Innlegg

Viser innlegg fra februar, 2010

Om å bo ved en elv..

Bilde
Når vi kjøpte eiendommen i Sverige var beliggenheten ved elven en av de aller største årsakene. Det er noe spesielt med menneskers forhold til vann. Selv varme sommerdager føles mer forfriskende når en kan se ut på en blinkende vannoverflate. Men etter hvert har vi opplevd så mange flere grunner til å bli takknemlige for å bo nettopp slik. Det føles befriende å kunne sette seg i vår lille elvepram og putre timesvis oppover en stille sommerdag. Når mørket faller på speiler himmelen seg i vannet og gjør selv de mørkeste høstkveldene lysere.


Solnedgangene er enda vakrere når både himmel og jord "brenner". Dyrelivet har jeg jo allerede nevnt, men jeg gjentar det gjerne. Det er både stort og spennende å se fugler komme tilbake år etter år, legge egg og føde sine små kyllinger. Det er spennende å se hvordan yngelet vokser opp og blir store like foran stuevinduet.Trodde aldri jeg skulle si det, men jeg kunne med glede slått meg til ro på på landsbygda i Sverige om jobben hadde …

Dyrene hos oss- forts.

Bilde
Noen nabogårder driver med lama oppdrett. Noen i stort omfang. Denne gården har bare en håndfull dyr. Morsomme og sjarmerende er de i hvert fall!

Vi har en familie Canadagjess som kommer tilbake til oss hver vår. Om morgenen kommer de på land til oss for å spise. Jeg har enda ikke merket at de rører kultiverte planter. De holder seg mest ved elvebredden, så jeg setter stor pris på dem!

Her har vi en liten familie. Om du klikker på bildet vil du se kyllingene som omgir dem. Denne gangen fikk de 10 stykker. Alle vokste opp. Bildene er forresten tatt fra stuevinduet.Mange av våre venner har et ambvivalent forhold til måker. Selv setter jeg stor pris på dem. Det er noe med måker og lyden av sommer... sikkert fordi jeg vokste opp ved kysten. Disse måkene er faktisk stille og rolige og skriker bare litt når jeg mater dem. De er IKKE innpåslitne!Elven er veldig rik på dyreliv. Mange ulike typer ender holder til der, måker, svaner, traner, gjess og fugler jeg ikke vet navnet på ennå. Der e…

Dyra i og ved torpet i Sverige.

Bilde
Regner med det ikke bare er meg som begynner å bli mildt sagt temmelig lei vinter, kulde og sne! Jeg sitter og blar gjennom gamle fotografier for tiden- Mest for å minne meg selv om hvordan norden KAN se ut "den rette" årstiden! Tenkte i den sammenheng jeg skal presentere noen av dyrene som befinner seg på - eller i nærheten av eiendommen i Sverige.

Denne lille karen pleide å stikke innom for å tigge kylling de første årene, men i fjor dukket han ikke opp enda vi hadde kjøpt inn katte- og hundemat vi pleide å sette ut til ham.


Denne karen har vært en veldig sjelden gjest. Jeg regner med at jeg har for få spennende trær i hagen, så det har jeg begynt å gjøre noe med. Til sommeren skal jeg kjøpe sorter jeg vet den vil sette pris på. Eneste gangen jeg så denne krabaten var vinteren 2007.
Denne karen besøker oss hver eneste kveld sommerstid. Den er veldig nysgjerrig på oss og kommer noen ganger svømmende helt bort til meg når jeg står ved elvebredden. Dette bildet er tatt på n…

Liljer i hagen

Bilde
I dag har jeg bestilt en del liljeknoller hosH. W. Hyde & Son.Jeg har kjøpt en god del liljer før også, men så oppdaget jeg denne nettbutikken - og kommer absolutt til å kjøpe MANGE flere derfra om de viser seg å levere gode eksemplarer selvfølgelig ;-)
Her er de sortene jeg bestilte i dag:


Sphinx er en asiatisk lilje med fylte blomster. Den blir 80 cm høy og er selvskreven i den "Eksotiske hagen" sammen med palmer, cannas, skaugumbegoniaer og en del andre sommerblomster.

Big Brother heter denne og blir opp til 1,5 meter høy. Den blomstrer ikke rikt, men med store, smørgule blomster. De skal få plass i den "eksotiske hagen" ved drihuset. Fargene der kommer jeg til å holde i gult, oransje og rødt.

