søndag 28. februar 2010

Om å bo ved en elv..

Når vi kjøpte eiendommen i Sverige var beliggenheten ved elven en av de aller største årsakene. Det er noe spesielt med menneskers forhold til vann. Selv varme sommerdager føles mer forfriskende når en kan se ut på en blinkende vannoverflate. Men etter hvert har vi opplevd så mange flere grunner til å bli takknemlige for å bo nettopp slik. Det føles befriende å kunne sette seg i vår lille elvepram og putre timesvis oppover en stille sommerdag. Når mørket faller på speiler himmelen seg i vannet og gjør selv de mørkeste høstkveldene lysere.


Solnedgangene er enda vakrere når både himmel og jord "brenner". Dyrelivet har jeg jo allerede nevnt, men jeg gjentar det gjerne. Det er både stort og spennende å se fugler komme tilbake år etter år, legge egg og føde sine små kyllinger. Det er spennende å se hvordan yngelet vokser opp og blir store like foran stuevinduet.Trodde aldri jeg skulle si det, men jeg kunne med glede slått meg til ro på på landsbygda i Sverige om jobben hadde tillatt dette.

torsdag 25. februar 2010

Dyrene hos oss- forts.

Noen nabogårder driver med lama oppdrett. Noen i stort omfang. Denne gården har bare en håndfull dyr. Morsomme og sjarmerende er de i hvert fall!


Vi har en familie Canadagjess som kommer tilbake til oss hver vår. Om morgenen kommer de på land til oss for å spise. Jeg har enda ikke merket at de rører kultiverte planter. De holder seg mest ved elvebredden, så jeg setter stor pris på dem!

Her har vi en liten familie. Om du klikker på bildet vil du se kyllingene som omgir dem. Denne gangen fikk de 10 stykker. Alle vokste opp. Bildene er forresten tatt fra stuevinduet.Mange av våre venner har et ambvivalent forhold til måker. Selv setter jeg stor pris på dem. Det er noe med måker og lyden av sommer... sikkert fordi jeg vokste opp ved kysten. Disse måkene er faktisk stille og rolige og skriker bare litt når jeg mater dem. De er IKKE innpåslitne!Elven er veldig rik på dyreliv. Mange ulike typer ender holder til der, måker, svaner, traner, gjess og fugler jeg ikke vet navnet på ennå. Der er også et rikt fiskeliv. Jeg fisker ikke selv. - er av den typen som liker å tro at maten kommer fra kjøledisken.. men min far har forsøkt å fiske et par ganger. Elven skal visst ha mye ørret, laks, gjedde, "gjøs"? og karpe++. Vi har forresten en egen krepsestrand på eiendommen, men for noen år siden herjet der krepsepest i Värmland, så bestanden har gått kraftig tilbake. Jeg har hørt at der er satt ut ny kreps i hele området, men jeg tror jeg foretrekker å la bestanden få ta seg kraftig opp heller enn å fiske dem.

onsdag 24. februar 2010

Dyra i og ved torpet i Sverige.

Regner med det ikke bare er meg som begynner å bli mildt sagt temmelig lei vinter, kulde og sne! Jeg sitter og blar gjennom gamle fotografier for tiden- Mest for å minne meg selv om hvordan norden KAN se ut "den rette" årstiden! Tenkte i den sammenheng jeg skal presentere noen av dyrene som befinner seg på - eller i nærheten av eiendommen i Sverige.

Denne lille karen pleide å stikke innom for å tigge kylling de første årene, men i fjor dukket han ikke opp enda vi hadde kjøpt inn katte- og hundemat vi pleide å sette ut til ham.


