onsdag 27. april 2011

Hjem til full vår! / Home to an early spring!

English translation below!
Som før nevnt har jeg vært i feriehjemmet vårt i Spania de siste ukene. Der nede var den første perioden preget av et uvanlig varmt og fint klima for årstiden, men etter hvert normaliserte tingene seg. Jeg har derfor benyttet mye av tiden på å plante og rydde litt i hagen.
Spesielt konsentrerte jeg meg om planting i skråningen mellom oppkjørselen og huset vårt. Den har i mange år vært overlatt til ugress som klarte å klore seg fast i en veldig bratt bakke. Stort sett dreier det seg om Spanske margeritter og eføy som har tatt seg til rette. Nå liker jeg begge typene planter og siden de er så generøse, hver på sin måte, har jeg latt dem få stå i fred. Margerittene er ekstremt riktblomstrende og eføy et vakkert innslag med sine friske, grønne blader. Mest av alt har jeg plantet nerium Oleander busker i rosa, burgunder og hvitt. Videre har jeg benyttet ulike blomstrende sukkulenter som den oransjerøde varianten på bildet over til venstre, foruten lilla, gule og dyprosa typer. Jeg har også plantet pelargoniaer i samme fargetoner. Skråningen er nemlig såpass stor at jeg ønsker ulike områder med fargevariasjoner. Jeg har også plantet inn eviggrønne busker, oliventrær og Strellitzia (papegøyeblomst), blå busker av Solanum rantonnetii, cosmos, Belle de Jour (ikke slyngende) og diverse andre duftende blomster. 

Busken til høyre har jeg også plantet et par eksemplarer av. Desverre er jeg medlem av "korttidsminneforeningen", (eller burde vært det) så jeg har desverre glemt navnet på disse. Et furutre og et Acacia som har vokst frem skal få stå, men de holdes i tømmene så de ikke blir store og ruvende. Med andre ord er hagen ikke særlig sirlig og velstelt, men kanskje lytt uryddig og med vell av blomster i ulike farger og kombinasjoner- akkurat som jeg liker den - selv om andre kanskje vil kjenne det klør i fingrene forid tuer av strå vokser opp enkelte steder ;-) Rettelse: Jeg fikk melding fra Trine på Blomsterknatten om at dette er en Callistemon; "Flaskebørste busk"  Takk for hjelpen Trine!


På toppen av skråningen har jeg, blant annet plassert denne potten med en slags bregne. Jeg la merke til at disse vokser over alt i beplantninger langs veiene her nede, så jeg regner med de tåler en del tørke? Tidligere hadde jeg en helårsgrønn plante i potten. Den stortrivdes og har derfor fått ny bolig plantet i bakken nede i skråningen.

Det var også fint å komme tilbake til Norge denne gangen. Her i Oslo har det alt blitt grønt - både i naturen og på terrassen min, så nå har jeg noen store billass med planter som venter på å flytte til sitt permanente hjem i Sverige! Til helgen skal jeg reise over og da gleder jeg meg storveis til å se hvordan plantene har klart seg i drivhuset og i glassverandaen de ukene jeg har vært bortreist!

As mentioned in a previous post, I have spent the last few weeks in our Spanish home. During this time I have spent a lot of my days in the garden.I mostly concentrated on planting the slope between our driveway and house. For years now it has been left to the care of weed, gravel and dust since the slope is very steep. Fortunately Spanish margueritas ("Osteospermum ecklonis") and ivy seem to thrive there, so the area actually looked quite good in my eyes.

Anyway, now I have also planted Nerium Oleander bushes in different shades of pink, burgundy and white. I have also planted different colored, creeping succulents like the orange one on the above picture. Other colors are purple and pink. Evergreen shrubs, olive trees, Strellitzia, blue flowering bushes of Solanum Rantonnetii, pink Cosmos flowers, Belle du Jour and different scented flowers have also been planted.

The red bush above has also found a home in the slope together with a few similar ones. A Mediterranean pine and an acacia has also been allowed to stay, so as you can see, the bed might appear as a mess to other gardeners, but I love the generosity and “wildness” about it due to the different colors, shapes and styles. The ground is almost completely covered by color in any sort- just like if they had planted themselves there ;-)

It was also very nice to return to Norway this time. Here in Oslo nature is covered in green – and so is my veranda. I was glad to discover that a few full carloads of plants soon will have to be carried over to Sweden where they will find a permanent residence. I am also looking very much forwards to get over there and find out how plants in our greenhouse and Glass veranda have managed during our weeks of absence!

torsdag 7. april 2011

Nå reiser jeg.. / I am leaving...

Nå reiser jeg avgårde til hagen i Spania. Det skal selvfølgelig bli veldig fint å se den igjen etter å ha vært borte fra den i 6 måneder, men jeg har fått fine rapporter fra familie og venner som har vært innom og sjekket i vinterens løp. Hagen skal visst være ekstra frodig i år!
Nedenfor: En liten del av hagen slik den var i fjor på denne årstiden. Nå håper jeg Qumquat treet til høyre for trappeoppgangen har vokst seg litt større så det kan begynne å konkurrere med Calamondinen til venstre!
De øvrige bildene er også fra min spanske hage.

