakken.

Nedenfor et nærbilde av hvordan jeg lager "rekkverk av grener langs mine skogsveier. Jeg kommer etter hvert å fylle på et lag med jord blandet med hestegjødsel langs disse rekkverkene. Nærmest disse skal bunndekkerne og småplanter få vokse. Litt lenger innenfor kommer større planter og busker til å befinne seg.


Siden jeg ikke bor på vårt feriested kan jeg desverre ikke si at min Woodland hage vokser frem særlig raskt, men litt foranding kan jeg faktisk se siden jeg påbegynte det hele i fjor. Nå gleder jeg meg veldig til å reise tilbake til Sverige for å se hvordan det går med alle plantene som vokser i min lille skog. Om du ser nøye etter får du kanskje øye på en god del planter som spirer opp langs veien. Alle disse bildene ble tatt første helgen i Mai, så ting har nok forandret seg veldig mye siden da!

søndag 22. mai 2011

Helg i Botanisk hage i Oslo.. / Weekend in the botannical gardens of Oslo..

Et besøk i Botanisk hage gir meg alltid inspirasjon og en mengde nye planter på ønskelisten. Jeg prøver å gå dit med jevne mellomrom gjennom vår, sommer og høst fordi jeg da får en oversikt over hva som blomstrer i de ulike sommermånedene, hvilke som får fint høstløv og så videre. Når det er lite blomstring i hagen min henter jeg frem bildene og notatene og prøver å få meg noen av de plantene som hadde høysesong i "botaniske" på denne perioden. For å være helt ærlig hender det også at ette eller annet frø "tilfeldigvis" havner i lommen min... men bare hvis jeg ser der er rikelig med andre av samme sort tilbake... A visit to the botannical gardens of Oslo always give me lots of inspiration and many new plants on the wish list. I try to visit regularly during spring/summer and autumn just to learn what plants are in bloom during the different periods. When I have a "low flowering season" in my garden I start looking for plants that will have their "peak seasons" just then. To be totally honest; sometimes it even happens a seed or two just "happen to find their way into my pocket.." but strangely enough only if there are plenty of these seeds left..

I dag, Søndag var jeg forresten hos "Raell" på hennes plantesalg. Det var veldig hyggelig, og et par planter ble dessuten også kjøpt inn. Når jeg kom hjem fikk jeg en telefon fra noen venner. De opplyste meg om at jeg hadde GÅTT VIDERE i konkurransen til Moseplassen! Jeg var bortreist under første avstemningsrunde og hadde vel trodd jeg hadde gått ut siden jeg ikke hadde hørt noe, men mine venner kunne fortelle at de nå har oppfordret familie og venner til å stemme på mitt bidrag. Jeg ble kjemperørt av omtanken :-D så da spiller det jo ingen rolle hvordan det går med konkurransen, for det er uansett flott med så snille venner! ... men jeg skal ikke nekte for at det hadde vært fantastisk å vinne, for hagen min trenger sårt noen flere planter. Det er ikke billig eller lett å bygge en hage fra "scratch" :-(
Bildet ovenfor: Pleione. Er de ikke vakker? Synd de er så dyre og vanskelige å komme over!
I am participating in a competition at http://moseplassen.com these days and today some friends called me to inform that I have been going to the finals for my tip on using diapers in the garden! Isn´t that great!?
The above picture; A big group of Pleione in the botannical gardens. They are beautiful, but rare flowers in a Norwegian garden.


  Jeg oppfordrer alle dere som har mulighet å besøke Botanisk hage jevnlig. Det er jo fantastisk å ha et slikt anlegg tilgjengelig helt gratis for oss som bor i lelighet!?
Ha en fortsatt riktig fin dag!

Vår i vårt Woodland 2.../ Spring in our Woodland part 2...

I dag var jeg i Botanisk hage her i Oslo sammen med noen venner. Siden jeg var i Sverige i helgen følte jeg meg nesten skuffet over hvor kort plantene i skogen var kommet i vekst, for på eiendommen forøvrig hadde de jo allerede vært i full blomst en stund allerede. - Men i Botanisk hage så jeg at de fleste woodland plantene både de og jeg har faktisk har kommet omtrent like langt. Det vil si, dem som sto i halvskygge. Så her kommer litt mer om skogen min slik den så ut nå i helgen. Den lille kaninen er kunstig. - En liten gave fra noen venner. Jeg regner med den etter hvert kommer til å bli omgitt av alle plantene som nå er i ferd med å spire frem.
Til påske pleier jeg å kjøpe potter med små narcisser som jeg bruker til å pynte med innendørs. Disse har jeg plantet ut i skogen i fjor og i år. Fjorårets planter står alt og lyser friskt rundt om i skogen sammen med diverse andre løkplanter som jeg har plantet. Jeg kommer så absolutt til å fortsette med å plante ut narcisser i skogen fremover også! Drømmen er å ha store tepper med disse plantene i gult, krem og hvite nyanser.