Denne karen har vært en veldig sjelden gjest. Jeg regner med at jeg har for få spennende trær i hagen, så det har jeg begynt å gjøre noe med. Til sommeren skal jeg kjøpe sorter jeg vet den vil sette pris på. Eneste gangen jeg så denne krabaten var vinteren 2007.
Denne karen besøker oss hver eneste kveld sommerstid. Den er veldig nysgjerrig på oss og kommer noen ganger svømmende helt bort til meg når jeg står ved elvebredden. Dette bildet er tatt på nattestid, så kvaliteten er ikke den beste.
Vår nærmeste nabo har en hestegård. Til sommeren planlegger jeg å spørre om hestegjødsel. Jeg kommer til å trenge MYE til min planlagte woodland hage!

mandag 15. februar 2010

Liljer i hagen

I dag har jeg bestilt en del liljeknoller hos H. W. Hyde & Son. Jeg har kjøpt en god del liljer før også, men så oppdaget jeg denne nettbutikken - og kommer absolutt til å kjøpe MANGE flere derfra om de viser seg å levere gode eksemplarer selvfølgelig ;-)
Her er de sortene jeg bestilte i dag:


Sphinx er en asiatisk lilje med fylte blomster. Den blir 80 cm høy og er selvskreven i den "Eksotiske hagen" sammen med palmer, cannas, skaugumbegoniaer og en del andre sommerblomster.

Big Brother heter denne og blir opp til 1,5 meter høy. Den blomstrer ikke rikt, men med store, smørgule blomster. De skal få plass i den "eksotiske hagen" ved drihuset. Fargene der kommer jeg til å holde i gult, oransje og rødt.


Fata Morgana er fylt, blir opp til 80 cm høy og har en fantastisk vakker gulfarge som kommer til å passe perfekt sammen med sine liljesøsken.
New Wave: Jeg har kjøpt en del av denne til min "Woodland garden", til tross for at jeg har hatt problemer med liljebiller de to foregående somrene. Denne gangen skal jeg strø maurkverk ved røttene og riste billene av så ofte jeg kan. Jeg er også på jakt etter hvite tagaetes. I sommer gjorde jeg et forsøk hvor jeg plantet tagaetes tett rundt liljene i ett bed - og lot et annet stå med liljene alene. Det bedet som hadde tagaetes blomstret liljene villig. I det andre ble liljene spist opp til stilken. Har hørt en forklaring om at lukten fra tagaetes gjør liljen usynlig for billen. Jeg krysser fingrene og håper... ;-)
Burgundy Splash heter denne varianten med hvite blomster. De blir opp til 90 cm høy og kommer nok også til å plantes i min "Woodland garden"

fredag 12. februar 2010

Så klarte jeg ikke å holde meg...

Etter hvert som snart hver tenkelige vinduspost og andre mer eller mindre egnete steder i leiligheten har blitt fylt opp av frøpotter hadde jeg bestemt meg for at "nå fikk det sannelig være nok" med frøkjøp for i år....
Men det var jo for noen uker siden. I går klarte jeg å la meg friste igjen, for nå har jeg kommet på den "glimrende" ideen at jeg kan forsøke å plante frø i Spania også. Pytt sann - Jeg er der jo bare et par uker i året, så de skal altså mestre den nesten umulige oppgaven å vokse opp i stekende hete, så og si uten vann...
Men nå sitter jeg her altså, med en bestilling på 16 nye poser frø...
Jeg vil prøve å plante noen av frøene i Sverige også. • Passiflora quadrangularis Kjempe pasjonsblomst. (Både Sverige og Spania.)
 • Sarracenia Alata Kjøttetende plante som skal tåle nordiske forhold. (Skal prøve å få den til å vokse ved min planlagte hagedam for å fange mygg oa. (Til Sverige)
 • Sarracenia purpurea - Kjøttetende plante som tåler streng frost. Rødfarget. Skal også plantes ved hagedammen. (Til Sverige)
 • Brugmansia Suaveolens . (Til Spania og Sverige) Enkeltblomstrende engletrompet med rosa nyans.
 • Brugmansia Saguinea (Til Spania og Sverige) Engletrompet med rød/ gule blomster
 • Canna tuerckheimii STOR canna som blir rundt 3 meter høy. (Til Sverige)
 • Delonix Regia Vakkert, tropisk tre med røde blomster. (Til Spania)
 • Iochroma Fuschioide Rød variant. (Til Spania)
 • Kigelia Pinnata Pølsetre (Til Spania) Vakre, røde blomster først. Deretter frukter som minner om store pølser.
 • Nelumbo nucifera "Hellig vannlilje" (Til Sverige) Vakker vannplante med rosa blomster. Tåler ned til - 15 grader.
 • Fuchsia Boliviana  Stor plante i Fuchsia familien med spiselige frukter.
 • Fuchsia Boliviana Alba: Jeg har kjøpt både den røde og hvite varianten. (Spania og Sverige)
 • Ginkgo Biloba (Sverige) Tre som tåler ned til - 18C. Får ginkgo nøtter
 • Hovenia dulcis Rosintre - (Sverige) Meget hardført tre som tåler ned til - 23 C. Bærene/nøttene smaker som rosiner.
 • Papaver Paeoniflorum Peon valmue (Sverige) Jeg har kjøpt en variant i rosa nyanser.
 • Romneya Coulteri  - Amerikansk valmue (Sverige) Hvit variant. Tåler ned til - 15C.
Men NÅ er det slutt! Nå kjøper jeg ikke et frø mer i år!.... ?

