torsdag 29. april 2010

Er jeg blitt hagegal??


Noen ganger må jeg stoppe opp og undre på om jeg ikke overdriver når det gjelder hagen på landstedet. Når vi kjøpte eiendommen der borte var den opprinnelige planen å ha mest mulig naturtomt rundt oss både for at vi ikke skulle ha så mye arbeid med hagen, men også for at hagen skulle skulle ha umerkelige overganger til skogen og vegetasjonen som omgir den.
Men så er der så mange flotte planter å få kjøpt- og så mange spennende måter å utføre hagen på, så når jeg ser planteutvalget jeg skal frakte med meg over denne gangen er der ikke mye som virker som naturlige planter i nordiske omgivelser!?
7 hvite bøtter med trepionene fra Kinaimporten nå i vår har fått selkap med spanske margeritter, sukkulenter og mye annet.
Palmene har overlevd et opphold på terrassen en måneds tid nå og er nok ferdig herdet for en sommer i "Middelhavshagen" jeg skal anlegge ved drivhuset jeg har gått til innkjøp av, men ennå ikke montert.
Noen av plantene jeg har samplantet   med trepionene ble fraktet med i kofferten fra hagen vår i Spania denne gangen.
Inne på kontoret har vi plassert en del av kaktusene og sukkulentene som også skal plasseres i "Middelhavshagen" som etter hvert begynner å ta større og større plass i planleggingen vår. På glasshyllen i vinduet står noen av canna plantene jeg sådde fra frø i Januar.


Nå begynner det å klø i fingrene etter å reise bort i helgen for å plante!!
De fleste plantene som kommer fra frø jeg sådde i vinter har alt kommet over til Sverige, men noen få esker skal fraktes over fremover. Det er flaut å si det, men jeg har ikke orket å så alle frøene jeg kjøpte inn i vinter, så jeg håper på å enten få et raptus av overskudd snart, eller vente til neste vinter/ vår.

Rhododendron har jeg kjøpt for plassering i den planlagte Woodland hagen. Pelargonier og stauder får sin plass ut ifra blomsterfarge, høyde og annet.

mandag 26. april 2010

Tilbake i Oslo - Min Camelia blomstrer

Så var enda en tur til Spania over. To uker i varmen har gjort godt og denne gangen har jeg tatt rikelig med hagebilder. Våren var kommet langt i Spania, som dere snart vil se på bloggen om min spanske hage.

Men den har ikke vært helt fraværende i Oslo heller. Terassen min ser ut som den tilhører en planteskole, med spirer fra frø, stiklinger og planter kjøpt fra ulike importer og besøk på hagesentre. En av de store gledene var å se min Camelia "Crimson Candles" som nå er i full blomst. Den lyser skikkelig opp på terrassen og bringer løfter om varmere tider - også her nord! Slik så den ut når jeg kom hjem i går ettermiddag.

torsdag 8. april 2010

Hellig Lotus - Nelumbo Nucifera

(Bildet av blomsten er hentet fra Wikipedia.)
Jeg har alltid synes Nelumbo Nucifera, eller Hellig Lotus er en vakker plante.
Når jeg kom over frø av denne på nettbutikken: "Tradewindsfruit" var jeg ikke i tvil om å kjøpe noen frø og teste dem i min planlagte hagedam.
Siden jeg ennå ikke har en hagedam - og det sikkert ikke er lov å plante dem ut i elven, bestemte jeg meg for å bare teste med å så étt eneste frø. Jeg er ikke engstelig for å lagre de øvrige lotusfrøene siden disse er kjent for å ha en ekstremt god holdbarhet. Det eldste lotusfrøet vi har fått til å spire i vår tid var 1300 år gammelt!!
Uansett. Jeg tok mitt ene frø og brukte en negleklipper som jeg laget et hull på det harde, ytre skallet. Deretter la jeg det i en termos med passe varmt vann. Allerede etter noen timer hadde frøet svelt ut til dobbelt størrelse. Dagen etter begynte det å spire!

Nå, etter snart to uker har min lotusplante rukket å bli rundt 50 cm og fått to sirkelrunde blader som kan minne om vannliljens.

Verdt å vite om Lotus:

  1. Lotusfrø kan overleve i hundrevis av år i uttørkede ferskvannssjøer.
  2. Planten har en enestående evne til å produsere varme i kuldeperioder. Vitenskapsmenn har målt planter som har holdt en temperatur opp til 25 grader celsius varmere enn lufttemperatur. Det er bare varmblodige dyr som ellers har denne egenskapen!
  3. Store deler av lotusplanten er spiselig. Frøkapselen brukes som grønnsak i asiatisk kjøkken.
    Frøene blir ofte omtalt som asias bønner.
    Stilker, blader og røtter brukes både som mat og medisin.
  4. Hellig lotus er vinterhardfør i store deler av Sør Norge ( Norsk sone 4.)
Lurer på om det er mulig å få min lotus til en gang å se slik ut: ?

onsdag 7. april 2010

Hva skjer med min Dracaena?? Del 2.