Om jeg ser nærmere på skogsbunnen oppdager jeg fort at der det virker glissent og bart, faktisk spirer og gror ganske godt. På dette bildet vokser akeleier, heuchera og løkplanter i en salig sammenblanding. When taking a closer look at the forest ground I discover that what seems bare actually is full of life. On this picture, heuchera, aquilegia and plants from bulbs.
I vinter har desverre rådyrene forsynt seg grovt av rhododendron og andre busker, men heldigvis ser jeg at nye blader er på vei tilbake. Det blir derimot ikke så mye blomstring på dem i år, men jeg nyter synet av de få som ikke er blitt ribbet i vinter. This winter the deer have eaten most of the leaves and branches on my rhododendrons and other bushes. Fortunately new leaves are about to regrow, but there won´t be many flowers, so I will just have to enjoy the ones that have been spared so far :-)

Rådyrene kommer jeg nok aldri helt til å forstå meg på. Rundt huset har syrinene mine vært populær føde på vinterstid, noe som har ført til at jeg ikke har hatt blomster på dem en eneste gang siden de ble plantet. I år pakket jeg dem inn om vinteren og hurra; De blomstrer!! De syrinene jeg har plantet i skogen ble derimot ikke pakket inn, MEN rådyrene spiste ikke på étt av dem! Her en fjellsyrin i ferd med å bryte ut i blomst inne i skogen:
I guess I will never understand the logic of deer. I have some lilacs planted around my house in Sweden. Every singel year since I planted them, the deer have eaten all of the branches, so that I never have seen them in bloom. This year I wrapped them in a protective fiber fabric, and hurra; They are full of flowers. The lilacs I have in my forest however, have not been dressed in a winter coat. The bushes around them have been eaten- but not the unprotected lilacs!So they will bloom this year as well!
On this picture; A mountain lilac ready to bloom.
En annen bunndekker jeg setter stor pris på i skogen; en Pachysandra Terminalis. Denne skal visst også spre seg til store, fine tuer, selv om mine eksemplarer ikke er særlig store ennå, men de har vokst en del siden de ble plantet i fjor! Another ground covering plant I enjoy in the forest; a Pachysandra Terminalis. This is supposed to spread and form big tussocks. At the time being my plants are not very big, but they show good signs to thrive and have grown since they were planted last spring!

Jeg plantet veldig mange hosta ut i skogen i fjor og ble ekstra glad når jeg så dem titte frem nå i helgen. De plantene jeg har andre steder på eiendommen hadde åpnet seg helt, mens de i skogen ikke har kommet lenger enn på bildet. Jeg synes likevel det virker som plantene virker større enn i fjor, selv nå...!?I planted a good number of hostas last year and was therefore extra glad to see them come back this spring. The hostas I have other places on the property have already folded their leaves in "summer position", while the ones in the forest are still just like sprouts, but bigger than last years it seems!?
torsdag 19. mai 2011

Vår i vårt Woodland.. / Spring in our Woodland..

I vår har det gått opp for meg at noe av det fineste ved vinteren faktisk er at hagen aldri er så vakker som akkurat da! Jeg mener ikke nødvendigvis slik den ser ut under et tykt lag av snø. Nei, hagen slik den fremstår i fantasier under planlegging av kommende sommers blomstring. Jeg har hatt det litt slik denne vinteren. Jeg kunne nærmest male bilder om hvordan hagen skulle bli etter siste sommers beplanting. Jeg så for meg en skogsbunn nesten helt dekket av ulike løkblomster, skogsplanter, bregner og busker. Faktum er at det slett ikke ble helt slik. For det første har jeg spredt planter over et alt for stort område. De fleste buskene ble dessuten spist til roten av sultne rådyr, elg og bever. Likevel spirer det fra de nakne grenene nå til våren. Nedenfor en Mahonia i full blomst, til tross for at den var nærmest rasert denne vinteren.
This spring I have discovered that my garden never gets more beautiful than during the dark and cold winter months. Not physically though, but in my fantasies while planning the bloom of the coming spring.
This winter I visualized how my new bulbs, rhizomes, bushes and trees would thrive and burst into a spectacle of life and colour this spring. Well.... not quite. Most of the bushes and bulbs have been eaten by starving deer, moose and bevers. Still, they are not dead, so slowly they grow new leaves. Above a Mahonia in bloom in spite of being almost completely eaten up during this winter.