Likevel er det litt vemodig å dra fra alle knoller, løk og frøplanter som fyller både terrassen i Oslo og drivhuset, samt glassverandaen i Sverige. Hver eneste dag nå i det siste har jeg fulgt hvordan de har begynt å spire- og etter hvert dannet små, fine planter. Jeg har gjort en del tiltak for at plantene skal holde seg fine de ukene vi er borte. Her i Oslo har jeg avtale med en god venn om at han ser til dem 2 ganger i uken. I Sverige vil en nabo stikke innom og vanne, så jeg har stor tro på at dette skal gå bra.

For sikkerhets skyld har jeg foretatt et par nye plantebestillinger- sånn i tilfelle noe skulle feile... ;-)

Jeg skal jo etter hvert skjerpe meg når det gjelder å bestille inn "ut og inn" planter, men kunne ikke la være å bestille følgende fra Blomsterknatten.
Jeg kjøpte en bestilling gjennom henne i fjor og brugmansia planten vokste raskt og ble en busk på 1 meter med en mengde hvite blomster, så jeg kan anbefale å kjøpe fra Blomsterknatten. :-)
Jeg ønsker dere alle noen riktig fine våruker!!
So, here in Oslo we have beautiful spring weather and the rhizoms and bulbs are more or less jumping out of the soil with green sprouts! - and what do I do? I pack my cases and leave for my Spanish garden. I must admit I feel a bit sad leaving now when nature is finally waking up here north, but I have arranged with friends both in my swedish garden and here in Norway to water my plants, so I feel more or less secure that all will be well when I get back to Oslo in  a few weeks time ;-)


Anyway; I wish you all some very nice weeks of spring!!

Denne gangen skal jeg huske å ta bilder av den delen av hagen som ligger bak der jeg står og fotograferer på bildet nedenfor. Der er det en mer "woodland" del. This time I will try and remember to take some pictures of the part of garden behind me from where I stand when taking this photo (below). That part of the garden is a "woodland" area at the moment.

fredag 1. april 2011

Som små stebarn..? /Like stepchildren..?

Nå er det under én uke til jeg drar avgårde noen uker til Spania. Jeg gleder meg veldig til å se igjen huset og hagen der nede. Familie og venner har gitt tilbakemeldinger om at eiendommen er mer frodig enn noen gang. Sannsynligvis på grunn av en kald og regntung vinter. Nå er det varmt og godt igjen, så plantene skal visst formelig strutte av glede og våryrhet!
Likevel har jeg litt blandete følelser for å dra. Terrassen og vinduskarmer i Oslo er fulle av frøplanter, stiklinger og løk og knoller i vekst. Planterommet i Sverige (glassverandaen) er fylt av mer kuldekjenslige planter og i drivhuset står potter fra noen av importene jeg har hatt i vinter. Midt oppi alt dette skal jeg altså dra avgårde, uten å ha avtalt skikkelig med noen som kan vanne mens jeg er borte :-(
Jeg har derfor prøvd meg på en ny måte å drive plantene på. Jeg laget et slags basseng på gulvet i drivhuset ved å forme en stor "kasse" stående rett på betongen. Deretter la jeg fiber- og damduk oppå denne. Hele "bassengbunnen ble så dekket av BLEIER som jeg la tett i tett og fylte deretter opp med 50- 100 liter vann. Bleiene svelte fort opp og sugde til seg alt vannet fra bassenget.
Oppå disse bleiene plasserte jeg så alle de pottene jeg var mest redd for å miste.

Når alle pottene var plassert dekket jeg hele bassenget med et par lag fiberduk for å beholde fuktigheten og samtidig beskytte for solen.
Min største bekymring er at vi nå plutselig får en varmebølge når jeg er borte!? Det hadde vært kjempesynd om alle plantene tørket inn... Nedenfor til venstre kan du se hvordan plantene er plassert på drivhusgulvet med fiberduk som dekke. Jeg har satt dørene på gløtt for å få litt utlufting og kommer til å vurdere om jeg skal montere de automatiske vindusåpnerne i morgen!? Jeg er jo ennå ikke helt sikker på om nattefrosten har forlatt oss for i år...
Jeg håper at plantene mine vil klare seg gjennom denne perioden som stebarn...!
HAR DU NOEN FORSLAG PÅ HVORDAN JEG KAN FORBEDRE DERES MULIGHETER TIL Å OVERLEVE??
Today it is less than one week before I leave for two weeks in Spain. Unfortunately I have not arranged with anyone to water my plants in Sweden during my absence... Inside the "plant room" (our glass veranda inside the house) I have placed all the plants requiring warmer climates. I have placed bottles of water in every single pot.
However- I did not quite know how to treat the outdoor plants I have received from a few of my imports this winter.
Anyway- Here is what I have tried out:
I have made a big "square box" directly on the greenhouse floor and covered this with a pond sealer. I then filled this "pond" with water and covered the whole pond in baby diapers that rapidly sucked up all the water (about 50- 100 litres) On top of the wet diapers I placed all the pots I was afraid would not stand to dry out after watering them well. Then I covered the whole "pond" with fiber cloth fabric to protect from cold and sun, but also to ensure not too much of the water dried away.
My biggest fear is that there will be a "heatwave...." during my absence. I am therefore considering reinstalling the automatic window openers that were removed for the winter...
I really hope my small "stepchildren" will survive my two week absence!? :-(
DO YOU HAVE ANY GOOD IDEAS ON HOW I CAN IMPROVE THEIR CHANCES OF SURVIVAL??