Fata Morgana er fylt, blir opp til 80 cm høy og har en fantastisk vakker gulfarge som kommer til å passe perfekt sammen med sine liljesøsken.New Wave: Jeg har kjøpt en del av denne til min "Woodland garden", til tross for at jeg har hatt problemer med liljebil…

Så klarte jeg ikke å holde meg...

Bilde
Etter hvert som snart hver tenkelige vinduspost og andre mer eller mindre egnete steder i leiligheten har blitt fylt opp av frøpotter hadde jeg bestemt meg for at "nå fikk det sannelig være nok" med frøkjøp for i år....
Men det var jo for noen uker siden. I går klarte jeg å la meg friste igjen, for nå har jeg kommet på den "glimrende" ideen at jeg kan forsøke å plante frø i Spania også. Pytt sann - Jeg er der jo bare et par uker i året, så de skal altså mestre den nesten umulige oppgaven å vokse opp i stekende hete, så og si uten vann...
Men nå sitter jeg her altså, med en bestilling på 16 nye poser frø...
Jeg vil prøve å plante noen av frøene i Sverige også.Passiflora quadrangularis Kjempe pasjonsblomst. (Både Sverige og Spania.) Sarracenia Alata Kjøttetende plante som skal tåle nordiske forhold. (Skal prøve å få den til å vokse ved min planlagte hagedam for å fange mygg oa. (Til Sverige) Sarracenia purpurea - Kjøttetende plante som tåler streng frost. Rødfarge…

Woodlandgarden - Planter som alt vokser naturlig på eiendommen

Bilde
Jeg skriver mye om hvilke frø jeg har kjøpt og forsøker å så med tanke på min planlagte "Woodland garden" i Sverige, men der er jo faktisk ganske mye som alt vokser naturlig. Her kommer et lite utvalg:

Blåveis (Hepatica nobilis) er det rikelig av på eiendommen. De skal så avgjort også få sin plass i de nye områdene.


Liljekonvall (Convallaria majalis) har vi enorme mengder av. Jeg lyver ikke når jeg mener det er snakk om et par hundre tusen stykker, så jeg kommer også til å flytte en over til det området jeg planlegger å rydde.
Hvitveisen (Anemone Nemorosa) er jo også en vakker plante det finnes mye av.
Krokus (Crocus vernalis) er jo ikke viltvoksende, men jeg har plantet en del av dem på eiendommen, og det kommer til å bli mange flere!
Ormetelg - (Dryopteris filix-mas) har jeg nok av i skogen. Jeg er veldig glad i denne planten. Perfekt i naturhager og sammenplantinger etter min mening.

Det fortsetter å gro..

Bilde
Ja, det fortsetter å gro i potter og skåler her i leiligheten i Oslo. De fleste frøene står fortsatt ute i snøen til stratifisering. 97 sorter har jeg ambisjoner om å så. Noen har vært i jorden lenge allerede. Andre har fortsatt ikke kommet i potte. Jeg har poser med frø i fuktig papir forseglet i poser og lagt i kjøleskapet.

Alle vinduskarmer er tatt i bruk. Disse er plantet siste uke og bare noen få spirer har begynt å titte opp.

Selv kjøkkenbenken er tatt i bruk nå. Her spirer canna bland mer etablerte planter.
Jeg sjekker frøene 2-3 ganger for dag og veksler mellom å dekke dem til med plast og å la dem lufte seg en gang iblant for å forhindre muggdannelse.

Flere planter til min Woodland hage..

Bilde
Scilla Non Scripta - Engelsk klockhyacint
20- 50 cm.
Mai- Juni
(Staude)
Trives i halvskygge/ skygge
(http://plantamera.se/ )
Helleborus "Helen Ballards"
Staude
40cm
Trives i halvskygge, skygge.
(http://plantamera.se/ )


Helleborus "Black Beauty"
Staude
35- 40cm
Trives i halvskygge, skygge.
(http://plantamera.se/ )Heuchera - Alunrot "Emperors Cloaks"
Staude
30- 45 cm
Halvskygge, skygge, sol,
(http://plantamera.se/ )

Aquelegia x hybrida
Klematis akeleie "Royal purple"
Staude
Sommerblomstrende.Digitalis Purpurea "Pams Choice"
Revebjelle
Hardfør toårig.
90- 150 cm
Sommerblomstrende.
(http://www.thompson-morgan.com/ )


Digitalis Purpurea Alba
Revebjelle
Hardfør toårig
90- 100cm
Sommerblomstrende.
(http://www.thompson-morgan.com/ )