mandag 27. september 2010

Høsthelg i Sverige. / Weekend in Sweden.

Vi var i Sverige igjen denne helgen. Været var desverre ikke det beste, men jeg fikk likevel gjort en god del denne gangen - men det meste vil ikke være synlig før til våren.
Som bildet viser er høsten kommet for fullt ved elven. Plenen er nyklippet og jeg fylte opp to store isopor- fiskekasser med dahlia, canna og ananasliljeknoller. De ble lagt i tørr sagmugg før jeg lå dem til lagring i kjelleren.
We went to Sweden again this weekend. The weather hasn`t been completely on our side, but I have still been able to do what I had planned this time. Most of it will not be visible until the springtime.
As you can see on the picture, autumn has definitely arrived! The lawn has be mowed for the last time this season and I have filled up2 large cases of dahlia, canna and "pineapple lily" rhizomes to be stored in the basement over winter.


Ikke lett å se på bildet nedenfor, men på dette området har jeg plantet ulike typer narcisser, hvite og flerfargete krokus, en mengde skogstulipaner, hvite og flerfargete anemoner og blå perleblomster++ Jeg gleder meg til å se dem i blomst nå til våren!
PS: Jeg er ennå ikke sikker på hva jeg skal gjøre med den avskårne trestammen i forkant av bildet. Kanskje montere en stor fuglekasse eller et fuglebrett på toppen? Grunnen til at jeg ikke har fjernet den helt er at eføy har begynt å vokse opp over stammen, noe en ikke kan se så lett på dette bildet. Noen forslag til hva jeg kan gjøre med den?
Not easy to see from the picture below, but on this area I have planted daffodils, forest tulips,  white and multicolured anemones,  muscadi flowers and more. I am looking forwards to see them in bloom the coming springtime. 
PS: I am still not sure what to do with the big trunk in the front of this picture. Maybe I should mount a big birdhouse, or a feeder on the top? The reason I have not removed the whole trunk is that ivy has started to use it for climbing.
Any idea what I could do with the trunk to give it a purpose or function?

mandag 20. september 2010

Høstkveld på terrassen/ Autumn night at the terrasse...

Nå som høsten har ankommet tenner vi lys i lykter og lamper på terrassen. Selv om kveldene har blitt mørkere og kjøligere har jo også denne årstiden avgjort sin sjarme, så hvorfor ikke nyte den?
Det meste av plantene på bildet står og venter på å. fraktet over til Sverige. Stort sett skal de plantes ut i skogen, men noen kommer til å bli plassert inn i glassverandaen i påvente på våren.
Now that autumn has arrived, we light lamps and lanterns on our terrasse, cause even though nights have gotten darker and chillier, even this time of year has its own charm, so why not enjoy it?  
De av dere som har lest denne bloggen tidligere vil kanskje kjenne igjen denne englefiguren som jeg har vist bilde av før. Den står fortsatt på terrassen i Oslo og venter på å bli flyttet over til "Middelhavshagen" ved drivhuset vårt i Sverige. 
Those of you that have read this blog before might recognise the angel figure that have appeared in a previous post. It is still placed on our terrasse, waiting to be transferred to Sweden.
Jeg må inrømme jeg aldri har vært så glad i hagegnomer og lignende. På eiendommen i Spania har vi prøvd å. styre unna dem, selv om vi stadig har fått noen i gave av venner og familie ... ;-)
Likevel har vi altså kjøpt en del figurer til skogen i Sverige. Fuglen På bildet er tenkt plassert på en stor stein ute i elven, halvt skjult under en tårepil. 
I must admit I have never been a big fan of garden gnomes or similar. Still I have bought a few figures for our forest in Sweden. The bird on the picture to the right is planned placed on a big rock placed in the river, halfway hidden under a weeping willow.  

En annen Figur for skogen. Denne skal stå blant eføy eller andre grønne planter litt dypt inne i skogen slik at bare de som virkelig bruker øynene vil oppdage denne, sammen med andre skogsnymfer mellom den grønne vegetasjonen jeg har plantet. 
On the right, another figure planned placed in the forest among ivy or other vegetation in such a way that only those really looking will spot this and other forest nymphs among the planted vegetation. 


På bildet nedenfor; en Hydrangea Macrophylla "You and", eller hagehortensia som vi kaller den på norsk. 
On the picture below, a Hydrangea Macrophylla "you and". fredag 17. september 2010

Høst og tid for å så staudefrø../ Autumn and time to sow perennial seeds..