mandag 8. februar 2010

Woodlandgarden - Planter som alt vokser naturlig på eiendommen

Jeg skriver mye om hvilke frø jeg har kjøpt og forsøker å så med tanke på min planlagte "Woodland garden" i Sverige, men der er jo faktisk ganske mye som alt vokser naturlig. Her kommer et lite utvalg:

Blåveis (Hepatica nobilis) er det rikelig av på eiendommen. De skal så avgjort også få sin plass i de nye områdene.


Liljekonvall (Convallaria majalis) har vi enorme mengder av. Jeg lyver ikke når jeg mener det er snakk om et par hundre tusen stykker, så jeg kommer også til å flytte en over til det området jeg planlegger å rydde.
Hvitveisen (Anemone Nemorosa) er jo også en vakker plante det finnes mye av.

Krokus (Crocus vernalis) er jo ikke viltvoksende, men jeg har plantet en del av dem på eiendommen, og det kommer til å bli mange flere!

Ormetelg - (Dryopteris filix-mas) har jeg nok av i skogen. Jeg er veldig glad i denne planten. Perfekt i naturhager og sammenplantinger etter min mening.

lørdag 6. februar 2010

Det fortsetter å gro..

Ja, det fortsetter å gro i potter og skåler her i leiligheten i Oslo. De fleste frøene står fortsatt ute i snøen til stratifisering. 97 sorter har jeg ambisjoner om å så. Noen har vært i jorden lenge allerede. Andre har fortsatt ikke kommet i potte. Jeg har poser med frø i fuktig papir forseglet i poser og lagt i kjøleskapet.

Alle vinduskarmer er tatt i bruk. Disse er plantet siste uke og bare noen få spirer har begynt å titte opp.

Selv kjøkkenbenken er tatt i bruk nå. Her spirer canna bland mer etablerte planter.
Jeg sjekker frøene 2-3 ganger for dag og veksler mellom å dekke dem til med plast og å la dem lufte seg en gang iblant for å forhindre muggdannelse.

mandag 1. februar 2010

Flere planter til min Woodland hage..

Scilla Non Scripta - Engelsk klockhyacint
20- 50 cm.
Mai- Juni
(Staude)
Trives i halvskygge/ skygge
(http://plantamera.se/ )
Helleborus "Helen Ballards"
Staude
40cm
Trives i halvskygge, skygge.
(http://plantamera.se/ )


Helleborus "Black Beauty"
Staude
35- 40cm
Trives i halvskygge, skygge.
(http://plantamera.se/ )Heuchera - Alunrot "Emperors Cloaks"
Staude
30- 45 cm
Halvskygge, skygge, sol,
(http://plantamera.se/ )

Aquelegia x hybrida
Klematis akeleie "Royal purple"
Staude
Sommerblomstrende.Digitalis Purpurea "Pams Choice"
Revebjelle
Hardfør toårig.
90- 150 cm
Sommerblomstrende.
(http://www.thompson-morgan.com/ )


Digitalis Purpurea Alba
Revebjelle
Hardfør toårig
90- 100cm
Sommerblomstrende.
(http://www.thompson-morgan.com/ )