Å plante en mengde tulipaner i skogen, sammen med scilla, anemoner, trillium, uvularia, narcisser og mange andre vårblomstrende løkblomster kan vel mildt sagt kalles et risikoprosjekt. Rådyr og andre gnagere får jo desserten servert direkte i sin egen spisestue, men jeg har altså gjort akkurat det. Merkelig nok har mange planter fått stå urørte så langt. Mens disse plantene er i ferd med å blomstre av på andre steder av eiendommen, var de bare kommet i knopp dypt inne i skogen. Faktisk går alt mye saktere der inne, sannsynligvis på grunn av mangel på gode lysforhold. Jeg må nok ofre en del flere trær i fremtiden...
Planting tulips and other bulbs in the forest must definitely be categorized as a risky affair. Especially since our forest is frequented by deer, moose and bevers, but oddly enough many of the plants have been left alone so far. Due to the lack of sun many places, the bulbs are still not in bloom as they have been on the rest of our property for a while now. Maybe I will be fortunate to see them in flower during my next visit?

Som sagt; alle planter er litt senere ute i skogen enn på resten av eiendommen vår, men jeg velger å se på dette som en fordel. Da får jeg jo nyte mange planter i lengre tidsrom enn om jeg bare hadde dem i sollyset rundt huset. Denne helgen var en del primula i skogen kommet i blomst. Her en Primula Juliae.All the plants in our forest are developing slower than on the rest of our property. I choose to look upon this as an advantage since I then can enjoy the sight of many plants for a longer period of time than if I only had planted them in the light near our house. Here a primula Juliae growing in our woodland.
Tuene med Asarum Europaeum som jeg plantet som bunndekker flere steder i fjor, har faktisk begynt å vokse i størrelse. Det skal bli spennende å følge med i utviklingen denne sommeren. I år har jeg plantet en del amerikanske Asarum frøplanter. Jeg liker bunndekkere og det er jo rikelig med plass til dem på eiendommen, men jeg kommer likevel til å følge nøye med så de ikke vokser ut av kontroll. De vil blant annet måtte vokse innenfor jordstengsler så de ikke spres over andre områder enn der jeg ønsker. The plants of Asarum Europaeum planted last year seem to have grown in size. It will be exciting to monitor their development during this summer. This year I have also tried to plant some seedlings of the american variety of Asarum. I enjoy ground covering plants and even if they should prove to spread rapidly, I should have plenty of space for them to grow on.. and will set up barriers in the soil so they don´t grow out of control.

Flere bilder av skogen slik den så ut helgen 17 Mai følger snart..
More pictures of our woodland as it appeared 17 of May will soon follow...onsdag 18. mai 2011

Vår i Middelhavshagen / Spring in the "Mediterranean garden"

Denne helgen har jeg vært en liten tur til Danmark sammen med samboeren og noen venner, men jeg kunne likevel ikke unnvære å reise over til Sverige Mandag morgen. Nysgjerrigheten ble for sterk angående hvordan hagen har klart seg i det siste. Jeg hadde plassert en mengde frøplanter på skyggesiden og de har klart seg veldig fint, til tross for frostnetter for noen uker siden.I drivhuset sto plantene fortsatt frodig, men nå bestemte jeg meg for at det var på tide å plante dem ut. Fikentrærne ble gravd ned i "Middelhavshagen". Der har agaver og Opuntia stått en måneds tid alt. De ser ikke ut til å ha tatt skade av det. Bildet nedenfor: En fikenplante i le av drivhuset. Like ved roten kan en så vidt skimte mitt lille apeskrekktre som jeg kjøpte fra Blomsterknatten i år. Denne delen av hagen er så lun at jeg faktisk vurderer å la det stå utendørs om vinteren...!?This weekend I have been visiting our neighbouring country, Denmark, but on Monday morning I just had to go to Sweden to make sure all was well in the garden. I had placed a lot of seedlings in the shade and fortunately they all seemed to thrive! The plants in the greenhouse also seemed to do just fine, but this time I decided to plant them out into the garden. The fig trees were placed in the "Mediterranean garden" where the agaves and Opuntias have lived since March already.