Nå er høsten umiskjennelig kommet i mange deler av vårt vidstrakte land. Når jeg besøkte Sverige forrige helg var trærne fortsatt stort sett grønne, men likevel var plener og skogsbunner begynt å dekkes av et fint lag gulnet løv. Nattefrosten føles som den er like rundt hjørnet, så nå setter jeg i gang den siste innspurten med å få ting klargjort for vinteren der borte.
I år har jeg bestemt meg for å så staudefrøene direkte på vokseplassen, altså skogsbunnen, så jeg har alt rukket å bestille flere omganger med frø.
Sist fra Impecta.se

 • Hvitt løytnantshjerte:  Laprocapnos Spectabilis "Alba"
  Er buskaktig i vekstformen og får rader av hengende, hvite blomster som kan minne om hjerter.
  Planten skal trives både i sol og helskygge - altså perfekt for min Woodland garden.
  Den blomstrer fra Mai- Juni og kan bli opp til 75cm høy.
  Herdig til sone 6.
  A bushy growth with rows of white, heartshaped flowers blooming in May- June here in Scandinavia.
  It thrives both in sun and full shade, making it  a perfect candidate for my woodland garden! Full winter hardy in my climate.

 • Rosa løytnantshjerte: Lamprocapnos spectabilis
  Dyrkes som den ovenfor nevnte varianten, og er enda mer robust enn den. Planten er en gammel og velkjent staude med hengende, rødrosa hjerter. Den trives også perfekt i et Woodland område.

  Is grown the same way as the above mentioned kind, but is said to be even more robust. The plant is an old and familiar perennial in historic gardens and blooms with hanging, redish pink heartlike shape flowers. It is the perfect addition to a woodland garden.


 • Bergenia Cordifolia.
  Denne har jeg allerede en del av i hagen og for å være ærlig er jeg egentlig ikke så veldig glad i den, men skogen min er stor og jeg føler den kommer til å ta seg godt ut der sammen med andre bunndekkere av ulike bladfasonger og farger. Planten er lettsådd og trives i de fleste jordsmonn.
  Blomstene blir lilla og den blomstrer i April- Juni.
  Sone: 6
  I already have a few of this plant in my garden, and quite honestly it is not actually on my favourite list of plants.... - But the forest is big and I need different kinds of green groundcovering plants, and I have a feeling it will look nice together with other kinds of ground covering plants of different shapes and colours.
  The plant is easy to grow and thrives on most types of soil.

 • Astilbe arendsii Astilbe har jeg også allerede i skogen, og de har trivdes bra i woodland området, så jeg prøver meg på å så noen flere.
  Planten trives i sol- halvskygge. Jeg har tilmed hatt noen i skyggen - som likevel har kommet i blomst. De blomstrer vanligvis mellom Juli og September. Høyden blir opp til 50cm og den kan dyrkes helt til og med sone 6.

  Astilbe is also one of the plant types I already have in my forest og they seem to live a good life in the woodland surroundings, so I have decided to have some more.
  The plant thrives in both sun and semi-shade. I have even had some in the shade and still they have been blooming.

 • Anemone tomentosa:
  Disse blomstrer på sensommeren, mellom Juli og September med store knipper av rosa blomster. Buskaktig voksemåte. Tror denne kommer til å bli et fint  tillegg i skogen.
  Planten blir opp til en meter høy og den trives både i sol og halvskygge.
  Sone 5-6

  This plant blooms at the end of the summer, between July and September with bunches of pink flowers. I believe this will make a nice addition to our forest.
  The plant can grow up to 1 meter tall and enjoys both sun and semi- shade.
  Fully hardy in my area.
søndag 12. september 2010

Hagen i September/ The garden in SeptemberDenne helgen har jeg vært i Sverige og jobbet i skogen, mens min samboer har hatt audition på "Jungelboken", en familiemusical som skal settes opp på Chat Noir i Oslo til våren.
Jeg hadde hjelp av en kamerat som jobbet effektivt med å tynne ut trær i skogen. Vi plantet også ut en mengde stauder og buskene jeg har kjøpt de siste ukene.
Stauder og rotknoller vi har plantet ut:
This weekend I have been in Sweden, working in the forest. We have planted many perennials. Here is a list for those of you interrested in Woodland garden plants:
 
Ovenfor; en del andre planter vi har fått i jorden før høsten. På dette bildet er disse plantet i en gammel ruin som befinner seg i skogen vår. 
Above a few plants we have placed at the foot of an old ruin of a shoe repair hut situated in our forest. 