Når jeg kom tilbake fra påskeferie viste det seg at min dracaena ganske riktig hadde fått blomsterknopp.
Nå er den i ferd med å slå ut i blomst. Slik ser det ut:

Jeg får dessverre ikke sett planten i full blomst. Jeg kommer til å være bortreist når den springer ut for fullt, men mine dracaena i Spania pleier å springe ut hver vår når de først har begynt å blomstre, så hvem vet...!?

søndag 4. april 2010

Valgets kvaler... Hvordan se skogen for bare trær!?

For nøyaktig et år siden kontaktet vi et Svensk firma Som skulle hugge ned skogen på den ene delen av eiendommen vår. De skulle bruke veden til bio brensel. Vi skulle lage en " woodland garden". Firmaet skulle derfor få all ved mot at vi fikk denne jobben gratis.
Tiden gikk, men firmaet kom aldri for å. fjerne skogen. Nå, ett år etter fikk vi beskjed fra dem om at trærne våre var for store for deres skogsmaskiner, men de hadde videreformidlet kontakten til et annet firma som kunne gjøre jobben. De har vært og sett på skogen og sagt at "ja, dette tar de på seg"! Jeg har bedt om å få muligheten til å. Merke noen trær som skal fredes. Problemet er at dette plutselig viser seg å være vanskeligere enn først antatt. Jeg ønsker å beholde noen traer med "litt personlighet" - altså noen litt krokete eller vindskjeve eksemplarer. Skogen er jo full av dem, men avtalen er at jeg skal kunne merke av 12-15 trær! Hvilke skal jeg velge!?!?


Det er jo flott med trær som "henger" ut over elven, så jeg må jo ta vare på et par av dem!?
Trær som etter hvert har vokst inn i hverandre forteller sine egne historier. Burde jeg ikke velge noen slike?

Trær som en gang har veltet, men likevel retter seg opp og vokser videre har alltid fascinert meg, så et av disse skal jeg i alle fall ta vare på..!?


Andre trær kan jo bli fine om de trimmes for å fremheve deres særegenhet!?
Jeg ser for meg at jeg kan fjerne noen store grener og beholde de særegne formene hos enkelte trær- men problemet er at jeg i alle fall kunne tenke meg å beholde 20- 30 trær bare langs elvebredden - og da hadde jeg ennå ikke sett på dem dypere inn i skogen - mot vår innkjørsvei. Dette blir ikke lett! Jeg MÅ bruke et slikt firma.
Det blir alt for mye å ta seg av alene. Det er jo sikkert snakk om noen hundre trær jeg ellers må sage ned alene. Det blir for mye, så derfor er jeg avhengig av at et profesjonelt firma gjør jobben, men de ønsker jo å kutte flest mulig trær for at dette skal bli en lønnsom forretning for dem.
Noen som har noen innspill ?

torsdag 1. april 2010

Nye drivhusdrømmer!

Noen av dere har nok lest bloggen min før. Dere har nok fått med dere at snøen knuste vårt gamle drivhus i vinter. Jeg gikk jo til det bitre valg å bestille inn nytt drivhus, så nå venter jeg at det ankommer hver dag som helst.
Det er et 23,3 kvadratmeter. 3,09 meter bredt og 7,5 meter langt. Huset er 3.09 meter høyt, med svarte metallrammer og takspir, likt mitt gamle som dere kan ser her:

Denne gangen har jeg bestemt meg for å ha to sett med dører i det, både med tanke på utlufting og av brukshensyn. Ett sett med doble skyvedører vil vende ut mot elven. Den andre døren vil vende inn mot det som skal bli vår "tropiske hage" og et drivhus nummer to. Først hadde jeg tenkt det skulle bli identisk med det opprinnelige, men nå har jeg imildertid oppdaget Hasselfors nylanserte drihvhusserie som jeg virkelig fikk sans for. Akkurat den avbildete versjonen har en tredelt funksjon med drivhus, forrådsbod og et lite uteområde, men de har andre varianter også.
Siden jeg har nok glassplater til å bygge et drivhus på rundt 20 kvadratmeter av de delene jeg klarte å redde, har jeg rett og slett kommet på ideen å bygge et tilsvarende hus som det nedenfor i tre av glass oa. fra mitt gamle hus.

Når nektarinenene blomstrer på vårt torparsted....

I fjor høst fikk min samboer og jeg et lite nektarintre av noen venner i gave. Siden det var såpass sent på sesongen våget vi ikke plante det ut i hagen. Det virket tryggere å la det overvintre på glassverandaen. Når vi kom over til Sverige denne gangen var blomstene i ferd med å springe ut på treet.- En mengde blomster! Så nå går jeg hver dag rundt med en liten malerpensel og forsøker å pollinere dem før jeg kommer til å plante treet ut i hagen så fort det blir litt mildere.

Det er jo et flott syn å ha innendørs nå i påsken også!