Agavene til høyre ser ikke ut til å ha lidd noen nød av noen frostnetter for et par uker siden.

The agaves in the picture to the right do not seem to have been damaged by some frost nights a few weeks ago, so I am confident they will continue to thrive during summer.
Noen av trepeonene fra kina importen ser ikke ut til å ha tålt vinteren i Sverige. Jeg hadde en mistanke om det alt på sommeren i fjor, for mens noen vokste og trivdes med det samme, var disse eksemplarene litt sykelige av utseende og vekst. De friskeste plantet jeg i "Middelhavshagen" og noen av dem har alt kommet med store blomsterknopper. Morsomme å ha i hagen. Se knoppen på bildet til venstre.
Some of the "treepeonies from last years China import do not seem to have survived this winter in Sweden. I had a suspicion already early last summer, since these plants never seemed to thrive the same way as the rest. The healthiest ones were planted in the "mediterranean garden" and these are growing happily this spring! Some of them have even flowerbuds- as you can see on the above picture.


Opuntiaen som jeg har hatt i kontorvinduet i Oslo helt frem til Mars. Da ble den plantet ut i hagen i Sverige. Om du ser nøye etter kan du se noen små frostskader helt øverst på den tynne utstikkeren i overkant av bildet. Ellers har den ikke hatt noen som helst problemer med å takle de store temperatursvingningene enkelte døgn.
The Opuntia that has been located in my office window all winter was planted in the garden in March. If you look closely you can notice some small frost damages in the upper left corner. Besides from this it does not seem to have had any problems handling the big temperature changes during the Swedish climate in March.

onsdag 11. mai 2011

Rapport fra balkongen i Oslo del 2.


Disse stemorsblomstene har stått i potte på terrassen siden Mars og blomstrer like frodig ennå.
Balkongkassene har også vært på plass en liten stund. I år har vi stort sett fylt dem med rosa, hvite og blå "Million bells", men også rosa petunia og jordærplanter med dyprosa blomster.
Nedenfor; en annen balkongkasse. Fargevalg og plantetype går igjen i alle sammen. Kanskje litt kjedelig og "safe", men vi føler de kommer til å passe godt med de plantene vi kommer til å ha inne på balkongen i år. For øyeblikket er det ikke sommerblomster der, men mange ulike rhododendron planter, brugmansia, iris, gypsophila, liatris astrantia og mye mer.
Men det kan jeg jo kanskje vise litt av i morgen.

tirsdag 10. mai 2011

Rapport fra balkongen i Oslo

Nå har det vært temmelig labert med blogging over lengre tid, stort sett på grunn av altfor travle dager i det siste, men også fordi jeg nesten ikke har hatt mulighet å være borti feriehagen på veldig lang tid. Denne helgen blir ikke noe unntak. Da skal vi en tur til Danmark, men så...!!
På balkongen her i Oslo står plantene plassert tett i tett mens de venter på å bli fraktet til sitt endelige hjem. Frem til da går jeg og steller med dem hver dag og heldigvis ser de ut til å trives bra!
Nedenfor en Dicentra Spectabilis.
Jeg var så heldig å få kjøpt denne lille raringen av Blomsterknatten: En liten apeskrekk tre plante (Araucaria araucana). Den tåler egentlig ikke vinteren i vår sone, men jeg kommer til å bringe den innendørs i mørketiden så lenge det er mulig, så får vi heller se om den er en liten "fighter"..! 
I have been so fortunate to buy this little "spikey fella" this year. It is said that it will not survive the hard winters in my clima zone, so I will try to bring it indoors during the dark months for as long as it is possible, but sooner or later I will just have to test out if this one is a "fighter" with guts to survive frost and snow. The plant is a Monkey Puzzle tree (Araucaria araucana).
I det siste har jeg virkelig oppdaget skjønnheten i løytnantshjerter  (Dicentra Spectabilis). Her en hvit variant: Alba. Den passer utmerket på en litt skyggefull balkong og rotknollene kan fint oppbevares kjølig i en kjellerbod om du ikke våger å la dem stå utendørs i potter over vinteren.