På bildet til venstre: Rhododendron Silver Sword.. Nederst til høyre; Lyng og til venstre; Pachysandra Terminalis.

On the picture to the left: Rhododendron Silver Sword. Bottom right: Calluna and to the left; Pachysandra Terminalis.

Bildet nedenfor; En del av skogsbunnen. Ulike typer hosta, oa.
Picture below; different types of hostas+ different other plants.fredag 3. september 2010

Mahonia, amerikansk kristtorn, rhododendron og Weigela


Jeg har lenge ønsket å plante Mahonia i vår svenske skogshage. Og forrige helg kom jeg endelig over noen riktig fine eksemplarer. Så nå står de og venter på å bli fraktet over sammen med en mengde andre planter.
Jeg har kjøpt en Mahonia Aquifolium "Smaragd", men der finnes hele 70 sorter av denne plantesorten. Busken er vintergrønn og kan bli 1- 5 meter høy. Min er vel omtrent 1 meter nå. På våren får den gule blomster. Jeg tenker å prøve å så en del av de mange frøene som befinner seg på busken. Noen som har erfaring med dette?
 For a long time now I have wanted to plant Mahonia in our Swedish forest garden. And last weekend I came across some very nice plants, so now they are standing on our terrasse, waiting to be planted. This is a Mahonia Aquifolium "Smaragd". It gets yellow flowers during spring/early summer. It can grow up to 1-5 meters tall and is one of 70 different species of Mahonia. I have decided to plant some of the berries covering my bush at the moment. Do anyone have any experience growing Mahonias?

Bildet til høyre har jeg lånt fra Wikipedia og skal vise hvordan busken ser ut i blomst. Enn så lenge får jeg nøye meg med de vakre, blå bærene.
The picture to the right is borrowed from Wikipedia and shows how the bush is in bloom. So far I will have to do with the beautiful blue berries.

Nedenfor et bilde av en rhododendron "Silver Sword". Denne planten har mellomstore, sverdformede blader med grønne og hvite tegninger. Blomsten blir dypt rosa, nesten røde. Busken blir rundt 80 cm høy.
Below a picture of the rhododendron "Silver Sword". This shrub has medium size sword shaped foilage in green and white. The flowers are deep pink - almost reddish. The bush grows to be about 80cm .


En annen plante jeg ikke kunne motstå å kjøpe er en Amerikansk kristtorn; Ilex Meservae "Heckenfee" som er mer hardfør enn de fleste andre kristtorn varianter i salg i norske hagesentre. Bladene er mindre i størrelse enn vanligere sorter, men i likhet med dem er den vintergrønn og får røde bær på høsten. En riktig vakker busk jeg virkelig gleder meg å plante i utkanten av skogen!!
Another plant I just could not resist buying for our woodland area is this Castle Spire Holly; Ilex Meservae "Heckenfee" which is more suitable for our inland climate than more common varieties for sale in most garden centres. The leaves are smaller than the more common varieties, but are evergreen and the bush gets red berries during autumn. A really stunning bush that I am looking forwards to plant in the outskirts of our forest!!

Jeg har nettopp funnet ut at Syrin kan trives i litt åpent skogslandskap, så jeg har selvfølgelig bestemt meg for å plante noen ut i skogen! Her en Syringa Josikaea "Lundenes", eller ungarsk syrin som vi kaller den i Norge.

Buskene blomstrer litt senere enn de fleste andre sorter syriner, og blomstene er litt mindre og ikke fullt så frodige, men den er en mer robust variant som klarer seg selv lenger nord i Norge. Blomstene er lys lilla og kommer sikkert til å ta seg godt ut i skogen!
I have just discovered that lilacs actually can do fine in a forest, so of course I have decided to plant some of them into the forest! Her a Syringa Joikaea "Lundenes" or Hungarian Lilac. The shrubs tend to bloom a bit later than other types of lilacs and the flowers are a bit smaller, but it is the most robust species in Norway able to survive even in the most northern part of our country. The flowers are light lilac and I am sure they will look great in our forest!