onsdag 4. mai 2011

Bleier til hagen /Diapers for the garden

Moseplassen har for tiden en konkurranse som oppfordrer til å dele hagetips.
Her kommer mitt bidrag:
Som vi alle vet finnes der en voldsom mengde ulike hjelpemidler til hagearbeid til salgs i butikker og hagesentre. Noe er til uvurderlig hjelp. Andre ting kan vel lett klassifiseres som "kjekt å ha". Et av de hjelpemidlene jeg alltid må ha tilgjengelig når jeg jobber i hagen er BABY BLEIER! Min situasjon er jo en gang slik at mine hager ikke befinner seg der jeg bor, så jeg må hele tiden forsøke å finne på mer eller mindre vellykkede måter å holde jorden passe fuktig mens jeg er bortreist og derfor er bleier en fantastisk hjelp i den stadige kampen mot døde planter og tørke.Fremgangsmåten er veldig enkel:
 • Kjøp en pakke med bleier. Prøv deg gjerne frem, for det er store kvalitetsforskjeller mellom de ulike merkene til salgs i butikken.
          
 • Uansett merke er fremgangsmåten min den samme: Fyll en bøtte med vann. Legg ønsket mengde bleier i bøtten. Husk at de sveller veldig! 6 bleier pleier vanligvis å fylle en hel bøtte.
 • Når bleiene har ligget en stund i vann (ca 30 minutter) vil de ha       Bildet over: Innholdet i bleiene minner veldig om snø å se på, men kjennes litt som gele.

  svelt opp slik at de ligner pølser i fasongen. Jeg tar da og skjærer et snitt i en av kortsidene på bleien og presser innholdet ut.
 • Jeg bekymrer meg ikke om ikke alt fyllet presses ut av bleien, for om jeg skal plante i en potte pleier jeg å brette resten av bleien ut og legge den i bunnen av potten. Dreneringen den skaper er helt perfekt og jeg fyller derfor ikke på med småstein eller lignende i pottebunnen, noe som betyr at den får mer plass til pottejord. (Materialet bleien er laget av er jo designet for å slippe vann lett gjennom så det kan absorberes av silikonet.)
 • Nå pleier jeg å fylle en ny bøtte halvveis med plantejord og mikse inn like mengder av "snøen" fra bleien, men det er jo opp til deg hvilket blandingsforhold du ønsker. Den blandete jorden blir så fylt i potter, eller blandet med eksisterende jord i bedet før jeg planter i denne.
 • Voila! Enklere kan det vel ikke gjøres?
 • I Spania har jeg en del planter i store potter som ikke kan pottes om. Der fyller jeg enkelt bare "snøen" på toppen av den eksisterende jorden, bruker en liten rive til å blande den med eksisterende jord, og fyller deretter et lag med jord over dette. Etter hvert som jeg vanner vil så "gelemassen" trekke seg ned i den gamle jorden og sørge for at den holder seg fuktig i mye lengre tid.       Bildet over: I eksisterende potter: Legg "snøen" rett på jorden, bland den med det øvre jordlaget
  og fyll deretter på et nytt, tynt jordlag. På bildet er jeg midt
   i prosessen og skal til å blande massen
  inn i det øvre jordlaget.
As we all know there are lots of different garden tools for sale in different shops and garden centers these days. For me, one of the most important ones are BABY DIAPERS due to the fact that my gardens are located far away from where I live most of the time. Draught will therefore always be a constant threat to my holiday gardens, so baby diapers is therefore a great aid in this constant battle!

Here is how I use them:
 • Buy a packet of baby diapers.
 • Fill a bucket of water and place the diapers in the water. No need to tear them up or anything.
  6 diapers usually fill a whole bucket when they have swallen up.
 • When the diapers have laid in the water for about 30 minutes they should be big and swallen. Now, take them out of the bucket, cut an insition at one of the short ends of the diaper and squeeze the contents out. Don´t mind if some of the stuffing is left in the diaper.                                                                Even though my holiday homes are left alone for months at a time,
                                                                                                    
  the plants seem to thrive. I believe this is partly due to my diaper treatmens.
 • Don´t throw away the diaper after squeezing out the contents. It is great to use this at the bottom of your pots or jars before adding soil. I have stopped using gravel in my pots, but lay this at the bottom since it is excellent to place over the drain holes. (Baby diapers are designed to let water easily run through the outer shell to be absorbed by the contents.)
 • Take a new bucket and fill it halfways with soil. Then add the contents from the diapers and stir so that it mixes well. I usually use 50% soil and 50% diaper in my pots, but I encourage you to test out your own mix.
 • Fill the ready soil in the pots, or into your flower beds and add your plants. Voila! you are done!
 • In Spain I have some big pots with existing soil and large plants difficult to remove. Here I add pure diaper contents on top of the existing soil and add a layer of new soil on top. Every time I water the plants, some of the diapers are sinking down into the existing soil making it more water preserving.

Metoden er jo perfekt på balkonger og terrasser, så selvfølgelig bruker jeg den på alle mine potter og balkongkasser her i Oslo også!
The method is of course also perfect for container gardeners, so of course I use it on all my pots and containers on the balcony of my city apartment as well!

mandag 2. mai 2011

Vårrengjørning! / Spring cleaning!

English version below: Jeg skal ikke nekte for at jeg var veldig spent på hvordan det sto til med alle plantene i drivhuset etter mitt lange fravær. Det viste seg nemlig at naboen i Sverige bare hadde vannet plantene som sto inne i glassverandaen. Med andre ord; palmene, kaktusene, brugmansia- bolivianske fuchsia, fikentrær og agaver. Alt annet - rundt 150 planter fra ulike importer hadde stått uvannet og overlatt til seg selv i drivhuset.
Gleden var derfor stor når jeg tok av fiberdukene jeg hadde lagt over dem. De struttet av sunnhet og vårglede!
Som nevnt hadde jeg laget et provisorisk vannbasseng av en stor, snekret ramme hvor jeg hadde lagt over en damduk og fylt opp med vann. I denne provisoriske dammen hadde jeg så plassert en mengde baby bleier som hurtig trakk til seg vann og este i størrelse. Oppå disse bleiene hadde jeg plassert plantene! Over alt dette hadde jeg så lagt fiberduk for å holde vårsolen ute og fuktigheten inne.
Systemet fungerte bedre enn forventet! Jeg kunne sikkert vært borte enda et par uker uten at de hadde tørket ut, så dette kommer jeg til å gjøre flere ganger!!
I morgen skal jeg forsøke å vise noen nærbilder av systemet i tilfelle du vil "stjele ideen" ;-) 
Baby bleier har forresten blitt en obligatorisk nødvendighet i alt arbeidet jeg foretar meg for tiden. Oppskriften følger i et kommende blogginlegg.

Siden plantene nå var blitt store og klare for utplanting satte jeg like godt i gang med det. Ellers raket løv til den store gullmedalje denne helgen! 34 store trillebårlass med løv! Dette blir første og siste gang jeg kommer til å la løvet bli liggende på bakken over vinteren....
Men resultatet ble, etter min mening bra:
Nå formelig skinner eiendommen rent og ryddig, klar for en lang og etterlengtet sommer!!

English:
I must admit I was quite anxsious before arriving Sweden this time. After a few weeks abroad I had left watering of all my indoor plants and plant imports to a helpful neighbour.
It turned out he had watered everything inside the house, but not my 150 plants in the greenhouse. 1 month is a long time, so I was afraid everything had died. Nothing could be further from the truth! The plants were thriving, green and lush!
My diapers had done the trick!!
Before going abroad I had made a square wood foundation inside the greenhouse. I had then placed a rubber fabric intended for garden ponds, over this frame and filled my temporary pond with water.
Then I added lots of baby diapers which immediately started to swell up due to sucking up some of the water.
On top of the wet diapers I placed 150 pots of import plants, before I covered it all with fiber cloth fabric (originally intended for covering plants at early spring.) This should keep the worse sunlight out and preserve the moist inside cloth. It did!!
I could have stayed away for a few more weeks, so I will definitely do this next time I have to go away as well!
Tomorrow I will try to show you a few closeups of how this system was "designed" in case you want to test out something similar.
Baby diapers has become a real necessity in my garden and on my city balcony. I will tell you why in a later post!
Since the plants looked so ready for being planted out into the garden, that´s just what I did. Anybady whispering anything about frost risk at night...:?
Besides from this, we really cleaned the lawns from LOADS of dry dry leaves; 34 full wheel barrels to be more specific! We both promiced ourselves this will be the last year ever we try to leave the leaves on the ground over winter....
But the result looked rather good in my eyes. The property is ready for a, hopefully, long and warm summer!